Catalonië: klein maar op eigen benen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ik weet niet of je de laatste tijd het nieuws over de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië hebt gevolgd. Ik zelf wel een beetje, want ik hou wel van landen die voor hun rechten opkomen. Mijn eigen land is 400 jaar bezet geweest en heeft zichzelf toen bevrijd. Tijdens mijn studie had ik veel Koerdische vrienden. Die strijden ook voor onafhankelijkheid en zo nog veel meer volkeren op de wereld.

Naar onafhankelijkheid strevende regio’s in Europa en het Midden-Oosten

Kijk maar eens op dit kaartje hierboven. Daar kun je op lezen hoe Europa en het Midden-Oosten eruit zou zien als iedere voor onafhankelijkheid strijdende – of dat willende – groepering ook daadwerkelijk een zelfstandige staat zou hebben. Dat is toch heel anders dan dat het er vandaag de dag uitziet. Dat ben je toch met me eens, niet?

Waar ik van hou bij een onafhankelijkheidsstrijd, is dat mensen hun eigenheid erkennen en respecteren. Ze hebben een andere taal of cultuur dan de rest van het land waar ze gedwongen bij moeten horen en voelen zich daar een buitenbeentje. Maar het moederland heeft economische of politieke belangen bij het vasthouden van dat stukje opstandig land. Daardoor maakt het de relaties helemaal stuk en dan kan er niets meer gelijmd worden. Het zou het beste zijn als iedereen respect had voor een ander: dan zouden al die stukjes land lekker zelfstandig kunnen zijn en iedereen was dan tevreden.

Helaas werkt het niet zo. 40 miljoen Koerden bijvoorbeeld zijn verdeeld over maar liefst vier landen. Hun land is net zo groot als Frankrijk ongeveer en ze hebben twee eigen talen – eigenlijk dialecten van elkaar; ze zijn onderling behoorlijk goed verstaanbaar – en een aparte cultuur. Een ander geloof zelfs, want als ze niet gedwongen waren moslims te zijn, waren ze van het Zaratoestrageloof. Er zijn nog Koerden die dat geloof behouden hebben, al staat er dan op hun identiteitskaart dat ze moslims zijn.

En dan de Catalanen. Zolang als ik van Spanje heb gehoord, willen die graag onafhankelijk zijn. Ze spreken een andere taal, die heel anders klinkt dan Spaans en hebben ook een wat andere cultuur dan de rest van Spanje. Het is gewoon duidelijk een andere nationaliteit en deze dagen is het hun met heel veel moeite gelukt om zelfstandig te worden. Helaas pakte de Spaanse regering het helemaal niet goed op en het kan best zijn dat hun president Carles Puigdemont morgen opgepakt is en in Madrid in de gevangenis zit voor 30 jaar. Dat is wel waar de Spaanse regering voor gaat.

Maar op eigen benen staan is nu juist waar het leven voor bedoeld is. Zelf wil je toch óók zelfstandig zijn en op eigen krachten leven? Als je bij een onderdrukte groepering in je land hoort, dan is het heel moeilijk om je identiteit te behouden en helemaal jezelf te zijn. Kijk maar hier in Friesland. De mensen hier spreken veelal Fries en dat is best moeilijk te volgen voor niet-Friezen. De cultuur is ook een beetje anders en ze kennen allerlei sporten die de rest van Nederland niet kent. Op school mogen ze maar één uurtje per week Friese les krijgen en je ziet dat veel Friezen slecht Nederlands én slecht Fries spreken. Dat is een slechte zaak!

Ik zeg al jaren tegen iedereen: “Ga op eigen benen staan. Wees zelfstandig en creëer je leven zelf op eigen kracht”. Dat zeg ik ook tegen landen. Het maakt niet uit of je klein of groot bent: als je jezélf maar bent. Dan is het goed. Vroeger zeiden we als je haar maar goed zit en nu willen we gewoon onszelf zijn. Volgens mij niks mis mee.

Het zal wel ijdele hoop zijn, maar ik hoop dat er morgen in de krant staat dat heel Europa opeens tóch achter Catalonië staat. Dat ze steun krijgen en zelfstandig kunnen worden. Bij Europa blijven horen als apart land. Dát zou ik nou eens groots vinden van Jean-Claude Juncker en van Donald Tusk, de twee bazen van Europa. Dat ik hoop heb, wordt gestaafd door dit artikel van 21 september jl. uit de Elsevier: http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/09/juncker-hekelt-onwetendheid-van-rutte-543111/. Juncker stelt daar dat hij graag 30 leden wil en dat hij het voorzitterschap van de Europese Commissie (hij is daar zélf voorzitter van!) graag samen wil laten gaan met het voorzitterschap van de Europese Raad. Dat is die tent waarvan iedere 6 maanden een ander EU-land voorzitter is. Nou, dat is toch héél democratisch, lijkt me en toch was Mark Rutte ertegen. Die kreeg dan ook wel een veeg uit de pan.

Uiteraard heb ik hierbij Catalaanse muziek voor je. Ik wilde eerst iets delen van die geweldig en leuke sopraan Montserrat Caballé, maar eigenlijk wilde ik dat de muziek zelf uit Catalonië kwam. Nou, dat werd een paar uur zoeken, want daar waar de Catalanen fantastisch goed zijn in handel en in voetbal, is het muzikaal echt hopeloos gesteld met ze. Toch vond ik ook in dit prachtige land een juweeltje. Txarango en Agafant l’horitzó. Geen idee wat het betekent, maar het is zeker vrolijk:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

16 Comments

  1. Goedemorgen Johannes. Ja je hebt eigenlijk wel gelijk dat ik het niet over de verbondenheid heb gehad! In mijn enthousiasme niet aan gedacht.
   Ik vind het ontzettend jammer dat de EU Catalonië niet steunt en eigenlijk zou Spanje dat ook moeten doen. Niet Catalonië vasthouden en toch ook wel onderdrukken, maar samen kijken naar hoe ze goeie vrienden kunnen worden en blijven, als Catalonië zelfstandig wordt.

   De EU is begonnen als EGKS en toen al ondemocratisch. Ik denk wel eens dat eigenlijk die hele EU eens ontbonden zou moeten worden en dan opnieuw geïnstalleerd, maar dan op democratische waarden. En met minder corruptie en bazigheid ook! Want ik geloof wél in verbondenheid hoor, maar van binnenuit. Niet opgelegd van bovenaf.

   En ja; erg voor de Britten. Ik snap hun angst wel om uit de EU te gaan, want het is nu eenmaal een machtsmiddel, die EU. Hij moet gewoon gereorganiseerd worden, tot op de wortel aan toe! Mijn mening hoor. 🙂

 1. Ik heb het ook maar vaag gevolgd, maar je hebt gelijk dat in principe iedereen toch zelfstandig wil zijn en hun eigen ‘cultuur’ willen behouden, ze zijn al ‘n heel eind nu, terwijl ze vop gedwarsboomd waren met het stemmen, ben inderdaad benieuwd hoe dit gaat verlopen voor de Catalanen, versta geen spaans, geen catalaans, maar klinkt bijna hetzelfde voor mij ik hoop eigenlijk ook wel dat ze het mogen redden

  1. Ja de president had gisteren net de onafhankelijkheid uitgeroepen, omdat hij dat eerder niet kon. En nu dit. Ik hoop dat het goed komt, want ik heb effies een ander liedje gekozen en kijk maar wat een vrolijke mensen het zijn. En niet allemaal van die bijna blote domme wijven, wat ik ten zeerste waardeer 😀 .

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: