De mindset van een winnaar deel 2

Zlatko Dalić, de coach van Kroatië

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zlatko Dalić, de coach van Kroatië

Gisteren had ik niet veel tijd om rustig een uitbalanceerd (enzo) artikel te schrijven, maar ik wilde wel alvast met je delen dat ‘winnen’ een bepaald soort gerichtheid is van je geest. Engelsen noemen dat een mindset, maar in het Nederlands is weer een woord dat zíj niet kennen: winnaarsmentaliteit.

Als je mij vaker leest, weet je wel dat woorden belangrijk zijn in je genezingsproces van het maakt niet uit wat je dwarszit. Een lichamelijke ziekte, een psychische ziekte, een stoornis, iets wat een ziekte is maar waar je wel last van hebt: een klacht, te veel tegenslagen in je leven … noem het allemaal maar weer op. Als je datgene waar je last van hebt, duidelijk in woorden kunt omschrijven, heb je daarmee de uitgang gecreëerd. Eén van de plekken die bij alles wat je meemaakt en waar je van schrikt, aangedaan wordt, is het gebied van Wernicke in je hersenen en dat is een taalgebied. Waarom denk je anders dat ík precies degene ben, die dat ontdekt heeft? Soms is het leven niet zo onlogisch.

lilith
Lilith, een vrouw uit de oudheid die begon met tempelprostitutie. Daarvan raakten we allemaal in de knup

Omdat we met z’n allen – alle mensen op de hele wereld – duizenden jaren lang aan elkaar vast hebben gezeten door al dat energetische getover, zijn we in een soort negatieve spiraal geraakt. Nu dat energetische gebeuren weg is, gebeurt er niets meer in je hersenen, wanneer je ergens van schrikt. Dát is je natuurlijke toestand! Maar in al die millenia waarin er wél wat met je gebeurde, was dat  onomkeerbaar. Waardoor? Doordat de hele meuk bovenop elkaar zat en in elkaar verstrengeld. Als jij ook op die hoop terechtkwam, was het van join the club en kon je daar niet meer af.

Totdat degene die dit alles in werking heeft gezet – zie het plaatje rechts – haar macht kwijtraakte. Ze kreeg namelijk zelf last van alle knuppen, waarin ze de wereld als geheel had opgesloten. Toen kon iedereen één voor één van de stapel af en werden we allemaal weer gewoon, zoals mijn buurjongetje vroeger altijd in zijn versie van Slaap kindje slaap zong. Ik zet het even neer, want het was leuk:

Slaap, kindje, slaap
je moeder is een aap
Je vader is een olifant
die krakte door z’n ledikant
Oom, oom, oom
Nou zijn we weer gewoon

Als je nu een aantal keer zo’n nare ervaring had gehad in je leven, of misschien wel in een vorig leven, dan kwamen je hersenen steeds verder op slot te zitten. Je kreeg er, naast verlies van taalbegrip en uitdrukkingsvermogen, ook voedingsstoffentekorten door, die je ziek maakten en je kon die shocks niet meer verwerken. Als je frontale cortex, het stuk hersenen vlak achter je voorhoofd, geen seintje kreeg dat er iets te verwerken viel, deed die dat uiteraard niet. Als een brief van de belastingdienst per ongeluk bij je buren wordt afgeleverd, die drie weken op vakantie zijn, kun je er immers ook niet op reageren? Zo werken je hersenen ook! Zo logisch als het maar kan.

 

Zo denkt een verliezer

Je werd door alles wat je meemaakte, steeds minder helder. Je kon niet meer in mogelijkheden denken en begon steeds meer problemen te zien. Je fantasie, die die mogelijkheden voor je in kaart had kunnen brengen, werd steeds verder ingeperkt en zo ging je huisje-boompje-beesje leven. Kreeg je dat niet voor elkaar, dan dacht je dat er iets mis was met je en kreeg je depressies. Ik overdrijf schromelijk, maar in grote lijnen is dat wat er met de wereld is gebeurd. En als je niet meer in mogelijkheden en overvloed denkt, dan ga je geen avontuurlijke dingen meer doen. Je gaat geen mooie gebouwen meer neerzetten en bouwt de hele tent vol met vreselijke blokflats.

In je leven vind je steeds meer dingen ‘raar’ en ‘niet kunnen’. Met die gedachtegang zet je niet alleen je fantasie op slot, maar ook de mogelijkheden van wat jou zou kunnen overkomen. De gedachte mij overkomt toch nooit eens iets goeds bijvoorbeeld is ontzettend begrijpelijk, maar niet echt constructief. Je gaat er ook kleingeestig, nou zelfs op het bekrompene af, van denken. Zo kreeg je al die extreme denkbeelden in de maatschappij: communisme, kapitalisme, per se alleen met je linker hersenhelft willen denken (kwakzalverij-denken) of alleen met je rechter hersenhelft (geloof in complottheorieën), allerlei godsdiensten die eisen dat jij nauwkeurig hun regeltjes volgt (dat zijn ze allemaal) en je snapt wel wat ik bedoel, denk ik.

Ikzelf hoorde daar net zo goed bij als alle anderen. Zo weigerde ik jarenlang ‘chemische’ medicijnen te nemen en stond ik erop dat ik vegetariër was. Met dat eerste heb ik mezelf nooit geschaad, maar dat was puur toeval. Met het laatste heb ik mezelf flink verzwakt, want vegetariërs hebben niet zozeer een vitamine B12-tekort, als wel een ijzertekort. Dit is wel degelijk één van de oorzaken van mijn auto-immuunziekte geweest.

Bovendien werkt al dat hokjesdenken nou niet echt bevorderlijk voor de wereldvrede. Oorlog na oorlog breekt uit en iedere oorlog is nóg gruwelijker en langduriger dan alle vorige. Landen vallen elkaar aan op de heilige feestdag van de ander en niemand kan er meer iets aan doen. Je ziet dat ik inmiddels de tegenwoordige tijd gebruik! Ja, alle problemen van de wereld zitten niet meer op slot, omdat er anderen in de weg staan, maar nog wel omdat we met onszélf in de knup zitten. Het is echt hoog tijd om je hersenen weer eens te bevrijden van alle rookgordijnen, fanatieke denkbeelden en in beperkingen denken!

 

Zo denkt een winnaar!

Doordat we allemaal aan elkaar vastzaten, konden negatieve mensen anderen leegtappen. Zo konden ze óók die winnaarsmentaliteit van een ander aftappen, waardoor het net leek alsof zij van zichzelf zo dachten. Niets was minder waar: door al dat gekonkel met energieën, was er een soort pad ontstaan van afgetapte talenten, mindsets en gezondheid van anderen. Daar kon je jezelf op aansluiten en dan zat je in de flow. Dat werkte alléén voor negatieve mensen, want je moest er compromitterend voor zijn: je moest het okee vinden om op de energie van anderen te leven en daarvan te profiteren, terwijl je die anderen zó naar beneden zag vallen.

Dit kan heel goed de reden zijn geweest, waardoor jij niet meer op die manier kon denken. Maar nu kan dat wél weer! Je moet alleen nu je eigen hersenen nog even uit de knup halen en dan gaan al je lichaamsfuncties weer werken. Het is echt niet zo even heel snel gebeurd bij iedereen! Toch zie ik dat het bij heel veel mensen wél snel werkt en ook bij degenen bij wie het langzaam gaat, zit er wel degelijk beweging in.

Je zult namelijk ontdekken dat juist dat nauwe denken in die beperkingen voor een groot deel heeft gezorgd dat je niet meer kon genezen van je ziektes! Dat je niet kon afvallen of aankomen, dat je niet van het roken af kon komen, dat je altijd maar weer zesjes haalde op school en altijd in de stress zat of je je examens wel zou halen, dat je iedere keer weer overal tegenslagen kreeg en noem de ellende allemaal maar weer op!

Ik vind het moeilijk om exact in woorden het verschil tussen beperkt en open denken aan te geven. Bovendien is muziek daar uiterst geschikt voor. Daarom laat ik je hierna eerst een stuk van Johann Sebastian Bach horen en daarna een door het orkest van André Rieu uitgevoerde wals van Johann Strauss. Ik zet er niet bij welk van de twee hoort bij beperkt denken (en dus géén helende muziek is) en welk van de twee bevrijdend werkt op lichaam en geest. Ik weet zeker dat je dat zelf wel hoort! Hiermee kraak ik niemand af! Ik laat alleen horen hoe je geest beïnvloed wordt de manier waarop je denkt. Met behulp van muziek. Dit is hoe Johann Sebastian Bach dacht over fantasie:

En dit is hoe Johann Strauss daarover dacht en hoe het bezield werd door André Rieus orkest:

De weg naar een bevrijde geest en een gezond lichaam

Luister naar zwierige en grootse muziek. Neem dat bosbessensap en zeur niet dat het duur is. Je neemt er een fles van, dan even pauze en dan nóg één. Ik heb laatst op één dag anderhalve fles ervan leeggedronken, omdat ik genoeg had van al die beperkingen in mijn hoofd. Ik nam er nog wat dingetjes bij, die ik hier niet kan vertellen – ik wil niet dat mensen die dat niet kunnen hebben, dat ook gaan doen. Zelfs in bevrijd denken kun je overdrijven en ik gun je niet dat je méér in de knoop komt in plaats van minder! Dat is waarom ik hier de therapeut ben en je daarmee kan helpen.

Maar mijn hersenen gingen ervan werken als een gek en toen kreeg ik het eerste stuk van die winnaarsmentaliteit terug. Bij mij zat mijn leven duizenden malen erger op slot dan bij wie ook en ik moest, voordat ik die fles leegzoop, eerst herinneringen naar boven halen van tijden uit mijn leven waarin ik wél gewaardeerd werd, wél mee mocht doen, wél succes had en waarin ik níet werd verraden bij de kwakzalverij, waardoor ik jarenlang geen inkomen meer kan hebben. Níet beroddeld en belogen en waarin mensen me graag mochten. Daar heb ik je een beetje deelgenoot van gemaakt hier op mijn blog.

Atlas met de wereld op zijn nek

Dat doe ik niet omdat ik zonodig mijn hele doopceel moet lichten om aandacht te krijgen! Nee, ik doe het om JOU los te pulken uit jouw eigen beperkingen. Daar waar ik vollerdanvol zat met al die energetische shit en door 6 miljard mensen op de meest walgelijke en gewelddadige manieren werd leeggetrokken, heb ik toch meer van mijn authenticiteit weten te behouden dan wie ook. Alleen Atlas kon de wereldbol dragen … en die had er ook niet om gevraagd, zal ik maar zeggen.

Toch wordt het tijd dat jij het juk van al die beperkingen ook eens van je afsmijt. En ja, ik heb daar ook belang bij! Ik vind het namelijk doodsaai om op een wereld te moeten leven, waar gewoon niemand vernieuwend, open, liefdevol, fantasievol en gezellig denkt! De grootsheid die ik in me heb, die bezit jij net zo goed! En al dat schijterige overal beren op iedere weg zien maakt je echt niet gelukkiger of gezonder!

Zlatko Dalić, de coach van Kroatië
Zlatko Dalić, de coach van Kroatië

Realistisch zijn wil echt niet zeggen dat je jezelf van alles moet ontzeggen! Weet je nog dat België met maar liefst 2-0 achterstond op Japan, nog maar een paar dagen geleden? Wedden dat je geen voetbal kijkt? Toch zijn voetballers met hun enorme salarissen en hun positieve mindset hét voorbeeld om jezelf aan op te trekken. Hoe dan ook: de Belgische spelers werden plotseling wakker, zodra ze in de gaten kregen dat ze aan het verliezen waren. Ze maakten in no time zelfs drie doelpunten en weg was Japan. En die konden voetballen hoor! Hiernaast de coach van Kroatië, Zlatko Dalić: aan hem kun je zien als aan geen ander hoe hij zijn spelers motiveert.

That’s the spirit! Dus hup aan de goeie muziek – zoek de muziek die ik hier deel maar op om mee te beginnen – aan het bosbessensap en hier in de praktijk! Als JIJ jezelf de kans geeft om te genezen, gaan je hersenen dat gráág voor je doen. Die hebben al die jaren uit hun neus zitten eten van saaiheid en willen niets liever dan weer eens ouderwets lekker handen uit de mouwen!

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.