Cultuur terug waar ie hoort – rijke elite weg

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ik weet dat je me niet meer kunt bijbenen: ik schrijf te veel! Maar als ik veel schrijf, gebeurt er ook veel. Mensen denken altijd dat ik zo’n flapuit ben, maar degenen die me beter kennen, weten dat ik mijn kaken stijf op elkaar hou, wanneer ik niets te zeggen heb. Zo ben ik ook wel weer, echt hoor 🙂 .

Even tussendoor, omdat ik weet dat ik het moet zeggen, maar ik er gewoon geen puf voor heb om er wéér een artikel van te maken. Die rijke elite overal, weet je wel, die vooraanstaande politici, bedrijfstypes en meer rijke stinkerds. Er gaan van die verhalen over, dat die via Georgië enzo uit Israel komen en daarvandaan weer uit Egypte. Neu hoor, zo knap zijn die lui niet! Dat krijgen ze niet voor elkaar, zoiets moeilijks. En dan dat vermeende satanistische geloof van ze. Ach, ze gaan niet naar een normale kerk en zijn wel bezig met wat seksistisch gedoe enzo. Maar rituelen met offers en verkrachtingen van kindertjes, dat is maar heel zeldzaam hoor. Dat zijn mensen met weer een ander complex dan déze types. Je moet het in verhouding zien.

Ik vertelde toch dat er 120 soorten complexen zijn? Noem het alter ego’s, noem het schaduwzijden, maar in feite zijn het gewoon complexen. Ik noem beesjes altijd wel graag bij hun naam, eigenlijk. Nou, je hebt een complex van altijd meer moeten hebben, dan heb je er één van altijd alles verzamelen en geldzucht. En dan hebbie nog een machtssyndroom en zo nog wel een paar van die hebberige dingen. Combineer dat met iemand die eenvoudig wil overkomen of die snobistisch is of lief gevonden wil worden. En dan geen eigen karakter erin. Maak daar een poppetje van en kijk wat die gaat doen. Ik garandeer je dat die het bedrijfsleven ingaat. Hup de aandelenbeurs op voor het gemakkelijke geld en hij of zij wordt sowieso al geboren in een familie waarin iedereen dezelfde complexen heeft.

Het zijn toch altijd van die ‘gezellige’ families, dat weet je. Altijd ruzie met elkaar, elkaar bestoken en alles afpakken. Trouwen, kinderen krijgen, vreemdgaan, scheiden, nog een keer opnieuw trouwen en het dan wéér verpesten … 10 keer failliet gaan met allerlei bedrijven. Alle werknemers de straat op en dan doodleuk een nieuw bedrijf beginnen en de werknemers opnieuw aannemen, met een wurgcontract dit keer. Geld wegsluizen naar allerlei geheime bankrekeningen. Niet meer in Zwitserland, want die hebben onderhand genoeg van al dat gekonkel, maar het lukt ze toch iedere keer weer om alles te verstoppen. Ze hebben het zó druk met oplichten en verstoppen, dat ze helemaal geen tijd overhouden om te genieten van het leven! Geen beschaving of niets, alleen maar hebben, pakken en graaien. Kneuzen zijn het!

Dát zijn die types die ons regeren met geld en politiek. Krijg je het voor elkaar om die hun centen afhandig te maken of tenminste toch te kakken te zetten, dan zijn ze uitgeschakeld. Zet ze publiekelijk voor schut, geef ze een vette boete en even een keertje geen gouden handdruk en daar gaan zij. Als een gieter (zie rechts).

Cultuur en wat ervan over is

Ik vind cultuur een veel interessanter onderwerp dan dat stel zielige knijptangen, die iedereen uitwringen om z’n laatste centen te pakken te krijgen. Ze zijn gewoon bang dat ze net zo terechtkomen als wij: zonder enige zekerheid op een bestaan en met nét genoeg geld om rond te komen. Dat kunnen ze echt niet hoor.

Dus op naar de cultuur. En dat is ten eerste een rugsteuntje voor de mensen. Cultuur helpt je om te weten wat een goed idee is om te doen in je leven en wat minder handig is. Als je opgroeit in een land met cultuur, heb je gewoon minder kans op mislukkingen in je leven. Je kiest gemakkelijker voor een beetje serieuze partner in je leven, je raakt je geld niet zomaar kwijt aan domme ideeën en je eet gezond en wordt dus niet zo snel ziek. Bovendien zit je van binnen vol met mooie dingen, zoals mooie muziek, theater, literatuur enzovoort.

Dat is een héél ander gevoel dan als je opgroeit in een land, waar cultuur totaal ontbreekt. Daar kijk je alleen Amerikaanse films, lees je pulp – áls je al leest – en is de muziek pure prut. Dáár zit je dan vol mee, kun je me nog volgen? Er is niets moois om je heen om jezelf mee op te vullen en daardoor is het heel moeilijk om schoonheid, liefde, verstand en vrolijkheid te vinden in je leven. Ik ben zelf hier opgegroeid en ik kan duidelijk het verschil zien met mensen die in mijn vaderland Griekenland opgegroeid zijn. Die hebben het misschien wat arm gehad, maar liever arm in geld dan arm in beschaving!

In veel landen is de cultuur aan het wegebben om plaats te maken voor de westerse leegte. Dat is erg, want als mensen leeg zijn van binnen, worden ze al snel opgevuld met slechte dingen: criminaliteit, horrorfilms, foute ideeën over relaties en van die sletterige vrouwen, foute ideeën over geld en gezondheid, rare ideeën over hoe een man stoer moet zijn enzovoort. Wat we eigenlijk zouden moeten doen, mijns inziens, is een wereldcultuur maken. We mengen muziek en theater al, kijken naar internationale films en koken eten uit andere landen. Dat is een stuk positiever dan leeg zijn. Toch vind ik dat we in Nederland onze eigen traditie weer eens mogen opzoeken en moderniseren. Als kinderen en jongeren dat leren en niet altijd alléén maar lege popmuziek en films, hebben we veel minder criminaliteit en minder extremisme. Mensen hebben daar dan geen tijd voor, want ze zijn druk met mooie dingen.

Als je leeg bent, word je ook koud. Kijk maar eens naar de gevoelswarmte van zuidelijke mensen! Die wordt veroorzaakt doordat iedereen zo is en doordat het een eer is om hartelijk te zijn, maar ook door culturele uitingen. Van de manier van leven van zigeuners kun je misschien heel wat zeggen, maar ze hebben prachtige muziek. Hier heb ik een oergezellige video voor je van een groep zigeuners uit Spanje, die op het strand min of meer spontaan muziek maken. Iedereen komt even meespelen, zingen of dansen en daar hou ik persoonlijk erg van. Ik hoop jij ook:

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction