De helende kracht van haver

De helende kracht van haver

Sinds afgelopen week heb ik de haver ontdekt. Toen ik een kind was, zei mijn moeder altijd dat haver alleen voor paarden was. “Het is vies”, zei ze, “ménsen eten gewoon tarwe”. Op school zei de meester dat ook. Toch lag het in Griekenland altijd in de supermarkt, waarbij ik me dan afvroeg of iedereen die dat dan blijkbaar kocht, een paard had. Niet zo erg logisch midden in Thessaloniki, een stad met anderhalf miljoen inwoners. Ik keek er dan maar eens naar en legde het pak terug. Er stond namelijk niet op wat je ermee aan moest. Tot deze week.

 

Vitamine B-complex

De helende werking van haver wordt veroorzaakt door vitamine B-complex, dat er in hoge mate in voorkomt. Grappig: ik las ergens dat er onder andere oxaalzuur in haver zou zitten. Ja, ook dat zit er inderdaad in en nog mooier: oxaalzuur + vitamine B-complex verschaffen je schoonheid! Maar het stofje dat er écht vet in zit, dat is ethyleen. En ethyleen samen met vitamine B-complex, dat brengt je helemaal tot rust. Laten we eens gaan kijken hoe belangrijk dat voor je is!

Trouwens, ik heb dit ontdekt door het te ervaren. Later ging ik na of het klopte en verrek: ik had gelijk. Ik kocht, zoals ik in het vorige artikel al vertelde, een shampoo met haver erin (Loving Blends van Garnier) en daar werd mijn haar beter van. Rustiger en mijn hoofdhuid maakt minder talg aan, wanneer ik deze shampoo gebruik. Een blijvend effect heeft het nog niet, voor zover ik kan constateren, maar daarvoor moet je de haver ook innemen, zoals dat heet.

 

Havermout en haverzemelen

Wat ik ook deed, was een gel kopen op basis van haverzemelen. Ik vond dat wel toepasselijk, aangezien ik hier op mijn blog ook eeuwig aan het zemelen ben of anders wel vind dat sommige anderen zulks doen. De gel bracht ook al rust, maar dan op mijn huid, want daarvoor gebruikte ik hem. Verder kocht ik een kilo havermout om eens uit te proberen of dat lekker is. Kookte de zemelen met melk, voegde een beetje honing en rietsuiker toe, beetje kaneel erop … ja! Niet alleen vond ik het lekker, maar ik voelde binnen een half uur al dat mijn maag en darmen tot rust kwamen.

 

Haver ontspant: het brengt je hele lijf tot rust

En dát las ik dus nergens he? Dat haver je lijf en je hoofd tot rust brengt. Want de mensen denken niet zo diep door. Ze zoeken wetenschappelijk naar allerlei stoffetjes in zo’n plant en kijken dan of je er op enig gebied beter door wordt. Ze ontdekken dan stukjes van wat haver doet: je immuunsysteem versterken, je hongergevoel verminderen, je cholesterol verlagen, jeuk verminderen … Natuurlijk dóét haver die dingen ook! Alleen zou je al die effecten bij elkaar moeten nemen en dan eens kijken naar de grootst gemene deler ervan: waaróm vermindert het je hongergevoel? Waaróm verlaagt het je cholesterol? Waaróm versterkt het je immuunsysteem, waaróm word je er dun van en waaróm helpt het tegen jeuk?

 

En dat doet dus niemand.

 

Haver, dat brengt je lijf tot rust. Als je dus, zoals ik bijvoorbeeld, een huid hebt die het er maar druk mee heeft om overal zwammen, wratten en paddestoelen te laten verschijnen, brengt het de zwammenfabriek tot rust. Heb je van die drukbezette darmen, die letterlijk óveral op reageren en exploderen bij alles wat je eet, dan komen die ook tot rust als je haver eet. Heb je een hoofd, dat tot vervelens toe áltijd bezig is met het verzinnen van nieuwe ideeën of met malen, dan krijgt dat ook pauze zodra je haver gebruikt. Heb je een auto-immuunziekte en vechten je witte bloedcellen dus op leven en dood tegen jezelf, dan houden die een wapenstilstand door haver. En zo kun je uren doorgaan, totdat je alle ziektes, klachten en kwalen bij langs bent geweest.

Je weet denk ik wel dat stress, oftewel niet ontspannen zijn, één van de diepste oorzaken van ziek-zijn is. Het is ongelofelijk moeilijk om te ontspannen, als je daarvoor de hersenfuncties of mineralen mist. Of als die niet goed je lichaam door worden getransporteerd, zodat je rustig kunt zijn. Natuurlijk moeten er geen mensen meer zijn, die je ziek lopen te maken, want dan helpt ook haver je niet. Het kan je dan hoogstens tijdelijk even iets aan rust verschaffen of je niet nog erger ziek maken. Genezen kun je uiteraard pas wanneer je ziekte niet meer gevoed wordt; wanneer die niet meer levend is, zogezeid. Probeer maar eens wat haver voor jou kan betekenen!

 

Recept voor havermout

Hier nog eventjes een basisreceptje voor een kom havermoutpap: je neemt 200 ml volle melk en voegt daar 4 volle eetlepels havermout aan toe. Die kook je 10 minuten door, terwijl je af en toe roert. Beetje rietsuiker erdoor, beetje kaneel en een scheutje honing en je hebt een gezond én helend ontbijt. Sommige mensen vinden het lekker om er vers of gedroogd fruit aan toe te voegen. Ik vind dat maar niks, maar probeer je smaak maar uit! Als je Brinta of zoiets neemt, hoef je het niet door te laten koken. Enfin, het staat wel op het pak!

Je kunt dit ook ‘s avonds voor het slapengaan, eten! Ik deed dat laatst en toen sliep ik een stuk beter. Wie weet werkt het bij jou ook. Neem dan alleen niet een al te grote kom vol, want je darmen verteren ‘s nachts niet. Een vol gevoel in je buik helpt niet echt voor een goede nachtrust! Een vriendin van me doet er minder haver in en drinkt het dan op. Ook dat is een idee. Of je doet het door de yoki. Verder heb je ook haverkoekjes en havermeel, dat je kunt gebruiken om pannekoeken mee te bakken of iets anders. Zelf meng ik altijd een paar soorten meel voor pannekoeken en alles wat ik bak eigenlijk: maismeel, tarwemeel, havermeel, amandelmeel, roggemeel … Verzin zelf gerust nog meer ideeën, want leve de creativiteit!

Je krijgt ook nog muziek hierbij, want ontspannen en tot rust komen is maar een heel ding. Daarvoor moet je echt alle middelen inzetten! Ademhalingsoefeningen kun je bijvoorbeeld doen, zoals deze hier op mijn website (of een andere) en hier is dan muziek. Als je dít prachtige, levensechte chanson van Jacques Dutronc helemaal uit 1968 kunt beluisteren zonder dat je brein alle kanten opvliegt, heb je je doel van ontspanning bereikt! Il est 5 heures, Paris s’éveille voor jou (het is 5 uur in de ochtend, Parijs wordt wakker). Ook weer goed voor je Frans, dat bij de meeste mensen jammer genoeg abominable is. Probeer maar eens wat woorden te verstaan!

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Dit bericht heeft 2 reacties.

  1. Wilma

    Als kind was ik al verzot op haver. Of het nou havermout werd, haverkoekjes, appelaartje met haver, allemaal even lekker. Ik ben dus goed bezig. Dank je, Sophia. Altijd fijn dat iemand net even verder kijkt!

    1. Dank je wel Wilma! En jaaa je hebt helemaal gelijk! Het is inderdaad lekker, maar jij wist dat al en ik ontdek het op mijn ouwe dag haha 🙂 ! Fijn weekend!!

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.