Dalend respect voor vrouwen: groepsverkrachtingen

Dalend respect voor vrouwen: groepsverkrachtingen

Toen ik vanochtend wakker werd en eerst eens op mijn telefoon bekeek hoe het nieuws van vandaag er uitzag, werd mijn blik gevangen door een bericht van een Duitse Facebookvriend over iets waar ik nog nooit van had gehoord: taharrush jamai (of gamai). Ik las het bijbehorende artikel met ogen-op-schoteltjes, zocht er meer informatie over op en kwam een woedend artikel tegen van een mevrouw die tekeer ging tegen de westerse mens, die volgens haar denkt dat groepsverkrachtingen – het woord alleen al! – alleen maar in Arabische landen voorkomen. Eerst maar eens tandenpoetsen, de was doen en koffie, dacht ik en daarna ging ik verder, want het onderwerp intrigeerde me en mijn handen jeuken nog steeds om erover te schrijven. Wel vanuit de rol van genezer uiteraard, want míjn bedoeling is niet alleen iets schrijven wat gelezen wordt, maar vooral ook naar een oplossing ervoor zoeken. We kunnen toch niet accepteren dat het nu hot is om met een groep dronken en gedrogeerde kerels een vrouw te bespringen, totdat de dood erop volgt?

Het is nogal een kluif om hiermee bezig te gaan, want de walgelijke idee om maar met een groep kerels één vrouw te pakken, komt in heel veel ‘culturen’ voor. Er zijn dan vaak andere beweegredenen voor, hoewel ik beter beweegemoties zou kunnen zeggen. Misschien gelijk maar beginnen met dat moeilijke Arabische woord taharrush gamai, dat ‘groepsverkrachting’ schijnt te betekenen en bekend is geworden in 2005 in Egypte. Er waren toen veel grote demonstraties tegen de corrupte regering en een middel dat werd gebruikt om een politiek statement te maken (ahum!), was om maar liefst in het openbaar in een grote menigte met een enorme groep mannen een vrouw seksueel te grijpen. De beschrijving van het fenomeen is, dat het georganiseerd is en als volgt gaat: een buitenste cirkel van mannen omcirkelt een vrouw, die ze isoleren van haar gezelschap. Een cirkel daarbinnenin probeert de vrouw zoveel mogelijk kwaad te doen en haar kleding uit te trekken, terwijl de binnenste cirkel massaal met vingers en soms erger overal bij haar binnendringt. In de pers wordt wel gesproken over the circles of hell. Erger: het fenomeen is niet bij een paar keer in Egypte gebleven, maar heeft zich ook verbreid naar Europa.

Nergens kan ik vinden wat dat politieke statement dan wel is, dat er gemaakt dient te worden op deze manier, maar al lezende meen ik het toch te snappen. In Egypte is het zo goed als onmogelijk om aangifte te doen van aanranding, verkrachting of seksuele intimidatie voor een vrouw, omdat zowel hun eigen omgeving als de politie hen simpelweg niet serieus neemt en ze bovendien het risico lopen gecontroleerd te worden op maagdelijkheid. Oftewel: zij krijgen altijd de schuld, hoe je het ook wendt of keert. Vanaf 2005 is er meerdere malen geprobeerd door de regering om bij wet te regelen dat vrouwen toch hulp krijgen, want rond de 99% van de vrouwen daar heeft last van één of meer van deze zaken. De taharrush gamai is daarop begonnen, want een aantal heren vond het maar niks dat ze niet zomaar een vrouw mochten aanraken, intimideren ofwel verkrachten, wanneer zulks hun behaagde. Bovendien is de seksuele moraal lastig, want seks voor het huwelijk is verboden en jongeren hebben vaak geen geld voor een huwelijk. Het dan toch zien van sexy vrouwen uit het buitenland maakt dat sommigen zich slachtoffer voelen en dan maar zó tekeer gaan.

Bronnen:
Newsmonkey
Amnesty International
Wikipedia ‘taharrush’
Een hoogst arrogant stuk van een moslima van wijblijvenhier.nl

Om even te blijven bij islamitische groepsverkrachtingen: misogynie. Hier in Europa komen groepsverkrachtingen van Europese meisjes door vooral Antilliaanse en Marokkaanse jongeren steeds vaker voor. Dit zijn dan uitingen van breder crimineel gedrag, vertelt een politierapport uit 2008 erover. Die jongeren groeien op met een totaal respect aan alles wat met normen en waarden te maken heeft, door armoede, ouders die gewoon hun werk niet doen en hun zoons daarbij vergiftigen met islamnonsens in het Marokkaanse geval en in het Antilliaanse geval meer het verkeerde voorbeeld geven en de jongens maar laten waaien zonder enig toezicht. Moe in de keuken koekjes bakkend en de zoveelste lange jurk voor zichzelf naaiend voor het zoveelste trouwfeest in de uitgebreide familie. Pa in de moskee met z’n maten, die elkaar opstoken tegen Europese vrouwen. Misogynie betekent haat tegen vrouwen en dat geldt niet voor de Antilliaanse, maar wel voor de Marokkaanse jongeren die dit doen. Reden: ze groeien op met de gedachte dat vrouwen helemaal ingepakt in djallaba en dikke sluier thuis zouden moeten zitten en wel in de keuken. Ieder vrouwmens dat dat níet doet, is een hoer en die mag je dus pakken … Daarbij naast alle andere horror ook nog vergetend dat een hoer een vrouw is, die zichzelf beroepsmatig aanbiedt tegen een geldbedrag en niet zomaar even op straat.

Bronnen:
Politierapport 2008

Dezelfde neerbuigende houding naar vrije vrouwen (misogynie) is ook te zien in India, waar veel groepsverkrachtingen plaatsvinden. Er is zelfs een televisieserie op Netflix, Delhi Crime, over een gruwelijke groepsverkrachting uit 2012 gemaakt, waar het slachtoffer helaas aan is overleden, maar wel de daders zijn gepakt. Het was een meisje dat met haar vriend in de bus zat en het stel was aan het zoenen. Volgens de andere jongens en mannen in de bus mocht dat niet in het openbaar en toen pakten ze haar met een grote groep, waar haar vriend nota bene bij bleek te horen. Ook vrouwelijke toeristen worden in India om dezelfde reden gepakt: er wordt gedacht dat dit gratis prostituees zijn, die je wel even mag misbruiken met een groep mannen. Het is echt ongelofelijk wat mensen zich in het hoofd halen tegenwoordig en het wordt steeds gekker.

Bronnen:
Netflix serie Delhi Crime

In dat politierapport uit 2008 hierboven staat ‘nog’ dat Nederlandse (Europese) daders van seksueel geweld meestal pedofielen zijn. Dit is een té erg onderwerp om het hier kort over te hebben. Het is bovendien helaas een dieptriest feit dat bepaalde westerse jongemannen tegenwoordig ook aan groepsverkrachtingen doen. Dit heeft wel dégelijk te maken met die altijd maar weer de kop opstekende neerbuigende houding naar meisjes en vrouwen toe. Ik heb mijn zoons moeten leren dat een meisje geen ‘chickie’ is, want zo wordt er tegenwoordig door jongens gesproken over meisjes. Seks is niets meer en wordt overal vrijelijk bedreven op schimmige feestjes en in dansgelegenheden, waarbij het vaak onmogelijk is om uit te maken of het vrijwillig zijn geweest en waar er grenzen zijn overschreden. Onder invloed van steeds gevaarlijkere drankcocktails en gesofistiqueerde drugs gaan jongeren steeds verder in grensoverschrijdend gedrag. Maar er worden heel af en toe ook wel eens meisjes helemaal verdoofd en vervolgens verkracht door een hele groep jongens, die dat ‘op tv’ hebben gezien en gaan nadoen. In Amerika komt dit nog veel vaker voor en heeft het te maken met het even laten zien van de mannelijke dominantie van jonge, welgestelde haantjes – enigszins vergelijkbaar met de corpsballen hier, die toch meestal iets minder ver gaan in hun perversiteit.

Bronnen:
ED.nl
Schijnbaar valse aangifte van Britse jonge vrouw op Cyprus, die wel een heel bizar seksfeestje met een groep Israelische jongemannen had, die na terugkeer in Tel Aviv op straat scandeerden dat ‘the Brit a whore’ zou zijn. Wat zijzelf dan zijn, daar waren ze kennelijk nog niet over uit.

 

Achtergrond: de waarlijke rol van vrouw en man!

Verkrachtingen en ander seksueel geweld tegen vrouwen heeft áltijd te maken met de belachelijke idee dat een man beter en hoger zou zijn dan een vrouw. Dat dateert uit het verhaal van Adam en Eva, waarbij Eva kwaad ging doen en Adam verleidde om mee te doen. Dat verhaal over Eva wil echter absoluut niet zeggen dat álle vrouwen slecht zouden zijn. Eén vrouw is gek geworden, terwijl zoveel andere vrouwen normale goede mensen bleven en nog steeds zijn. Dit argument om vrouwen te onderdrukken wordt veel vaker gebruikt dan je wellicht denkt. In het christendom blijft het gelukkig beperkt tot een stelletje achtergebleven SGP-stemmers, maar in vooral de islam is de idee dat de vrouw niets waard zou zijn, behalve een slaaf om zonen te produceren, schoon te maken en haar man van seksueel genot te voorzien, nog steeds wijd verbreid. Kijk maar maar de gruwelen van IS!

Ik wil nog even bij de mannen blijven, want die zijn net zo goed innerlijk verscheurd als vrouwen. Psychisch gezonde mannen, hoe religieus ook, laten zich niet opstoken om zo bizar over vrouwen te denken en zullen vrouwen niets aandoen. Helaas zijn er veel te veel mannen, die minder stabiel zijn in hun bovenkamer en die zich wél gek laten maken door de kolder van baardmannen in toga, die alles zo goed zeggen te weten. Veelwijverij, haremfeestjes en ander ‘vrouwengenot’, waarbij het alleen de mánnen zijn die genieten, zitten al duizenden jaren in een hoop culturen verweven en tot op de dag van vandaag zijn mannen uit deze culturen veel te vaak bijzonder arrogant. Ze menen ook dat ze béter zijn, waardoor vrouwen die geen slachtoffer van verkrachting en uitbuiting wensen te worden, zichzelf ook nu nog op veel plekken dienen te sluieren. Zelfs hier in Nederland op het vmbo waren Nederlandse meisjes jarenlang verplicht een hoofddoek te dragen, omdat ze anders bruut verkracht werden door islamitische medeleerlingen uit gestoorde gezinnen. En dat terwijl deze vrouwenonderdrukking in Europa nooit bestaan heeft, behalve in streng-christelijke families in een vrij kort verleden. Vóór het christendom waren mannen en vrouwen min of meer gelijk hier in Europa.

Maar het is niet alleen die verwrongen idee van dominantie. Het is ook dat dit soort mannen opgroeit als kind met de onzin dat een man zichzelf seksueel niet zou kunnen beheersen. Dus als je als man een doodnormale vrouw ziet, dan moet je die bespringen en zelfs als God uit de hemel komt, kan die je niet tegenhouden, zeg maar. Dat is een slachtofferrol, die er verwoed ingeramd wordt door jongetjes al vroeg naar zo’n radicale imam te sturen in de moskee en door de hele familie- en kennissenkring erop los te laten, bewerend dat meisjes verdorven zijn en alleen maar goed als slavin. Dat je er ook meer dan één mag bezitten en dat jij als man hun baas bent, omdat meisjes ook qua IQ minder dan jongens zouden zijn. Ja, logisch als je ze verbiedt onderwijs te genieten en ze dom houdt! Dit is wat veel Turkse, maar vooral Marokkaanse jongetjes hier in ons land te horen krijgen als kind. Daarbij moeten ze verplicht buiten spelen, want hun flatje is veel te klein voor het grote aantal kinderen dat pa en moe ‘hebben gekregen van God’ en niemand let op ze. Ze worden echt niet allemaal zo opgevoed en het percentage van moslims die er gezonde gedachten op nahouden over vrouwen, groeit gelukkig, maar het komt nog steeds veel te veel voor.

Nu de vrouwen! Die zijn onzeker geworden door al het geweld tegen hen. In het soort gezinnen dat ik hierboven schetste, worden meisjes niet zo leuk behandeld! De meeste mediterrane mensen – dus ook moslims – zijn lief voor kinderen, maar de strengen onder hen zijn tegen meisjes níet leuk. Die moeten zich altijd maar rustig gedragen, mogen hun gevoelens en gedachten niet uiten en leren onderdanig te zijn. Wanneer ze ongesteld worden, is het helemaal uit met het beetje vriendelijkheid dat ze nog kregen en worden ze vaak behandeld als vuilnis. Ze moeten verplicht een hoofddoek op en worden daarmee dermate geïndoctrineerd dat ze te vaak denken dat ze daar zelf voor hebben gekozen. Nee, die meisjes hebben geen vrije keuze en de vrouwen die zogenaamd zelf voor een hoofddoek kiezen, doen dat óók uit verkeerde redenen, die alles met onzekerheid te maken hebben, hoe stoer ze zich ook voordoen. Dit zijn bovendien eigenlijk altijd nare, pinnige vrouwen, die zich heel erg tegen de westerse wereld, waar ze nota bene deel van uitmaken en uit weigeren te vertrekken, verzetten. Er is ontzettend veel dwang door vaders, broers en echtgenoten tegen islamitische vrouwen en dat zeg ik omdat ik er vele voorbeelden van gezien heb.

 

Ook grote onzekerheid bij westerse vrouwen

Ook vrouwen met een niet-islamitische achtergrond zijn meestal onzeker! Zolang is de vrouwenemancipatie immers nog niet bezig en juist doordat er zoveel onvrije vrouwen naar Europa zijn gekomen de laatste decennia, worden ze nog onzekerder. Veel te veel hedendaagse vrouwen denken dat ze man moeten zijn om mee te mogen doen in de wereld en gooien het op een akkoordje met materialisme. Ze moeten per se een carrière en die moeten ze ook nog combineren met een gezin, waarbij hun man er óók een carrière op nahoudt. Onmogelijk om zo te leven, helemaal in spagaat en natuurlijk is dit alles gebaseerd op een diep, diep gebrek aan zelfvertrouwen. Nog erger: het gaat om een totaal gebrek aan innerlijk weten wie je eigenlijk bent als vrouw! Wat je grenzen als mens en als vrouw zijn. In mijn land Griekenland moeten de meeste vrouwen verplicht werken naast hun gezin, omdat ze anders niet kunnen overleven. Dat is vreselijk, maar daar staat wél tegenover dat hun kinderen een heel stuk liever en warmer bejegend en verzorgd worden op de kinderopvang dan hier, waar alles ontzettend afstandelijk en koud is. Het is heel iets anders om geen keuze te hebben om thuis te blijven als moeder, dan om er zelf voor te kiezen om in een kindvijandig land carrière te maken naast een gezin.

Vrouwen blijven het zwaar hebben, maar in westerse landen geldt dat ook voor mannen. Dat ligt niet aan de behandeling van vrouwen, want hier in Nederland zijn de meeste mannen bijzonder lief voor hun vrouw en is die heel vaak de baas. Natuurlijk zijn er hier ook gestoorde mannen die hun vrouw mishandelen, maar dat is lang niet de norm. Maar ook dat geeft de onzekerheid aan van beide seksen aangaande de rol die ze willen en kunnen innemen buiten, maar vooral binnen het gezin. Er zijn heel veel gezinnen die dat allemaal hartstikke goed voor elkaar krijgen; op een meer of juist minder traditionele manier. Thuisblijfvaders met een werkende vrouw zijn een bekend fenomeen en ik was er zelf één, hoewel ik daar zeer zeker nooit zelf voor gekozen zou hebben. Ook homostellen met kinderen hebben er – voor zover ik weet – meestal weinig moeite mee om gelukkig te leven, wat de taakverdeling ook is. Uiteindelijk gaat het erom dat je als mens gelukkig bent, maar dat wordt nog altijd veel te vaak overschaduwd door onzekerheid. Mensen willen tegenwoordig heel erg veel geld hebben en rennen er als gekken achteraan. Dat is helemaal niet knap en bewonderenswaardig, maar diep onzeker gedrag, dat in de meeste gevallen ook niet tot geluk leidt. Eerder tot depressies en burnouts.

 

Jezelf zijn

Ik ben er persoonlijk voor om te accepteren dat je vrouw bent en om je beperkingen als moeder te omarmen. Je hoeft niet per se een carrière, want je mag er ook voor kiezen om in alle rust een leven met je kinderen te leiden. Dat kan in Nederland, dus wees zuinig op die keuze zolang die nog bestaat. Ja, dat is dan wat minder luxe allemaal, maar waarom moet je ook zonodig zóveel geld hebben, dat je niet meer weet waar je ermee naar toe moet? Het zijn niet geld en status die een mens gelukkig maken, maar het feit dat je het van binnen en van buiten met jezelf eens bent over je keuzes in het leven. Dat je één bent met jezelf en niet van alle kanten achter de feiten aanloopt om maar mee te mogen doen, om maar aardig gevonden te worden, om maar een man bij je te kunnen houden, om maar als moslim geaccepteerd te worden enzovoort.

Zolang je nog bezig bent met wat anderen van je vinden, ben je niet authentiek degene die je van binnen, diep in je hart en je ziel, bent. Als dat echt een carrièrevrouw is met een thuisblijfman die eveneens gelukkig is, prima! Zodra jij jezelf gevonden hebt, of je nu man of vrouw bent, heb je zelfvertrouwen en zul je ook steeds minder geweld hoeven mee te maken van het andere geslacht. Ja, de wereld is in verandering en daarin gaan heel moderne mensen mee, maar ook oerconservatieve. Die moeten allemaal in het bootje dat ons van vandaag naar morgen brengt en moeten allemaal hun meest geliefde plek in het leven zien te vinden. Dat is voor de één veel moeilijker dan voor de ander en daarom mag je jezelf als allereerste liefhebben en accepteren.

En over de verkrachtingen: je hoeft je als vrouw helemaal niet in te pakken in lange kleren en hoofddoeken om door een man of door je omgeving gerespecteerd te worden! Al die vrouwen die zo gekleed zijn, zien er allemaal hetzelfde uit, alsof ze zo uit de fabriek komen. Wees toch eens authentiek en kleed jezelf fatsoenlijk, maar normaal en ook op het weer ingesteld. Het is om te huilen dat je als vrouw jezelf zogenaamd flink moet houden in die zware en oerlelijke klederdracht, terwijl andere vrouwen lekker een rokje dragen met slippers en een shirtje. Waarom vraag je dat van jezelf? Het was alweer in 2014, maar toen vroeg tegenwoordig burgemeester van Amsterdam Femke Halsema aan een paar moslima’s waarom ze trouw zijn aan een geloof, dat zo hardvochtig kan zijn tegen vrouwen, ook in de wetgeving. Hier een prachtige briefwisseling tussen haar en een paar moslima’s.

 

Conclusie

Dit is volgens mij ook gelijk de oplossing voor seksueel geweld: dat je in evenwicht met jezelf komt en blijft. Ik heb zelf seksueel geweld meegemaakt en weet je wanneer daar een einde aan kwam? Toen ik eindelijk een kans zag om mezelf te mogen zijn, want mijn omgeving stond dat in de weg: ik ging naar Griekenland en leerde daar vrouw te zijn. De vrouw die ik van binnen ben en ook universeel vrouw. Vanaf het moment dat ik dat een beetje onder de knie begon te krijgen, stopte het geweld van mannen tegen mij. Ze kregen respect voor me en lieten het wel uit hun hoofd om me respectloos te behandelen of iets bij me te proberen. Je zult misschien vragen waarom ik dan toch met een foute man trouwde: dat komt doordat ik niet kon weten dat hij, zodra hij buiten zijn beschermde omgeving kwam, helemaal onzeker zou worden en totaal in de war zou raken. Hij heeft me niet weten te krijgen waar hij wilde, want zodra ik bij hem weg kon, ben ik gegaan.

Als je daadwerkelijk respect voor jezelf hebt, pakken mannen je niet. En als ze het toch proberen, zullen ze je gelijk loslaten zodra ze zien wie je bent. Dat zelfrespect, gevoel voor eigenwaarde en het zelfvertrouwen dat je daarvoor nodig hebt, zitten niet in een hoofddoek of een lange jas. Ook niet in een mooi slank gespierd lichaam gehuld in een strak minirokje, een bikini of een vette baan als manager, maar binnen in je hart en je ziel. Wist je al dat er een of andere wetenschappelijk truc is uitgevonden, waardoor vrouwen hun menopauze kunnen uitstellen? Jah, dan kun je eerst carrière maken en dán op je ouwe dag moeder worden. Vergeet alleen niet dat je dan geen oma meer kunt zijn en vraag je af hoe leuk het voor je kinderen is als ze een ouwe, versleten ma hebben.

En voor mannen: als jij als man je authentieke zelf bent, heb jij er totaal geen behoefte aan om een vrouw iets aan te doen. Dan heb je respect voor vrouwen, want je hebt respect voor jezelf. Respect voor het leven. Als jij in balans met jezelf bent, heb je er geen zin in om wat voor criminele activiteiten ook uit te voeren, want je wilt zuiver en eerlijk zijn, bij jezelf blijven en je eigen geld op eerlijke wijze verdienen. Ook voor een man zit het respect ‘m niet in een baard, een woestijnoutfit en een vette bom haat tegen het westen. Ook niet in totaal overdreven trainingen in de sportschool en een sixpack, het scoren van zoveel mogelijk vrouwen of vechtkunsten. Je mannelijkheid zit binnenin je en je drang om je gezin te beschermen is juist iets moois, als je jezelf de kans geeft te zijn wie je bent. Kom maar tot rust allemaal, duik in je eigen privéruimte en kijk maar eens wie je van binnen eigenlijk bent. En leef er dan naar. Kijken hoeveel geweld er dan nog zal zijn?

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu
%d bloggers liken dit: