De kans om je ziel te reinigen

De kans om je ziel te reinigen

Af en toe zeg ik hier in mijn artikelen dat mensen die me kwaad gedaan hebben, aan de kant moeten en terug moeten geven wat ze van me afgepakt hebben. Daar voel ik me later altijd een beetje akelig en ook wat schuldig om, ook al weet ik dat ik het toch moet zeggen. Als je zulke dingen gedaan hebt – bij mij of bij anderen – dan moet je dat weer goedmaken, immers! Daar moet je de kans toe krijgen en die geef ik je. Hoe blij was ik vandaag dan ook, toen ik een film niet ván, maar óver de grote Chinese kungfu-acteur Bruce Lee tegenkwam en bekeek: The birth of the dragon uit 2016.

 

Je ziel reinigen op de Chinese manier

De film ging over een oud verhaal dat de ronde doet over Bruce Lee uit de jaren ’60. Hij zou een gevecht met zijn eigen leermeester uit Hongkong, zijn aangegaan. Die was boos op hem, omdat hij kungfu leerde aan Amerikanen. Tenminste: dat dacht Bruce Lee. Op een dag kwam meester Wong naar Amerika, maar hij zocht geen confrontatie met Bruce. Bleek dat hij iemand pijn had gedaan en daar nu boete voor wilde doen om zijn ziel te reinigen. Daartoe ging hij in een of ander restaurant borden wassen. Enfin een leerling van Bruce was onder de indruk van zijn wijsheid en vroeg hem uit over zijn motieven. Meester Wong zei toen het volgende: “Als je iemand pijn hebt gedaan, moet je daarvoor boeten om je ziel te reinigen. Dan ben je weer in balans met jezelf. Maar als iemand jou pijn heeft gedaan, moet je die óók de kans geven om zijn of haar ziel te reinigen. Als dat je niet lukt, heb je gefaald als mens”.

 

“Als je iemand pijn hebt gedaan, moet je daarvoor boeten om je ziel te reinigen. Dan ben je weer in balans met jezelf. Maar als iemand jou pijn heeft gedaan, moet je die óók de kans geven om zijn of haar ziel te reinigen. Als dat je niet lukt, heb je gefaald als mens”.

 

Nu ben ik dan wel niet Chinees, maar zo voelt het voor mij ook. Ik wil zien dat al die mensen die mij zo ontzettend veel kwaad hebben gedaan in mijn leven, het goed komen maken met me. Dat ze eindelijk eens uit vrije wil teruggeven wat ze van mijn leven hebben afgepakt aan liefde, geluk, gezondheid, geld en succes, dat ze excuses aanbieden voor al het veroorzaakte leed, dat ze het compenseren en dat ze hun ziel gaan reinigen. Totdat ze dat doen, gun ik ze alle ongeluk, ellende, haat, ziekte en eenzaamheid, die nodig zijn om ze te doen inzien dat het tij moet keren. Toen ik 10 jaar geleden inzicht in mijn eigen ziel kreeg, bleek die dan wel niet heel te zijn (allesbehalve!), maar hij was wel volledig zuiver. En dat is hij nog steeds, want ik overdenk iedere avond mijn acties, gedachten en woorden. Iedere dag reinig ik mijn ziel bovendien met pure en positieve gedachten. Als ik iets doe, denk of zeg wat ik niet aardig vind, maak ik het altijd meteen goed.

 

Zo raakt je ziel in stukken

Zoals je in bovenstaande film kunt zien (hij staat op Netflix), ben ik lang niet de enige die bij zichzelf wenst te blijven en dat uit alle macht probeert. In mijn vaderland Griekenland is er nog iets over van deze oude wijsheid, maar hier in West-Europa en ook in Amerika hebben de meeste mensen geen idee van wat één zijn met jezelf is en al helemáál niet van hoe je je ego laat varen en nederig je fouten goedmaakt. Het is de natuur van de westerse samenleving dat je buiten jezelf leeft: alles voor het geld, alles voor carrière, dure vakanties, een dik huis, een partner die voor altijd blijft en lief is en een luxe leven. En o wee als een ander eraan komt! Dan wordt het als ‘normaal’ gezien dat je jezelf tot de tanden toe wapent en die ander verslaat. Dat wat jíj hebt gepakt van het leven – meestal door over anderen heen te walsen – is van jou, vind jij, en daar blijft iedereen af. Maar in hoeverre is iets van jou als je het van een ander hebt gepakt?

Slechts heel weinig mensen hebben op een eerlijke manier een hoge functie of een mooi inkomen gekregen. De meesten hebben oneigenlijke methodes gebruikt en die gaan zo diep als satanisme. Dus alles wat je hebt vergaard in je leven, behoort jou misschien wel helemaal niet toe! Je maakt anderen, maar ook jezelf ziek door zo hebberig en materialistisch te zijn. Weet je hoe ik genezen ben van progressieve MS, van een beginnende kankertumor, van beroertes, een dubbele hernia en de rest weet ik niet eens meer? Door mijn liefdevolle houding in het leven! Ik heb mezelf weten te genezen uit liefde voor mijn kinderen. Door volkomen egoloosheid, door mijn ziel weer bijeen te schrapen, nadat die door anderen uit elkaar was gejaagd. Door de liefde kon ik bij eeuwenoude kennis komen van 25.000 jaar geleden, die nodig was om überhaupt welke ziekte of aandoening ook ooit weer te kunnen genezen en ik heb er honderden anderen ook mee genezen. Als je de mensen meetelt die ik genees zonder dat ze patiënt zijn, miljoenen.

Dat bij jezelf blijven is alleen niet mogelijk als er mensen in de weg staan. Je weet uit mijn eerdere artikelen dat je een stuk van jezelf kwijtraakt, als je een trauma of shock oploopt. En je gooit zelf een stuk van jezelf én van een ander weg, als je misbruik maakt van anderen en je ego laat zegevieren; als je jezelf op de eerste plek zet in het leven en niet eerst aan een ander denkt. Mensen die dat doen, zien het leven als een kungfugevecht, om het nog even met de woorden van de film die ik hierboven aanhaalde, te zeggen. Ze moeten en zullen altijd alles hébben en zijn altijd bang dat ze tekortkomen. Dag en nacht lopen ze anderen aan de kant te drukken, omdat ze zo verschrikkelijk bang zijn om gewoon te leven en om van anderen te houden. Een gevangen gehouden meisje in de film wilde alleen bevrijd worden, als álle meisjes bevrijd werden: dát is liefde! Dat is solidariteit. Het leven ís geen strijd! Meester Wong zegt heel terecht dat je pas moet gaan vechten, als je ergens je leven voor wilt wagen. In alle andere gevallen moet je de strijd uit de weg gaan en weglopen als de strijd naar jou komt. Dat is hoe gezonde mensen leven! Mensen die nog iets over hebben van de eenheid met henzelf, die we allemaal van God gekregen hebben en die we dienden te bewaren.

 

Zo reinig je je ziel

Als jij bovenop een ander staat om die iets af te pakken wat je voor jezelf wilt hebben: ga er dan nú onmiddellijk af! Geef diegene terug wat je van hem of haar gepakt hebt, maak het goed, compenseer het en reinig je ziel. Je hoeft echt geen borden te wassen in een Amerikaans restaurant, maar je moet wel door de vernedering heen dat je de strijd om meer geld, meer eer, meer status, meer gezondheid enzovoort verloren hebt. Voor mij zou zoiets niet als een vernedering voelen, want ik heb geen ego. Maar als dat voor jou wél zo voelt, dan moet je daar maar doorheen. Je hebt dat ego tenslotte gekregen door anderen kwaad te doen en je ziel niet te reinigen! Als je niet langer één met jezelf bent, ben je een chagrijnige nietsnut, die iemand om zich heen wil hebben. Mensen moeten met je omgaan en tegen je aankijken, omdat je jezelf ertussen hebt gewrongen, maar niemand is blij om je te kennen en niemand geeft om je. Dat kunnen mensen pas weer als je zuiver bent en zelf ook van hen houdt.

Als iemand door jouw schuld niet langer één met zichzelf is, dan kan diegene niet meer voelen. Of die persoon kan niet meer studeren, zijn of haar werk niet meer doen, is z’n talenten en ambitie kwijtgeraakt of is ziek geworden. Misschien raakt diegene haar kinderen wel kwijt of kan ze op geen enkele manier meer aan geld komen en is ze doodziek. Ja, dat laatste voorbeeld gaat over mij, maar niet alléén over mij. Gun je een ander dat? Alleen maar omdat jíj zonodig alles moet hebben in je leven? Voorbeeldje? Ik had een lezeres op mijn blog, die zei dat zij en haar man zo arm waren en moesten leven van een uitkering. Later bleek dat ze een prachtig en veel te groot eigen huis hadden en een riánte, permanente ziektewetuitkering. Van dat geld konden ze wél hun huis opknappen, maar niet mij betalen, want ze gunden zichzelf alles, maar mij en mijn kinderen niets. Wel hadden ze altijd kritiek op ánderen die volgens hen zo egoïstisch waren. Ik heb haar toch moeten genezen, want ze stond mij levensgroot in de weg en ík kon door haar niet verder met mijn leven. Toen ik op een dag de bewijzen te zien kreeg van wat ze allemaal had uitgespookt, hing ze onmiddellijk de telefoon op en belde ze nooit meer. Deze mevrouw moet óók goedmaken wat ze me heeft aangedaan en haar ziel reinigen.

Hier alvast een stuk muziek dat het eerste deel van je ziel reinigt. Dus of je nou anderen kwaad berokkend hebt of dat je er slachtoffer van bent, dat maakt niet uit. Dit is zeep voor je ziel, zeg maar. Vier artiesten met onuitsprekelijke namen zingen a-capella een prachtig Russisch volkslied voor je. Als dat je ziel niet schoonkrijgt, dan heb je Mr. Muscle nodig. Hier heb je dan Pelageya (Ptaschechka), Elmira Kalimoullina, Anri Gogniashvili en Maria Goya, die geloof ik ook wel Macha wordt genoemd. Het lied heet Под ракитою зелёной (Pod rakitoju zelenoj) oftewel ‘Onder de groene wilg’. Ik vind net een versie met Engelse vertaling eronder, kijk eens an:

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: