Trombose, zuurstof en vet

cookiemonster

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een tijdje geleden had ik een heleboel bloemen gekocht, maar nog niet in de aarde gezet. Dat lukt hier niet met die klei en toen ik het aan één van de voetbalmoeders in Wageningen vroeg, zei die dat tuinieren op klei inderdaad een vak apart was. Wat zij ook nog wist te vertellen, was dat er in klei niet veel zuurstof zit. Aarde moet ademen net zoals mensen, planten en dieren en net zoals spieren, hersenen en zenuwen.

Het gaat vandaag dus over zuurstof. Zonder dat onzichtbare goedje zijn we niets! Zuurstof zit in je bloed en komt zodoende overal in je lichaam. Als je ergens een bloedprop hebt, stroomt het bloed niet goed door en krijg je voedingsstoffentekorten achter de plek van die prop, maar ook zuurstoftekort. En een lichaamsdeel dat zuurstof te kort krijgt, sterft af. Zuurstof is het leven zelf.

Zo’n bloedpropje heet een embolie en het feit dat je bloed geneigd is te snel te stollen, waardoor zo’n propje kan ontstaan, heet trombose. De oorzaak bestaat uit een samenspel van verkeerde vetten via je voeding met als gevolg een hoog cholesterolgehalte, te weinig vitamine K in je bloed en gevolgen van roken (als je rookt).

Verkeerde vetten bestaan uit roomboter, margarine, palmvet of kokosolie. Je kunt daar best wat van nemen, maar als je iedere dag een pak gevulde koeken eet, je eten in kokosolie bakt of veel chocola eet, solliciteer je naar trombose. Nogmaals: dik word je niet van vet! Dat word je door vocht vast te houden, maar je aderen slibben er wel van dicht. Vitamine K werkt samen met chroom en daarvan heb je genoeg als je iedere dag fruit, groente en wat zuivel eet.

Wat roken betreft: in tabak zit wel nicotine, maar geen zuurstof. Die twee horen bij elkaar en pure nicotine gaat de zuurstof in je lichaam opzoeken om weer heel te worden. Omdat er in je lichaam al nicotine bij je zuurstof zit, krijg je er dan te veel van en zo krijg je je bloedpropjes niet meer weg. In je hersenen of longen kan dit een infarct opleveren en ik kan je echt een héleboel leukere dingen aanraken. Ik vind mensen die roken meestal ook aardig en heb zelf lange tijd heel af en toe een sigaretje meegerookt. Het probleem is alleen dat bijna niemand weinig kan roken. Voor de meesten is het verslavend en dan maak je jezelf echt stuk. Zo jammer!

Het is vijf uur, ik ga de voetbalfinale kijken! Fijne avond!

 

© Vassiliou Empowerment

Ode aan je limbische systeem

Ode

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Misschien niet zo’n alledaags idee om een ode te schrijven aan een stuk hersenen. Je zou zeggen: niets zo onromantisch als je brein! Toch is juist je thalamus, het middelpunt van je limbische systeem en van je hele hersenen, extreem gevoelig voor muziek.

Dit stukje hersenen moet álle seintjes uit je hele lichaam allemaal doorsturen naar verschillende plekken – en altijd de juiste! – in je hersenen. Daarna moet er weer informatie terug naar je organen, je bloedvaten, je lymfestelsel, je botten, huid, haar, ogen: overal gaan ze heen.

Als je veel hebt meegemaakt, kan dit allemaal wat haperen en één van de manieren om dit weer wat op gang te krijgen, is dus mooie, gevoelige muziek. Daarom heb ik hier Barbra Streisand voor je, die het prachtige Israelische lied Avinu Malkeinu voor de president zingt. Ze legt uit dat het een gebed is aan God, waarin gevraagd wordt om blijvende vrede op de hele wereld. Het is geschreven door Max Janowski, die liturgische muziek schreef:

Ik ga gauw voetbal kijken! Halve finale Kroatië tegen Engeland.

 

© Vassiliou Empowerment

De mindset van een winnaar

live your dreams

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mensen die altijd succes ervaren, hebben een bepaald soort mindset. Het is een soort gerichtheid op succes en een mentaliteit van het niet meer dan normaal vinden dat ze succesvol zijn. Een winnaarsmentaliteit! Mocht je de geweldige voetbalwedstrijd tussen Brazilië en België gemist hebben gisteren, dan zijn hier een paar hoogtepunten daaruit. Misschien dat je op dat korte filmpje nog net kunt zien hoe de Belgen een stuk makkelijker lijken te voetballen dan de Brazilianen, hoewel die een stuk leniger zijn en zeker niet minder goed spelen.

Dat ‘makkelijke’ dát is die winnaarsmentaliteit. Als jij nu van alles hebt meegemaakt in je leven dat heeft gemaakt dat jij niet meer zo gelooft dat je succes waard bent of zult hebben, dan heb je die mindset niet.

De hamvraag! Hoe krijg ik die winnaarsmentaliteit terug?

Ja terug, want het is iets wat bij je hoort. Als je hersenen helemaal volop werken, dan heb je ook die mentaliteit. Je wordt dan gewoon gezien, zonder dat je jezelf op de borst hoeft te kloppen en je maakt jezelf ook niet onnodig klein.

Ik kan je er in ieder geval mee helpen, maar je kunt alvast zelf beginnen. Met geconcentreerd bosbessensap, zoals ik altijd zeg. Daar moet je echt áltijd mee beginnen, want daarmee geef je jezelf de kracht om helemaal jezelf te zijn. Daarna kun je naar mensen kijken op tv of youtube, die winnaars zijn en hun de kunst afkijken. Je kunt naar zwierige, vrolijke en ontspannen muziek luisteren. Daarvan heb ik een voorbeeldje voor je, want ik moet gauw weg mijn zoon halen. Fijn weekend!!!

 

© Vassiliou Empowerment

Alzheimer: herkenning en genezing

dementie

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door Sophia Vassiliou. Begin deze week las ik een stukje op een Engelse website over Alzheimer. Een connectie had het op LinkedIn gedeeld en erbij vermeld dat een patiënte met deze ziekte haar geheugen had teruggekregen. Dat moest ik zien en het bijzondere was, dat die patiënte uit Engeland op een paar punten na exact gedaan bleek te hebben wat ik mijn patiënten altijd voorschrijf. Vandaag wil ik ingaan op hoe je deze ziekte kunt herkennen, ook bij jonge mensen en wat je eraan kunt doen.

 

Mensen met Alzheimer

Hier is het artikel nog een keer. Wat die Engelse mevrouw heeft gedaan, dat is zich door haar mantelzorgende zoon laten meenemen naar een natuurtherapeut. De reguliere artsen konden zijn moeder immers niet helpen en de situatie was onhoudbaar. Zijn moeder raakte niet alleen haar geheugen kwijt op een manier van: oh dear, waar is mijn bril nu toch? Of: ach lieverd, wie was jij nu toch maar weer? Nee, ze begon haar zoon midden op straat en in het ziekenhuis voor schut te zetten, door met luide stem bijvoorbeeld te zeggen dat ze gevangen zat. Of dat hij haar mishandelde. Ze belde midden in de nacht de politie op om te zeggen dat ze vastgebonden zat en allemaal dat soort dingen. Het was verschrikkelijk.

Als je op de officiële websites van Alzheimer of dementie kijkt, staat dat men in de wetenschap nog niet lang geleden heeft ontdekt dat mensen vanaf een jaar of 40 deze ziekte al kunnen hebben en dat die dan zo moeilijk herkenbaar is. Pas toen ik las hoe die Engelse mevrouw zich gedroeg tegen haar zoon en hoe moeilijk die het met haar had, herkende ik de symptomen in mijn vriend.

 

Alzheimer: de symptomen

Op deze website zie je een duidelijke lijst van symptomen van dementie of de ziekte van Alzheimer. Daar mag je dat voor schut zetten van geliefden aan toevoegen, want ik denk dat dat misschien wel het allerduidelijkste signaal is van deze ziekte. Plus het heel prominent aanwezig zijn en de hele sfeer bepalen in een gezelschap mag je erbij optellen. Men is altijd zo geneigd om alle ziektes van de mensen maar gelijk ‘psychisch’ te noemen, als een arts niet onmiddellijk een diagnose weet te stellen. En als je drugs gebruikt, al helemáál.

Ik weet niet wat jij als lezer hiervan vindt, maar ik vind het ontzettend kwalijk als mensen zomaar zonder gedegen onderzoek aan de psychofarmaca worden gezet. Die hebben een flinke impact op je algehele gesteldheid en een lijst met bijwerkingen van heb-ik-jou-daar. Geen enkele psychische ziekte kan bovendien op een echt onomstotelijke manier worden bewezen en dus moeten we daar wel héél erg voorzichtig mee omgaan! Dit is niet wat gedaan wordt in de wereld van de geestelijke ‘gezondheidszorg’. Ik heb al heel vaak verteld dat iedere klacht, ziekte of kwaal altijd een psychische én een fysieke component heeft. Meestal komt één van beide het duidelijkst naar voren.

Dementie is onder andere met een MRI-scan vast te stellen en dat is dus wel degelijk echt bewijs. Het betekent ook dat het een lichamelijke ziekte is. Je hersenen maken immers óók deel uit van je lichaam! Als je een puur lichamelijke ziekte hebt, wordt die net zo goed veroorzaakt doordat er iets in je hersenen niet goed gereguleerd wordt, als dat je een psychische klacht hebt. Hoe een ziekte zich uit, heeft te maken met de shock die hem veroorzaakt heeft en welke gedachte er op dat moment door je hoofd schoot, zoals ik zo vaak vertel. Als die gedachte is geweest: ik wil me nooit meer iets herinneren, dan krijg je Alzheimer …

 

De oorzaken van dementie

In mijn geval kwam het door een acute bloedarmoede door een gigantisch ijzertekort. Mijn lichaam raakte overbelast, want een heleboel functies vielen uit door de MS en die moesten allemaal gecompenseerd worden. Daar werd ik doodmoe van en steeds zieker. Dat kan dus een oorzaak zijn voor geheugenverlies of zelfs dementie. Nog een oorzaak kan een vitamine D-tekort zijn. Dat heeft bijna de hele planeet en ook bijna de hele planeet lijdt aan Alzheimer op latere leeftijd. Daar zit dus ook iets in. Ergens zag ik ook nog dat Alzheimer een vorm van dementie is. Dementie is in het algemeen geheugenverlies.

Op de officiële website van dementie staan een paar andere ‘oorzaken’, waarvan ik er een paar secundair acht. Maar ik zal ze even noemen: roken, weinig bewegen, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, slechte nierfunctie en weinig mentale activiteit.

Wat ik er nog aan kan toevoegen, is mijn alweer eeuwige verhaal over een of meer shocks of anderszins nare ervaringen uit je leven. Als je iets hebt meegemaakt, waarvan je op dat moment zo schrok dat je dacht: ik wil me niets meer herinneren, gaat je geheugenfunctie verminderen en kun je ook dementie krijgen.

 

Genezing van dementie of Alzheimer

Waar je ook kijkt op websites of in boeken en welke arts je er ook naar vraagt: het antwoord op je vraag ‘is er iets tegen dementie te doen?’, zal zijn: “Nee, het is een onomkeerbare ziekte”. Hierboven in ditzelfde artikel kun je duidelijk zien dat dat een fabel is, want hoe kon die Engelse mevrouw anders haar geheugen terugkrijgen? Je geheugen kun je wel degelijk trainen en helpen met natuurlijke middelen.

Omdat vitamine D zeker een rol speelt, kun je concluderen dat je veel buitenlucht nodig hebt, wanneer je aan dementie lijdt. En uiteraard ook mentale activiteit, zoals die sudoku’s waar ik het eeuwig over heb (of doorlopers! Puzzels in het algemeen) en het lezen van boeken en kranten. Geheugenspelletjes enzovoort. Qua voeding veel sinaasappelsap en geconcentreerd bessensap. In het algemeen veel fruit en / of vruchtensap, want dat zit vol met vitamine D, waardoor je hersenen op het idee gebracht worden om die zelf ook weer eens aan te maken.

En ik denk ook eens je ijzer laten prikken. Ferritine, ijzer en hb (hemoglobine: het ijzer in je rode bloedcellen). Als je lichaam de pure kracht niet heeft om feiten te onthouden, kan je geheugen ook verminderen. Wat ik ook gelezen heb én ervaren, is dat het ijzer uit je lichaam in dit geval niet netjes door je bloed heen rondwandelt en overal klusjes opknapt, maar dat het in je hersenen blijft zitten. Dat betekent dat je ingeval van een laag ijzergehalte eerst eens aan dat geconcentreerde bosbessensap zou mogen, voordat je aan de ijzerpilletjes begint. Is dat niet genoeg, dan moet je toch een kuurtje doen.

Zoals je weet, kan ik daar allemaal bij helpen. Het is niet alleen een kwestie van voedingsstoffen aanvullen en bovendien kunnen er in jouw geval nog meer of andere tekorten zijn. Ik hou niet zo van homeopathie, maar het uitgangspunt dat iedere zieke persoon een andere geschiedenis heeft en mogelijk een ander pad naar genezing dient te bewandelen, is gewoon helemaal waar. Plus je hebt ergens in je leven een shock gehad, waardoor dit allemaal begonnen is. Vaak kan ik die zelf wel opsporen met mijn intuïtie en dan kunnen we die eerst alvast een stukje genezen, voordat je erover hoeft te praten. Dan is de herinnering niet pijnlijk.

 

© Vassiliou Empowerment

Vergetelheid vs Alzheimer

bosbessen

Gisterochtend keek ik, zoals ik meestal doe, even op mijn sociale media. Op LinkedIn had iemand een mijns inziens interessant artikel gedeeld over een oude mevrouw, die ondanks dat ze aan Alzheimer leed, haar geheugen had teruggekregen. Het deed me gelijk denken aan de mensen die vergeten wíllen worden door de overheid en sinds kort het recht op vergetelheid hebben. Ja, serieus!

Het artikel vind je hier. Wat me opviel, was dat die mevrouw een speciaal dieet volgde om haar geheugen te ondersteunen. Ook deed ze geheugenspelletjes, kruiswoordpuzzels (daar heb je de sudoku’s weer!), wandelde ze veel en had ze veel sociale contacten. En weet je wat als eerste over haar dieet stond vermeld? Jawel: BOSBESSEN!

Dossiers opvragen met de nieuwe privacywet AVG

dossiers

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door Sophia Vassiliou. Vandaag wil ik het graag met je hebben over geloofwaardigheid en privacy. Daar is een nieuwe wet voor en die kun je gebruiken om je te weren tegen derden, die je kwaad berokkenen in dossiers en aanverwante zaken.

De aanval is de beste verdediging

Omdat het voor de meerderheid van de mensen zo moeilijk blijkt om de waarheid uit te maken, is er sinds kort een nieuwe Europese privacywet: de AVG. Dat is de reden waarom je overal in de supermarkt naar je vertrouwde spullen moet zoeken: alles zit in een nieuwe verpakking, omdat het aangepast diende te worden aan de nieuwe wet. Ingrijpend, niet? Bedrijven en instellingen hebben nieuwe privacyregels, die je allemaal moet toestaan en je mag nu echt niet meer in het openbaar iets negatiefs over anderen schrijven, met hun naam erbij. Dat mocht eerder ook al niet, maar de oude privacywet was blijkbaar te omzeilen of straal te negeren.

Iker Casillas
Iker Casillas

De nieuwe geloofwaardigheid is namelijk dat je gewoon niet weet wie je wel en niet moet geloven. Het doet me denken aan die fenomenale Spaanse keeper Iker Casillas, die letterlijk áltijd de goede kant op duikt bij penalty’s. Hij weet welke speler de penalty neemt en wat die kan en dan voelt hij welke kant hij op moet vallen.

Probleem is dus alleen dat er niet zoveel mensen zijn, die dat kunnen. Meestal weet je wel wie de waarheid spreekt, maar je bent niet altijd in staat om de leugenaar ook daadwerkelijk aan de kant te krijgen. Daarom is die nieuwe wet er dus gekomen, waarin alle persoonlijke rechten van de mensen helemaal glashelder dichtgetimmerd zitten.

Wat óók absoluut niet meer mag, is dat er in dossiers dingen over anderen worden geschreven, die niet waar zijn of zelfs niet relevant. Je weet dat bepaalde organisaties er een handje van hebben om zomaar van alles uit hun dikke duim te zuigen of aan anderen te vragen, die het niet weten en óók maar iets verzinnen. Daarna sturen ze hun fabels door aan de halve wereld.

Vanaf 25 mei jl. kun je die daarop aanpakken. Er geldt helaas wel een omgekeerde bewijslast, wat inhoudt dat jij moet bewijzen dat de ander leugens over je schrijft. Dat is de wereld op zijn kop, maar toch is het zo. Als je wilt corrigeren wat ze over je schrijven, moet je eerst het dossier in handen zien te krijgen en hun dan op overtuigende wijze de waarheid letterlijk opdringen.

 

De wetsartikelen die je kunt aanhalen:

Duzzz daar gaan we! De tekst van de AVG-wet vind je hier. Je kunt hem hier ook downloaden als pdf. Kies je taal en download! Eerst krijg je 31 pagina’s voor je kiezen over hoe deze wet tot stand gekomen is. Op pagina 32 begint de wet zelf. Eerst met een paar algemene bepalingen, waarvan ik artikel 1 lid 2 wel belangrijk vind:

[art. 1] 2. Deze verordening beschermt de grondrechten en de fundamentele vrijheden van natuurlijke personen en met name hun recht op bescherming van persoonsgegevens.

Dan heb je artikel 4 lid 1, waarin staat dat het niet alleen om NAW-gegevens (naam, adres enzovoort) gaat, maar om hele dossiers. Het staat er een beetje krakkemikkig, maar het staat er wél:

[art. 4] 1) „persoonsgegevens”: alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon („de betrokkene”); als identificeerbaar wordt beschouwd een natuurlijke persoon die direct of indirect kan worden geïden­tificeerd, met name aan de hand van een identificator zoals een naam, een identificatienummer, locatiegegevens, een online identificator of van een of meer elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, psychische, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon;

Dan zeilen we nog even verder naar artikel 5, lid 1 onder a en d, dat gaat over de beginselen van de verwerking van je gegevens:

1. Persoonsgegevens moeten:
a) worden verwerkt op een wijze die ten aanzien van de betrokkene rechtmatig, behoorlijk en transparant is („rechtma­tigheid, behoorlijkheid en transparantie”);

d) juist zijn en zo nodig worden geactualiseerd; alle redelijke maatregelen moeten worden genomen om de persoonsge­gevens die, gelet op de doeleinden waarvoor zij worden verwerkt, onjuist zijn, onverwijld te wissen of te rectificeren („juistheid”);

Op naar artikel 8, lid 1: je moet toestemming geven voor welke verwerking van gegevens ook voor je kind:

1. Wanneer artikel 6, lid 1, punt a), van toepassing is in verband met een rechtstreeks aanbod van diensten van de informatiemaatschappij aan een kind, is de verwerking van persoonsgegevens van een kind rechtmatig wanneer het kind ten minste 16 jaar is. Wanneer het kind jonger is dan 16 jaar is zulke verwerking slechts rechtmatig, indien en voor zover de toestemming of machtiging tot toestemming in dit verband wordt verleend door de persoon die de ouderlijke verantwoordelijkheid voor het kind draagt.

In artikel 12 staan je rechten om communicatie, informatie enzovoort over je dossier. Ik zet het hier niet neer, omdat het erg lang is, maar je moet het eigenlijk wel aanhalen.

Dan artikel 15! Lid 1 en 3 zijn van belang. Ik kopieer alleen een klein stukje, omdat dít artikel anders te lang wordt. In lid 1 staat alles waar je recht op hebt, bijvoorbeeld informatie over wat er met je gegevens wordt gedaan, naar wie ze toe worden gestuurd etcetera. Die kun je in de wettekst zelf vinden:

1. De betrokkene heeft het recht om van de verwerkingsverantwoordelijke uitsluitsel te verkrijgen over het al dan niet verwerken van hem betreffende persoonsgegevens en, wanneer dat het geval is, om inzage te verkrijgen van die persoonsgegevens en van de volgende informatie: (zie de wet zelf)

3. De verwerkingsverantwoordelijke verstrekt de betrokkene een kopie van de persoonsgegevens die worden verwerkt. Indien de betrokkene om bijkomende kopieën verzoekt, kan de verwerkingsverantwoordelijke op basis van de administratieve kosten een redelijke vergoeding aanrekenen. Wanneer de betrokkene zijn verzoek elektronisch indient, en niet om een andere regeling verzoekt, wordt de informatie in een gangbare elektronische vorm verstrekt.

En in lid 3 staat je ontontkoombare recht op een kopie van al je dossiers met alle toebehoren!

Wijzigen en wissen van gegevens:

Als je fouten wilt wijzigen in je dossier, kan dat met behulp van artikel 16. Met artikel 17 in de hand kun je dossiers laten verwijderen, als die niet meer relevant zijn. Ik geef je punt a en d erbij, omdat die het vaakst voorkomen als reden waarom je iets wilt wissen:

artikel 16: Recht op rectificatie
De betrokkene heeft het recht om van de verwerkingsverantwoordelijke onverwijld rectificatie van hem betreffende onjuiste persoonsgegevens te verkrijgen. Met inachtneming van de doeleinden van de verwerking heeft de betrokkene het recht vervollediging van onvolledige persoonsgegevens te verkrijgen, onder meer door een aanvullende verklaring te verstrekken.

Artikel 17: 1. De betrokkene heeft het recht van de verwerkingsverantwoordelijke zonder onredelijke vertraging wissing van hem betreffende persoonsgegevens te verkrijgen en de verwerkingsverantwoordelijke is verplicht persoonsgegevens zonder onredelijke vertraging te wissen wanneer een van de volgende gevallen van toepassing is:
a) de persoonsgegevens zijn niet langer nodig voor de doeleinden waarvoor zij zijn verzameld of anderszins verwerkt;
d) de persoonsgegevens zijn onrechtmatig verwerkt;

Het verzoekschrift zelf

Ja en dan het moeilijkste: een verzoekschrift opstellen om je rechten te krijgen! Hier op deze website kun je een aantal modelbrieven downloaden. Ik zou ze niet beter voor je kunnen schrijven en de wetten waarmee je de instanties om de oren kunt slaan, staan er al in.

Op de volgende pagina kun je antwoord vinden op een heleboel vragen naar aanleiding van je privacy.

En dan is er nóg een heel goeie pagina, waar je geweldige brieven kunt downloaden: SOS jeugdzorg.

 

© Vassiliou Empowerment

Hoe kom je aan vet en hoe raak je er weer af?

patatmet

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Onbegrijpelijke gewoonte: een heel bord vol friet met mayonaise

Door Sophia Vassiliou. Ik heb al veel over over- en ondergewicht geschreven en Theo ook, maar over vet heb ik nog weinig geschreven. Dat ga ik vandaag doen. Het zit net even anders dan je denkt, maar het feit dat je dat straks weet, betekent wel dat je eraan kunt gaan werken.

 

De waarheid over vet en cholesterol

Terug naar het vet, want ook daarover heb ik ontdekkingen gedaan. Net zoals jij waarschijnlijk, heb ik ook mijn leven lang gedacht dat je dik werd door vet. Dat je daar te weinig van had als je te dun was. Toch is dat niet waar! Door vet slibben je aderen dicht en kun je ook bloedproppen krijgen, maar je wordt er niet dik van. Door vet raakt je cholesterol in de war, waardoor je enorme problemen kunt krijgen. Maar het woord ‘binnenvetter’ is er niet voor niets: vet werkt van binnen in je aderen en niet van buiten door je dik te maken.

Het cholesterolverhaal is duidelijk en ook correct. Dat kun je overal lezen, bijvoorbeeld hier. Je hebt er twee soorten van en die horen in evenwicht met elkaar te zijn. Zijn ze dat niet, dan kun je zelfs een hartinfarct krijgen en ook trombose trouwens (bloedproppen). Dit wil ik hier eigenlijk niet nogmaals vertellen, want dan wordt het artikel nodeloos lang en ik wil naar de oplossing! Je leven lang bloedverdunners slikken of een bypassoperatie zijn geen echte oplossingen: je probleem zal terugkeren en dat is niet wat je genezen zou mogen noemen!

Nogmaals kort: je kunt dik zijn en toch te weinig vet hebben. Dan krijg je zoiets als ik. Je bent dan zakkerig en zeikerig dik en alles hangt en lilt. Als je stevig dik bent, heb je genoeg vet en als je dus last van je cholesterol hebt, heb je er zelfs te veel van. Wat tevens mogelijk is, is dat je mager bent, maar wel veel vet hebt. Dat had mijn vader bijvoorbeeld. Dan ben je ook stevig en niet hangerig. Dik zijn wordt altijd veroorzaakt, doordat er in je lymfeklieren bloed naar je lymfevaten lekt. Dat hoort niet. Dun zijn heeft altijd als oorzaak dat je te weinig lymfe hebt en dat komt weer doordat je in je lymfestelsel te weinig natrium hebt. Dus een plaatselijk natriumtekort. Als je gaat diëten en je valt inderdaad af, betekent dat dat je jezelf uithongert en dat is beslist niet gezond!

Als je nu een hoog cholesterolgehalte hebt, heb je dus te veel vet. Maar als je te weinig vet hebt, hoef je niet per se een heel laag cholesterolgehalte te hebben. Het werkt dus niet twee kanten op! Dat kun je bij mij zien, want mijn cholesterol is normaal, terwijl ik veel te weinig vet heb. Roken heeft een bestendigende werking op een hoog cholesterolgehalte. Dus als je (veel) rookt en veel cholesterol hebt, is het heel moeilijk om daar weer vanaf te komen. Roken zorgt dus niet voor een hoog cholesterol, maar maakt dat je het heel moeilijk weer omlaag krijgt. Het is ook slecht voor je longen, dus het is wellicht verstandig dat niet al te veel te doen.

Nog een feit over vet: het verhaal dat suiker omgezet zou worden in vet in je lichaam is níet waar. Van suiker kun je nachtmerries en angsten krijgen en witte suiker is niet echt goed voor je gebit, maar vet krijg je er niet van. Rietsuiker is zelfs heel gezond en zit vol met mineralen, zoals magnesium. Ga dus echt nóóit op koolhydraatarme diëten! Van een beetje zoet word je ook liever en zachter als mens. Het is echt waar hoor.

Als je echter te veel of slecht vet eet, krijg je wel cholesterolproblemen en wellicht dus ook trombose. Waar moet je niet te veel van eten?

 • roomboter
 • margarine
 • kokosolie
 • jus uit pakjes en zakjes enzo
 • al te vet vlees (een beetje vet is niet erg)
 • mayonaise
 • en andere vette sauzen. Ik heb daar geen verstand van, maar ik denk dat je ze wel kent!
 • in bovenstaande vetten gebakken of gefrituurd eten
 • in olijfolie moet je liever niet frituren. Dat kan beter in zonnebloem- of maisolie
 • gebak, koekjes en cake, wanneer daar veel boter in zit. Je kunt ze ook maken met yoghurt en dan is het een veel minder groot probleem
 • magere of halfvolle zuivel en lightproducten

Wat kun je wel eten van die dingen die ook meestal in zulke rijtjes staan?

 • olijfolie
 • zonnebloemolie
 • maisolie
 • pinda’s en andere nootjes of noten
 • patat en andere snacks gebakken in bovenstaande oliën (uiteraard niet overdrijven!)
 • avocado’s
 • bananen, druiven en ander fruit waarvan wordt beweerd dat je er zogenaamd dik van zou worden
 • volle zuivel. Dat is zelfs beter dan halfvolle of magere, want dat zijn volledige producten. Vet hoort bij vitamine D en dat moet je dus nooit uit zuivel of andere producten verwijderen. Van de volledige vitamine D word je niet dik van en krijg je ook geen cholesterolproblemen. Volle melk en yoghurt vegen je maag juist schoon!

 

Wat kun je doen als je te veel vet hebt?

Ten eerste de dieetaanpassingen, die ik hierboven heb beschreven. Ten tweede heb je degelijk zout nodig en dat is of zeezout (behalve Keltisch zeezout!) of Himalayazout. Dat hoeft niet duur te zijn. In biologische winkels kun je bijvoorbeeld een kilo Atlantisch zeezout kopen voor ongeveer een euro (merk Atlantis). En er is vast meer goedkoop, maar goed zout te koop. Zoek er maar eens naar!

Wat je ook nodig hebt, dat is veel fruit en / of goed vruchtensap. Laat je niet vertellen dat je dik zou worden van fruit. De glucose (en andere suikers) erin hoort bij fosfor en mangaan en dat heb je gewoon nodig. Drink alsjeblieft niet te veel water. Daar zit namelijk ontzettend veel natrium in en zoals je mogelijk weet, maakt natrium dat je vocht vasthoudt: lymfe! Dáár word je dik van! Van verkeerd zout en te veel water. In zeezout zit naast natrium ook kalium en daardoor word je daar niet vet of dik van.

Iets wat vet oplost, dat is citroen. Daarom zit dat ook in schoonmaakmiddelen! Daarvan kun je een schijfje of wat sap in je water of thee doen en over je salade, tenzij je een lage bloeddruk hebt. Wat ook vet oplost, dat is groene thee. En als laatste reguleert mais je vetgehalte. Dus doe maar eens wat maismeel door je pannekoeken, je koekjes of het brood dat je zelf bakt! Je wordt er niet dik van en het is ook niet genetisch gemanipuleerd. Dat geldt ook voor cornflakes en popcorn, die laatste wel graag gebakken in zonnebloemolie. Dus:

 • zeezout of himalayazout
 • fruit en / of vruchtensap
 • groene thee
 • citroen als je geen lage bloeddruk hebt
 • mais

Misschien nog even als laatste: als je een vrouw bent, kun je ook dik worden van hormonen. Dat gaat dan over oestrogeen, dat je vrouwelijke delen vergroot tijdens je puberteit en je zwangerschappen. Als oestrogeen niet in evenwicht wordt gehouden door progesteron, krijg je een dikke buik en grote borsten. Als dat in je puberteit is, zul je weer normaal worden zodra je volwassen bent. Maar als je niet kunt afvallen na je zwangerschap, speelt er hoogstwaarschijnlijk – wellicht naast je lymfestelsel – een tekort aan progesteron.

Dit moet je niet zomaar gaan slikken, want sowieso moet je dat op een speciale manier doen en bovendien hoeft het dat niet te zijn of ligt het ingewikkelder. Veel mensen hebben bijvoorbeeld een tekort aan vitamine D en zoals ik net al schreef, hoort vet bij vitamine D. En wat dacht je van melatonine: het succeshormoon? Daar kan het ook aan liggen. Laat het me dus eerst even uitzoeken, voordat je van alles gaat slikken, okee?

 

En dit doe je aan te weinig vet

Niet massaal aan de kokosolie en de cake! Wél doen: grapefruitsap drinken. Dat zorgt er namelijk voor dat je celwanden je voedingsstoffen goed opnemen. Dus ook het vet uit je voeding. Anders gaat dat als slakken in je darmwanden zitten en daar word je ook niet beter van! Een voedselintolerantie, de ziekte van Crohn en nog veel meer maag- en darmziektes kun je daarvan krijgen, alsmede een vitamine B12-tekort. Het vet uit je voeding moet voor een deel opgenomen (gebruikt) worden en de rest moet uit je darmen naar buiten. Net als alles! Waar grapefruitsap ook voor zorgt, is dat je lymfe- en bloedvaten afgesloten zijn en er dus geen bloed meer kan lekken.

Ook doen: volle zuivel gebruiken en niet bang zijn voor volvette kaas. In kaas zit veel chroom, wat je ook weer nodig hebt om bijvoorbeeld (vr)eetbuien te voorkomen. Chroom zit ook in fruit, met nog veel meer gezonde en vrolijke stofjes, dus ga je daar ook maar te buiten aan. En vruchtensap natuurlijk. En mais dus, want dat reguleert vet. Stop het in je koekjes, het brood en de pannekoeken die je zelf bakt en eet bijvoorbeeld maisbrood. Eet gerust cornflakes en popcorn en bak die laatste in zonnebloemolie. Dus:

 • grapefruitsap
 • fruit
 • volle zuivel, ja ook kaas
 • fruit
 • mais

Niet doen:

 • slechte vetten eten, zoals in het rijtje hierboven
 • allerlei voedingssupplementen slikken
 • bang zijn dat je dik wordt

Kom gerust bij me om uit te zoeken hoe het allemaal werkt bij jou. Ik weet nog een heleboel meer manieren om succesvol te zijn in je leven en iedereen zegt altijd dat ik ontzettend veel positieve energie meegeef. Moed en dat soort dingen. Dat krijg je als je zelf heel hard hebt moeten vechten voor je leven. Daar weet ik alles van en ik heb op alles wel echt werkende oplossingen gevonden. Je hoeft bij mij ook niet jarenlang in behandeling, want we lossen je probleem op, waardoor het krimpt en verdwijnt.

 

© Vassiliou Empowerment

Noodblog

noodgeval

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Heel even tussendoor! Zoals je ziet, kan een mens zomaar zonder website komen te zitten. Voor het geval dit nog een keer voorkomt, heb ik een noodblog ingesteld: http://sophysblog534865035.wordpress.com/. Daar vind je mijn contactgegevens en iets over wat er aan de hand is met mijn website.

Vroegah kon je een normale gratis blog starten bij WordPress, maar nu hebben ze geld geroken. Je mág nog wel een gratis blog, maar dan moeten er wel állemaal cijfers in staan. Dan kan niemand hem onthouden en word je eigenlijk wel gedwongen om ervoor te betalen. Gelijk heeft WordPress natuurlijk en ze vragen er niet veel geld voor, maar ik héb al een betaalde site. Misschien is het wel handig als je mijn noodblog even in je favorieten opslaat. Als mijn website er nog een keer opeens niet is, heb je dan in ieder geval nieuws en kun je me bereiken ook.

Dit even voor de verslaafden 😀 .

Verder wens ik je een prachtige dag. Het is mooi weer, geloof ik, al zie ik ook een hoop wolken aankomen. Maak er maar wat moois van vandaag! Dan heb je het in ieder geval geprobeerd.

 

© Vassiliou Empowerment

Aangenaam: Theo Belhuizen

kruik

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De kruik gaat te water totdat ze barst, moesten we vroeger op school leren als spreekwoord. Het betekent dat mensen door kunnen gaan met kwaad doen, totdat ze gepakt worden: het gaat een keer fout.

In het echt duurt dat barsten van die kruik tot Sint Juttemis. Ze gaan maar door en door met corrupt zijn en niets verandert. Schijnbaar. Want als je écht goed kijkt, dan zie je heus veranderingen. Mensen kunnen anderen niet meer ziek maken of met het grootste gemak ter wereld aan de kant schuiven. Het wordt steeds moeilijker. Slachtoffers vechten terug en winnen terrein, naarmate Sophia Vassiliou de situaties daartoe creëert, door de mensen uit elkaar weg te trekken.

Daarover kun je zeggen dat het flauwekul is of niet bewezen. Kun je doen. Maar als Sophia zo’n Miep of Joop uit iemand trekt en diegene geneest instant van een migraineaanval, van enorme kiespijn of van een chronische ziekte, dan is er wel degelijk bewijs dat dat helpt. Als je iets niet kunt zien, wil dat niet zeggen dat het er niet is. Volgens wetenschappers is maar liefst 96% van de wereld onzichtbaar en toch bestaat het. Het feit dat iemand dit soort dingen wél ziet, duidt er niet op dat die persoon schizofreen is, maar dat degene die haar schizofreen noemt, jaloers is. En erop uit om haar kwaad te doen.

iron man
Iron Man

Nu hou ik van actiefilms met helden en ik ken ze allemaal: Captain America, Iron Man, Black Widow, Scarlett, Gamora, Starlord, Groot, Superman en Supergirl, the Flash, Dr. Strange, Sherlock Holmes en nog veel meer zulke figuren. Omdat Sophia degene is, die buiten de films om in het echt het wereldreddende werk doet, let ik altijd goed op wat deze mensen in de films in hun echte leven doen. Supergirl is bijvoorbeeld Kara Danvers en heeft een baan als journalist. The Flash is forensisch onderzoeker bij de politie. Black Widow werkt als zichzelf voor de Russische regering en Iron Man is directeur van een onderzoeksinstituut. Starlord, Gamora, Groot en hun andere vrienden zijn een soort intergalactische dieven.

En Sophia, die heeft een praktijk die niet loopt. Dat moet dus anders. Het mooie is wel dat ze inmiddels, net als de filmhelden, een team om zich heen heeft. Dat bestaat niet uit wetenschappers die allemaal fantastische dingen kunnen met computers en geweldig ingewikkelde apparaten, maar uit een paar lieve vrienden die haar helpen om oplossingen voor problemen uit te denken. Vrienden die normáál en helder denken, net als zij. Die corruptie ook verwerpelijk vinden en het meestal beter doorzien dan zijzelf. Net als die superhelden heeft Sophia het er moeilijk mee dat zij het uitvoerende werk allemaal alleen moet doen en ook grote delen van het denkwerk erachter.

Ze mag op ons terugvallen en we helpen haar om overeind te blijven, wanneer ze weer eens wordt aangevallen door nare mensen; maar omdat dit echt is, zouden die situaties toch eindelijk eens minder vaak moeten voorkomen en vooral ook minder gevaarlijk zijn. Het tegendeel is waar. Toen Sophia zo ontzettend ziek was, had ze meer inkomen dan nu en waren haar kinderen gewoon thuis. Toen ze getrouwd was met de ergste narcist ooit, had ze een gerenommeerd bedrijf en een inkomen. Nu heeft ze niets meer over en die kwaadaardige mensen buigen niet, barsten niet, niks. Ze blijven maar aanvallen en ze winnen altijd, terwijl Sophia zelf vroeger af en toe ook eens een ronde won.

Daarom stel ik je voor aan mijzelf: Theo Belhuizen. Ik zit op het moment overzees in Londen om weer therapeutisch aan het werk te gaan als consultant bij een groot internationaal bedrijf na een enorme burnout, waar Sophia me vanaf heeft geholpen. Ik heb de pagina over haar geschreven en nog een paar pagina’s bewerkt met mijn enthousiaste stijl. Al die filmhelden hebben namelijk iemand naast zich, die geweldig kan schrijven en die een blog bijhoudt over hen. Die blog wordt druk gelezen en dát zorgt voor het succes dat zij hebben. Sophia moet ook dát alleen doen en dat werkt niet: een held die over zichzelf moet schrijven. Dat ga ik dus vanaf nu doen.

Ik ben een stuk scherper dan Sophia en neem geen blad voor mijn mond! Dat is precies wat nodig is en ik kan, omdat ik haar niet ben, beter vertellen wat zij allemaal doet voor de wereld. Dat zijn concrete dingen, die ik mooi kan benoemen voor haar.

Waar zij op dit moment mee worstelt, dat is haar overgewicht en haar vreselijke rugpijnen. Het overgewicht barst niet, omdat haar rug nog niet genezen is en haar rug geneest niet, omdat het overgewicht er nog is. Ze moet daarom haar dieet aanpassen op beide klachten en supplementen innemen, die tezamen zowel haar rug als haar overgewicht overwinnen. Ze vertelt me dat het voelt als een keiharde oorlog binnenin haar en ze zegt dat al die mensen die haar steeds aanvallen, macht blijven houden doordat deze knoop maar steeds niet wil genezen. Ik weet dat ze gelijk heeft en voel het ook.

En niet alleen deze mensen houden macht, maar het hele kwaad blijft doorgaan, zolang Sophia’s rug niet genezen is. Daar komt alles vandaan, omdat zij in haar integriteit is geraakt. Daar heeft zo’n beetje de hele wereld misbruik van gemaakt en daardoor zitten ziektes allemaal zo ontzettend vast. Niet bij iedereen, maar bij haar wel. Laatst moest ze weer naar het ziekenhuis om de resultaten van haar bloedtests te bespreken. De dokter vertelde haar dat alle waarden goed waren, maar toen Sophia ze thuis toch even nazocht, bleek dat haar nieren niet goed werkten. Jarenlang probeerde ze de ene huisarts na de andere daarvan te overtuigen, maar allemaal ontkenden ze alles.

Nee, Sophia had gelijk: haar nieren werken verminderd en die zitten exact op de plek waar ze zo’n rugpijn heeft. Dat betekent dat haar nieren met die rugpijn te maken hebben, nietwaar? En zo moet ze stapje voor stapje op de moeilijke manier alles zelf uitdokteren en dan genezen. In ieder geval is de nierontsteking op z’n retour, wat betekent dat ze die onder controle heeft.

Hiermee hebben we geconcludeerd dat de echte strijd om de wereld te behouden niet om buitenaardse inmenging gaat, maar om het bestrijden van ziektes. Lichamelijke en geestelijke ziektes, die moeten bestreden worden om het leven verder te kunnen laten gaan. Daarom heeft Sophia dáár als eerste oplossingen voor gevonden. Toen ze laatst naar het ziekenhuis moest, heeft ze haar arts les zitten geven, vertelde ze me. Die wist niet wat ze zeggen moest en was stomverbaasd om wat Sophia allemaal in haar eentje had uitgedokterd.

“Ik wist niet dat mijn IQ zó hoog was!”, lachte ze. “Blijkbaar is het allemaal moeiljker dan ik het ervaar”. Zij vond het grappig, maar ik vind het treurig dat Sophia geen enkel krediet krijgt voor alles wat ze ontdekt. Artsen verdienen schandalig veel geld, terwijl ze niets weten! Daar hebben ze dan 10 jaar voor gestudeerd: om mensen het bos in te sturen met volkomen onzin en verkeerd advies. En Sophia die het wél kan, krijgt helemaal niets. Denk er maar eens over na wat jíj daaraan kunt doen en doe dat!

 

© Vassiliou Empowerment

Fijne Moederdag!

bloemen voor moederdag

Dat was ik gisteren helemaal vergeten: je een fijne Moederdag wensen!

Ja, ook als je alleen en verdrietig bent. Ik ben ook alleen, dankzij mijn eigen gewéldige geheugen, dat meende dat het volgend weekend was en dankzij mijn echt voortreffelijk invoelende en positieve ex. Leuk is echt anders, dat weet ik. Maar je bent in ieder geval niet de enige die alleen is en je kunt ook gewoon jezelf even verwennen.

Bij het schrijven van deze zin herinner ik me dat ik een heerlijke (tenminste zo zag ie eruit) reep chocola voor mezelf heb gekocht en dat die nog steeds niet in mijn maag zit. Daar ga ik zometeen eens even verandering in aanbrengen. Eerst visualiseren… 😀

De kracht van visualiseren

doornroosje

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zonet had ik een prachtig artikel klaar. Opeens maakte ik één verkeerde beweging en álles was zo weg! Vroeger sloeg WordPress zelf af en toe je artikel even op, maar tegenwoordig is deze fantastische service nergens meer te vinden. Er rekening mee houden door zélf af en toe even op de ‘save draft’-knop te drukken, is iets wat ik na anderhalf jaar nog steeds niet heb geleerd. Ik kom vandaag dus met je meedoen om veranderingen in het leven te bereiken met behulp van visualisatie. Daarbij leg ik ook netjes uit hoe het allemaal werkt, zodat je zeker weet dat dit geen abracadabra is.

De mensen die er bekend om staan dat ze visualiseren, zijn succesvolle zakenlieden en topsporters. Af en toe hoor je het van artiesten of politici ook wel en altijd zijn dat mensen die veel succes hebben in hun leven. Het leek me daarom een vet idee om dat ook eens even te gaan doen. Wie wil er nou geen succes in het leven? Veel manieren waarop mensen jarenlang dit soort oefeningen hebben gedaan, werken niet meer. Ik ga je vandaag dus laten zien hoe het wél werkt: het is de bedoeling dat je je voorstellingsvermogen wekt uit z’n Doornroosjeslaap en dat je zaken van verschillende perspectieven kunt bekijken.

We gaan beginnen met een tafel, want dat was ook míjn eerste keer dat ik perspectiefoefeningen deed. Dat ging met een collega en een groep ongelofelijk gezéllige,, analfabete Marokkaanse vrouwen. We dekten een tafel in de les en toen gingen we iedere keer van plaats verwisselen, zodat we alle spullen op de tafel van een andere kant bezagen. Best een truttige oefening, maar hier heb je toch nog even de tafel:

tafel van bovenaf
Tafel van bovenaf bezien
tafel van zijkant
Dezelfde tafel vanaf de zijkant bezien

 

 

 

 

 

 

 

Ik weet dus niet meer wat ik daarnet geschreven had en moet nu iedere minuut op de ‘savedraft’-knop drukken om niet nog een keer mee te maken dat alles pleitos is. Geen beste grond voor een mooi artikel, maar we doen het ermee!

pijnappelklier
Je pijnappelklier is de baas!

Goed, zoals een schip een machinekamer heeft, heb jij een lichaam. Dat voert de opdrachten uit, die door de kapitein worden gegeven. Jouw kapitein is je pijnppelklier. Ja, dat kleine frutseltje dat zo’n beetje onderaan je brein hangt. Dat is eigenlijk je ik-besef, datgene waarmee je jezelf het meest associeert van je hele lichaam-en-geestgebeuren. Alle initiatieven voor welke actie ook beginnen daar.

frontale cortex
frontale cortex

Je pijnappelklier is niet zo van het praten. Liever bedient hij zich van kleine stroomstootjes, die hij door je lichaam jast: serotonine, dopamine en melatonine. Laten we als voorbeeld nemen dat je hebt besloten dat je van een chronische ziekte wilt genezen. Dan stuurt je pijnappelklier een stoot dopamine richting je frontale cortex (of frontaalkwab, want ik hou zo van het woord ‘kwab’). Die gaat namelijk zorgen dat jouw idee in werking wordt gezet en dat het gaat lukken ook.

Ik zou zeggen: ga even lekker op je bank hangen, doe je ogen dicht en maak je maar eens een mooie voorstelling van jezelf als genezen, gezonde persoon. Stel je maar voor dat je weer kunt lopen, rennen, dansen, zingen, alles eten waar je zin in hebt zonder er ziek of dik van te worden, slapen en al wat dies meer zij. Daarna is het tijd om het te gaan uitvoeren, want het gebeurt uiteraard niet vanzelf allemaal. Je maakt een afspraak met me en dan gaan we bij jou je leven weer in beweging zetten.

Voor zeker de 134e keer: ik ben genezen van de gekste ziektes, stoornissen en andere kwalen. Als ik dat kan, dan kan het bij jou ook! Het is niet eenvoudig en ook niet snel gebeurd in de meeste gevallen – hoewel je ook geluk kunt hebben en dan zou je niet de eerste zijn -, maar je leven kan gewoon weer in beweging komen. Maakt niet uit of je ziekte erfelijk is en ook je leeftijd is geen beletsel.

Ik zat net even naar Brigitte Kaandorp te luisteren, die vertelde dat ze een tijdschrift las toen ze net 50 was geworden. Daar stonden tips in voor als dat je overkomt en dat ging erover dat je nu toch wel iedere week naar de kapper moest (het zal wel geschreven zijn door een verbond van winkeliers), op je kleding moest letten en verder weet ik het niet meer. Ik bedenk me net dat ik inderdáád een paar maanden geleden voor het eerst in mijn leven highlights in mijn haren heb laten zetten door een kapper. Ja, vijftiger. Het klopt.

Hier nog even het allerleukste liedje van Brigitte (Ik heb een heel zwaar leven) en als je niet zo wilt zijn als de persoon die erin bezongen wordt, zou ik maar eens aan het werk gaan om je leven een duwtje vooruit te geven:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Een positieve ervaring in werk, hulpverlening en vrije tijd

out of the box thinken

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zelfs een vis zit liever in een grotere kom!

Je hebt winkels en winkels

Het valt me altijd weer op, als ik door een winkelstraat loop: de ene winkel trekt je aandacht en een andere, die exact dezelfde dingen verkoopt, helemaal niet. Ik heb wel eens getest waarom ik zoiets voel. Dan liep ik beide winkels even in en kocht ik er iets. Wat viel op? Dat ik me minder welkom voelde in de winkel waar mijn aandacht niet naar toe getrokken werd en dat er ook minder mogelijkheden waren. Als ik een grapje probeerde om het ijs te breken, kreeg ik een boze blik terug. Ze vonden me eigenlijk maar een vreemde eend in de bijt: heel anders dan ze zelf waren. Dat gevoel was wederzijds.

Het kan zijn dat je nu denkt: mens Sophia, wat loop je nu te ouwezemelen over een wínkel? Een winkel loop je binnen, je koopt er iets en voilà: daar loop je alweer naar buiten. Wat kan jou de sfeer schelen?

Je hebt gewoon gelijk als je dit denkt, daar kan ik niets tegen inbrengen! Maar ik blijk een gevoelsmens te zijn, die houdt van een goede sfeer. En niet alleen dat: ik heb altijd het gevoel (ja, alweer dat gevoel!) dat een winkel waar ik me niet lekker voel, ook iets met me doet. Het is een negatieve ervaring en ik heb al zoveel negatieve ervaringen achter de rug. Waarom zou ik het mezelf aandoen om er nog méér van te verzamelen? Als ik uit een gezellige winkel kom, heb ik een positieve ervaring gehad en voel ik me opgelucht. Dat is toch best een tegenargument, niet?

 

Fora, sportclubs, hulpverlening en je werkplek

Hetzelfde geldt op heel veel andere plekken waar ook mensen bijeenkomen. Feesten, fora op het internet, voetbalclubs, sportscholen, hulpverleners en ook werkplekken. Toen mijn zoon bijvoorbeeld graag wilde gaan voetballen, zijn we naar een club gegaan, waar voetballen spórt was en sámenwerken. Niet zo’n harde club, waar voetballen rauwdauwen was en vechten om te winnen. Als ik een groep op Facebook of LinkedIn zoek om me bij aan te sluiten, wil ik geen groep waar iedereen me de hele tijd gaat zitten bekritiseren of aanvallen. Discussie is prima, maar ik wil me er wel welkom en geaccepteerd voelen.

Ik wil er mogen zijn zoals ik ben.

En dat is waar dit gesprek over gaat. Even terug naar dat voetballen. Als de sfeer in een club je niets doet, maakt het niet uit waar je zit. Je voetbalt en klaar! Maar aangezien iedere club een andere uitstraling en een ander type mensen aantrekt, kun je concluderen dat mensen elkaar opzoeken. Dat zie je zelfs bij beroemde voetballers. Die wisselen soms van club en dan moeten ze een tijdje wennen. Niet alleen omdat ze in een ander land en klimaat zijn en misschien een nieuwe taal moeten leren, maar ook omdat het gevoel van de nieuwe club, de mentaliteit zou je kunnen zeggen, er anders is. Soms ervaren ze de nieuwe club niet als fijn en gaan ze terug naar de oude.

Waar kies je dan voor? Het is misschien maar een vrijetijdsbesteding, maar als je je iedere week zo bekritiseerd moet voelen, zo klein en zo incompetent, is het wellicht tijd om je horizon eens te verbreden! Sfeer doet echt iets met je en dat is belangrijk. Als je zelfvertrouwen wordt geschaad, ben je een stuk minder gelukkig. Het leven is al zo kort, dus is dat waar je voor wilt kiezen? Of heb je liever zoveel mogelijk positieve ervaringen?

 

Voor welke hulpverlening kies je?

Als je in een wat lastige tijd zit en het fijn zou vinden om even met iemand wat dingetjes op een rijtje te zetten, is er het maatschappelijk werk. Tenminste: zo was dat vroeger. Tegenwoordig heb je wijkteams (of gebiedsteams als je geen wijken maar dorpen om je heen hebt). Het maatschappelijk werk daar is gelijk stigmatiserend en als je één woord een beetje onhandig uitdrukt, heb je binnen de kortste keren jeugdzorg op je dak. Of andere zuigende organisaties, die je leven op een ontzettend nare manier op de kop komen zetten. Schuldhulp bijvoorbeeld, WMO of ggz.

Dat komt doordat al deze instanties tegenwoordig een meldplicht hebben. Als ze denken dat jouw gezin eventueel niet veilig zou kunnen zijn, dat je er financieel mogelijk niet uitkomt, dat je misschien wel een psychologische stoornis, depressie of psychische problemen zou kunnen hebben of je huishouden niet redt, denken ze niet na en doen ze zomaar zonder dat ze dat met je overleggen, een melding bij een ‘hulporganisatie’. Dat is helemaal niet wat die meldplicht inhoudt en nadenken over wat zo’n melding met jouw leven doet, doen ze ook al niet. Ze vergeten dat mensen een familie hebben en een vriendenkring, waar ze al hulp en steun van kunnen krijgen. Niet iedereen hoeft gelijk z’n kinderen uit huis geplaatst te hebben of aan de psychiater!

Als je iets positievers wilt, zou je eens kunnen kijken bij Stichting Humanitas. Daar werken vrijwilligers en ze vragen om hen financieel te steunen. Dat betekent dat je daar waarschijnlijk meer kans hebt om echte steun te krijgen. Er werken immers geen mensen die op een vaste baan en carrière uit zijn of die een modeshow houden op hun werk, zoals bij de meeste andere organisaties. Als deze mensen heel veel werk krijgen, kan ook hun financiële positie verbeteren. Dan openen zich mogelijkheden om zonder in een onmogelijke positie gestopt te worden, toch hulp te bieden. Als je op hun website kijkt, zie je dat ze bij héél veel vragen kunnen helpen.

 

Conclusie

Je hebt je denkvermogen, maar ook gevoel. En je gevoel bepaalt veel meer dan je misschien op het eerste gezicht zou denken. Als je lange tijd op een werkplek zit waar je niet gewaardeerd wordt, stomp je af. Je voert op een mechanische manier je taak uit en verder sluit je je af. Als je een vrolijke klant treft die een grapje maakt, ga je dat vervelend vinden. Die persoon heeft iets om om te lachen, maar jij zit daar maar dag in, dag uit hetzelfde werk te doen en waardering krijg je ook al niet.

Op een negatieve werkplek heb je ook collega’s die het not amusing vinden als jij creatiever of leuker in je werk bent. Ik hoor heel vaak van mensen die bijvoorbeeld in de zorg zitten en dan hun uiterste best doen om hun cliënten echt goed te helpen, dat die dan een manager op hun dak krijgen. Die verbiedt het hun om anders te werken dan hun collega’s, want zij mogen niet méér gewild zijn bij de cliënten dan een ander. Uiterst jaloers en kinderachtig gedrag is dat, maar wel realiteit en niet alleen maar in de zorg. In het onderwijs, in de medische sector, op kantoor … waar maak je zulke dingen eigenlijk níet mee? De vraag is: kies je daarvoor of verbreed je je horizon?

Een nieuwe baan of een andere functie brengt natuurlijk onzekerheid met zich mee, maar kan toch best een goede stap zijn. Je kunt in ieder geval eens rondkijken hoe het elders eraan toegaat. En die vrijetijdsclub waar je lid van bent, maar niet veel plezier hebt, kan ook best vervangen worden! Of de groepen op Facebook waar je in zit, het forum waar je lid van bent of welke groep mensen ook. Kies voor positieve ervaringen!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Even stilstaan voor Youp

youp

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Terwijl ik gisteren mijn artikel zat te schrijven en daarvoor iets opzocht op het net, kwam ik iemand tegen die het tegen Youp van ‘t Hek opnam. Ik kijken natuurlijk … en wat bleek? Een nerdmeisje van niks maakte Neerlands grootste trots uit voor onder veel andere een seniele bejaarde. Auw … het is alweer twee maanden geleden inmiddels, maar beter laat dan nooit even de boel rechtzetten, niet?

Ik zocht gelijk op hoe oud Youp nog maar is en vond het antwoord: 64 jaar. Kijk, vroegah in de jaren ’60 waren mensen vanaf 65, als ze met pensioen gingen, bejaard. Zo heette dat toen, maar nu is niet toen. Bovendien is Youp nog geen 65. Ik denk niet dat veel mensen zich dat nog herinneren en dat is maar goed ook. Tegenwoordig squashen, nordicwalken en reizen mensen van 80 jaar er nog lustig op los. Die kun je toch moeilijk bejaard noemen.

Bovendien: Youp! Hij is onze nationale wekker en zelfs ik word eventjes trots op Holland als het over hem gaat. Die man houdt ons scherp en wakker en ja: het is érg nodig dat hij daarvoor schreeuwt, tiert, vloekt en scheldt. Anders krijg je dat ingeslapen zootje hier echt nooit bij de les. Hij heeft een geweldig cynische humor, waardoor je onder tafel ligt van het lachen. Om je eigen ijdelheid. Hij woont in de grachtengordel van Amsterdam, maar zet zichzelf dagelijks straal voor schut. Als we deze man niet hadden, waren de Noordzee en de Waddenzee allang weer zachtjes over Nederland heengekabbeld.

Toen ik zelf 30 was, dacht ik óók dat ik een mevrouw was en uiterst serieus genomen moest worden met mijn oneindige wijsheid en kennis. Dat hoort geloof ik bij de leeftijd, want ik ken er wel meer die met soortgelijke illusies rondlopen. Ik had toen mensen die écht verstandig waren, om me heen en die relativeerden mijn al te vurige enthousiasme. Misschien ben ik daardoor nooit doorgedraaid. Wie zal het zeggen? Bovendien had mijn generatie nog respect voor mensen die ouder waren dan zijzelf.

Hoe anders is dat voor die meid van vandaag. Ik zag haar foto alleen al en dacht: o jee een échte nerd. Iemand die helemaal van voor naar achter, van links naar rechts ego is en niets anders. Ze schijnt een boekie geschreven te hebben, waarin ze beweert dat het een geweldig idee is om zoveel mogelijk E-nummers te consumeren in de vorm van magnetron- en andere chemische maaltijden uit potjes, blikjes, pakjes en zakjes. Er staat immers niet voor niks op geschreven hoeveel je er maximaal van mag binnen krijgen, wel? Eerst dacht ik dat ze betaald werd door de voedselindustrie, maar al gauw begreep ik dat ze dit echt vindt. En zij kan het weten, want ze is microbiologe volgens de NRC.

Nóg gekker: dat boekie werd nog een hit ook en je vindt het bij nogal veel mensen in de kast. Na vandaag in de prullenbakkast, hoop ik. Ze maakt allerlei verstandige koks, die op teevee vertellen hoe ze eenvoudig een gezond bord eten zónder pakjes enzo op tafel kunnen krijgen, met de grond gelijk en dat is allemaal behoorlijk naargeestig, maar wel tot dááraan toe. Uiteindelijk mag een mens een mening hebben, hoe bizar die ook is. Maar daar waar ze aan Youp komt, gaat ze echt over de grens van het toelaatbare.

Ze vindt eigenlijk gewoon dat hij allerlei rechten heeft om te schelden, die anderen – bijvoorbeeld die rare freakclub Geenstijl – níet hebben. En diep in haar hart wil zij óók mogen wat ome Youp mag. Zij zou willen schrijven dat je verdomme toch eindelijk eens met je vette klauwen van die gezonde pesttroep moet afblijven. Dat durft ze echter niet, want ze weet wel dat niemand dat van haar zou pikken.

Youp van ‘t Hek daarentegen zégt iets. Hij heeft een boodschap aan het volk en die is zo heilig, dat hij er scheldwoorden voor mag gebruiken. Dat recht heeft hij verkregen na minstens 50 jaar hard werk als conferencier en columnist. Ik ben net 50 geweest en hij wérkt al zolang – even om het verschil aan te geven. Hij heeft al jaren iedere week een ijzersterk stuk achterop de NRC en daarvoor op andere bladen. Er zit nooit een minder goed stuk tussen.

Als hij iemand een pisnicht of een dobberneger noemt, weet iedereen dat hij geen hekel heeft aan homoseksuele of zwarte mensen. Juist niet! Hij wil hen juist óók wakker hebben en daarvoor bedient hij zich van kleurrijke taal. Hartstikke mooi: lang leve de taal. Nederlandse boeren noemt hij gifzwarte sjoemelboeren. Ziehier het bewijs. Zijn boodschap is ongeveer: kijk in de spiegel naar wat je doet en vergelijk dat met wat je eigenlijk had wíllen doen. Is het anders? Stel het dan bij. Leef! Lieve Youp, ik hoop dat ik het goed verwoord heb. Even voor de goede orde: hier is het vreselijke stuk óver Youp en hier het antwoord ván Youp. Een fijne zondag toegewenst!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Babyzitten en een ei erbij

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Misschien herinner je je de Disneyfilm Lion King nog wel. Daarin had je de jonge leeuwenprinses Kiara, die allemaal avonturen beleefde met haar oppassers (met prachtig Vlaams accent in de Nederlandse versie) Timon het stokstaartje en Pumbaa het wrattenzwijn.

Op een dag renden ze weer eens achter Kiara aan, die ‘m gesmeerd was en Timon mopperde tegen Pumba dat ze alweer moesten babysitten. Onmiddellijk neemt Pumbaa een aanloop en springt hij bovenop Kiara. Timon roept helemaal theatraal uit: “Niet babyZITTEN, Pumbaa!!!”. Daar wou ik het vandaag even met je over hebben, over babyZITTEN. Hier is ie nog even in het Engels, waar de grap een stuk minder leuk is, maar toch:

Let me define babysitting!!

Timon die zich voorstelt hoe hij dit aan Kiara’s vader Simba zal vertellen: “Simba, awel het goede nieuws is dat we je dochter gevonden hebben. Het sléchte nieuws is dat er een wrattenzwijn bovenop haar is gaan zitten”

Vandaag wil ik het ‘graag’ hebben over mensen, die met hun dikke derrière bovenop een ander zitten. Ik zie deze types echt letterlijk bovenop een ander zitten. Of anders wel IN ze, vlak onder hun huid, in hun organen of in hun hersenen achter een joystickstuur. Het woordje ‘graag’ in de zin hierboven duidt evenwel niet aan dat dit een favoriet onderwerp van me is! Nee, ik praat liever over iets leuks, maar dit moet nu eenmaal ook. En dus probeer ik er maar wat humor doorheen te kneden, zodat het nog enigszins te verteren valt.

Mensen die misbruik van je maken of als een blok aan je been hangen (dat is meestal hetzelfde), zitten óók energetisch bij je. In je, op je, tussen je, aan je vastgeplamuurd … Jawel. Ik vond ooit eens een kerel met een meterslange ladder, die als een glazenwasser mijn ogen stond uit te wassen. Dat was een vent die blijkbaar had gepoogd mij uit te leggen wat hij eigenlijk met me uitvrat (want dat weet dit soort mensen heel goed). Ik snapte dat uiteraard niet. Toen had hij ‘gewenst’ dat hij me de ogen wel eens zou uitwassen, zodat ik het zou zien en zag ik die vent energetisch op een ladder met mijn ogen aan de gang! Zó gek is het en dat is echt waar.

Zo helderziend als ik ben dat ik dit tuig bij de kladden kan grijpen, inclusief hun ladders en ander gereedschap, is verder gelukkig niemand. Maar heel veel mensen hebben wel eens een beeld gehad van iemand die aan ze hing te hangen. In hun droom of zomaar opeens tijdens het afwassen of wat ook. Als ze dan bij mij komen met de vraag of dat écht waar is (ja, lieve mensen: ik ben niet de enige die dit niet kan volgen!), ga ik kijken en dan zie ik het ook. Maar dan het hele plaatje en vaak weet ik ook wel wat het voorstelt.

Ondanks de pijn heb je dan toch even lol dat mensen zó kinderachtig kunnen zijn. Zo inhalig, vrekkig, jaloers, bozig, chagrijnig, gestresst en gemeen ook. Om een kleinigheidje! Jij bent vandaag vrolijk of hebt een leuke rode tas en dat is genoeg om je kapot te vloeken. Ze wensen je ziektes toe, die je met een beetje ‘geluk’ ook echt krijgt en zo zit je vol met vlektyfus, puisten en pokken, bulten, zwammen, tropenkoorts en strontogen. Wat het ook allemaal moge wezen en oh grappig: in de Wikipedia is een levensechte pagina vól met scheldwoorden met een ziekte erin. Dan kun je ondanks alle verdriet die deze mensen je doen, toch éven lachen. “Krijg koperen hartkleppen, dan kun je je leven lang de tering poetsen” …

Ik heb inmiddels eindelijk geen negatieve mensen meer om me heen staan en ik ben nog bezig uit te vissen hoe dat voelt. Opgelucht in ieder geval, want ik hoef niet meer steeds bang te zijn dat iemand me weer gaat zitten dwarsbomen in mijn leven. Dat iemand mijn artikelen de hele tijd op volkomen verkeerde plekken deelt, waardoor ik een slechte naam krijg in plaats van een bloeiende praktijk, zoals ik verdien. De laatste persoon die zo ontzettend aan, in, onder en boven me hing, is eindelijk voor 90% uit me (dat takelen duurt altijd een paar dagen).

Een ei hoort erbij
“Ain ai hoort dabai”, Najib Amhali uit ‘Chinezen’

Terwijl hij er uitgetakeld wordt door de man die bij me hoort en die hier bij mij had moeten zijn, maar die in de bovenwereld zit te wachten totdat hij eindelijk terug kan naar de rest van zijn leven, laat ik allemaal glazen uit mijn handen vallen en gebeuren er allemaal van die kleine ongelukjes. Een ei hoort erbij. Ik sluit Najib even voor je bij. Hij is té leuk om te missen:

Omdat je deze mensen misschien wel duizenden jaren met je mee hebt moeten tillen en dit de eerste én enige keer is dat ze eruit kunnen, is dit het moment waarop je wél kunt genezen van allerlei ziektes. Deze randdebielen schoven namelijk ook hun eigen ziektes en andere sores uit hun leven op anderen af en waren al met al giftiger dan een koningscobra.

Dat gif kan nu uit je verwijderd worden. Ik ben daar al jaren mee bezig, maar een half miljard mensen (en nog veel meer mensen die op een andere manier óók uiterst vervelend waren) die dit 25.000 jaar lang op dagelijkse basis gedaan hebben, zijn er niet zomaar uit. Ik zal dus toch nog wel even met de helderziende bril naar je moeten kijken en een paar typetjes uit je moeten wegplukken, voordat je weg naar echte genezing openstaat. Deze mensen stonden die in de weg, begrijp je wel? Als je iedere dag leeggetrokken wordt, helpt geen enkele pil, operatie, gesprek, massage of healing! Daar is geen kluit tegen gewassen en dus heb ik daar wat op gevonden. Kom gerust om er ook baat bij te hebben.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Het verband tussen voedingsstoffen onderling

vitamines

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vele malen heb ik verteld over hoe verschillende voedingsstoffen met elkaar samenwerken en hoe je ze allemaal nodig hebt voor iedere taak in je lichaam. Ik heb de stoffen en stofjes die voedingsstoffen aan elkaar verbinden, eens op een rijtje gezet. Dan kan ik het duidelijker uitleggen en ik denk dat je dan ook wel begrijpt waarom je, indien je vitamines uit een pot of uit een injectie snoept, dat altijd met overleg zou moeten doen. En nooit voor lange tijd.

 

Zo zitten voedingsstoffen aan elkaar:

Ik begin lekker makkelijk bij natrium. Dat helpt om je in psychisch opzicht in evenwicht te houden. Verder helpt het bij je vocht- en vethuishouding en helpt het tegen hoofdpijnen. Dit is wetenschappelijk allemaal bekend. Wat ook bekend is, is dat natrium en kalium bij elkaar horen. Dat ze elkaar aanvullen of hoe je het maar wilt uitdrukken. Samen zorgen ze dat je niet zoveel pijn hebt. Maar natrium ondersteunt ook kobalt en dat heb je nodig voor een gezond gebit. De wetenschap snapt wel dat koeien kobalt nodig hebben – gras zit daar dan ook vol mee – maar voor mensen gaat het niet veel verder dan een oude methode voor bestraling bij kanker.

Toch gaan we verder, want kalium heeft ook chroom nodig. En chroom verbindt kalium aan zichzelf, aan ijzer en selenium. Ik maak het weer gemakkelijk en ga verder op ijzer. Dat heeft daarnaast nog laurinezuur nodig, net als vitamine D het ook goed kan gebruiken. Vitamine D vervolgens heeft naast laurinezuur ook orootzuur nodig. Met die combinatie wordt nogal wat omgestoeid in laboratoria met behulp van ratten, dus het is bekend bij de wetenschap.

Orootzuur nu ondersteunt tevens zink bij diens werk aan je DNA. Zink op zijn beurt heeft weer fluor nodig en dat verbindt het mineraal aan calcium, dat ook goed kan samenwerken met fluor. Als je dus zuinig op je tanden wilt zijn, neem dan een tandpasta waar bijvoorbeeld (peper)muntextract in zit. Daar zit zowel calcium als fluor in en ook kobalt, waarvan ik zonet vertelde dat het je gebit beschermt. Kobalt zit in alles wat groen is.

 

Waarom vitamines slikken niet zo handig is

Ik ga met alle liefde nog een kwartier door met het uiteenzetten welke stoffen met elkaar samenwerken en hoe. Dan zul je begrijpen dat alle vitamines, alle mineralen, alle aminozuren, hormonen, eiwitten en andere stofjes elkaar allemaal nodig hebben. Ze zitten allemaal aan elkaar vast. En als je dan bijvoorbeeld kale vitamine C uit een pot slikt, krijg je al die andere 129 (ik heb ze geteld) stoffen niet binnen. Zoals ik al eerder verteld heb, moeten die dan instant naar je lever worden getransporteerd. Die filtert immers je voedingsstoffen uit je eten en stuurt ze je bloedbaan in.

Wat je dan krijgt, is dat je orootzuur, dat hoogstwaarschijnlijk in het binnenste van je cellen met de DNA aan de gang is, helemaal daaruit weggehaald moet worden en naar je lever vervoerd. En je bioflavonoïden, die eigenlijk moeten zorgen dat je lichaam seintjes doorgeeft over van alles (dus dat je lichaam met je hersenen communiceert over allerlei taken). Die seintjes krijg je dan maar even niet, want tja … jij gelooft de commerciële ‘wetenschap’ en die vertelt je niet dat ze eigenlijk bioflavonoïden in je vitamines zouden moeten stoppen, maar dat ze dat niet doen.

Alle honderd stoffen en stofjes moeten dus allemaal helemaal vanuit je tenen en je haren, of binnenuit je botten vandaan getoverd worden en op de trein naar je lever gezet. Allerlei taken in je lijf moeten daardoor gepauzeerd worden of op een laag pitje gezet. Dat is waarom ik altijd zeg: okee, als je een enorm tekort hebt aan een voedingsstof, kun je die wel aanvullen uit een pot. Maar vul niets aan waar je eigenlijk wel van weet dat je er genoeg van hebt en neem er een glas sinaasappelsap bij.

 

Alle stoffen zitten in alle voeding

Bovendien denk ik dat je nu ook begrijpt dat in alles wat je eet, alle 129 stoffen zitten. In iedere plant zitten de voedingsstoffen anders gerangschikt, dus in andere hoeveelheden. In een sinaasappel zit dus ook heus natrium, alleen maar een klein beetje. En in prei zit ook een heel klein beetje vitamine B. En nog even belangrijk; alledrie de omega-vetzuren (3, 6 en 9) zitten in al je eten en vooral in zonnebloemolie en olijfolie zijn ze rijkelijk vertegenwoordigd. Alledrie!! Je hoeft dus niet van die stinkende viscapsules te slikken, want vis ondermijnt je ijzer. Dan krijg je dáár weer een tekort aan en bovendien zit het vol met fluor en met kwik.

Dit is informatie die ík hoogst persoonlijk heb ontdekt. Delen ervan kun je verspreid over de wetenschap wel terugvinden, maar zij hebben daar niet veel kennis van. Dat is één van de redenen waarom jouw arts je vertelt dat je nooit meer van die B12-injecties af kunt en dat je nooit meer kunt genezen van je MS, je ziekte van Crohn, je ADHD en alle andere 1000 ziektes meer, waarvan zíj denken dat je er niet van kunt genezen. Het kan wél, maar dan moet je mijn kennis en mijn gaven hebben.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Een wonderschone windmolen alias hoogspanningsmast

elektriciteitsmast

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Afgelopen vrijdag maakte ik iets mee, wat de laatste tientallen jaren steeds zeldzamer wordt: een meneer liet mij voorgaan, als eerste het benzinestation uit. Ik heb hem uiteraard hartelijk bedankt. Hij mocht weten dat dit zeer gewaardeerd was. Daarna maakte ik allemaal van die dingetjes mee, waarvan ik dacht: cool of juist niet cool. En opeens kwam er ergens in een flits een Telegraaf op mijn netvlies. In het voorbijgaan las ik snel de volgende krantenkop: Willen we dit? 127.700 windmolens erbij. Daar dacht ik eens over na en toen ik weer thuis was, zocht ik het artikel op. Handig hoor, internet.

De krantenkop bleek een lokkertje naar een ander artikel over windmolens. Je vindt het hier. In het kort: in Groningen gaan ze stoppen met boren naar gas en dat betekent dat we dat gas moeten opvangen door middel van elektriciteit uit windmolens. Ik zie dat je het artikel maar heel even kunt zien. Daarna wordt het onzichtbaar. Wat me opviel, was een foto die erbij stond: een stadje met allemaal elektriciteitsmasten en een paar windmolens.

En toen kreeg ik een idee. Er schijnen nu 2300 windmolens te zijn in Nederland en dat betekent dat er ongeveer 50 keer zoveel moeten bijkomen. Dat is ontzettend veel en ik vind het enigszins begrijpelijk dat mensen zich zorgen maken om het nieuwe uiterlijk van Nederland, helemaal vol met windmolens. Dus ik zocht even een foto op van een elektriciteitsmast om je te laten zien wat ik bedacht heb. Surprise! Ik vond een stelletje artistieke masten en bedacht dat er in ieder geval wel meer mensen zijn, die die dingen oerlelijk vinden.

elektriciteitsmast
Artistieke elektriciteitsmast

Eigenlijk had ik zelf bedacht dat het misschien wel mogelijk zou zijn om van een elektriciteitsmast een windmolen te maken. Nog een keer zoeken met behulp van Mr. Google leverde de hiernavolgende foto op: mijn idee bestaat al. Nu heb ik er geen idee van hoe duur het zou zijn om een aantal wellicht sowieso al te vervangen elektriciteitsmasten te vervangen door masten, die tegelijkertijd windmolen zijn. Maar dit hieronder ziet er niet duur uit en ik snap de bezwaren van mensen tegen windenergie nu nog minder.

windmolen-elektriciteitsmast
windmolen-elektriciteitsmast

Misschien is het ook een stukje propaganda van handelaren, die veel geld verdienen aan de situatie zoals die nu is met gaswinning, ontsierende hoogspanningsmasten overal en kernenergiefabrieken. En een gebrek aan voorstellingsvermogen van hoe ons land er óók uit zou kunnen zien. Ik vind dat die mensen dan even pech hebben en een cursus flexibiliteit mogen gaan volgen. Dít is geen nutteloze verandering, maar het zorgt dat onze kinderen straks ook nog een mooi leven kunnen hebben.

Een windmolen hoeft toch niet per se lelijk te zijn? En storend? Okee, ze schijnen geluid te maken en ik snap dat dat niet leuk is als je er pot bovenop woont. Maar je kunt ze wél mooier maken of anders toch in ieder geval dubbel functioneel. Een betonwijk in een stad is toch een stuk lelijker dan een windmolenpark … En wat dacht je van een vuilnisbelt!

Ik geloof altijd meer in het bedenken van oplossingen dan in het oeverloos zeveren over bezwaren van dittem en van dattem. Hier is een link naar een artikeltje van iemand die hetzelfde idee als ik ook al had: maak van een hoogspanningsmast een windmolen. Deze persoon is zo te zien goed in rekenen en rekent gelijk even uit hoeveel je er daarvan dan nodig hebt enzo.

Zoals ik een paar artikelen terug al mold, wordt er overigens niet alleen in Groningen geboord naar gas. Hier in Friesland gebeurt het ook, al is het op kleinere schaal (geloof ik). Ik vertelde toen dat dat boren ook hier problemen oplevert voor het leven. We zijn misschien geen Randstad, maar hier wonen net zo goed als elders mensen, koeien, schapen en vissen. Die hoeven toch niet dood, omdat een paar fantasieloze kneuzen een windmolen niet mooi vinden?

Voordat ik het vergeet: nóg altijd is het toegestaan en zelfs hogelijk gewaardeerd als je een like geeft voor mijn artikel(en) en voor mijn Facebookpagina! Ik geef goeie informatie en nog leuk geschreven ook, jij geeft een like terug. Mooie deal toch? Jammer dat ik er de hele tijd wéér om moet vragen en dat ik zelfs dán niet meer dan een stuk of 3 likes krijg. Als je mijn website leest, dan verwacht ik dat je iemand bent, die graag iets voor een ander over heeft en niet alleen maar alles gratis wil krijgen.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Pim, pam, puit, wie zit daar op mijn huid?

addams family

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vroeger hadden alleen heksen wratten …

Vroeger hadden alleen heksen wratten, maar tegenwoordig hebben heel veel mensen huidziektes. Jeuk, wratten, puisten, negenogen, schurft, moedervlekken, littekens, wijnvlekken, gordelroos, netelroos, pokken, vitiligo, eczeem, gerstekorrels, eelt en schimmel … en krijg ze maar weer weg! Voor het geval je me nog niet kent: ik schrijf er een beetje grappig over, omdat het pijnlijk is als je huidziektes hebt. Voor mij is de enige manier om ermee om te gaan dat ik er grappen over maak. Vandaar de ietwat cynische en droge grapjes tussendoor.

Vaak wordt er gezegd dat ziektes en klachten die eigenlijk ín je lijf zitten, er uitkomen via je huid. Mensen die je op je huid zitten en dat soort dingen, zouden huidziektes kunnen veroorzaken. Dat klopt in mijn ervaring wel, alleen zitten daar nog een paar stadia tussen. Dus iemand zit op je huid en zegt iets waar je van schrikt. Dan kunnen je hersenen die opmerking niet verwerken, waarna er een vitaminetekort ontstaat, dat je huid ziek kan maken. Of je kunt die persoon niet ‘verteren’, niet uitstaan dus, omdat hij of zij zo op je huid zit en je de hele tijd bekritiseert. Dat soort dingen kunnen inderdaad indirect huidziektes veroorzaken.

Het zijn ook vaak onverwerkte emoties, die er uitkomen via je huid. Boosheid, verdriet, stress … ja, dat kan allemaal en je wilt daar natuurlijk ook weer graag vanaf. Ik kan niet in het algemeen zeggen bij wat voor soort shocks je welke soort huidziekte kunt krijgen. Als het op je huid slaat, hangt het van allerlei factoren af wát er dan op je huid verschijnt en of het blijvend is of niet.

Als ik bij mezelf kijk, dan heb ik gerstekorrels onder mijn ogen. Zelf noem ik ze paddestoelen en het zijn een beetje gelige bultjes. Op veel plekken heb ik een wrat of een kruising tussen een moedervlek en een wrat. Vervolgens heb ik moedervlekken, vitiligo, dermatofibromen (een soort steenpuisten) en af en toe breekt er opeens eczeem of netelroos uit. Dat heb ik de pleuris genoemd. En waarschijnlijk nog wel meer, maar dit is het belangrijkste. Ik heb dit ook wel bij anderen gezien, dus het kan heel goed dat je meerdere ziektes door elkaar hebt.

En dan nog een leuke: bijna iedere hobbel op je huid heeft een eigen verhaal. Een shockervaring dus van zichzelf en dus moet je, om eraf te komen, al die verhalen bij langs. Want je moet niet denken dat de schurft verdwijnt als je een paar shocks gehad hebt. Leuker kunnen we het niet maken. Je moet ze echt allemaal gehad hebben, voordat je gaat genezen. Nogmaals: dat hoeft niet uit-en-te-na. Ik kan heel veel zelf voor je doen, zodat je ze niet steeds weer hoeft op te rakelen.

Ik noem nog even een voorbeeld uit de praktijk. Mijn buurmeisje van vroeger. Die had een heel leuke, vrolijke moeder, maar die liet altijd toe dat de hele buurt bij hen in huis speelde. Héél gezellig, maar haar dochter kon daar niet zo goed tegen. Die had meer rust nodig dan ze kreeg en werd daarin niet gezien. Er was vooral één erg opdringerig meisje bij, dat letterlijk áltijd bij hen in huis zat en niet weg te krijgen was. Mijn buurmeisje voelde zich machteloos tegenover haar constante aanwezigheid en ontwikkelde eczeem.

Dit soort oorzaken spelen vaak bij huidziektes in het algemeen en vaak zijn het meerdere incidenten, die eraan ten grondslag liggen. Nogmaals: ze zijn te genezen, als je het maar grondig doet zoals ik dat aanpak. Crèmes gebruiken, pillen, hormonen en andere medicijnen helpen alleen een beetje tegen de symptomen, maar ze genezen je niet. Vaak kennen ze bovendien veel bijwerkingen. Als je een natuurlijke crème wilt gebruiken, denk dan eens aan calendulacrème, arnicacrème of hamameliscrème.

Ik zeg niet dat je geen medicijnen moet gebruiken, want het is zeer zeker niet altijd fout om symptomen te onderdrukken. Maar er is ook een blijvende oplossing. Dan ga ik nu weer verder met mijn gezin, nadat ik je hiermee een geweldig weekend gewenst heb.

O ja voordat ik het vergeet: het is nog altijd niet verboden om likes uit te delen voor mijn artikelen en mijn Facebookpagina! 😉

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Van een beknelde zenuw tot verlamd raken

jasmijn

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na het schrijven van het vorige artikel, waarin ik op zoek ging naar hoe ik zó dik geworden ben, ben ik verder gaan nadenken. Dat wat voor mij geldt, kan heel goed ook voor anderen gelden. Een ontsteking kan een lymfoedeem veroorzaken. Daarin ben ik zeker niet de enige. En van één beknelde zenuw kun je zelfs doodgaan, als die ontstoken raakt. Kijk maar eens wat het bij mij allemaal gedaan heeft.

Ik wil je een andere kant van de munt laten zien, zodat je kunt natrekken – dat kan met mij – of jij misschien ook een andere klacht of ziekte hebt dan je altijd hebt gedacht. Als je maar steeds ziek blijft, is daar een dikke kans op. Ik weet als geen ander hoe ontzettend onverschillig artsen kunnen zijn en hoe zelfgebreid en egoïstisch alternatieve behandelaars kunnen zijn. En hoe ze je vaak het geld uit de portemonnee wegstelen zonder iets voor je te doen.

 

Reconstructie van het verhaal

Dus ik ging verder onderzoeken om mijn verhaal te reconstrueren, toen ik het vorige artikel op de post had gedaan. Onderwijl maakte ik een pan tomatensoep, omdat tomaten het allerbeste ontgiftingsmiddel zijn dat je je maar kunt voorstellen. Gember verbleekt erbij. Verderop leg ik uit waarom die tomaten nodig zijn.

Het is begonnen op mijn 6e jaar, weet ik nu. Ik had een vriendinnetje, Jeannette, die ontzettend lenig was en op turnen zat. Die deed allemaal van die rugdoorbuigoefeningen, die ze mij ook wilde laten doen. Eh ja, dat ging dus fout en ergens raakte er een zenuw bekneld. Ik weet nog dat zij haar rug altijd vervaarlijk doorboog en hem niet eens recht kon krijgen. Vóór dit incident was er een ander vlak na mijn geboorte, dat zo erg is dat ik er niet meer over wil praten. Dat heeft de basis gelegd en daardoor raakte die zenuw zo gemakkelijk bekneld.

 

Wat de beknelde zenuw allemaal veroorzaakte

Mijn rug werd niet behandeld en dus ging de zenuw sudderen. Door je rug lopen je zenuwbanen, die alle seintjes van je lichaam naar je hersenen (thalamus) moeten brengen en weer terug. Daar kwam vanaf toen niet veel meer van terecht en dopamine en serotonine gingen problemen veroorzaken: ik kreeg een bril, zenuwtics (Tourette) en mijn geheugen ging haperen, ook al was het toen nog fotografisch. Ook mijn concentratie werkte niet meer goed en ik werd steeds minder soepel. Later kwamen daar maagklachten bij, een aantal huidziektes en vitiligo (vanaf mijn geboorte). En vergeet al die meelifters niet, die me energetisch leegtrokken, ervoor zorgend dat ik bovendien niet meer beter kon worden.

Nog later kwamen er rugpijnen, die wél erg waren, maar nooit erkend werden door mijn huisartsen. Beetje spit, zeiden ze dan. Of stress. Ongelofelijk toch! En toen ik eindelijk na 30 jaar pijn een scan ‘mocht’, kreeg ik zo’n akelige arts. Aan mijn hersenscan beweerde hij dat hij niets had gezien, maar nu ik eindelijk zijn rapport ervan heb bemachtigd, blijkt dat hij wel degelijk geheugenschade had gezien. En nog wat meer dingen. Als hij een rugscan had gedaan, had hij waarschijnlijk ook achteraf gezegd dat er niets op te zien was.

In Griekenland ging de inmiddels allang ontstoken zenuw genezen door het droge klimaat, doordat ik me daar gelukkiger voelde en ontzettend veel fruit at. Maar helaas, toen ik mijn studie af had en het niet had klaargespeeld om een Grieks paspoort te bemachtigen, moest ik terug naar Nederland. Daar speelde de ontsteking weer op en had ik vaak wel 3 weken achter elkaar onhoudbare pijn, waar geen pijnstiller tegen bestand was.

In Nederland had ik naast heel veel pijn al die nare, betuttelende mensen weer om me heen, voelde ik me doodongelukkig en kon ik geen kant op, in mijn eentje met een kind. Na 6 jaar lukte het ons om te verhuizen naar Wageningen, maar in plaats dat dat een nieuw begin was, begon daar de ellende pas goed. Uiteraard werd ik steeds zieker door al dat geroddel over mij en mijn zoon en doordat we zo ontzettend veel tegenwerking kregen, overal waar we kwamen.

De ellende stapelde zich op en de ziekte zaaide uit, werd tot MS en COPD. En een lymfoedeem, dat me steeds meer deed opzwellen. Ik wás het oedeem. Er was geen millimeter in mijn lijf meer die nog zelfs maar een klein beetje werkte, ik kreeg geen enkele medewerking, overal werd ik voor schut gezet en uitgelachen en ik overleed op een haar na aan de verlammingen. Mijn liefde voor mijn kinderen redde mijn leven. Zonder hen was ik niet gaan vechten en had ik mezelf laten gaan. Ik hoef niet zonodig te leven in een wereld die mij zo uitkotst.

 

Genezing

Ik kon geen twee weeskinderen achterlaten, wetende dat er ontzettend hard over me geroddeld zou worden na mijn dood. Dat kon ik mijn jongens niet aandoen. Over de gevechten die ik toen geleverd heb, wil ik niet wéér vertellen. Als je een ontsteking ergens in je zenuwbanen hebt, lopen de neurotransmitters niet goed door. Allerlei seintjes van en naar je hersenen komen dan niet goed door en daar word je steeds zieker van. Doordat ik heel gezond eet, heb ik het zolang overleefd.

Genezen, daarvoor zijn dus tomaten nodig. Als je een ontsteking hebt, krijg je gifstoffen in je lijf. En je moet je shocks allemaal door om te kijken hoe je klachten zijn ontstaan. En dan zorgen dat je hersenen die shockervaringen weer gaan verwerken. Daarna vitamines aanvullen. In dit geval vitamine C om sneller en beter te genezen. Doordat je zenuwbaan steeds losser raakt, kunnen je dopamine en serotonine er weer langs. Zo krijgen je hersenen alle signalen weer binnen en kunnen ze weer opdrachten geven aan al je organen. En dat is hoe je geneest! Zo werkt het.

O ja: het is niet verboden dat je mijn artikel en mijn Facebookpagina een like geeft!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Wie beïnvloedde de verkiezing van Trump nog maar?

Mark Zuckerberg

Make ’em share everything, if they want it or not!

Al sinds de verkiezingen in de Verenigde Staten, die ergens in het najaar van 2016 plaatsvonden, had iedereen de mond open over de Russen. Die zouden de verkiezingen beïnvloed hebben, door op grote schaal allerlei computers te hacken.

Ik heb dat verhaal nooit geloofd, want Rusland is nogal een lel van een land om te besturen. Ik denk dat die regering daar het druk zat heeft met z’n eigen zaken. Die hebben wel wat beters aan hun hoofd dan zich bemoeien met de verkiezingen in de VS. Zo dacht ik erover en kijk eens, hoe leuk: ik heb gelijk gekregen. Wat aardig toch.

Ja, want ik zat even de NRC online te lezen en daarin stond een enorm artikel over Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook. Hier kun je het lezen. Ik volg die jongen niet zo, maar hij schijnt al een aantal malen de privacy van z’n gebruikers vet te hebben geschaad. Sommige incidenten kon ik me achteraf wel herinneren, zoals dat je berichten op een gegeven moment altijd automatisch op ‘openbaar’ stonden en een paar maal door privé-gegevens aan iedereen te tonen. Ik ben maar blij dat ik nooit mijn privé-zaken op Facebook heb gedeeld. Had ik nooit zo’n behoefte aan.

Nu is Markje alwéér in opspraak, want tijdens die verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016 was er een Brits bedrijf dat hem daarbij hielp: Cambridge Analytica. Daar zaten allemaal IT-ers, die privé-gegevens van hun Facebookvrienden en van de gebruikers van hun verkiezingsapp zomaar even konden gebruiken om de publieke opinie over Trump te kneden. Er zijn gegevens van tientallen miljoenen mensen gebruikt, zo stond in de krant.

Ik kan niet helpen dat ik me dan zit te verkneukelen bij het lezen van zo’n bericht. Natuurlijk is het hart-stik-ke zielig voor al die Facebookers, dat hun gegevens gebruikt zijn om die loser aan de macht te krijgen. Dat wil je toch niet later aan je kleinkinderen moeten vertellen als grootste stunt uit je leven, wel? Maar ik vind het gewoon leuk dat iedereen Vladimir Poetin ervan beschuldigt dat híj – persoonlijk nog wel volgens sommigen – die verkiezingen zou hebben gestuurd met zijn Russische hackersbendes. Neep! Het waren de Engelsen. In opdracht van Trumpsikeesje zelf.

En nog een vraag, natuurlijk stiekem eventjes: zou Trump nou door die Engelse app gekozen zijn? En zou hij dan dus ook weer áfgezet worden, als dat zo is? Dat lijkt me nou wel spannend. Hebben we toch nog iets leuks met dat kouwe weer. Enneh … niet vergeten: deel niet al je diepste geheimen op Facebook, okidoki? Leef liever een beetje in het hier en nu dan op zo’n computerscherm! Het is de tijd om leuke bloemetjes in je tuin of op je balkon te zetten. En tijd voor de grote schoonmaak, zo mogelijk nog leuker!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

De vrolijkste zanger

Amr Diab

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Terwijl ik mijn gedachten nog eens liet gaan over van alles wat me in mijn leven is overkomen, bewees Youtube me een mooie dienst. Ik had een oud liedje van een Griekse zangeres met een Egyptische zanger in mijn hoofd en zocht dat op.

Daarna liet ik Youtube zelf kiezen wat ‘ie me wilde laten horen en zo kwam ik uit bij een live optreden van diezelfde zanger. Amr Diab heet hij en ik denk dat hij de vrolijkste zanger van Egypte is. Misschien van het hele Middellandse Zeegebied. Hieronder laat ik je een liedje van hem horen, waarbij hij een klein jongetje bij zich heeft. Zoals je misschien weet, ben ik gek op kinderen en ook op volwassen die gek op kinderen zijn.

Ondertussen ben ik maar mooi een bloemkoolloze persoon. Ik vertelde toch kort geleden dat er een enorme etherische bloemkool op mijn rug en hoofd groeide, daar al neergeplant door iemand die erg jaloers op me was en me het liefst in 42 stukken zou zien, zoals een oud Grieks liedje zegt. En ik mag de puinzooi weer opruimen, uiteraard. Als je dan toch als helderziende p’soon door het leven moet gaan, waarom er dan niet een beetje lol om maken? De gestoorde vrouw had ín de bloemkool een heleboel giftige paddestoelen geplant en daarna ook nog een dikke venkel, die nog niet helemaal weg is. Wat een werk en allemaal voor mij!

Op zulke momenten wil je niet weten hoe blij ik ben dat ik, ondanks alles wat ik allemaal meekrijg van anderen, nog steeds gezond in mijn hoofd ben. En ik vind serieus dat de zin ik ga bloemkoolloos door het leven vanaf nu een nieuwe officiële uitdrukking mag zijn voor ik ben eigen baas in mijn leven. Verder heb ik niet veel te melden vandaag. Ik wens je een goede nacht en morgen een prachtige dag. Als je orthodox bent, een mooie Goede Vrijdag.

En dit is dan nog Amr Diab voor je. Live met een schattig jongetje en het nummer heet Ya agmal eyoun (Oh mooie ogen):

Ontspanning en liefde met Pasen

orthodox Pasen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In de orthodoxe kerk waar ik lid van ben, is het pas volgende week Pasen. De Lijdensweek begint aanstaande maandag en iedere ochtend zingen de priesters prachtige psalmen in de kerk. Maar jullie hebben Pasen dit weekend al en dus ga ik even proberen wat ontspanning te helpen brengen.

tsouggrisma
Wie heeft het sterkste ei? Griekse variant van eieren zoeken

Pasen vind ik altijd een mooi moment om helemaal bij jezelf te komen en om schoon schip te maken met van alles wat je niet meer in je leven wilt. Je gooit de deken van de winter af, maakt je huis extra goed schoon, wordt weer vrolijk, gooit een paar kilo wintergewicht van je af en misschien wil je ook wel van je klachten af.

Daarom heb ik het volgende bedacht: laten we eens gaan bekijken waar je klachten vandaan komen. Hoe ze begonnen zijn, wat ze veroorzaakt hebben en uit welke componenten ze bestaan. Ik noem daarbij voorbeelden van mezelf of van mensen die ik ken, zodat je kunt kijken wat je daarvan herkent en wat er bij jou nog weer anders is.

Gaat ie:

 • Ik denk gelijk aan de Tourette (zenuwtics / dwangneuroses). De shock die eraan ten grondslag ligt, is dat ik als kleintje van mijn adoptiemoeder moest slapen wanneer het haar uitkwam. Daardoor was er geen ruimte meer om te zijn wie ik ben en dat gaf het eerste stuk stress. Dat werd pas veel later, na nog een heleboel vernederingen, Tourette. Het begon ermee dat ik gespannen werd omdat ik de hele dag op mijn tellen moest passen dat ik niet per ongeluk iets deed wat mijn moeder niet leuk vond. Dan kreeg ik wéér een rotopmerking naar mijn hoofd of een klap. Daar herken je vast iets van!
 • Waar het op gestoeld is, dat is mijn rechtvaardigheidsgevoel! Als ik met mijn rechtervoet per ongeluk op de voeg van een tegel stap, dan moet mijn linkervoet dat óók. En als ik aan de linkerkant in mijn mond een snoepie heb, dan moet ik er rechts ook één: anders is het niet eerlijk. Ik heb heel veel mensen horen zeggen dat ze dit herkennen!
 • Mijn overgewicht heeft heel veel oorzaken, waaronder bijvoorbeeld dat een vriendinnetje uit mijn kindertijd en mijn moeder ook altijd tegen me zeiden dat ZIJ slank en lenig waren en ik niet. Het was niet eens waar (nee, toen nog niet), maar ik kreeg er wel iedere keer een shock van en uiteindelijk werd ik ook echt dik en onhandig. Het constant iemand slaan met kwetsende woorden kan iemand ziek maken. Iedere keer schrik je een beetje verder, net zolang totdat je ziek wordt.
 • Verkeerde voeding kan je ook ziek maken. Het traditionele Nederlandse dieet van bo-ter-ham-men-met-pindakaas-of-hagelslag enzo en dan ‘s avonds een dikke laag aardappelen, in water gekookte groente met maizenasaus en jus uit een pakje is vreselijk ongezond. Mensen eten nauwelijks fruit, drinken bijna geen vruchtensap, eten brood waar nauwelijks voeding in zit en geen andere granen dan tarwe. Heel veel boter ook, waar je tonnetje-rond van wordt en heel eenzijdige voeding. En vergeet de wekelijkse patatmetmayonaise niet!

Eigenlijk kun je uiteindelijk zeggen dat je liefde onthouden is op een heleboel momenten in je leven. Dat zei een vriendin van me vanochtend en toen besefte ik opeens dat ik dat er altijd bij denk, maar het nooit zeg. Wat heeft ze gelijk! Ja, liefde geneest en haat, jaloezie, boosheid en verdriet maken ziek. Als je altijd ontkend wordt in wie je bent, mag je niet volledige liefde zijn en dan ben je ook niet gelukkig of gezond. Dat is de allerdiepste basis van ziek-zijn. Als je hersenen (je frontaalkwab) verdriet of stress niet meer kunnen verwerken, betekent dat eigenlijk dat ze die emoties niet meer kunnen omzetten in liefde. Dan zit je dus vol met niet-liefde en zo word je ziek.

Wees deze dagen maar lief voor jezelf en als dat een beetje begint te lukken, ook voor anderen. Zet de verwarming maar een keer lekker hoog, ga lekker lang onder de douche, eet iets wat je graag eet, luister naar fijne muziek en verwen jezelf maar eens. In mijn ervaring is het niet waar dat je eerst van jezelf moet houden om van een ander te kunnen houden. Maar het is wel een stuk moeilijker om je liefde voor anderen te durven tonen, als je niet van jezelf houdt!

Ik heb nog muziek voor je van Kaity Garbí: Ζήλεια (jaloezie) heet het nummer en het is geschreven door Amr Tantawy & Abdel Monem met tekst door Eleni Yannatsoulia. Het gaat erover dat jaloezie je relatie, maar ook je hele leven kapotmaakt: het is een doorn in je hart, een ongeneeslijke ziekte.

 

De tekst:

Η ζήλεια αγκάθι στη καρδιά
Αρρώστια δίχως γιατρικό
Μας εξοντώνει αργά, αργά
Η ζήλεια φέρνει χωρισμό

Σκηνές μου κανείς, στα άκρα φτάνεις
Θα με τρελάνεις, έτσι όπως πας
Με ποίον μιλούσα, και ποίον κοιτούσα
δεν το αντέχω, πια να με ρωτάς

Η ζήλεια αγκάθι στο φιλί
Και δρόμος δίχως γυρισμό
Τι κι αν σ’ αγάπησα πολύ
Η ζήλεια φέρνει χωρισμό αχ, αχ αχ αχ….

Του ερωτά μας, η πόρτα κλείνει
πέφτει η συγγνώμη σου, μες στο κενό
Η αγάπη θέλει εμπιστοσύνη
δεν θέλει ζήλεια και εγωισμό

Μην το τραβάς το σκοινί, ως πότε οι ουρανοί
Θ’ ανάβουν άστρα, στου πάθους τη σκηνή

Η ζήλεια αγκάθι στη καρδιά
Αρρώστια δίχως γιατρικό
Μας εξοντώνει αργά, αργά
Η ζήλεια φέρνει χωρισμό αχ, αχ αχ αχ….

Του ερωτά μας …

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Oorzaken en ontspanning

zout

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In Wageningen heb je een winkel, die De Oorzaak heet. Ze verkopen er oorbellen, zie je wel. Vandaag mag ik ook wel een oorwinkel beginnen, want ik had erg gespannen oren vanochtend.

buitenmuur
De achtermuur van ons huis helemaal grijs en lelijk

Nog een goeie oefening ter ontspanning? Niet alleen van zenuwtics en aanverwante sores, maar te aller ontspanning. Je huis schilderen! Radio erbij aan en als je een stuk gedaan hebt, even apetrots naar je werk kijken en het uiteraard op Facebook posten. Daarna ben je zo moe dat zelfs je tics het voor gezien houden.

En zo ziet ie er nu uit! Twee keer ongeveer 3 – 4 uur hard werk

Dit is het resultaat van mijn schilderwerk vandaag. Ben zeker drieëneenhalf uur bezig geweest en kan nu geen pap meer zeggen, al zou ik het willen. En mijn tics ook niet.

buitenmuur
Zelfde muur vanaf de andere kant

Het steegje is van onze buren en we kunnen er sinds kort eindelijk in. Ik heb ze moeten beloven dat we er geen disco zouden houden (grapje). De vorige mensen hadden kinderen, die met een bal tegen de muur van de buren gingen stuiteren. De arme mensen werden horendol en sloten het steegje logischerwijze af.

Dan zal ik je nu ook de lógische reden vertellen, waarom in onze tuin zoveel onkruid groeit. De buren hebben er namelijk ook last van en laatst viel me opeens iets op: aan de overkant van onze straat liggen de huizen net iets hoger dan aan onze kant. Ik schat dat het zo’n 30 cm scheelt. Het water uit hun huizen en tuinen loopt dus hierheen. Het wordt wel grotendeels in het riool opgevangen, maar er zal best eens iets deze kant op lekken. Daarom hebben de mensen aan onze kant van de straat meer onkruid, want in een vochtige tuin heb je daar meer last van.

De buurman waar ik laatst mee praatte, vertelde me nog iets: een kilometer of 12 naar het westen bij ons vandaan ligt Franeker en daar vlak achter Harlingen. Tussen die twee plaatsen wordt zout gewonnen uit de grond. Waddenzout noemen ze dat en het zit in nogal fancy potjes, die een lieve duit kosten en erg aangeprezen worden. Ik had er kortgeleden één gekocht, omdat ik dacht dat het zeezout was. Neep! Er schijnt inmiddels al een hele boerderij ergens bij Franeker gewoon in tweeën te zijn gespleten (!), omdat de grond natuurlijk zakt als je die leegtrekt.

En dan moet je je bedenken dat heel Israel vol zit met zoutmeren en dat we sowieso zeven oceanen hebben vol met hartstikke goed zout. Soms snap ik de mensen gewoon niet. Net als gas! Heel Rusland zit letterlijk vól met gas en wij boren hier ons kikkerlandje leeg, waardoor niemand meer een plek om te wonen heeft. Hier in Friesland schijnen ze ook naar gas te boren en zowel in Groningen als hier boren ze naar zowel gas als zout. Logisch toch dat de mensen boos worden!

Ik ga verder. Iets doen aan mijn lege maag en die van mijn zoon. Fijne avond!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Oekraïne: vrede tussen Rusland en Europa

Kiev

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kiev, de hoofdstad van Oekraïne

De laatste weken ben ik aan het proberen om meer Brits Engels te praten in plaats van Amerikaans. Ten eerste is het chiquer en ten tweede ligt Engeland nota bene naast het land waar ik woon. En Amerika een heel stuk verderop. Vijf dagen varen is het geloof ik van Hoek van Holland naar New York. Op het moment is mijn accent niet om aan te horen, maar ik hou gewoon stug vol totdat ik het kan.

Oekraïne kaart
kaart van Oekraïne

Op dezelfde manier bedacht ik me iets totaal anders. Over Oekraïne, een land waar ik tegenwoordig af en toe aan denk, omdat ik een jonge vriendin heb met wortels in dat land. Ik zocht het eens helemaal goed op, op de kaart van Europa. Terwijl ik altijd het idee had gehad dat Oekraïne diep in de Kaukasische gebieden lag, bleek het wel bovenaan de Zwarte Zee te liggen, maar ook naast Moldavië, Roemenië, Slowakije en Polen. Erboven ligt Wit-Rusland en ten oosten ervan Rusland. Kijk, hier heb je het kaartje.

Odessa strand
Odessa strand

Ik bedacht me dus dat Oekraïne precies tussen Rusland en de rest van Europa ligt. Daarom is het westen van het land ook meer Europees gericht en het oosten meer Russisch. Mijn ouders zijn er wel eens geweest en vonden het niet zo’n mooi land, maar als ik zo wat foto’s bekijk, vind ik het het soort land waar de sprookjes van Roodkapje en Hans en Grietje zich zouden kunnen hebben afgespeeld. Ze hebben er ruige natuur met uitgestrekte bossen en blauwe meren, wolven, beren, jakhalzen en wasberen … En het wemelt er van die schitterende oude kastelen.

De grond is er enorm vruchtbaar, de mensen zijn lief en gastvrij en ze hebben er meer zonnebloemen dan in heel Europa bij elkaar. De mensen zijn orthodox, de mooiste, maar ook de oudste en meest originele vorm van het christendom. In muziek zijn ze ook heel goed. En wintersport. Een land om er graag bij te willen hebben; zowel voor Europa als voor Rusland.

Nu wil natuurlijk het euvel dat Rusland ook voor een groot deel bij Europa hoort. Het is daarom gewoon bizár dat wij Europeanen ons tegen één van onze eigen landen keren en beweren dat het de duivel is. Schuldig aan alle problemen op aarde, inhalig en eng. En dat we dan die grote Atlantische oceaan overkijken, waar we niet verder kunnen kijken dan Harwich in het Verenigd Koninkrijk en een land dat duizenden mijlen verderop ligt, adoreren. Oh Amerika! Kom hier en nestel je in onze harten met je Coca-Cola, je kapitalisme en je culturele leegte. Amerika is onze god. Het is ook een heel mooi land hoor, maar wel een beetje ver weg om zo’n hechte vriendschap mee te hebben ten nadele van onze eigen vrienden.

Oekraïne Karpathen
Oekraïne Karpathen

Terwijl Rusland gewoon naast ons ligt. Gelijk achter Polen begint het land al en we hebben honderden jaren geschiedenis gemeen met elkaar. Nooit heeft Rusland ons iets misdaan. Ze offerden maar liefst 22 miljoen soldaten op om Europa te bevrijden van de nazi’s en hadden een groot deel aan de culturele bloei van Europa in de 18e eeuw en daarna. Ja, ze hebben een tijdlang een nogal behoorlijk griezelige leider gehad. Jozef Stalin, die er ruim 30 jaar met de ijzeren hand heeft geregeerd. Maar daar hadden de Russen zelf meer last van dan wie ook. Er is niet eens bekend hoeveel mensen er ongeveer de dood hebben gevonden door zijn hand.

Odessa
Winkelcentrum in Odessa

Toen ik vanavond het internet opging om Oekraïne eens goed te bekijken, zag ik een land dat nog puur is. Ik bekeek daarna Wit-Rusland (zie kaartje) en zag dat dat een rijker land is. Maar de mensen daar moeten bloeden voor de welvaart en zijn hun oorspronkelijke cultuur en hun warmte kwijtgeraakt. Oekraïne heeft dat nog en ik hoop dat dat zo blijft. Juist doordat ze zo verdeeld zijn in hun mening met wie ze zouden moeten samenwerken, zijn ze heel geschikt om de kloof tussen Rusland en de rest van Europa te dichten.

Laat ze de kloof in hun eigen land en in hun hart maar dichten. Rusland is de vijand niet. Europa ook niet. We horen bij elkaar en we zijn zelfs één: Rusland hoort bij Europa en we zijn niet compleet zonder hen. Oekraïne, kom er maar gezellig bij en je hoeft niet Europees te worden. Wees maar gewoon wie je bent, dat is goed genoeg.

Ik heb nog Oekraïense muziek voor je gevonden. Dit is voor mijn oren Balkanmuziek, die ik ook uit Griekenland ken en uit Servië. Modern, grappig en tegelijkertijd ook traditioneel. Ik zie nergens hoe de artiest en het nummer heten, maar als ik het vind, voeg ik het wel toe:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Raciale intelligentie en gekte om suiker

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zoals je misschien al hebt meegekregen, heb ik onlangs een 3-jarig gratis abonnement op de NRC gewonnen. Hartstikke geweldig. Ik heb een link naar de online-lees-app op mijn bladwijzerwerkbalk gezet, dus de smoes dat ik de link kwijt ben, gaat niet meer op. Ik lees hem zeker een paar keer per week en probeer dat op te voeren naar iedere dag.

Yernaz Ramautarsing van FvD

Nu is de NRC een avondkrant en ben ik een ‘s ochtendskrantleesmens, dus ik lees hem dan de volgende ochtend. Vandaag las ik daardoor een stuk over het Forum voor Democratie dat een prominent lid is kwijtgeraakt, dat racistische ideeën zou hebben. Yernaz Ramautarsing heet hij en hij is van hindoestaans Surinaamse afkomst. Het lijkt me in die hoedanigheid redelijk lastig om een racist te zijn, aangezien racisme toch meestal gericht is tegen mensen met een ietwat getinte huidskleur. De man had op een of ander forum wat nare uitspraken gedaan, maar zei daar zelf over dat hij ‘de advocaat van de duivel speelde’. Ik weet er het fijne niet van, maar het lijkt me een prima manier om mensen aan het denken te krijgen. Oftewel: ik hoop dat dat waar is.

Nu had deze man het er enige tijd geleden over dat er in wetenschappelijk onderzoek was bewezen dat er verschil in IQ is tusssen verschillende volkeren. Hier heb ik er een artikel over voor je. Eén uit vele, want zulke discussies zijn pijnlijk voor mensen en het is moeilijk er iets over te zeggen wat bij niemand een gespannen snaar raakt. Er wordt dus veel over geschreven. Doordat ik zelf te maken kreeg met hoogbegaafdheid, heb ik daar wel wat over gelezen. Dan lees je bijvoorbeeld dat kinderen vaak het IQ van hun moeder erven. Nou, mijn kinderen zijn hartstikke slim, maar niet hoogbegaafd. Hier in huis zijn dus al twee voorbeelden van het tegendeel.

Dan dat verhaal per volk. Wat we wél weten, is dat Aziatische volkeren meestal een stuk beter zijn in acrobatiek en in meditatie. Indianen uit Amerika hebben een heleboel meer wijsheid en politiek inzicht. Afrikanen zijn gigantisch goed in sport en Europeanen zijn weer heel erg goed met techniek en technologie. Maar nu we allemaal gezellig in elkaars land wonen en met mensen van een andere afkomst trouwen en kinderen krijgen, zijn die verschillen een heel stuk minder groot geworden. Iedereen kan al die mooie talenten nu meekrijgen, want het is (volgens mij) niet zozeer de afkomst die bepaalt dat een bepaald menselijk ras of volk een talent heeft, maar de traditie en dus het feit dat heel veel mensen in een bepaald continent op dat talent gericht zijn.

In dit licht wil ik ook dat IQ eens bekijken. Als je lid bent van een natuurvolk, zal je intelligentie erop gericht zijn om slimme handigheden te bedenken, waardoor je bijvoorbeeld gemakkelijker een hert kunt vangen. Waardoor je sneller een kookvuur aansteekt, gewassen beter laat groeien, een betere hut of tent bouwt of de taal van dat naburige volk leert, waarmee jouw volk handel doet. Leef je in een stedelijke omgeving, dan zal je intelligentie er waarschijnlijk meer op gericht zijn om wijsheid uit boeken te vergaren, daar vervolgens over na te denken en dan een eigen visie te creëren of een nieuw technologisch ding uit te vinden. De ene intelligentie is niet minder dan de andere; alleen de gerichtheid verschilt. Ik heb ook wel eens de indruk dat een heel hoog IQ niet altijd even natuurlijk is en kan worden gecreëerd door heel veel wetenschappelijk werk. Generaties lang.

Maar als je in een omgeving leeft, waar altijd oorlog en ellende is en je nauwelijks rust of tijd hebt om na te denken, laat staan naar school gaan, raakt je intelligentie mogelijk ondergesneeuwd. En als dat eeuwenlang doorgaat, dat leven in oorlogsgebied, kan ik me voorstellen dat de mensen daar op een gegeven moment een minder hoog IQ lijken te hebben. Ik heb meerdere IQ-tests gedaan en die gaan wel over je aanleg, maar je kunt goed worden in zulke tests door ze te oefenen. En over talige intelligentie gaan ze niet, alleen over mathematische inzichten.

Alleen al daarom zijn intelligentietests nooit volledig. En dan nog één: als je wel een hoog IQ hebt, maar niet veel interesse om te leren, kan je IQ zakken. Gebruik je je denkvermogen wél, dan kan het stijgen. Laatst las ik een website, waarop werd gesteld dat wetenschappelijk onderzoek had uitgewezen dat je hele IQ niet omhooggaat, als je bijvoorbeeld sudoku’s maakt. Daar ging gelijk mijn theorie in rook op. Ik schrijf immers altijd dat sudoku’s goed zijn voor je denkvermogen en dat denk ik nog steeds trouwens. Volgens dat onderzoek word je dan goed in sudoku’s, maar niet in andere dingen. Volgens mij moet je, om slimmer te worden, intelligente dingen lezen, daarover nadenken, ook sudoku’s maken om scherper te worden en in het algemeen je logische denkvermogen zoveel mogelijk gebruiken. IQ is niet een nummertje dat stabiel blijft tot je dood.

 

Het IQ van suiker

Eigenlijk stond er nog iets in de krant, waar ik over nadacht. Dat ging over suiker. Tegenwoordig vinden mensen blijkbaar dat er veel suiker in ontbijtkoek zit. Weet je hoeveel erin zit? Drie klontjes in een héle koek! Dat is toch geen suiker? Waar is je IQ, lieve mensen? Toch wil niemand het meer eten en heeft Peijnenburg een koek in elkaar gedraaid, waar in plaats van suiker oligofructose en xylitol in zitten. Ze kregen er nog een prijs mee ook! En dat terwijl deze zoetstoffen schadelijker zijn dan dat beetje suiker.

Ik vond het mooi om te lezen dat ze natuurlijke stoffen wilden gebruiken, maar oligofructose en fructose zijn zeker niet onbesproken. Artsen vinden het niet echt lekker spul. In dit artikel gaat het over gassen in de maag en een laxerende werking van te veel xylitol. Als je dus dagelijks die nieuwe ontbijtkoek eet, bijvoorbeeld. Plus het spul is niet geschikt voor diabetici, hoewel dat wel beweerd wordt. Het heeft namelijk een werking op je glucosespiegel.

Over oligofructose wordt vermeld dat het ten eerste maar half zo zoet is als suiker en daarom altijd moet worden gebruikt in combinatie met een andere zoetstof. Het spulletje laxeert ook behoorlijk, net als xylitol en kan zelfs krampen veroorzaken. Je kunt er ook een intolerantie voor hebben en daarom wordt het afgeraden om oligofructose als suikervervanger te gebruiken in zoiets als kauwgom of ontbijtkoek en meer kant-en-klare voeding. Dan krijg je er al gauw te veel van binnen.

Sonja Bakker was niet zo’n hele zuivere tante, maar haar ideeën over ontbijtkoek vond ik niet zo fout. Behalve dat er weinig vet in zit, kan het ook het teveel aan vocht dat je hoogstwaarschijnlijk vasthoudt en dat je overgewicht veroorzaakt, een beetje opnemen. Niks mis mee dus. Alleen heb je mogelijk een chroomtekort, als je honger als een dragonder hebt. Het is dan beter om daar eens aan te werken dan om paardemiddelen te verzinnen voor de honger.

Er gaat een hardnekkig gerucht dat suikers omgezet zouden worden in vet. Als ik helderziend kijk, zie ik dat met de beste wil ter wereld niet. Bovendien houden de meeste mensen vocht vast en geen vet. Dus al wás het zo, dan nog is het maar een heel beperkt probleem. Mensen houden immers veel vaker vocht vast en laten vet gewoon los. Het vasthouden van vocht is een probleem in de nieren, de schildklier en/of in het lymfestelsel, dat opgelost dient te worden. Anders val je gewoon niet af of ga je jojo-en, doordat je jezelf uithongert en dat niet zolang volhoudt. Beter is het om naar de oorzaak terug te gaan en dan écht verstandig te eten. En dat is vooral normáál.

Dit is wat ik vandaag vooral heb opgepikt uit de krant. ik wens je nog een prachtige dag!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Afweersysteem, afvallen en meer euvels

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Iedere keer dat ik medische informatie lees, valt het me wéér op dat men daar wel uitlegt hoe ziektes in elkaar steken, maar nooit wat ze er vervolgens tegen doen. Toen ik die gedachte zonet weer even had, had ik daar even een visioentje bij dat er net een arts kwam langszweven. Die zei zo langs z’n neus weg: “Oh ik geef gewoon deze pot met pillen [daarbij liet hij een pot met langwerpige, doorzichtige pillen zien met een wit poeier erin] en dan gaat het wel weer met ze”.

Dat nam ik niet, dus ik stelde mijn wedervraag: “En genézen de mensen dan?”. De dokter keek op zijn neus en antwoordde enigszins beschaamd: “Als ze die pillen hun leven lang nemen, gaat het prima”. Ja leuk, dacht ik en ik reageerde met een: “En als ze ouder worden en dan nog een paar potten vol met pillen per dag moeten slikken? En dat de hele zooi tegen mekaar inwerkt enzo. Gaat het dan nog stééds zo goed met ze?”. Nou, nee dus. Dat bedoel ik.

Ik vind het echt gewéldig dat artsen op die wetenschappelijke manier zoveel te weten kunnen komen over hoe dat rare lichaam van ons functioneert. Ik ben het internet eveneens eeuwig dankbaar dat je dat allemaal kunt opzoeken tegenwoordig. Hoe het soms níet werkt en wat er dan aan de hand is. Het is echt niet eenvoudig hoor! Om de dooje dood niet. Maar wat wél eenvoudig is, dat is wat je er vervolgens aan kunt doen om de boel weer goed te laten werken. Eenvoudig niet in de zin dat het zich effies gladjes voltrekt, maar in de zin dat je niet je leven lang drie keer per dag een bak pillen hoeft te slikken, injecties met explosieve hoeveelheden vitamines hoeft te nemen of jezelf door wespen hoeft te laten steken voor enige verlichting. En dat het na een tijdje allemaal niet meer werkt en de dokters dan geen plan Q meer hebben.

Mensen eten tegenwoordig ook gewoon de meest bizarre dingen. Zonet was ik even op zoek naar antwoord op een vraag en vond ik nota bene een artikel over groene koffiebonen. Dat zijn rauwe (ongeroosterde) en soms zelfs onrijpe koffiebonen. Dat zijn dan dus bessen hè, want koffiebonen zijn een soort roojige bessen. Die zijn kennelijk groen (ja dan moeten ze onrijp zijn; anders zijn ze immers rood) en mensen eten daar pillen van. Ze denken dat ze dan afvallen, door vet te verbranden. En dan moet je weten dat niemand op de wereld nog meet of je eigenlijk wel vet hébt, of dat het vocht is dat je vasthoudt. Toch een wezenlijk verschil.

Ongeveer 70% van de mensen met overgewicht houdt vocht vast en dat is alvast reden numero uno waarom al die toeren om af te vallen niet werken. Je kunt geen vocht en vet tegelijkertijd vasthouden, omdat je ingeval van vet een hoog natriumgehalte hebt en ingeval van vocht een laag natriumgehalte. Dat die twee niet samengaan, begrijp je zo wel, toch? En aangezien bijna niemand vet vasthoudt, is die hele booming business over genadeloos NIET afvallen één grote oplichtersbende. Sowieso moet je eerst eens terug naar het moment waarop je dik ging worden. Daar is iets gebeurd en dat moet je eerst omkeren, voordat je er zelfs maar aan kunt denken om te gaan afvallen. Of aankomen, zelfde verhaal!

En dan die groene griezelbonen hè. Ik weet niet of je je nog herinnert wat ik ooit eens vertelde over chloor in onvolgroeide planten. Chloor is onderdeel van serotonine en jonge plantjes zitten daar vol mee. Chloor maakt zo stijf als een plank en dat hebben plantenstengels nodig! Maar als je die dan gaat eten, zoals tarwegras of groene koffiebonen dus, dan kom jíj vol te zitten met chloor en sta jíj stijf als een plank. Je hele zenuwstelsel over de kop, slecht zicht en nog een heleboel meer klachten kun je daarvan krijgen. Dus eet alsjeblieft geen rotzooi, wil je me dat beloven? Liefde voor jezelf is een groot stuk genezing hoor!

Nog één? Al zoekende kwam ik op nóg iets werkelijk bizárs uit: over oxaalzuur dat zou zorgen dat je het calcium uit de spinazie niet goed zou opnemen. Antinutriënten noemen ze dat; sprookjes net als antimaterie. Nu is spinazie een helende plant, die ook nog over calcium gaat ook. Dat is met andere woorden de belangrijkste stof erin. En óf je die opneemt! Maar als je dat met aardappels eet, waar ook een enorme vracht calcium in zit, zegt je lever op een gegeven moment: “Ho nou! Dit is wel weer even genoeg calcium voor de volgende maand”. En dan neem je het niet meer op. En oxaalzuur dat hoort bij vitamine B. Het is het stofje waar je mooi van wordt, dus dat moet je niet gaan mijden. Overal waar oxaalzuur in zit, zit ook vitamine B-complex in en dat is helemaal mooi. Eet liever spinazie met rijst, zoals de Grieken en de Koerden doen!

Vandaag kreeg ik, door iemand te behandelen die met zijn afweersysteem in de knup zat, de kans om zelf ook te snappen hoe dat in z’n werk gaat. Ik vond het vooral fantastisch dat ik gewoon door de combinatie van mijn vierkante logica en helderziend kijken vond wat hij met zijn nieren had (en dat ik dat zelf ook heb) en wat daaraan te doen is. En dat terwijl hij al jaren onder medische behandeling staat en geen arts kan vinden wat hij heeft.

Mijn gelijk is niet bewezen en ik stel uiteraard geen diagnoses, maar dat wat ik heb gezien, is er wel. En nu hij daaraan gaat werken, gaat dat weg en kunnen we naar het volgende. Of misschien is dit de wortel van zijn ziekte wel. Dat zou werkelijk heel aardig zijn. En wat ook aardig is, is dat ik nu van alles weet over immunoglobulines: witte bloedcellen die eiwitten aanmaken, die bacteriën en andere troela’s die niet in je horen maar er wel zijn, wegjagen. Over wat je thymusklier nou eigenlijk doet en over nierontstekingen.

Op de website van de nierstichting stond dat je nieren alleen maar óf nierstenen óf kanker kunnen ontwikkelen. Mijn huisarts had moeten weten dat je ook een ontsteking aan je nieren kunt hebben, maar zei dat niet en vond me maar raar dat ik zei dat ik toch iets aan mijn nieren heb. Nu ik het weet, hoef ik haar mening niet meer te horen ook. Plus ik weet wat stamcellen nou eigenlijk zijn en wat ik met al die kennis kan doen om de boel weer normaal te laten lopen in je lijf. Dat je weer eens lekker gezond bent. Je kunt mijn verhaal trouwens hier vinden.

Daarvoor hoef je geen drakenschubben te kauwen, geen soep te koken van schildpaddenpoep, geen verdovende planten te roken of je levenslang iedere maand door een groene pofadder te laten bijten. Gewoon het juiste geconcentreerde sap nemen, nadat je je shock hebt behandeld met mij en voilà na een tijdje nemen je klachten af. Inmiddels heb ik de piepkleine, maar wel belangrijke verschilletjes tussen zwarte en blauwe bessen gevonden en nog meer. Ik heb nu 6 helende soorten bessen of andere besachtige vruchten gevonden en ik weet precies welke je nodig hebt voor welke klacht of ziekte.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

R.I.P. allerliefste kater

Sophia Vassiliou met kater Socks

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vanmiddag rond een uur of half 1 ging opeens de bel. Een man aan de deur, die onze kat had aangereden. Hij vertelde een verhaal, maar ik hoorde alleen het woord ‘grijs’ (= die lieve schat Socks, onze ene kater) en
vloog de weg op.

kater Socks
Socks

Daar lag het arme dier middenin een plas bloed. Hij bewoog nog een klein beetje en ik legde hem dus in de roes van de shock op een dekentje in de auto. Racete helemaal naar Franeker naar de dierenarts. Toen ik aankwam, had Socks het al begeven.

Dat is onze tweede kat die binnen een jaar tijd is doodgereden, omdat de mensen menen dat ons dorp een snelweg is en ze hier zo hard mogen rijden als ze maar willen. Socks heeft een vette klap gehad op zijn kopje, dus die man reed zeer zeker geen 30 km/u, zoals het hier hoort. En ook geen 40.

 

@Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Healing neuralgic pain

nerve pain, zenuwpijn

While you all are still carefully ignoring me, I helped another couple of people heal their lives and their health. I guess it’s good to know what I do for others, so you know what you yourself are missing.

So a man came to me having a lot of pain in his nervous system. His back, shoulders, arms, hips and legs were very painful and he had tried almost anything to get rid of the pain. He was exhausted and not able to work or even maintain his garden. His regular doctor gave him painkillers and sent him for physiotherapy. That didn’t help at all, so he went searching by himself what to do about it. He tried all kinds of massage, two chiropractors, even counselling and swimming. Nothing. He took hot and cold baths with special herbs, but that too didn’t work. He was desperate when he came to me and I will tell you what I did to lessen his pain.

First I asked him when the pain had started. It took him a while to find the moment, because it was decades ago. It was a car accident when he was still a young boy, sitting with his father in their car. The crash shocked him both physically and emotionally, although at first he wasn’t wounded. Ever since that accident he worried a lot about the tiniest things and he couldn’t stop doing that. A few months later he started developing nerve pains. First in his shoulders, then his arms. Later on his whole back and in the end his hips and legs.

When he remembered the story of the car accident, he already felt relieved. Now we could look at what happened in his body, in order to start the healing process. If you have followed me, you will know that the shock of the car crash caused damage in his frontal lobe; the part of the brain just behind the forehead. He wasn’t able to process his worries and that is why they piled up. The forehead needs sodium and potassium, so we had to check if he had a defiency of those minerals or if they were just not well absorbed from his food or transported to the brain. We found it was the latter, when I looked the clairvoyant way.

The limbic system in German!

That was step 1, because physical complaints can’t be caused by only a damage in the frontal lobe. The thalamus, the little egg in the middle of your head, part of the limbic system, needs to have a calcium deficiency as well. That way all signs and complaints from the whole body aren’t anymore assembled there in the thalamus, so they can be sent on to different parts of the brain that will help out. That makes you physically ill. After all, if the brain doesn’t know you are in pain, it can’t send for natural painkillers and selfhealing stuff!

When we looked for the cause of the lack of calcium in my patient’s thalamus, we found the calcium all heaped up in his lower back and somewhere else in his limbic system. We couldn’t find the exact place, but we did know there was a transport problem to solve and not a deficiency to supplement. Since he suffered very much for pain in his back, I made a eucalyptus oil for him, that he could rub on his back and belly. In order to supplement the calcium, sodium and potassium deficiencies, I went through his diet and made a few changes. Then I advised him to drink juice concentrate of blueberries or blackberries once a day for the next couple of weeks and after that to call me back.

He indeed called me back after 3 weeks and told me, not-believing it yet, that his neuralgia had deminished. I looked at him another time, made another few changes in his diet and asked him if he thought he would be able to start a bit fitness. He said he thought so and promised me to ask advise from his family doctor as well. She was just as surprised as he himself was and indeed sent him to a physiotherapist to start some exercise. After another couple of weeks he called me back again, already a bit used to the miraculous changes. He told me the pain was almost gone and that he was allowed to go to sportschool the next month for some quiet fitness.

This is just an example of how I help people heal by taking away the root of the problem and by having discovered what I need to do and to advise to my patients and clients.

 

@Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

ADHD, dyslexie, leerstoornissen en de houthakker van Hans en Grietje

Hans en Grietje

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Vroeger was dat een beroep hè: houthakker. Dan ging je bomen kappen in het bos en de stammen klein hakken, zodat de mensen in de stad brandstof voor hun kachels hadden en iets om op te koken. Tegenwoordig hakken we grote problemen in de pan tot mootjes. Dat elkaar in de pan hakken is niet zo mijn favoriete bezigheid, maar ik ga vandaag eens een paar stoornissen een kopje kleiner hakken.

Als je nou een leerstoornis neemt, dan bestaat die uit een aantal componenten. Ik weet dat er tegenwoordig steeds meer van dit soort labeltjes worden geplakt op kinderen, met als gevolg dat die allerlei pillen dienen te slikken. Wat ik zelfs meer  dan een paar keer heb gehoord, is dat kinderen die helemaal niks mankeren, aan de Ritalin worden gezet. “Worden ze zo lekker rustig van”, verklaart zo’n juf dan. Ja, mevroy, als je aan rustige mensen les wilt geven, moet je misschien even doorlopen naar het bejaardentehuis?

Okee, een leerstoornis. Hebben wij een klas vol kinderen, een leerkracht en een boek. In die klas zitten er een paar die de lesstof niet snappen, niet kunnen onthouden of zich er niet op kunnen concentreren. Nu ben ik zelf ook lerares geweest. Op de middelbare school, op het mbo, op de universiteit en aan volwassenen en met mijn zoons ben ik wel eens een ochtendje mee geweest als moeder. Ik heb daardoor héél wat boeken gezien, heel wat docenten en heel wat klassen. Daarmee bedoel ik dat een kind ook zonder dat het iets mankeert, de les misschien niet kan volgen.
 • Het kan druk zijn, doordat de leerkracht of leraar geen rust uitstraalt. Ik hou het even op leraar voor het gemak.
 • Het boek kan zo slecht geschreven zijn, dat niemand er iets van zou snappen. Ik heb eens zo’n boek gehad op het mbo voor Nederlands. Dan maakte ik uittreksels voor mijn leerlingen. Toen de directrice dat zag, kwam er gelijk een ander boek.
 • Een kind dat iets niet snapt, kan gewoon moeite hebben met sommige vakken.
 • Of het kan de manier van lesgeven van de leraar vervelend vinden, zijn uitleg onbegrijpelijk of het vak naar vinden.
 • Tenslotte kan een kind wel een gehoorstoornis hebben of slecht zien. Of nog iets anders. Het is wel van belang dat alle andere mogelijke oorzaken voor ‘niet mee kunnen komen’ worden uitgesloten, voordat men aan een stoornis begint.

Stel nu dat we een kind hebben, dat echt de les niet kan volgen en dat echt een leerstoornis heeft. Dan gaan we die eens ontleden, want kleine stukjes kun je gemakkelijker verhelpen dan grote ingewikkelde brokstukken. Wat heb je meestal bij een leerstoornis? Het kind …

 • kan niet onthouden wat de leraar zegt.
 • kan niet onthouden wat er in het boek staat.
 • kan bepaalde sommen, taallesjes of andere onderwerpen maar niet begrijpen.
 • begrijpt de lessen in het boek niet goed.
 • leest langzaam.
 • kan grammaticaregels niet automatiseren, dus zelf uitvoeren.
 • kan niet goed abstract denken
 • heeft een slechte motoriek en onleesbaar handschrift
 • heeft moeite met ruimtelijk inzicht
 • heeft moeite met spelling
 • met moeilijke woorden of begrijpend lezen

Dat zijn er zo een paar. Ik heb een aantal stoornissen opgezocht en zag op een website staan dat die alleen gelden, als er geen aantoonbaar hersenletsel is. En daar wil ik evenjes op ingaan! Want hersenletsel of zoals ik liever zeg: dat kleine stukjes van je hersenen stoppen met werken, is niet altijd zo goed aantoonbaar of bekend. Je hebt immers ook stukjes hersenen die ermee kappen, doordat je een sneer krijgt van iemand. Niet alleen door op je hoofd te vallen of door een hersenbloeding.

Als je geschreven of gesproken tekst niet goed begrijpt, is er hoogstwaarschijnlijk iets aan de hand in het gebied van Wernicke. Kun je niet uit je woorden komen, dan is er vast iets in het gebied van Broca, die twee taalgebieden waar ik het altijd over heb. Dan blijft er een zin vastzitten in je hoofd, die je niet meer kunt begrijpen en dan blijft er daardoor ook een emotie hangen. Onzekerheid, stress, angst, paniek, nervositeit … Daardoor kan een kind druk worden en moeite hebben met leren. En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden.

Het is goed om op déze manier naar een stoornis te kijken, want dan kun je er iets aan doen. Dat is ook hoe ik het zelf gedaan hebt en echt: mijn hoofd was vele jaren lang een horrorkermis. Nu is dat helemaal over en heb ik alleen nog klachten door mijn chronische ijzergebrek. Het eerste waar ik zelf mee begonnen ben, was ginkgo biloba. Ik had geen idee waar het voor was, maar toen ik het een dag of vijf genomen had, knapte er iets in mijn hoofd: het eerste stuk ongeconcentreerdheid en drukte in mijn bovenkamer. Toen nam ik ginseng, want dat had een vriendin me aangeraden. Nou … toen kwamen al mijn klachten onmiddellijk terug. Ginseng is niets iets verkeerds, maar ik moest het toch niet hebben.

En zo is de weg naar een rustig en meewerkend hoofd voor iedere persoon anders. Ik kan niet zomaar zeggen wat jij nodig hebt. Het enige dat universeel is, is dat je het nodig hebt om aangemoedigd en versterkt te worden. Iedereen heeft het nodig om complimentjes te krijgen en dat er mensen lief voor ze zijn. Bemoedigend, opbouwend en positief. En verder ben ik hier voor de rest.

sophia dijkhuis, sophia vassiliou, vasilou, vassilou, gouden era, healing

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

 

Wanneer je elkaar niet meer begrijpt

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Scar uit de film Lion King, die Simba zijn rug toekeert

Al vaker heb ik erover geschreven en ik heb diverse patiënten eraan proberen te helpen: mensen die afdrijven, die hun geliefden niet meer zien staan en zich vastklampen precies aan degenen, die hun verdriet of ander kwaad hebben gedaan. Ik probeer al jaren niet alleen uit te vissen wat er nou dan exact in de hersenen gebeurt, maar vooral ook hoe we die geliefden terugkrijgen.

Sommige mensen raken op die zo rare manier hun man of vrouw kwijt, anderen hun zoon of dochter. Hun vader, hun moeder, een broer of zus, een goede vriend of vriendin … En haal die maar weer eens terug! Ze luisteren niet meer naar je en keren alles om wat je tegen ze zegt. Degenen die hun pijn gedaan hebben, krijgen al hun liefde en trouw, maar degenen die echt van ze houden, hebben het nakijken. Zij moeten met lede ogen aanzien hoe zo’n geliefde persoon z’n leven zelf kapotmaakt, door met verkeerde mensen om te gaan, op straat terecht te komen, aan de drugs te gaan of ziek te worden … en ze kunnen er niets tegen doen.

Ik kon vannacht weer eens niet slapen, want een aantal dingen die ik al genezen had in de afgelopen maanden, zijn weer afgezakt na de rechtszaak over mijn zoon. Mijn stem, mijn ogen, mijn huid en haar en mijn slapeloosheid … Bij mij zijn het lichamelijke klachten, want ik kan geestelijke zaken geweldig goed verwerken. Maar bij mensen die daar minder goed in zijn, ontstaan in zo’n geval mentale klachten. Dat is hoe ons brein blijkbaar werkt.

Verdriet en zorgen om iemand van wie je houdt

Alles weet ik over het verdriet dat je hebt om iemand van wie je houdt, wanneer die niet meer naar je wil luisteren en zich laat wegdrijven. Wanneer ze zich boos van je afkeren en alles idioot vinden wat je zegt om ze te helpen. Mijn twee zoons hebben het in redelijke mate en de man die bij me hoort, heeft het zo erg dat we niet eens meer contact hebben. Mijn oudste zoon gaat ‘gelukkig’ niet verder dan zijn jaren voorbij laten gaan zonder dat hij iets doet. Het had veel erger kunnen zijn, al maak ik me nu ook grote zorgen.

Iemand anders die bij me kwam voor haar zoon, vertelde dat die op straat rondliep en nergens meer wilde wonen. Als hij thuis was bij haar, maakte hij alleen maar ruzie en de instanties die hem probeerden op te vangen, wisten het ook niet meer. Wat een zorgen heb je dan als moeder! Iemand anders vertelde over haar dochter, die een fout vriendje kreeg en toen niets meer van haar eigen familie wilde weten. Wat zij en haar man ook allemaal probeerden, hun dochter luisterde niet en als ze niet uitkeken, kregen ze ruzie en was het hele contact verbroken. Ze leek helemaal hard geworden te zijn en ging veel te vroeg trouwen met die jongen.

Nog iemand vertelde me hoe haar man afdreef en in de armen viel van een collega, die hij helemaal niet wilde. Hij wist die collega met heel veel moeite van zich af te slaan, maar naar zijn vrouw kon hij ook niet meer terug. En zo kan ik nog een aantal voorbeelden noemen van mensen, die zorgen en verdriet hebben om iemand die ze verloren zijn op dezelfde manier.

Bewustzijn en begrip

Gebied van Wernicke

Toen ik het ging onderzoeken, dacht ik net als iedereen die bij me komt met zo’n probleem, dat deze mensen onbewust geworden waren. Zoeken dat ik deed in medische, psychologische en linguïstische onderzoeken om te weten te komen wat er nou toch met die mensen gebeurd was. Ik vond het niet, omdat ik het niet juist geconcludeerd had: het is namelijk niet zo dat deze mensen die afdrijven, onbewust zijn! Nee, het gebied van Wernicke in je hersenen gaat over het begrijpen van taal en over het begrijpen van wat je zelf wilt gaan zeggen of gezegd hebt. En als je daar schade hebt, ben je je niet meer bewust van de fouten die je daarin maakt. Niet van je hele leven, maar alleen maar van wat je zegt. Je gaat betekenisloze zinnen uiten en begrijpt niet meer wat er tegen je gezegd wordt.

Met andere woorden: ik heb niet voor niets wakker gelegen vannacht, want ik heb het eindelijk door. Vanochtend ging ik wéér onderzoeken bekijken en ik vond iets wat ik interessant vond. Een onderzoek naar een aantal patiënten, die in vegetatieve staat waren. Hun gebied van Wernicke is maandenlang bijgehouden en hier vind je een verslag van het onderzoek. Opeens schoot me te binnen wat er nou écht aan de hand is met onze geliefden, waar we ons zulke zorgen om maken: het is niet dat ze zélf onbewust raken, want een heleboel dingen doen ze nog volledig bewust en ze zijn vaak ontzettend bij de pinken.

Nee, het is dat ze ons niet meer begrijpen.

Zó zit het ongeveer in elkaar

Nu ben ik geen wetenschapper, want toen ik afstudeerde, kon ik geen boeiende plek vinden als promovenda. Als ik dit toen geweten had, weet ik zeker dat ik me erop gestort zou hebben, maar dat was niet het geval. Ik ben taalkundige en de rest van wat ik weet, heb ik hier en daar gelezen of gehoord en zo bij elkaar gescharreld. Dus mijn verhaal is niet op wetenschappelijk niveau en dat is ook omdat ik dat minder belangrijk vind dan dat we nou eens gaan genezen en dat we onze geliefden terugkrijgen.

Ik leg het zo uit als ik het kan en de kennis daarover is in ontwikkeling. In de psychologie, psychiatrie en taalkunde weet men dit helemáál niet, dus op zich ben ik nog een paar stapjes voor. En moet je nou eens zien hoe passend het uiteindelijk is dat ik juist géén medicijnen heb gestudeerd, maar taal, literatuur, grammatica en taalwetenschap! Hoe erg ben ik daar niet op aangevallen, dat ik geen medische studie heb gedaan, maar om de wereld te helpen genezen moet je juist taal en cultuur hebben gestudeerd. Het hele genezingsproces van – volgens mij – alle ziektes en van alles wat een vervullend leven in de weg staat, gaat om taal en niet om kennis van anatomie, fysiologie of medicijnen.

Als je daadwerkelijk wilt genezen van welke klacht dan ook, moet je iedere keer weer allerlei woorden en zinnen ontgrendelen. Die zitten op slot en ik snap sinds vanochtend eindelijk waaróm: dat is wat er gebeurt, wanneer je schade oploopt aan je gebied van Wernicke. Dan begrijp je bepaalde woorden en zinnen niet meer correct. Zo raakt je leven op slot, want de bijbehorende acties kun je dan ook niet meer uitvoeren. Je bewustzijn ís immers taal. Je bent afgedreven van de waarheid en de ware liefde, omdat je de woorden daarvoor niet langer kunt begrijpen. Daardoor kun je ook niet meer echt liefhebben of liefde ontvangen. Ik weet dat je dit herkent.

Iemand om wie je veel gaf, heeft iets tegen je gezegd, wat je gechoqueerd heeft. En daardoor kreeg je moeite met het verwerken van emoties, door schade aan de linkerkant van je frontale cortex (waar ik het verder nu niet over zal hebben). Zo blijven negatieve emoties hangen en die bestaan uit het verdriet dat je hebt gehad om de nare opmerking van die gemene persoon om wie je zoveel gaf. Je kunt er ook niet meer over praten, omdat je naast schade aan je frontale cortex óók schade aan je gebied van Wernicke hebt opgelopen: de woorden om de pijn te verwerken, zitten op slot en je begrijpt ze niet langer inhoudelijk. Ik noem hier een paar voorbeelden van gemene opmerkingen, die mensen tegen je kunnen maken en die dit soort schade veroorzaken:

 • Jij hebt die prijs niet gewonnen omdat je mooi kunt tekenen, maar omdat de jury je tekening grappig vond
 • jij kunt niet naar Hongarije, want je kunt die taal nooit leren
 • jij kunt niet naar havo of vwo, want je weet helemaal niet hoe je moet leren
 • jij kunt niet zelfstandig wonen, want je kunt niet eens koken of schoonmaken en je hebt geen discipline om zelf naar school te gaan
 • Jij kunt je studie niet afmaken, want die is veel te moeilijk voor je
 • Jij kunt geen theologie studeren, want je gelooft niet eens in God
 • Jij kunt geen automonteur worden, want je bent onhandig

Gaslighting

Zie je wat ik zie? Deze opmerkingen vallen onder een valse psychologische truc, die we gaslighting noemen en waar ik net over geschreven heb, een paar artikelen terug. Het zijn mensen met narcistische trekjes, die dit soort dingen tegen je zeggen. Zij willen jou naar zichzelf toehalen en dat doen ze niet door lief voor je te zijn, maar door de rest van je leven af te kraken. En wel zo erg dat je daar geen moed meer voor hebt. Dat je denkt dat je het niet meer kunt en dat je daarmee niet meer goed genoeg bent voor de persoon waar je van houdt. Zo ben ik de man die bij me hoort, kwijtgeraakt en zo zijn heel veel mensen een geliefde verloren. Doordat een ander zich ertussen nestelde en jouw geliefde ging opeisen op deze akelige manier.

Dan loopt die weg met zo’n drol van een ‘partner’, die zijn leven helemaal met de grond gelijkmaakt. Ze laat haar studie of opleiding maar zitten, want dat kan ze immers niet? Hij zei het. Mensen voelen zich daarna niet meer goed genoeg om naar hun ouders, hun lief, hun familie of vrienden toe te gaan, want ze kunnen immers niet meer doen wat die zo graag van hen willen: dat ze hun opleiding afmaken, dat ze een fijne baan vinden, dat ze een liefdevolle relatie met hen hebben, een goede vriendschap, een vervullend leven …

Oplossing

Wat is nou de oplossing hiervoor? Niet datgene wat je gedaan hebt, namelijk met je hele hart vol met liefde de persoon aanmoedigen om toch zijn of haar opleiding af te maken. Niet toch naar Hongarije gaan. Niet toch naar de havo gaan of naar het vwo enzovoort. Je geliefde denkt dat hij of zij dat niet meer kan en daar is niet aan te tornen: het begrip van die woorden en zinnen is immers weg! De oplossing is dat je zegt dat je zo óók van hem of haar houdt. Dat hij zo ook goed genoeg is voor je, dat ze er zo ook mag wezen, dat je nog steeds van haar houdt.

En dat is heel moeilijk, zo niet onmogelijk. Want hoe kun je een relatie hebben met iemand die op straat rondloopt, die lelijk tegen je doet, die aan de drugs is, die je niet meer vertrouwt, die niets meer wil, alleen maar thuis zitten? Hoe kun je met zo iemand nog zelfs maar omgaan, als er constant ruzie is, omdat hij je niet begrijpt en zich daar bovendien niet van bewust is? Toch is dat de enige weg, als je die persoon ooit terug wilt zien. Onvoorwaardelijke liefde om de diepe kloof van oneindige onzekerheid, die zich in je geliefde persoon heeft binnengedrongen, te helpen dichten.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Plotselinge uitbraak van chaos en ruzie

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Misschien ken je het wel: dat opeens, schijnbaar uit het niets opeens je hele leven op de kop staat. Alsof je kat bovenop je porceleinkast is gesprongen en alles aan gruzelementen is gedonderd. “Een ongeluk komt nooit alleen”, zo luidt het spreekwoord en dat is gewoon waar.

Hetl limbische systeem

Gaan we weer! Ja: ook dít fenomeen speelt zich af in je hersenen. En wel in de kern ervan, namelijk het limbische systeem. Dat zit precies tussen je oren en even leuk: je pijnappelklier heet Zirbeldrüse in het Duits. Ik kan het even niet laten om dat op te merken. Leuk woord.

Een zeepaardje in je hersenen

de grèpert

Als je nu een paars ringetje opzoekt op het plaatje hierboven, dan heb je je hippocampus te pakken. Omdat het dingetje de vorm heeft van een zeepaardje, heet het ook zo (in het Grieks). Je zult het misschien raar vinden, maar dat zeepaardjesding dát is nou je langetermijngeheugen. Maar denk erom: ik heb al eerder gezegd dat je geheugen de grijper is, waarmee je de kennis uit je kennisbak haalt. En de kennisbak zelf, dat is eigenlijk je

Neuronetwerken

hele verdere grijze massa! Als je veel weet over een bepaald onderwerp, komen er verbindingen tussen cellen en groepen cellen in je hersenen: neuronetwerken worden die genoemd. En die netwerken samen vormen je kennisbak met herinneringen aan dingen die je meegemaakt hebt, gezien, gelezen enzovoort.

Als je nou iets naars meemaakt en op dat moment van schrik eventjes denkt: ik wil me nooit meer iets herinneren, dan stopt je hippocampus ermee. Je hersenen zijn zo’n soort van Genie, zo’n geest uit een fles, die alles doet wat je wilt. En zoals je ziet, zijn onze hersenen er dus niet op gebouwd om nare dingen mee te maken: dan stoppen stukken hersenen ermee en dat is uiteraard niet de bedoeling van het leven, zie je.

De oorzaak: een stoot dopamine

Nu werkt die hippocampus op dopamine, want het uit je geheugenbak vissen van informatie gebeurt niet letterlijk met een grijper, maar iets geavanceerder met schokjes. En de koning van de kleine, evenwichtige schokjes is dopamine. Als je Tourette hebt of de ziekte van Parkinson, geeft de dopamine iets minder keurige schokken door, waardoor je motorische problemen krijgt. Als je geheugen niet meer (goed) werkt, kan diezelfde dopamine ook vette schokken geven aan je hippocampus en dan vliegt je hele leven opeens overhoop.

Weet je Cruella de Vil nog, die na therapie schrok van de kerkklok en wéér gek werd?

Dus plotseling voel je chaos, breekt er ruzie uit en in de nasleep van dat conflict – je hersenen worden immers opgeschud – krijg je een vette rekening van de belastingdienst of van je dochter, die een beetje te dure kleren heeft gekocht met je creditcard en dat soort dingen meer. Paniek is het gevolg en zo’n toestand kan echt dagen of zelfs weken aanhouden. Iedere keer gebeuren er weer nare dingen en komen er tegenslagen, allemaal tegelijk uiteraard. Je bent een flinke tijd zoet om alles weer op te lossen.

Op eieren lopen

op eieren lopen …

Ten eerste op eieren lopen.  Je administratie zo goed mogelijk op orde hebben, tot 10 tellen als er ruzie uitbreekt of je dochter je creditcard gebruikt blijkt te hebben. Haar gewoon geld geven om naar een ouderwetse winkel te gaan, afspreken hoeveel geld ze wél mag uitgeven of erbij gaan zitten terwijl ze online shopt. Dat soort dingen kun je allemaal doen, zodat er maar heel weinig mis kan gaan met zo’n bomoffensief. Verder genoeg koffie drinken en chocola eten, want daar zit dopamine in. Kaneel en kersen zitten er ook vol mee.

Komt er toch een ontploffing, probeer jezelf dan te drukken wanneer de pleuris uitbreekt. Als er niemand is om mee te ruziën, houdt degene die ermee begint, wel op. Als je niet weet bij wie in je gezin of relatie de bommen vandaan komen, zal ik je een tip geven: bij degene die de ruzie start! Ik sta zelf ook even verbaasd nu ik me dit bedenk, want ik ontdek daarmee dat ik niet degene ben bij wie de bommen afgaan. Dat is even heel treurig, want mijn jongens hebben kennelijk allebei iets gezien wat ze zich nooit meer wilden herinneren. En daar was ik niet bij.

Een ander dieet

Over het algemeen zul je misschien anders moeten gaan eten, want sommige voeding ondemijnt je dopaminehuishouding. Het is handiger om zulke dingen niet te eten, als je niet constant de pleuris in je huis wilt. Als je dat probleem herkent en je hebt zoiets van: daar wil ik wel eens iets aan doen, dan weet je me te vinden.

Heb ik nog effetjes muziek voor je, die het zeepaardje in je hoofd rustig maakt. Geen ritmische muziek, want die jut hut peerd juist op. Nee, een rustig kabbelende rivier, nagespeeld door de gladspelende violen van het Berliner Philharmoniker, hier nog onder leiding van Herbert von Karajan. Oftewel Die Moldau van Bedrich Smetana:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Een voorbeeldje van gevoelswarmte

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Altijd hamer en zeur ik zelfs over gevoelswarmte. Warm, hartelijk en lief voor elkaar zijn. Niet op een hypocriete manier, maar echt vanuit je hart. Iets liefs tegen iemand zeggen en dat menen, gevoelig voor elkaar zijn en zacht … Niet een ander pijn doen en breken, want dat levert echt niets op. Ook eerlijk zijn tegen een ander kun je op een zachte manier doen, zonder dat je diegene beschadigt.

Als ik het over gevoelswarmte heb, dan zie je hier op deze video wat ik ongeveer bedoel. Hier het jonge en heel populaire Franse zangeresje Amel Bent met een heel warme stem. De moeite waard om eens naar haar te luisteren op Youtube. Ze heeft een dijk van een stem en zingt ook Amerikaanse nummers – mocht je dat mooier vinden.

Ze zingt een lied van Patrick Bruel en op het einde komt hij erbij. Een warme, lieve, zachtaardige man en ze gaan heel lief met elkaar om. Als we dat allemaal eens vaker deden … niet alleen op tv, maar overal en altijd! O het lied gaat trouwens over de schoonheid van Tunesië:

 

© Vassiliou Empowerment

Jeugdzorg in samenwerking met politie, wijkteam en school

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ik zei het al een paar keer: we hebben eigenlijk geen Jeugdzorg in dit land. Alleen een organisatie die veel te vaak onterecht kinderen van gezinnen afpakt of onder toezicht stelt en in ieder geval mensen enorm op de kast jaagt. Een organisatie met het hart op de juiste plek die gezinnen hélpt of die echte kindermishandeling aanpakt, is er niet. Vandaag over hoe politie, scholen en wijkteams met Jeugdzorg samenwerken, verweven met stukjes verhaal. Dit is belangrijk om te weten, als je kinderen hebt. De dag waarop dit jou overkomt, ben je namelijk te laat.

Jeugdzorg verkapt in wijkteams

Tot mijn verbazing merkte ik in mijn eigen leven op dat wijkteams – hier op het platteland ‘gebiedsteams’ geheten – ook min of meer bij Jeugdzorg horen. Sinds de gezellige en ietwat rommelige buurthuizen van vroeger gesofistikeerd zijn geraakt en wijkcentra zijn gaan heten, zijn de wijkteams die er werken, niet meer veilig voor gezinnen. Vorig jaar toen we hier kwamen wonen in Friesland en ik merkte dat het AMK alweer van naam was veranderd in ‘Veilig Thuis’, vroeg ik om wat raad bij een maatschappelijk werkster. Gewoon wat steun om die VT (Veilig Thuis) weg te krijgen.

Nou, advies was precies datgene wat ik NIET kreeg. De maatschappelijk werkster eiste dat ze met mijn jongste zou praten en ik stond dat weifelend toe. Wat ze deed, was hem opstoken en toen raakte het arme kind overstuur. Gelukkig werd haar contract niet verlengd na een paar maanden, maar er kwam een nieuwe en die was ingeseind door VT. Ze deed zich voor als maatschappelijk werkster, maar na een jaar ontdekte ik dat zij een verkapte jeugdzorgwerkster was. Van de gemeente. Ze wilde nooit mailen, maar toen ik haar eindelijk zover had, stond er in haar handtekening dat ze van jeugdzorg was. Dat was even schrikken!

Opvoedadvies bij de gemeente

Bij alle gemeentes hebben ze sinds een aantal jaar een of andere opvoedtent, die allerlei namen kan dragen. In Wageningen heette hij Jeugd en Gezin. Daar kun je ingeblikt opvoedadvies krijgen van het type vrouwen dat niet gehinderd wordt door enige kennis of ervaring met kinderen. Deze opvoedtent is verbonden met Bureau Jeugdzorg en als iemand daar iets over jouw gezin meldt bij hen, komen die niet eerst eens even met jou kennismaken om te zien of de melding wel hout snijdt, maar word je gelijk aangegeven. Dan zit je jaren vastgeklit aan Jeugdzorg in doodsangst om je gezin. Vraag daar misschien liever géén opvoedadvies.

Waarom dat jeugdzorggebeuren zoveel fouten maakt, heb ik al eerder verteld: ze zijn simpelweg niet uitgerust om agressieve of hooggeplaatste ouders aan te kunnen en ter compensatie storten ze zich daarom maar op onze kinderen. Je kunt de leugens wel ontzenuwen, maar dat is niet zomaar gedaan.

Ik heb meegemaakt dat ouders gingen scheiden door de schuld van Jeugdzorg. Dat één ouder zomaar het hele gezag kreeg en de kinderen ontvoerde. Dat ze alleenstaande moeders zo onzeker maakten, dat die ‘s nachts badend van het zweet met nachtmerries wakker werden. Dat scholen keihard logen over cijfers van hun leerlingen, gewoon om de ouders in diskrediet te brengen en hun eigen fouten te maskeren. En wat allemaal niet meer! Er zijn veel ego’s op de wereld.

Scholen werken samen met Jeugdzorg

Scholen zijn ook veelal geneigd om hun eigen tekortkomingen op ouders af te schuiven. Vooral als ze Brede Wijkschool heten. Zelfde mentaliteit als jeugdzorg en ergens is het dus wel logisch dat die zo makkelijk meldingen doen met een leerlingdossier vol met verdraaide feiten. Ze willen van jou en je kind af, want dan menen ze dat ze hun eigen problemen niet hoeven op te lossen. In wijkteams zitten, zoals gezegd, jeugdzorgmedewerkers verstopt. Daar kom je pas achter wanneer je je kinderen al kwijt bent.

Politie seint onmiddellijk Jeugdzorg in

Politie heeft als beleid dat ze Jeugdzorg bellen, als er ergens geluidsoverlast is en er kinderen bij ‘betrokken’ zijn. Het woord beleid geeft aan dat ze dat normaliter doen, maar dat ze er ook van kunnen afwijken. Maar dat is slechts schijn! Als er in de verste verte maar ergens een kind bij betrokken zou kunnen zijn, bellen ze al gelijk Jeugdzorg op. Zonder pardon en je hoeft niet met een klacht te komen dat ze je gezin hebben verscheurd, want ook de politie is – net als Jeugdzorg zelf, scholen en wijkteams – niet ontvankelijk voor kritiek.

Veiliger: de Kruisvereniging

Als je kinderen hebt en je wilt opvoedadvies zónder dat Jeugdzorg er bovenop zit, kun je beter bij de Kruisvereniging aankloppen. In hetzelfde gebouw als het consultatiebureau zitten die. Het consultatiebureau zelf is niet echt veilig voor Jeugdzorgmeldingen, maar de cursussen en ouderbijeenkomsten die daar gegeven worden, meestal wel. Totdat dat ook verandert, maar voorlopig kun je daar wel veilig naar toe. Bovendien gaat het advies dat je daar krijgt, een stuk verder dan de ingeblikte dr. Spock van Jeugdzorg en consultatiebureau.

Afsluiting

Ik heb dit artikel niet geschreven om je bang te maken! Juist niet: je moet gewoon weten dat er overal posters hangen, die mensen verleiden om anderen anoniem te verlinken bij Jeugdzorg. Ze doen net alsof ze het goede met de mensen voor hebben, maar dat is echt niet zo. Ze beweren dat ze, als jij hun belt, gezinnen zullen helpen, maar ze geven niet thuis als er écht iets aan de hand is en zitten meestal fout. Als ze leugens over je schrijven, krijg je die nooit uit hun dossiers, want ze houden zich niet aan de Privacywet of andere wetten voor respect jegens mensen.

Bovendien zijn er dus een heleboel instanties, die maar zo een melding bij hen doen of dossiers over jouw gezin bijhouden, zonder dat je dat weet en die rondsturen naar andere instanties. Zo kan er maar zo een helemaal verkeerd beeld van je gegeven worden – of van je kind! – en zit je in het gevaar dat je kind afgepakt wordt. Daarom geef ik ook het idee om naar de Kruisvereniging te gaan, als je best wat opvoedadvies kunt gebruiken, wilt praten met andere ouders of iets in die geest. Heel normale dingen, waar Jeugdzorg zich niet in zou moeten mengen.

 

© Vassiliou Empowerment

Voorbeeld van hulp bij jeugdzorg en school

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Meer dan eens hebben mensen me om advies gevraagd bij vraagstukken als: hoe ga ik om met Jeugdzorg, met een probleem op school of de leerplicht en meer van zulke zaken. En dan gaf ik advies. Ik dacht dat het misschien wel handig was om zo’n vraag eens van dichterbij te bekijken als ‘casus’, hoewel mensen voor mij geen gevallen zijn.

Het is een jaar of vier geleden inmiddels. Een moeder met een dochtertje van vijf jaar belde me op dat ze het best moeilijk hadden en of ik bij hen thuis wilde komen. Ze wilde het huis graag gezuiverd hebben en ook wat schooladvies voor haar kleine dame. Die was ongelukkig op school en zij wilde haar graag naar een andere school laten gaan, maar school wilde het meisje niet laten gaan. Het meiske was nogal allergisch en op haar school lag op veel plekken wollen vloerbedekking. Daardoor werd ze steeds ziek.

Ik klom mijn auto in en reed erheen. Het was helemaal in Brabant, ruim een uur rijden van waar ik toen woonde. Eenmaal aangekomen zag ik van alles in hun prachtige ruime flat en op het balkon, wat er niet hoorde te zijn. Ik toog aan het werk om al die – voor de meeste mensen gelukkig onzichtbare – smurrie weg te halen en tegelijkertijd zette ik op een aantal plekken potjes zout en bloemetjes neer. Die zouden met de tijd nog meer negativiteit en ook vocht opzuigen, want alles kon ik niet in één keer weghalen.

zoiets ongeveer

Het dochtertje zorgde dat ik tijdens het werk voldoende pauze kreeg, door me al haar verkleedkleren en jurkjes te laten zien. Als zonenmoeder was dat genieten voor mij. Ze hield een geweldige modeshow en na een tijdje zei ze dat ze nu geen tijd meer had: haar favoriete teeveeprogramma kwam op de buis en dat moest ze even zien.

Toen ik een eind gevorderd was en de dikke sfeer die eerst in de flat had gehangen en die je bijna kon doorhakken, een stuk dunner was geworden, had mijn cliënte samen met haar dochtertje een afspraak op school. Ze waarschuwde me voor de directrice, maar ik wist zelf ook al wel het een en ander over schooldirectrices. We hadden samen al de mogelijkheden besproken om haar dochtertje eventueel van school te laten wisselen en ik wist wat ik ongeveer moest zeggen.

De directrice deed erg vriendelijk en ik zette mijn antennes nog ietsjes verder uit. Dat was om mogelijke oneerlijkheid of ondoorzichtigheid op te vangen. Maar ik ving oprechte bezorgdheid op, ook al was ik het daar niet geheel mee eens. We kregen het voor elkaar dat ze toestond dat de kleine meid niet één ochtendje, maar een paar daagjes mocht proberen op een andere school. Daar lag zeil op de vloeren, waardoor ze hopelijk minder last van haar allergie zou hebben.

Een paar weken later belde de moeder me nogmaals op. Het was gelukt: haar dochtertje had de nieuwe school uitgeprobeerd en zat er inmiddels al op. Haar allergie was een stuk minder en dat was grote winst. Soms, als er even iemand meegaat naar zo’n school of instantie die er fris instapt, kan dat net even de oplossing brengen.

De laatste trend: kerstballen of bloemen in je baard 😀

Mensen staan vaak verbaasd te kijken, als ze zien hoeveel geduld ik heb met lastige gesprekspartners en hoe ik altijd optimistisch denk. Ik zeg het meestal zo: je hebt mensen met een hoofd vol bloemen en mensen met een hoofd vol dorens. De eersten hebben gezellige, vrolijke gedachtes en bouwen anderen op. De tweeden denken negatief en proberen een ander altijd neer te sabelen.

Toen ik op zoek ging naar een foto van iemand met bloemen in of rondom het hoofd, zag ik allemaal van die saaie fotomodellen. Totdat ik een man zag met bloemen in zijn baard. En zelfs één met kerstballen. Als die IS-strijders dat nou eens gingen doen, zouden er dan ook minder doden vallen door (moslim)terroristen?

 

© Vassiliou Empowerment

Een beetje hulp van een kwartetje bloemetjes

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Wie mij kent, weet dat ik verzot ben op bloemen. Als klein kind kwam ik al dagelijks thuis met bosjes ‘onkruid’ en liep ik altijd op het leegstaande bloemenveldje tegenover ons huis te neuriën tussen de bloemen daar. Als mijn ouders me kwijt waren, vonden ze me meestal daar. En nu gebruik ik bloemen ook om ons huis op te fleuren of om te helpen bij situaties, waarin ik wel wat hulp kan gebruiken om die weer op te lossen. Als je het leuk vindt om er ook eens naar te kijken, lees dit dan maar. Het is geen hekserij of spiritueel gedoe, maar gewoon een beetje hulp van bloemetjes.

boterbloemen waren als kind mijn favorietjes

Eigenlijk heb ik er vier vandaag, waar ik een beetje op in wil gaan. Ze hebben ook een helende werking en die is een beetje anders dan wat er vaak in de boeken staat. Als je ze zo gebruikt als ik vertel, heb je er meer aan, want dan kun je beter sturen wat je nodig hebt van de bloemetjes. Er zit trouwens wel een boom tussen 🙂 . Drie bloemen en een boom.

Okee, gaan we! Als je een probleem hebt in je leven, is dat al lastig genoeg om op te lossen. Als je je laat helpen door deze bloemen, helpt dat net een handje. En je hebt vier planten nodig om een probleem te helpen oplossen. Dit zijn ze:

 • Oregano: om tegenwerking en tegenslagen te helpen stoppen
 • Lavendel: om de wortel van het probleem op te sporen, want als je die niet beetpakt, kun je het niet oplossen
 • Jasmijn: om een oplossing te vinden en die ook te kunnen toepassen
 • Olijf: om te zorgen dat je verder kunt met je leven

 

De plantjes:

Oreganoplantjes zijn in de winter heel moeilijk goed te houden. Gedroogde oregano helpt ook wel.

Lavendel is ook heel moeilijk goed te houden in de winter, misschien zelfs wel onmogelijk. Maar gedroogde lavendel werkt gelukkig ook: hoe lekkerder hij ruikt, des te beter hij werkt én des te blijer je er ook van wordt. Laten we eerlijk wezen!

Jasmijn is juist nu in januari goed verkrijgbaar in bloemenwinkels. Je hebt ook boerenjasmijn, die je zelfs in je tuin kunt zetten. Gedroogde jasmijnblaadjes zijn moeilijk verkrijgbaar. Eigenlijk alleen met groene thee erdoor en persoonlijk vind ik dat vreselijk bitter. Maar als je het lekker vindt: gewoon doen.

Olijf is als boom wat groot om in je huis te zetten. Maar gelukkig produceert een olijfboom zowel vruchtjes – olijven – als heerlijke olie, dus daar kun je je werk mooi mee doen.

Hoe doe je dat?

Nou, je kunt eens kijken of er in je huis of balkon of tuin plekken zijn, waarvan je denkt: hè, wat voelt het hier toch naar. Zet daar dan eens een bakje of mandje met wat oregano, lavendel en jasmijn(thee) neer en een open potje, flesje of bakje met een handjevol olijfolie. Daar kun je ook nog twee mespuntjes zout doorheen mengen, waarna het nog weer beter werkt. Kijk dan eens of er de komende weken ergens in je leven iets ten goede verandert.

Als je niet zo van het voelen bent, zet het dan eens neer op een wat donker, schaduwrijk plekje. Of zet het iedere twee weken ergens anders neer, totdat je hebt ontdekt waar het moet wezen. Het hoeft niet zo te zijn dat er iets ‘is’ met dat plekje in je huis, maar een tochtig, koud of donker plekje kan altijd wel wat warmte gebruiken van een paar bloemetjes en kruiden. Ik ga het zelf ook doen en zal je op de hoogte houden van wat er bij ons ten positieve keert.

Gebruik ook eens kleuren

Okee, ik ben dus gek op jasmijn én op Chinese schilderijen!

Als je nou van kleuren houdt, kun je wat dit onderwerp betreft ook dingetjes doen met wit en olijfgroen. Bijvoorbeeld een bak met witte hyacinten of andere bloemen op tafel zetten, een olijfgroen kleedje of gewoon wat groene planten in je vensterbank: dat soort dingen. Een wit of groen schilderij aan de muur … wees maar creatief en kijk dan eens of er binnen een week of twee iets goeds gebeurt in je leven. Ik heb al zoveel hulp gehad van kleuren en bloemen, dat ik het je kan aanraden.

Het is beslist niet zo dat al je problemen en toestanden in één keer verleden tijd zijn, als je een jasmijnplant in huis haalt. Ik wou dat het zo simpel was! Nee, het helpt gewoon mee, net als dat je gedachten en intuïtie helpen en net zo goed als dat het vertellen van waar je mee zit, kan helpen om opeens een oplossing te zien. En iedereen zit wel érgens mee, toch?

Ik wens je er veel succes en vooral ook plezíér mee enneh: … als je dit niks vindt, doe het dan maar niet! Het is gewoon een ideetje dat kan helpen, als je het even niet zo fijn hebt op het moment. Ik wens je een prachtige dag verder en heb een prachtig lied voor je uit Cyprus over een jasmijn. Het wordt gezongen door Savina Yannatou en heet Το γιασεμί (to yasemí, de jasmijn):

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Over bessensap, Catalonië en Charles Aznavour

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

0 punten voor Spanje!

Vandaag kreeg ik nog weer een getuigenis van iemand, die ‘mijn’ bessensap aan het nemen is. Ik vertelde hem er een aantal weken geleden over en hoorde nu dat hij er sindsdien mee begonnen is om iedere dag een klein glaasje oersap (geconcentreerd sap van zwarte of bosbessen) te drinken. En: hij heeft inmiddels geen leesbril meer nodig.

Jawel, het werkt echt wat ik vertel! In bijna alle bessen zit een enorme kracht, die bestaat uit ijzer, chroom, vitamine C en quercetine. Alle vitaminen, mineralen en andere stofjes die er bestaan, zitten er uiteraard in, want als alles er niet in zit, is een plant niet compleet. En dan heelt ie ook niet. Maar de gróte hoeveelheden in zo’n bes dat zijn bovenstaande mineralen en daarnaast een fikse hoop B12. Daar word je gewoon heel erg krachtig van! Als ik zo’n glaasje sap drink of een portie bessen eet, voel ik me meteen een stuk opgeknapt en ik ben niet de enige.

Nogmaals: wat het doet, dat is de transporttrein van alle stoffen die je lichaam nodig heeft – eiwitten, aminozuren, vitamines etcetera – aan het werk zetten. Dan krijgt je hele lijf alle stoffen die het nodig heeft om goed te functioneren en ja: als alles weer goed gaat werken, dan genees je dus van allerlei kwalen, klachten, ziektes en ook van ongeluk. Echt alles. Onderaan ieder artikel op mijn website en blog kun je zo naar Youtube verkassen en daar staan mijn video’s nog altijd te wachten op likes, views en om eindelijk gedeeld te worden onder het grote publiek. Doen!

Ondertussen was ik door die rampzalige rechtszaak het nieuws over Catalonië een beetje uit het oog verloren. Die moesten op 21 december stemmen voor een nieuwe regering binnen Spanje en: de afscheidingspartij van Carles Puigdemont heeft dus gewonnen! Toch zit hun oude vice-premier nog steeds in de gevangenis en laat Spanje Catalonië beslist niet los. Ik kan dat soort klitgedrag nooit begrijpen. Okee, je wílt Een Groot Spanje, maar dat willen je inwoners niet. Je zít daar toch voor je inwoners, of niet dan?

Gedraag je niet als een peuter die probeert z’n wil te ownen. Ziet er iet uit als je volwassen bent! 😉

Ik bedoel … de Basken willen apart, de Catalanen willen zelfstandig zijn en de Galiciërs in het uiterste noord-westen van Spanje ook. Ze hebben allemaal een andere taal, een andere cultuur en hebben het gehad met het autoritaire machtsgedoe van Spanje. Laat die mensen los, zou ik zeggen! Laat ze gaan in vrede, sluit goeie en vooral éérlijke handelsdeals met ze en ga niet kwaad zitten mokken.

0 punten voor Spanje!

Carles Puigdemont, die nu dus weer president van Catalonië is, zit nog steeds in België vanwege zijn veiligheid en dat binnen Europa! Ga met je tijd mee, mensen en leer je verlies te accepteren. De wereld wil logica, vrijheid en een modern leven. Waarom mag de één dat wel en de ander niet? Spanje heeft de autonome rechten die Catalonië al heel lang had, een paar maanden geleden afgenomen en terwijl ze beloofd hadden die terug te geven na de verkiezingen, hebben ze dat niet gedaan. Kinderachtig, slechte beurt voor Spanje!

Ik heb iets bijzonders voor je hier! Je weet dat ik wel eens surf op Youtube he en dat ik hem dan zelf video’s laat afspelen. Zo ontdek ik vaak juweeltjes van mooie muziek, grappen en meer moois. Ik kan inmiddels een heleboel talen steeds beter verstaan: het is echt overal goed voor. Vandaag een héleboel prachtige dingen gezien. Gezellig, vrolijk, mooi, grappig, lief … maar déze deel ik hier met je.

De in de jaren ’60 en ’70 immens populaire Franse zanger Charles Aznavour – zijn echte naam is Chahnour Varinag Aznavourian, want hij komt uit Armenië – op maar liefst 93-jarige leeftijd nog aan het zingen en dansen in Sofia (Bulgarije). Toen vielen de wijven allemaal in katzwijm voor hem en nu hebben ze diep respect:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Happiest New Year ever for you and for everyone!

I wish you, your family, your friends, my friends, my readers and everyone else the happiest year they ever had in 2018! May it become so wonderful that you couldn’t even imagine your life would ever be

Firework in Sydney

May war end
May peace come, real peace
May friendship come
May prosperity come for every single person on earth
May everyone be healthy and strong
May success come
May nature become clean and flowering again
May family become the most important value again
May anything you wish for, come true

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

From hibernation via vertical sleeping to insomnia

Slapende walvissen

There where giraffes sleep 2 hours per night, bears and tortoises hibernate. Many people are extremely jealous of that hibernation, especially if they can’t fall asleep at night.

But the animals that sleep in the most (I think) creative way, are humpbacks and sperm whales. Here a video! So if you can’t sleep, watching videos with sleeping whales might help. Or make puzzles or read a book, although you shouldn’t do that too many nights consecutively. Then your brain knows the trick and won’t let you fool it anymore. The best way if of course to supplement your iron as I always tell in my videos.

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Moslims, Sefardische joden en zigeuners

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Kennelijk is de geschiedenis van de Moren in Spanje nogal een knup om te ontwarren. Ik heb wel iets anders te doen dan alles uitzoeken en er zijn bovendien wel boeken over geschreven, die vertellen hoe het ongeveer was. Maar ik wil me er wel een beetje in mengen. Hiermee dan!

Moren in Spanje

Je had dus in de Romeinse tijd een stuk land in het noorden van Marokko en een stuk van Noord-Algerije, dat Mauretanië heette. Mensen waren daar moslim, heel hoog ontwikkeld qua wetenschap, maar ook qua menselijke zaken zoals tolerantie en psychologische kennis. Ze hadden een hoge beschaving en op een gegeven moment in de 8e eeuw werden ze om hulp geroepen om in Zuid-Spanje nog weer wat andere boeven weg te jagen. Daar woonden de Visigothen toen en die waren al snel verdwenen – verslagen beter gezegd – toen de Moren erbij kwamen.

Die waren toen de baas en ze stichtten mooie steden, die ze prachtig inrichtten, bouwden openbare bibliotheken, zorgden dat veel kinderen onderwijs kregen en meer van dat soort dingen. Zelf waren ze moslims, maar nergens wordt iets verteld over dat ze probeerden de Spanjaarden te bekeren tot hun godsdienst. Alles ging in vrede en vriendschap. Zo wordt tenminste verteld.

Isabel en Fernando van Castilië, die de Moren in de 15e eeuw verjoegen

Maar ja, het land was en bleef toch wel van de Spanjaarden natuurlijk. Dus in de 15e eeuw moesten de Moren er weer eens van tussen en werd hun gevraagd te vertrekken of christelijk te worden. Een aantal van hen werd christelijk, anderen vertrokken richting wat we nu kennen als Marokko en Algerije. De rest wilde én blijven én moslim blijven en zo ging het de joden ook, die gevlucht waren voor het Ottomaanse Rijk in hun land. Ze mochten blijven, maar moesten christelijk worden. Zo niet, dan had je de Inquisitie, die er kennelijk niet alleen was voor afvallige christenen (protestanten), maar in de eerste plaats voor moslims en joden.

Stapels met wetenschappelijke boeken werden verbrand, enorme aantallen mensen werden verbrand en het was verschrikkelijk allemaal. Aan de ene kant begrijpelijk dat de koning en koningin (Fernando en Isabel) duidelijk waren, maar erg hard was het wel. Als je ergens 700 jaar gewoond hebt, dan is dat je land geworden en ga je niet zo gauw meer weg.

Veel joden vluchtten naar het Ottomaanse Rijk en zijn sindsdien bekend als Sefardische joden. Ze maken een mengvorm van Andalusische, joodse en flamencomuziek en Klezmer (joodse muziek uit Oost-Europa), die tegenwoordig nog steeds erg geliefd is. De mensen uit Noord-Afrika kwamen ook vaak uit in het Ottomaanse Rijk dat Algerije nog net omvatte, maar Marokko niet.

De mensen die in Spanje bleven, gingen rondtrekken in plaats van zich ergens te vestigen op één plek. Ik vermoed dat ze dat deden in de hoop nog iets van hun godsdienst en gewoontes te kunnen redden. Geen echte zigeuners dus, maar ze werden wel zo genoemd. Dit waren de mensen met een enorm rijke innerlijke beschaving in Spanje en ik in ieder geval begrijp nu waarom deze mensen vaak nog islamitische muziek maken en soms zelfs in het Arabisch zingen.

Lole y Manuel

Wist je trouwens dat veel van hen in de 20e eeuw in Catalonië woonden? Vandaar vluchtten ze in de jaren ’70 en ’80 voor generaal Franco naar Zuid-Frankrijk en zo ontdekte ik deze week dat onze welbekende Gipsy Kings uit Montpellier komen en Franstalig zijn. Heel bijzonder vond ik dat en ook sneu. Heel verdrietig voor deze prachtige mensen. Ik hoop echt dat ze de waardering en het respect dat ze verdienen, heel gauw terugkrijgen, ook als ze géén artiest zijn.

Ik ben niet zo gek op Arabische muziek, alleen als die gemengd is met iets anders, bijvoorbeeld Grieks of Spaans. Anders vind ik het wat zwaar. Maar dit vind ik een mooi lied en ik hoop jij ook. Het is van Lole Montoya en Manuel Molina met een orkest. Het heet Anta oumri en is geschreven door de componist van Egyptische legende Oum Kaltsoum, Mohamed Abdel Wahab:

Misschien voor een keertje leuk om een paar websites waar ik geweest ben om me in te lezen voor dit artikel, te noemen. Meestal vergeet ik zulks. Het zijn er nog veel meer, maar deze heb ik toevallig nog openstaan. http://www.blackhistorystudies.com/resources/resources/15-facts-on-the-moors-in-spain/
en http://mvslim.com/this-is-what-happened-to-muslims-and-jews-after-the-fall-of-islamic-spain-in-1492/

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

De Moren: beschaving, muziek en ontvoeringen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Jah ontvoeringen! Mensen in heel Europa waren gedurende zo’n beetje de hele Middeleeuwen bang dat hun dochters gekidnapt zouden worden en bij een of andere sjeik in Noord-Afrika terecht zouden komen! Angst voor ontvoeringen dateert van veel eerder dan we wellicht dagelijks denken. Ik heb een Grieks liedje erover, zodat je weet dat het zelfs daar speelde. Het probleem dat je verliefd was op een vrouw en dat zo’n macho met te veel geld ‘r even achter slot en grendel opsloot, voordat ze je het jawoord kon geven. Dat was nog eens wat!

Maar verder heb ik me een paar dagen lang eens het hoofd zitten breken over de vraag wie die Moren nou toch eigenlijk waren. Die vrouwenontvoerders waren ‘Moren’, maar de bezetters die in Spanje zo’n puik draaiende economie brachten plus prachtige muziek en gebouwen, waren óók Moren. Nou, dat is een optelsom dan he: ze waren kennelijk zwart, droegen zwartepietkleren, maakten Andalucische muziek, hadden een gigantische beschaving en maakten van die prachtige Arabisch aandoende gebouwen.

Ik zoeken … kaart van Afrika erbij. Nee, zwarte mensen uit Afrika maken geen flamencomuziek met gitaar en luit. Die zijn wel af en toe moslim, maar in 700 n.C. nog niet zo vaak. Die mensen uit de woestijn wel, de Touaregs, maar die gingen echt niet naar Spanje: die houden veel te veel van hun eigen land. Conclusie tot dan toe: het is wel moeilijk dat de Moren echt zwart waren. Zouden het Berbers geweest zijn?

Nu is mijn ex-man een Berber en ik ben wel in zijn land geweest. De muziek klopt, zij zeggen ook dat ze in Andalucië geweest zijn om die mensen daar eens even wat cultuur bij te brengen (ze zeggen het echt letterlijk zo!) en hoe hun mode in die tijd was, weet ik eigenlijk niet. Maar daar tussen de Berbers wonen ook best wat zwarte mensen. Die zijn niet allemaal de laatste decennia daar gekomen: sommigen wonen daar al eeuwen.

Ik heb dus zo’n vermoeden dat de Moren inderdaad Berbers uit Noord-Afrika waren. Die hebben een mediterraan uiterlijk, maar er zullen ook wat zwarte mensen tussen hebben gezeten. En die hebben vast indruk gemaakt. Dat is ook wat de meeste bronnen op het internet zeggen, waar ik zo wat rondgestruind heb. Heb ik net mooi mijn betoog klaar en zoek ik een kaartje van Numidië, zoals het Berberse land in de oudheid heette en … wat denk je? Surprise! Een kaart van Noord-Afrika in 46 v.C. en daar staat ‘Mauretanie’ op. Gesitueerd in het noorden van Algerije en Marokko. Gevonden dus!

Een paar eeuwen eerder (200 v.C.) zag het er als volgt uit. Het groene en gele gedeelte samen heette toen Numidië. Links daarvan, dus het noorden van het huidige Marokko, was ‘Mauretanië’.

Ik vind dit helemaal geweldig om te ontdekken en hier heb je nog even een Griekse zangeres uit de oude tijd, die ook nog bouzouki kon spelen. Heel bijzonder voor die tijd (jaren ‘ 30-’50). Het liedje gaat over Serah, een mooie vrouw, die echter opgeëist wordt door zo’n kerel met een paleis enzo. Zangeres heet Marika Ninou en de band is van Vassilis Tsitsanis, die het lied geschreven heeft:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Muziek en vrolijkheid

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mambo Beach op Curaçao!

Vandaag heb ik eigenlijk niets te vertellen! Ons huis zakt de grond in van het vocht en ik moet, om dat op te lossen, niet alleen een ontstoppingsbedrijf erbij halen om de wortel van het probleem op te sporen. Nee, ik moet ook wéér mensen van me af zien te schudden, verbanden leggen met mijn overgewicht en de ziektes van ons alledrie en weet ik wat allemaal.

Op voorwaarde dat ik daar dan ook nog uitkom, rijst ons huis ooit op een dag hopelijk weer uit de grond tevoorschijn. Dan worden we ook weer beter en raak ik hopelijk eindelijk eens van dat belachelijke overgewicht af. Dát is de wortel van alles, dat weet ik al vele jaren. Maar het is gewoon krankiorum dat je verbanden moet leggen tussen een zeiknat huis, constant ziek zijn en overgewicht door het vasthouden van vocht.

Dus toen ik vanochtend mijn zoon naar school had gebracht en naar Q Music zat te luisteren op de radio, kwam dit liedje erop. Ik kende het niet en van de tekst ving ik alleen iets op over ‘Jessica’. Zoeken op Youtube … en ja hoor, ik vond het gewoon! Eigenlijk is dat net zo gek als dat ik zo diep moet zoeken om de problemen in mijn leven, die ik niet eens zelf veroorzaakt hebt, op te lossen. Alleen is dit iets leuks en dan zie je het rare ervan niet zo snel.

De Cubaan Pérez Prado, componist van Mambo No. 5. Hij ziet er zó vrolijk uit, dat ik hem je niet kan onthouden!

Zelf werd ik er erg vrolijk van, wat iets verminderde toen ik de videoclip zag (ik ben allérgisch voor blote wijven!), maar als je alleen luistert, is je dag wel gemaakt. Dat moet ik eerlijk toegeven en daarom deel ik het hier met je. Lou Bega uit Duitsland en het liedje heet Mambo No. 5. Het is trouwens in 1949 al geschreven door Pérez Prado:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Ventileren in huis om gezond te blijven

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Zo vaak zei ik het al: je huis ventileren is cruciaal om gezond te blijven. Wat ik ervan wist, is dat je kanker kunt krijgen als je niet lucht. Dat komt doordat er gassen uit de grond je huis binnendringen, zoals radon en die zijn kankerverwekkend. Daar is een folder van het ministerie van Gezondheid (meen ik, in ieder geval een ministerie) over, die je zo op het internet kunt vinden.

Ik ben nu lid van de vereniging Eigen Huis, sinds we een huis hebben en er staat op hun website een artikeltje over luchten. Dat wil ik graag met je delen, want het geldt niet alleen als je een eigen huis hebt! Hier kun je het vinden. Doe er maar je voordeel mee! Mijn doel is het zien van een gezonde en blije planeet. Als jij dat ook wel aardig vindt, kijk dan eens naar wat deze bouwkundig specialist schrijft. Ik ben niet de enige die deze dingen roept!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

I healed 7 diseases in one month. When will you join?

Since more than a month I am doing all my best to make the world understand healing from anything is possible, cheap and easy. I write and write and write, but no-one responds. I made videos, but no-one watches them, so I deleted them. What is the goal if you don’t join? What’s the joy in healing on my own?

concentrated juice

So again I will repeat what I healed within a month’s time. If you had watched my videos, you could have seen the progress in me, but you didn’t. Now you have to believe me on my word. It becomes more difficult, not easier!

These are the things that healed or that started healing, when I started supplementing my iron by drinking blackberry and blueberry concentrate:

 1. my food intolerance. I could hardly eat anything healthy anymore, but now I eat everything, even sour apples and I drink orange juice and anything I want
 2. my broken thumb. I had fallen very hard on the terrace behind our house and had broken my thumb. For 3 months it wouldn’t heal, but when I started the juices, in four days it was totally healed
 3. my administration. Maybe you will find it weird, but when you have MS, all kinds of things suddenly stop working. For years I couldn’t get my administration done and no-one was there to help me out
 4. getting help is possible again. Whatever happened to me, no-one was ready to help me. Even when I was so paralyzed from 2011 to 2015 (and it’s still not over), no doctor would help me, nothing and nowhere. Now I start getting help and people are on my side
 5. I sleep a lot better. There used to be some nights that I slept until 3 hours, but most of the time not at all. Now I sleep most nights about 5 hours. Yes: iron!
 6. I have lots more energy. Due to my disease I didn’t have any energy and couldn’t get almost anything done. Sometimes there were days on which I could get just a little bit work done, but most of the time I was obliged to lie in the bed during school hours. Now I stay up all day, feeling much more positive and doing more things on a day
 7. I have finally started losing weight. Whatever I did, I couldn’t lose even 1 gram. 37 kilos overweight. About 80 pounds. All fluid I retained and nothing could be done. Now finally after more than 20 years it starts moving. The result is still small, but the kidney disease that made my body retain all that fluid, has been healed

And things that start healing:

 • my skin is getting better. I was full of warts, pimples, boils, birthmarks and who knows what more. It was not quiet and sometimes I feared I had skin cancer. Now my skin starts being more smooth and some pimples are vanishing
 • my voice is getting better. I used to have a beautiful crystal coloratura soprano voice and an enormous talent for music, like playing piano and writing wonderful songs. But it was all lost and now it starts coming back. I have more volume, more low notes and more control when singing. Sometimes I can write songs again

Share the message! Share!

Oersap, the Dutch word for juice concentrate

I really can’t understand you are not widely sharing my articles!! Some of my friends also started the iron diet and they too experience having a lot more energy and they start having more courage, feeling more positive and hopeful and a lot more. I know there are many more people doing the diet, but they aren’t telling me their results.

Maybe in my case it was MS causing all the problems, but in ANY case it is a shortage of iron in your blood. It is measured in ul/l and doctors claim that you have ‘enough’ iron if your blood contains from 15 to 150 ul/l. I don’t agree that this is enough and I am not the only one: you need at least 125 ul/l if you really want to function well without problems or being ill.

Don’t forget what I always say: iron is not only ferritine, as doctors say. The complete iron consists of iron (ferritine), lead, laurin acid and tin. And you find that ONLY in food, never in pills. So don’t take pills, because they cost a lost of money and your liver jus spits everything out. It simply doesn’t recognise ferritine without its satellite substances. Plus you get very constipated.

This means that even if your iron is high, it’s possible that you have not enough of one of those other substances. Even then it’s good to do the iron diet, only a bit less enthusiastically. Just take apples, lemon, grapes and juice from these, so your iron will be complete. Then it will function better and you will also see many things in your life change for the better.

If your blood doesn’t have the pure strength to transport all nutrients and other substances through your body, you will fall ill. But not only that: you will also have less success and be less happy, because your brain starts functioning less well. The theory is very simple and you will see it’s true if you join me with the diet. So again: you take two half glasses (about 200 ml) of juice concentrate (very concentrated and pure juice, see picture) per day. That’s all!

After 3 until 15 days you must see differences and when you start noticing them, you can take less concentrated juices and just eat more iron containing food. Apples, lemons, grapes, cucumber, spinach, broccoli, cabbage (any kind), blueberries, blackberries and rosehips. Or other things made of those, like jam or juice.

Only one advise: I am not a doctor plus I don’t know you personally. You are always welcome for a consultancy with me, but if you are under doctor’s control, please ask if it’s safe to supplement your iron this way. Maybe you can do it half, so you take one half glass concentrated juice per day or so.

Then last but not least: it is very wise to eat as much fruit as you can and to drink good fruit juices. Fruit is more healing than anything else in the world! And don’t drink too much water. Two or three glasses per day are enough! I wish you all success in the world and do give a reaction underneath this article to share your results!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Your emotional intelligence unraveled

In my previous article I wrote about a few functions of the brain. How these functions, if they stop working, undermine your life on all levels: physical and mental health, all kinds of relationships with others and career. Today I will tell you more about your emotional intelligence. As I already told previously, it isn’t situated in the right side of the brain, but in the left side. This is important information, because highly sensitive and dyslectic people suffer unnecessarily. When I was young, I used to have depressions, so I know how it is if you feel so much.

As I already told: it’s very difficult to find scientific proof for the things I tell. Sometimes I’m lucky to find a clue, but many things stay hidden for researchers. Maybe one day I will be lucky and find a group of researchers that will cooperate with me to find exactly how things work. Many research papers are on websites I don’t have access too, because I don’t work for a scientifical institute, sometimes I don’t exactly understand what the papers say and other times they are contradictory. But about the working of the brains scientists nowadays state that different functions of your brain aren’t situated in one part, but are spread throughout more parts and it is the network that makes the functions work. I see exactly the opposite of that! Maybe some day the whole truth will be uncovered, but I will for the moment tell you what I see, because if you work on that, you start healing and I at least think that’s a wonderful beginning. Shall we?

So … we have learned that our logical thinking ability finds itself in the left side of the brain and the feeling ability in the right side. Yes, the right side feels more than it thinks: that is true. But I have observed many people during the years I had a healing practice and there were many, many customers and readers of my blog and newsletters who lived merely on the right side of their brain. The most important thing I discovered there was that these people live for themselves. Of course they try to think of others as well, but it is hard for them. It’s not automatically done, like for people who live on the left side of the brain. They aren’t necessarily selfish, but they are self-centered. So the feeling ability of the right side of the brain is not about caring and loving. That is in the left side, which positions your real EQ on the left side of your brain.

I started thinking and fishing for more information. And I registered the following; people of the right side of the brain are most of the time not very happy, having issues with depression, a lack of courage and decisiveness and many other negative emotions. They are convinced they can’t get out of their situation in order to become happy again and a positive thinker. These emotions are stored in their brain and even in their whole body, impossible to get rid of them and making them even physically ill. So I started writing on my blog about that and advised them to make puzzles like sudoku’s and so and to eat cocoa and bananas to get the left side of the brain, the merry one, to work again.

The Annoying Orange

Well, that wasn’t that easy. First of all, people of the right side [of the brain] think they know everything better and don’t listen to advise. That is their defence, because they suffer on the inside from all these depressed feelings. They’re stuffed with irritation, frustration, anger, sadness, fears and who knows what more. And often they feel what other people around them feel or think, or at least they catch things from others. That is of course frightening and very annoying too, let’s be honest! Where do you think the Annoying Orange had its roots?

Now since no-one actually knows what to do about this problem, these people start calling themselves ‘HSP’ (highly sensitive person) and look for each other. They form groups and mourn and complain together. I am hugely exaggerating, I know that. But I do that in order for you to see this is no solution. Yes, look for other people who are like you is a great idea! It’s not a disease or so, if you live on your right brain half. But it IS problematic to always pick up stimulation from the environment! And it is very well possible to do something about it. It’s not easy and not overnight, but it is possible to feel much better.

Since I am exactly the opposite, I always see ways out everywhere. I am so optimistic that you may find me idealistic or a dreamer. But my right brain half hardly works and I live on the left one! Any negativity that somewhere sees a chance to enter my mind, is quickly processed by my self-healing ability – or the judging committee as I mostly call it – and then sent away as useless. In me it works so hard that I just don’t believe in stagnation, but if this tool in your brain is in the off-mode, you are incapable of changing a thing in your life.

The frontal lobe is directly behind your forehead

Your self-healing ability is actually your frontal lobe: the part of your brain just behind your forehead. As you see on the picture next to this, it is known that it is the place for taking decisions and solving problems. And it is the place for trying out new things in your life too.

But if it doesn’t work properly, it is stuffed with negative emotions and you really start suffering. You become such a person that always says there is no solution for a problem and no way out of a situation. You know the politicians who think that way! But maybe you also know people in your environment who think like that. And just like Barack Obama said in this election campaign: YES WE CAN! We can just change it.

How? Well, a low sodium causes negative emotions. Or actually: it makes it possible to retain these. That is something science knows about. Then there are more substances ‘guilty’ of negative emotions: mercury, carbon, fluorine and MSG (E621). Logical consequence of this is not to eat too much fish and seaweed, no table salt but sea salt (or Himalayan salt), to choose a toothpaste without fluoride, not to use vinegar or turmeric and not to drink too much soda.

In order to control your level of sodium, you need potassium. Not from a pot please, but the complete potassium, which you find in fruit and good fruit juices or smoothies if you want. Do eat as much as you can of fruit and drink fruit juices, until you start feeling better. Any fruit you like will do!

black cherry concentrated juice: also very good!

What you should do in order to get your complete brain to work again, is supplement your iron. Again not from a pot, but the complete iron from food: apples and apple juice, spinach, red beets, all kinds of cabbage, broccoli, lemon … And it would be good for the first week to drink concentrated juice of blackberries, rose hips, elderberries or blueberries. Here in Europe you can find these juices in organic and reform shops and they are sold as healing juices. I think in other countries it must be the same. If you take half a glass twice per day, you will very soon see a difference. Here I found a picture of blackberry concentrate. As far as I understand it isn’t syrup, but a very strong and natural juice without any additives.

What the iron does, is stimulate your blood to quickly and effectively transport all nutrients from your liver to your whole body and also to your brain. If nutrients are very well transported – or produced – your brain will start working more completely. It will for instance order your liver to absorb more nutrients from your food and a lot of things more: you will see what it does. I can’t possibly predict what it will start doing for you, because that is different for each person!

The only preservation is that if you are under treatment of a doctor, it would be wise to ask for his or her advise. It doesn’t often happen, but some people already have a high iron. That is the basical iron (ferritine), not the complete iron. But in that case you should maybe not be too enthusiastic with the concentrated juices. And it is possible that there are more situations in which you should be a bit careful supplementing your iron. Wisdom is the best thing in life, so please ask advise from your doctor in case you have any doubt about your iron.

 

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Catalonië: klein maar op eigen benen

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ik weet niet of je de laatste tijd het nieuws over de onafhankelijkheidsstrijd van Catalonië hebt gevolgd. Ik zelf wel een beetje, want ik hou wel van landen die voor hun rechten opkomen. Mijn eigen land is 400 jaar bezet geweest en heeft zichzelf toen bevrijd. Tijdens mijn studie had ik veel Koerdische vrienden. Die strijden ook voor onafhankelijkheid en zo nog veel meer volkeren op de wereld.

Naar onafhankelijkheid strevende regio’s in Europa en het Midden-Oosten

Kijk maar eens op dit kaartje hierboven. Daar kun je op lezen hoe Europa en het Midden-Oosten eruit zou zien als iedere voor onafhankelijkheid strijdende – of dat willende – groepering ook daadwerkelijk een zelfstandige staat zou hebben. Dat is toch heel anders dan dat het er vandaag de dag uitziet. Dat ben je toch met me eens, niet?

Waar ik van hou bij een onafhankelijkheidsstrijd, is dat mensen hun eigenheid erkennen en respecteren. Ze hebben een andere taal of cultuur dan de rest van het land waar ze gedwongen bij moeten horen en voelen zich daar een buitenbeentje. Maar het moederland heeft economische of politieke belangen bij het vasthouden van dat stukje opstandig land. Daardoor maakt het de relaties helemaal stuk en dan kan er niets meer gelijmd worden. Het zou het beste zijn als iedereen respect had voor een ander: dan zouden al die stukjes land lekker zelfstandig kunnen zijn en iedereen was dan tevreden.

Helaas werkt het niet zo. 40 miljoen Koerden bijvoorbeeld zijn verdeeld over maar liefst vier landen. Hun land is net zo groot als Frankrijk ongeveer en ze hebben twee eigen talen – eigenlijk dialecten van elkaar; ze zijn onderling behoorlijk goed verstaanbaar – en een aparte cultuur. Een ander geloof zelfs, want als ze niet gedwongen waren moslims te zijn, waren ze van het Zaratoestrageloof. Er zijn nog Koerden die dat geloof behouden hebben, al staat er dan op hun identiteitskaart dat ze moslims zijn.

En dan de Catalanen. Zolang als ik van Spanje heb gehoord, willen die graag onafhankelijk zijn. Ze spreken een andere taal, die heel anders klinkt dan Spaans en hebben ook een wat andere cultuur dan de rest van Spanje. Het is gewoon duidelijk een andere nationaliteit en deze dagen is het hun met heel veel moeite gelukt om zelfstandig te worden. Helaas pakte de Spaanse regering het helemaal niet goed op en het kan best zijn dat hun president Carles Puigdemont morgen opgepakt is en in Madrid in de gevangenis zit voor 30 jaar. Dat is wel waar de Spaanse regering voor gaat.

Maar op eigen benen staan is nu juist waar het leven voor bedoeld is. Zelf wil je toch óók zelfstandig zijn en op eigen krachten leven? Als je bij een onderdrukte groepering in je land hoort, dan is het heel moeilijk om je identiteit te behouden en helemaal jezelf te zijn. Kijk maar hier in Friesland. De mensen hier spreken veelal Fries en dat is best moeilijk te volgen voor niet-Friezen. De cultuur is ook een beetje anders en ze kennen allerlei sporten die de rest van Nederland niet kent. Op school mogen ze maar één uurtje per week Friese les krijgen en je ziet dat veel Friezen slecht Nederlands én slecht Fries spreken. Dat is een slechte zaak!

Ik zeg al jaren tegen iedereen: “Ga op eigen benen staan. Wees zelfstandig en creëer je leven zelf op eigen kracht”. Dat zeg ik ook tegen landen. Het maakt niet uit of je klein of groot bent: als je jezélf maar bent. Dan is het goed. Vroeger zeiden we als je haar maar goed zit en nu willen we gewoon onszelf zijn. Volgens mij niks mis mee.

Het zal wel ijdele hoop zijn, maar ik hoop dat er morgen in de krant staat dat heel Europa opeens tóch achter Catalonië staat. Dat ze steun krijgen en zelfstandig kunnen worden. Bij Europa blijven horen als apart land. Dát zou ik nou eens groots vinden van Jean-Claude Juncker en van Donald Tusk, de twee bazen van Europa. Dat ik hoop heb, wordt gestaafd door dit artikel van 21 september jl. uit de Elsevier: http://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2017/09/juncker-hekelt-onwetendheid-van-rutte-543111/. Juncker stelt daar dat hij graag 30 leden wil en dat hij het voorzitterschap van de Europese Commissie (hij is daar zélf voorzitter van!) graag samen wil laten gaan met het voorzitterschap van de Europese Raad. Dat is die tent waarvan iedere 6 maanden een ander EU-land voorzitter is. Nou, dat is toch héél democratisch, lijkt me en toch was Mark Rutte ertegen. Die kreeg dan ook wel een veeg uit de pan.

Uiteraard heb ik hierbij Catalaanse muziek voor je. Ik wilde eerst iets delen van die geweldig en leuke sopraan Montserrat Caballé, maar eigenlijk wilde ik dat de muziek zelf uit Catalonië kwam. Nou, dat werd een paar uur zoeken, want daar waar de Catalanen fantastisch goed zijn in handel en in voetbal, is het muzikaal echt hopeloos gesteld met ze. Toch vond ik ook in dit prachtige land een juweeltje. Txarango en Agafant l’horitzó. Geen idee wat het betekent, maar het is zeker vrolijk:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Het ijzerdieet

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Mijn ijzertekort is een stuk verminderd. Daardoor kan ik gewoon sinds afgelopen weekend weer appels eten en allerlei fruit trouwens. Mijn maag becommentarieert me alleen wanneer ik combinaties eet, die mijn gezondheid niet ten goede komen. Water lukt me weer om te drinken. Zin in snoepen of hartige troep heb ik ook niet veel meer. Het gaat niet alleen om ijzer, maar om meer voedingsstoffen, die aangevuld dienen te worden.

Ik zelf ben genezen van een heleboel klachten. Even op een rijtje:

 • gebroken duim is genezen
 • voedselintolerantie is genezen
 • stem kraakt niet meer zo
 • slapeloosheid is een stuk minder
 • ik zie er veel minder vermoeid uit dan eerder
 • haar valt een stuk minder uit
 • wratten op mijn handen beginnen iets te vervagen
 • ik heb meer energie dan ik in jaren gehad heb
 • het helingsproces gaat gewoon door: ik laat me verrassen!

Deze dingen zijn állemaal begonnen, nadat ik een paar dagen een heleboel ijzer en nog een paar mineralen tot me had genomen. In de vorm van geconcentreerd bessensap! Als je wilt genezen van alle nare, rottige en misschien wel pijnlijke en belemmerende factoren in je leven, moet je geen dingen eten die je gezondheid ondermijnen.

Vaart wilt zetten achter je genezing en achter het je beter voelen doe je met een ijzercombinatie en met kalium! Een laag natriumgehalte zorgt voor wisselende stemmingen en een vervelend gevoel. Stress die blijft hangen, onrust, een opgejaagd gevoel, depressies die maar niet willen overgaan, frustratie en boosheid … Als je daar vanáf wilt, is mijn dieet wat je nodig hebt.

Natrium: hoog of laag?

Als je erge stemmingswisselingen hebt, ligt je natriumgehalte te laag óf te hoog. Daar krijg je ook hoofdpijn van en zelfs woedeaanvallen behoren tot de mogelijkheden. Verder kan het zijn dat je vocht of vet vasthoudt.

Als je een hoog natriumgehalte hebt, kun je vet vasthouden. Bijna alle diëten zijn bedoeld om vet te verliezen en geen diëtist of arts zal ooit naar je kijken om te zien of je vet vasthoudt of vocht. Vocht verliezen gaat niet met een dieet of je moet jezelf letterlijk uithongeren. Dat is een reden waarom heel veel mensen nooit afvallen. Maar je kunt ook flauwvallen of zelfs epileptische aanvallen krijgen en een hoge bloeddruk door een te hoog natriumgehalte.

Ondergewicht kan veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld die negatieve gevoelens, waar ik steeds over vertel op mijn video’s: een te laag zelfbeeld, veroorzaakt door een niet goed werkende linker hersenhelft. Daartegen is een dieet. Dan word je stabieler. Dat dieet kan ook helpen om allerlei lichaamsfuncties die mogelijk niet goed werken, weer aan de praat te krijgen.

Waarschuwing: als je allerlei medicijnen neemt en onder doktersbehandeling staat, is het wellicht handig om even te overleggen, voordat je je ijzer en natrium op peil gaat brengen. Plus ik kan een heleboel zien van wat je wel en niet zou moeten doen. Als je in je eentje gaat pionieren, moet je dat zelf weten. Alleen moet je mij niet de schuld geven als je klachten krijgt!

 

sophia dijkhuis, gouden era, sophia vassiliou, vassilou, vasilou, healing

© Vassiliou Empowerment

Today healing music!

viool met roos

One of the best live moments of music ever. Greece’s greatest componist Stamatis Kraounakis with Natassa Bofíliou. If that won’t make your day?

It’s about someone who wears 2 jackets one over the other:

Text:

Δυο παλτά Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Πρώτη εκτέλεση: Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Που λες φορούσα δυο παλτά
τόνα καλά τ’ άλλο ριχτά τα δυο συγχρόνως.

Και περπατούσα στο βοριά
μονάχος, δίχως σιγουριά γιατί έχει τίμημα
βαρύ του πόθου ο χρόνος τα δυο συγχρόνως.

Όταν το χιόνι είναι πολύ
με δυο παλτά δεν είν’ τρελοί όσοι γυρνάνε.

Μα σα θα ‘ρθει καλοκαιριά
τα ρούχα ετούτα είναι βαριά
σου μοιάζει η τύχη ανηφοριά
κι άστα να πάνε τα δυο συγχρόνως.

Που λες, θα πάρω ένα καρφί
κι έτσι ψαχτά με την αφή
θα το καρφώσω.

Μιας κι έτσι κάνουν οι σοφοί
που αναζητούν την κορυφή
τα δυο μου ανθρώπινα παλτά
να του φορτώσω για να γλιτώσω.

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Visual thinking and studying

I discovered a great English expression: “in my previous life I was a teacher”. It doesn’t mean the person went into trance and found out they were a teacher in another life, but before practising their current profession, they practised another. I love expressions.

In my own previous life I was a singer in Greece. I had a thousand ideas for if one day I would break through. But it was also a hard profession, because you had to perform every night and I also wanted to finish my study. Good music is very healing though and in my current ‘life’ I am a healer. So I’m back in music and share it now.

Visual thinking

I would like to tell a little bit more about people who think visually. In images less than in words. It is a way of learning just like learning with words and texts, but not easy for many children and also adults. As you maybe know, the left hemisphere of your brain works with words and the right with images. The images go real fast, while the words are slower, but it’s so hard to remember all those images you’ve seen. That is because they have to be processed and … that processing is done in the left hemisphere. The images have to become words and then enter into your memory.

That’s how it works and for that you need your whole brain. Problem is only that no-one has a totally working brain. Oh it may seem so if a student thinks in words learns much faster and easier. But the fact that someone thinks in words doesn’t mean he or she is more complete than others. We’re all functioning on half brains! Scientists say it, don’t they? Our brains have much more capacity and they can’t understand why we don’t use the rest. Yeah, I told you in the previous articles and vids: because they’re stuck, locked and again stuck. We can’t force them to work.

Now in another ‘previous life’ I was a teacher. For 25 years I taught languages and cultures. I have always been open to learning strategies and that had become more or less my specialty. I thought (and still think) that everyone has the right to learn new things and if one way doesn’t work, then the teacher should try another. And so I did. With some people I just went into grammar, because they asked me to do so and they learned real fast that way. With others I let them explain the lessons and the grammar. That made them feel heard and seen and so they picked up the lessons fast as well.

Learning strategies

I also looked very well at the ways people learned other languages. And I saw that people who learned by their right hemispere, so by listening to mothertongue speakers and then imitating them without reading a lot, learned a lot slower and less accurate. When they arrived at some point halfway the language, the learning would stop and then they went to look for a school. At most schools of Dutch language the teachers were no language teachers, but primary school teachers, social workers (!) or even teachers of math or people with some bachelor in something totally irrelevant.

Most teachers never explain any grammar and just tell their students to ‘work by themselves’, because that’s the latest fashion and so they don’t need to become tired explaining and helping. Newcomers in our country have to find a way to learn the language by themselves, because at school they learn nothing. They’re not lucky at all, because Dutch is a quite difficult language. And so people find ways to learn Dutch.

So I understood you can learn in many ways. If I have to learn a new language, I take the grammar, learn it by head and then make sentences by myself. A bit autistic maybe, but that’s just my way and it works. Since about 25 years it is in ‘fashion’ that learners of a new language should be immersed into it. For me it is a great second way of learning, but I have taught hundreds of students who felt they were drowning. They felt they lost control and dropped out. For adults there is tailor-made education, but children and teens have to learn the way the book and their teacher happen to teach. If they can’t make it, they’re called dyslectic if they’re lucky and otherwise they’re told to have AD(H)D, learning troubles or autism in some way. In mental health they have heaps of books with ways to categorise all the mental troubles they found in people – and never in themselves, did you notice that? Yes, I know I’m mean 😀 .

math in your toilet …

What I am actually saying is that yes there are more ways to learn new skills. You can hang post-its on your walls with the names of objects in the house in the language you’re learning. Or math formulas on your toilet. You can put on the radio with talking programs at night while you sleep, so you learn a bit without doing anything. You can visit a scientifical museum in order to learn physics and chemistry or search for information on the internet. And many other things as well! But in my experience those things only work to make learning easier. They aren’t ways to really learn a skill or a subject.

Solutions

If you really want to learn, you have to take up books and sit and study. But then that right half of your brain says: “Well no, I’m not gonna do this. Do it by yourself!”. What is the solution then? Go to a lower level of school? Get home education? Drop out totally? Study instead of sleeping at night?

Time to awake the sleeping beauty

The answer to this direct question isn’t simple. Yes it’s time to kiss the half of your brain that has been sleeping for thousands of years awake, but that isn’t done overnight. I wish it was! My memory also doesn’t work anymore and I have become triple fat by retaining fluid. We all experience the same thing: we arrived at the edge of the mountain and found the bridge that used to be there to cross over to the next mountain, isn’t there anymore. Now either we have to make many miles extra or we have to jump.

Solutions … Real good music is healing, real healthy food also and doing exercises both physical and mental is wonderful. You can also come to me and let me extract the inhibitions in your brain for you. In the meantime stress is not helping at all. People who tell you they did this or that and were soooo successful, don’t tell you the truth: they used that impure power of the right half of the brain to impose their will on something they wanted to have. That doesn’t work anymore first of all and second of all that only worked for a short time. You have to find something that really works and stays.

Self-confidence!

And that isn’t something magical like a wonderformula for dyslexia and visual thinking. It’s a shift in point-of-view. People with a strong right hemisphere of the brain are instable, insecure and hence afraid to admit they’re wrong. That is a much more important cause of learning difficulties than the fact that they think visually. The best way of overcoming those inhibitions is by working on the left hemisphere: there you will find your emotional stability. And if you regain that, you won’t have so many problems in learning or studying.

I always hear right-hemisphere people say: “I am good as I am”. They say it in order to become more self-assured, but it doesn’t let them develop themselves. Don’t sit more and more into your feeling ability. You already have that well developed and that is great. Now it’s time to go on and learn something new: to think in logics and to be emotionally stable. Maybe it sounds hard the way I say it, but really if you want to be successful in life, you need that left brain half. Of course nobody has the right to attack you, but if your left brain half isn’t developed you easily feel attacked. Stable people can handle a lot more criticism without losing it. And that is exactly the factor you need for success: being emotionally strong. That is impossible if you keep on refusing to develop yourself.

Don’t think you can’t do it. You can! Everyone can learn new things and so can you. The way to develop your left brain hemisphere is by reading, but that is difficult for visual thinkers. What also works really well is making puzzles like sudokus and so. Then you don’t have a whole page of letters, words or numbers to struggle yourself through, but just a few and you have to combine numbers, think very logically and straight in order to make them. I am a little dyslectic too. Just a very little tiny bit; the only problem I experience is that I can’t read fast, because I don’t understand what I read. But I taught myself to scan pages. At first I couldn’t do it at all, but then one day I scanned five books in one afternoon. Plus I remembered what I had read! And I know more people who taught themselves to read, while they were dyslectic, had ADHD and I don’t know what more. According to the mental factory as least …

Another advise I can give you is to eat left things, like cocoa or chocolate (not too much if you don’t wanna grow fat), bananas (they really make you smart), fruit in general and ginkgo biloba (e.g. drink it as tea). Plus food with iron in it, like apple juice, concentrated juice of blueberries, blackberries, apples or elderberries. Iron gives your brain and body the strength to fully function. It literally chases minerals and other nutrients through your blood, calling them to work. It’s like an army.

Last advise: do that exercise to scan your body for negative emotions. It’s most likely that you will find fear and stress, but you can search for anger, panic, hatred, sorrow and what-do-we-have-more as well! Yes: depression and frustration. Out with them! Negative emotions get heaped up in your right half of the brain – that’s why you get emotionally instable – and if you get them out, you won’t be filled up again. So feel where they’re stored in your body, put them in an imaginative box and ask God to take it away. He is a kind man and he’ll do it.

Here is the music I promised. You deserve that after having read this whole article! It’s me myself singing karaoke and recording it with my ragged laptop. It’s a Greek song, but Latin American style. Δε θέλω πια να ξαναρθείς (meaning: I don’t want you to come back) written by Manolis Hiotis. You can say that to your dyslexia if you like:

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Hypothalamus: lichaamsprocessen en meer

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Al zoekend naar oplossingen om zelf gezond te worden en daarbij de hele wereld mee omhoog te slepen, kwam ik nog weer een stukje hersenen tegen: de hypothalamus. De thalamus hebben we al gehad: dat is een eitje in je hoofd en om dat eitje heen ligt heel lief een grijparmpje: de hypothalamus.

de hypothalamus

Van mij had ‘ie ‘liefarmpje’ mogen heten. Hij beschermt het ei echt en meer dan dat: hij regelt al je lichaamsprocessen van de aanmaak van hormonen tot het aansturen van je hypofyse, seksueel gevoel, moedergevoel, sociaal gevoel, inlevingsvermogen en hongergevoel aan toe. Een lief dingetje. Als je het leuk vindt om er meer over te lezen, heb je hier een stukje dat ik zelf aardig geschreven vind en het meest volledig van wat ik tegengekomen ben.

net zo moe als Atlas …

Als nou je hypothalamus een beetje moe wordt van het alsmaar aaien van dat zware ei, net zoals Atlas moe werd van het dragen van de aarde, dan kun je allerlei klachten krijgen. Iedere avond hoofdpijn, precies op het moment waarop je partner een beetje liefde met je wil delen, altijd hongerrrrrr resulterend in overgewicht en zelfs paranoia.

Helemaal van de kook door zo’n klein dingetje in je hersenen. Je hypothalamus weegt vier gram, maar kijk eens wat hij allemaal regelt! Dus wat heb ik gedaan? Ik heb eens in mijn mineralenbestand zitten kijken waar dat ding volgens mij op moet leven. Wat zijn brandstof is, met andere woorden. En wat vond ik? Silicium! Dat heb je nodig om het ding weer te laten werken.

Nu zul je dat echt wel genoeg binnenkrijgen, maar je kunt altijd kijken of het helpt om je lichaam een zetje de goeie kant op te geven. Abrikozen, bananen, citroen en andijvie zitten er vol mee.

Ik ben afgelopen weekend heel hard gevallen op ons terras en heb een lichte hersenschudding. Daarom geen lang artikel vandaag. Ik denk dat het idee wel duidelijk is en lees er gerust meer over. Ikzelf weet genoeg om het euvel voor iedereen te kunnen genezen, voorzover dat nu mogelijk is en hou het bij deze informatie. Maar als je meer wilt weten: ga er lekker voor zitten en zoek maar!

Dan heb ik nog een aardig muziekje voor je. Een hypothalamusmuziekje. Het ding regelt al met al eigenlijk je bioritme en ook je dagritme. Om dat weer werkend te krijgen, is een ritmisch muziekje heel erg handig. Dus … Abba voor jou en hun liedje Mama mia uit 1975. Een heel fijn ritme zit er in dat liedje en dat is precies wat je hypothalamus goed kan gebruiken. Benny en Björn wisten dat kennelijk toen al!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

De kracht van lavendel

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

De allerbeste plant

Lavendel!

Ik wou … dat er een plant was, die hielp om mijn leven weer terug te krijgen!

Je gebed is verhoord: die plant bestaat! Je kunt hem overal neerzetten waar je maar wilt en dan brengt hij de waarheid naar boven: wie de foute personen in je leven zijn, waar je ziektes of gezondheidsklachten vandaan komen, hoe het komt dat je je baan kwijtraakte of je relatie of wat dan ook. Dan kun je alles wat niet bij je hoort, wegdonderen en verdergaan met leven.

Die plant, dat is lavendel. Hij zit bommetje vol met molybdeen, dat mineraal waar ik het wel vaker over heb: het maakt je bewust van je situatie en alles en iedereen om je heen. Ik zie bij onszelf en bij iedereen die met lavendel werkt, dat de knopen in hun leven naar boven komen om losgehaald te worden. Bij ons in de tuin staat hij ook en de plek waar ik er een stuk of drie heb gepoot, is nu helemaal schoon. Van daaruit kan ik de rest ook uitgraven en ermee afrekenen.

amethist

Lavendel heeft nóg een helende kracht: z’n kleur! Het is ongeveer dezelfde kleur als dat steentje, de amethist. Indigo ofwel blauwpaars. Het is de kleur van zelfstandigheid, van onafhankelijkheid. Van op je eigen benen staan; jij op jouw plek, ik op de mijne. En met die kleur kun je werken! Zelfs blauwpaars papier heeft die helende werking: echt alles wat die kleur heeft.

Dit is dus een sok he!

Als je geen geld hebt voor edelstenen, neem je gewoon iets anders wat je in die kleur hebt. Voor mijn part een paarse sok! Dat leg je neer op een plek, waarvan je denkt: gatsie wat voelt het hier naar. Oefen je rechter hersenhelft maar, want ook díe kan lamgelegd zijn. Dan krijg je geen seintjes meer. Ik weet er alles van, want bij mij heeft hij nooit iets gedaan. Iedereen voelde en wist altijd van alles, maar ik niet. En nu heb ik het terug. Door bij mezelf en bij anderen mijn healings te geven en door te werken met helende planten, kruiden, voeding, edelstenen, metalen en kleuren. Door de werking van binnenuit te snappen.

Wat doe je nou als die plant onmiddellijk doodgaat?

Te zwaar dus

Dat gebeurt best vaak, moet ik toegeven! Ten eerste dien je het kaartje dat bij de plant in zit, even te lezen: daar staat op dat hij veel zonlicht nodig heeft. Hij mot dus in de zon. Verder kan hij doodgaan, omdat hij héél erg veel werk te doen heeft. Een plant zuigt immers negatieve troep op! Als jouw leven behoorlijk in de soep gedraaid is, heb je wel een paar flinke lavendelplanten nodig om daar weer uit te komen. Ik heb er zelf wel een stuk of 10 nodig gehad om een béétje verandering te bewerkstelligen. En een heleboel planten, stenen, natuurlijke voorwerpen en nog veel meer daarbij. Het is net als dat je van een ezel verlangt, dat hij een pak van 100 kilo draagt én jou daar nog bij. Dat is gewoon te veel!

Je ervaart het anders …

Nog even dit voor als je denkt dat lavendel of die indigo kleur iets anders doen dan wat ik vertel: de BASIS van wat lavendel doet, is je de weg uit de problemen wijzen. De BASIS van wat indigo doet, is alles wat en iedereen die niet bij je hoort, van je afhelpen. Als jij iets anders meent te ervaren met lavendel of met indigo, dan dien je terug te gaan naar de basis. Je weet dat onze wereld zó in elkaar gedraaid is, dat je vanzelf alles gelooft wat niet waar is. Als je niet zou nadenken, zou je altijd alles verkeerd geloven! Als je iets ziet wat wél waar is, geloof je dat eerst niet. Ik weet zeker dat je dit wel herkent. Daarom heb je je nuchtere verstand nodig om uit te rekenen wat waar is.

Kennis van helende stoffen is wiskunde en dat kun je echt niet alleen maar op intuïtie doen. Die vertelt je wel een beetje wat je nodig hebt en dat is prima. Maar alléén als je zelf ook nadenkt, kun je echt genezen. Als je beredeneert wat de basis van je probleem is, weet je wat je moet doen om het op te lossen. Net als ik kun je dat leren! Ik kon het vroeger ook niet, maar als ik nu een plant zie, weet ik gelijk of die helend is en zo ja: wat hij dan wel doet. En ik weet nog veel meer. Dat is omdat ik mijn twee hersenhelften zélf laat uitzoeken hoe ze werken.

Ik bemoei me er niet mee: boeiuh!

Ze zijn zo geprogrammeerd dat je rechter hersenhelft altijd denkt gelijk te hebben en z’n bevindingen weigert te delen met de linkerkant, die alles checkt op waarheidsgehalte. Dat mag je voorzichtig aan toch gaan doen, dat checken. Met de tijd leer je dat wel.

Hier is nog een vrolijk muziekje voor op de zomerse avonden. Stromae met zijn nummer Formidable in de zomerse Belgische regen:

 

 

Vladimir Poetin: dictator of vredestichter? Deel 2

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dit is Sint Petersburg

Gistermiddag toen ik aan het vorige artikel begon, dacht ik: dit wordt een boek over Rusland en hoe ga ik dat allemaal doen? Tijdens de andere dingen die ik ook moest doen, bleef ik erover filosoferen en een vriend kwam met een paar video’s van Vladimir Poetin, waarin hij uitleg geeft over wat politieke onderwerpen.

Daar was de waarheid weer!

Ik voelde dat de man gelijk had, toen ik hem hoorde zeggen dat het leger van Oekraïne de steden in het oosten, die graag weer bij Rusland wilden horen, omsingeld hield en op burgers schoot. Dáárom kwam het Russische leger tussenbeide: niet om Oekraïne terug te halen. Dat wist ik zelf eerder niet, maar ik wist wel dat hij gelijk had. Een gevoel … Er moet ook logica zijn en bewijs. Toch ging er in mijzelf een knop om toen ik dit hoorde. Door alle beschuldigingen tegen Rusland en tegen Poetin in het bijzonder was ik gaan twijfelen waar de waarheid lag en nu wist ik het weer. Dat is geen reden om niet meer te onderzoeken: integendeel! Aan het werk dus.

Dit is één van de video’s waarin Poetin duidelijk uitlegt over Oekraïne en, zoals een luisteraar in de commentaren op Youtube stelt: hij spreekt intelligente taal tegen een intelligent publiek en hij spreekt de waarheid, dat zie je gewoon. Een vriend van me zei: “Kom daar maar eens om bij Rutte of bij Trump!”. Het gaat me even niet zozeer om het onderwerp, maar om de manier waarop hij betrokken is en uitleg geeft:

 

1917

Ik zou beginnen in 1917 en dat deed ik dus. Ik ging zoeken naar informatie over de Pravda (krant) en zag dat overal stond dat die krant bol stond van de censuur en de propaganda, maar dat slaat nergens op: de Pravda was de krant van de communistische partij. Op zo’n moment is het even jammer dat je geen Russisch spreekt, maar de Pravda is opgericht door Vladimir Lenin. En wat die vond van democratie, dat is het volgende: in de overlegfase moet iedereen evenveel te zeggen hebben en gelijk zijn. Er wordt net zolang gedebatteerd totdat er consensus is. Maar als er dan een besluit is genomen, dan moet dat ook uitgevoerd worden. Democratisch centralisme heet die stroming en dat heet tegenwoordig dus sociocratie. Het heet heel modern, maar het is Lenin die het heeft uitgevonden! Lenin overleed helaas al in 1922 en toen is er niet veel meer terechtgekomen van zijn ideeën. Trouwens, al lezende heb ik gezien dat er een stuk of drie politieke partijen waren in het communistische Rusland, die coalities vormden: dat zijn er meer dan in Amerika!

Jozef Stalins schrikbewind

We dienen dus niet zwart-wit te kijken naar Rusland en direct te zeggen dat alles partijpropaganda is en dat het stikt van de censuur. Hier staan de media toch ook vol met wat de regering allemaal wel vindt? Je mag best iets anders vinden, maar dan krijg je gelijk een etiket opgeplakt van racist, complotdenker of weet ik veel wat. Dat is overal zo, niet alleen in Rusland. Ik denk dat ik wel weet waar de verhalen over de verschrikkelijke dictatuur vandaan komen: Jozef Stalins schrikbewind van 1922 tot 1953. Die man had een beetje nare vader gehad en dat mocht het hele land weten.

Toen ontstonden er werkkampen en iedereen die het niet helemaal met monsieur Stalin eens was, verdween daarin. Dát was gruwelijk. Tussen de 10 en 20 miljoen mensen stierven in die kampen en die gevangenen moesten ook in de oorlog vechten. Men weet niet eens hoevéél mensen er daar stierven: ga maar na hoeveel chaos die Stalin heeft gecreëerd in 30 jaar dictatuur. Als je wilt weten hoe hij er in de Tweede Wereldoorlog voor stond, is dit een prachtig artikel om te lezen. Wat echter ook gedaan is door Stalin, dat is dat de Russische cultuur om zeep gebracht is. Lang voordat hij de grote leider werd, was al bekend dat de man zowel dom als een bruut was, maar hij klom gewoon omhoog en zijn regeringsperiode is het dieptepunt van Rusland geweest. Het duurde meer dan 30 jaar voordat de zon weer opging.

Nog meer dictatuur onder Chroesjtsjov en Brezjnev

Na Stalin kwam Nikita Chroesjtsjov aan de macht. Ergens in één van de filmpjes die ik heb bekeken, beschreef Poetin hem als een ‘kleurig karakter’, die met zijn schoen op tafel sloeg bij vergaderingen van de VN. Iedereen was bang voor hem. Hij was iets minder dictatoriaal dan Stalin, maar hij was een onberekenbare hork en werd dan ook afgezet. Dit betekent dat de Russen zijn gedrag naar ook onaanvaardbaar vonden. Dat hoor je nu nooit eens! Toen kreeg je Leonid Brezjnev, ook een techneut. Die deed in 18 jaar regeertijd niets aan de economie, alleen aan het leger, kernwapens en aan de ruimtevaart. Ook deed hij aan vriendjespolitiek. Dat was dus ook geen beste voor het land, zal ik maar zeggen. Maar de werkkampen werden toen niet meer gebruikt. Na de dood van Stalin (1953) werden de gevangenen al snel vrijgelaten en officieel werd de Goelag, de organisatie ervan, ontbonden in 1960.

Tijdens zijn regeerperiode was er iets waaraan ik nog geen aandacht heb besteed: de Praagse Lente in 1968. In het toenmalige Tsjechoslowakije was eerst een streng bewind onder leiding van Antonín Novotný. Opeens kwam, schijnbaar uit het niets, Alexander Dubček met nieuwe ideeën voor een hervorming. Meer politieke vrijheid binnen het communisme: socialisme met een gezicht. Hij voerde binnen een paar maanden een hele reeks hervormingen uit en dat lekte door tot in de andere landen van het Warschaupact. Die waarschuwden hem dat hij daarmee moest stoppen, maar de mensen waren uitzinnig van vreugde over hun nieuwverworven vrijheid.

Het Rode Leger kwam in augustus dat jaar, hoewel Brezjnev eigenlijk niet echt achter de inval stond, en sloeg de ‘opstand’ keihard neer. En daar kregen ze verschrikkelijke spijt van. Toch viel het Sovjetleger 11 jaar later Afghanistan binnen. Er zijn tientallen jaren geweest, waarin er inderdaad een felle dictatuur heerste in de communistische landen en zijn er echt gruwelijke dingen gebeurd. Maar dat is niet zo geweest van 1917 tot nu toe.

Waarom die plotselinge totale chaos?

Gorbachov zorgde voor meer vrijheid en toen gebeurde er hetzelfde als in Tsjechoslowakije: heel Rusland viel uit elkaar. In Tsjechoslowakije was de situatie ook vreselijk uit de hand gelopen, dat bedoel ik. De vrijheid was gewoon niet goed verdeeld over de wereld: in de westerse wereld was er zoveel van, dat veel mensen zichzelf niet meer in de hand konden houden en depressief raakten. Dát zag je in Rusland heel weinig. Daar was men druk bezig met kunst en cultuur, kregen kinderen een keigoeie opleiding en had iedereen kansen in het leven om op te klimmen. Hoeveel biografieën heb ik deze dagen niet gelezen van mensen, die opgeklommen zijn van arbeider ergens in de taiga tot president of partijleider? Moet je hier om komen! Hier is er een kliek aan de macht en daar kom je onmogelijk tussen.

Maar met dat uiteenvallen van een heel land moet ik aan de slag en ik weet het opeens. Ik bekeek de video die ik hieronder neerzet en opeens zag ik het. Dit gaat over de destructie van het Midden-Oosten en het is weer Poetin die het uitlegt.

Waardoor ging Tsjechoslowakije eraan, toen er vrijheid kwam? Waarom viel de Sovjetunie uit elkaar? Waarom ging Irak zó kapot? Waarom Libië, Afghanistan? Griekenland, Joegoslavië, Italië, Algerije bijna, Tsjetsjenië …

De cultuur!

Ik weet het: de cultuur ging kapot. Zoals ik zo vaak vertel, is cultuur een soort ruggesteuntje voor de mensen, dat henzelf maar ook het hele land rechtop houdt. Ik zal nooit die Amerikaanse antropoloog Terence McKenna vergeten, die toespraken hield voor vólle zalen, waarin hij oreerde: “Culture … is not your friend!!!”. En ik spoelde de video terug om het nogmaals te horen, want hoe kon ik geloven dat een antropoloog zoiets doms zei? Toch was het waar en dat is precies waar Amerika iedere keer weer grove fouten maakt: ze maken de cultuur kapot in een land en dan krijg je chaos.

Maar dit is wél precies hoe er in de VS over cultuur gedacht wordt. In Canada is dat anders. Immigranten wonen daar vaak bij elkaar en behouden zowel hun cultuur als hun taal, voor zover ze dat willen. Maar in de VS vindt de overheid dat iedereen eigenlijk Amerikaans moet zijn: ageren en reageren zoals blanke Amerikanen dat doen en Engelstalig zijn. Blanke Amerikanen zijn – zoals je weet – Europeanen en die zijn in de tijd van de industrialisatie hun cultuur al kwijtgeraakt. De indianen, die zelfs een grootse cultuur hadden, zijn aan de kant geschoven en nu is het al eeuwen een volkomen cultuurloos land.

Daarom begrijpen ze dit onderwerp niet en maken ze anderen kapot: cultuur is gevoeligheid en innerlijke beschaving en die ontbreekt daar. Met cultuur bedoel ik de geschiedenis van een land, de beschaving, de gewoontes, de manier waarop de maatschappij in elkaar steekt. Daar moet je niet in wroeten, want dan gaan er steeds meer mensen en hele landen kapot. Dát is de ziekte waar de wereld aan lijdt: cultuurloosheid.

Ik wilde keurig netjes alle presidenten afgaan, maar het is eigeniijk niet meer nodig. Als je Brezjnev ziet, of Boris Jeltsin, of Ronald Reagan, de twee heren Bush, Mark Rutte, Geert Wilders, Donald Trump, Silvio Berlusconi, Máxima … dan zie je toch gelijk dat die mensen leeg zijn? Alleen maar uiterlijk vertoon, maar van binnen zit er niets. Geen gevoel, geen intellectuele interesses, geen beschaving, niets. En kijk dan eens naar Vladimir Poetin! Ik bedoel … we hebben Youtube, die ontzettend driedubbelcoole website, waar je echt alles aan videomateriaal kunt opzoeken. Maak er gebruik van!

Wie er wél corrupt is: Dmitri Medvedev

Net op het moment waarop ik die laatste zin schrijf, krijg ik een appje van een jong vriendinnetje: Dmitri Medvedev, nu premier van Rusland, díe heeft heel erg veel geld en is corrupt. Dat had ik niet aan zijn gezicht gezien, dus ik ging video’s zoeken … en ik vond hem erg gesloten, niet spontaan en hij diste lesjes op. Poetin praat vanuit zijn hart en vanuit eigen kennis, maar Medvedev niet. Mijn hart vloog bijna uit mijn borstkas, toen ik zag hoe die man en zijn vrienden Rusland drie van de vier poten onder z’n stoel weggezaagd hebben.

De video hieronder duurt 49 minuten, maar dan weet je alles over Ruslands premier. En ook dat de maker van de video, Alexei Navalny, president wil worden en steun vraagt voor de verkiezingen volgend jaar. Ook is de video heel professioneel gemaakt. Het team van 30 onderzoekers heeft een heleboel gegevens verzameld en boven al die villa’s van Medvedev gevlogen enzovoort. Daar is best veel geld voor nodig geweest en waar komt dát dan weer vandaan? Ik zou zeggen: strooi wat zout over de video en oordeel voor jezelf:

Eigenlijk wil ik iedere keer naar mijn to-do-lijstje van het vorige artikel, maar er komen dingen tussen, die ik eerder moet uitzoeken. Allemaal uitspraken van mensen uit of over Rusland, waar een lading op zit, die eraf moet. Bijvoorbeeld: ik las ergens zomaar als losse flodder in een artikel dat ‘Rusland grote belangen heeft bij de olie uit Irak’. Nou … ik weet het niet hoor, maar meer aardolie en gas dan in Rusland vind je volgens mij dus echt nergens! Zij hebben de olie uit Irak niet nodig. Kijk maar eens naar het lijstje van Forbe’s Russische miljardairs: allemaal heren uit de Russische olie.

Banden met VS moeizaam: waarom?

Ik heb nóg iets wat me opviel in het cultuurverhaal. In dit artikel hier kun je lezen dat het iedere keer niet lukt om vriendschap te creëren tussen de president van de VS en die van Rusland. Uiteraard krijgt Vladimir Poetin de schuld daarvan. “Met Medvedev lukte het wel tot op zekere hoogte”, klaagt men. Jah … weet je waarom? Omdat Medvedev president was in de tijd van de aanvallen op Libië (2014) en hij het prima vond dat er daar een no-flyzone kwam. Poetin was er fel op tegen. En in de video hierboven kun je horen waarom: hij vindt dat je nooit iets moet doen, wat niet overlegd is met het land en waar hun regering niet zelf om vraagt. Je moet niet eerst het hele land platwalsen en je dan pas afvragen: waar kwam ik ook alweer voor?

Annexatie De Krim. Ik begin meestal met de Wikipedia, waar je algemene overzichten van informatie vindt en waar de publieke mening vertegenwoordigd is. Nou, hier is de pagina over de Krim. En daar staat precies wat president Poetin zegt: er is een referendum gehouden onder de bevolking, waar die gekozen heeft voor aansluiting bij Rusland. En dan eraan toegevoegd dat er ‘geen erkende westerse waarnemers bij dat referendum waren’. Daar wringt ’em precies de schoen: Rusland vindt dat dit een zaak is tussen de Krim, Oekraïne en Rusland. En eigenlijk hoorde Oekraïne niet tot de belanghebbende partijen, want de Krim was al sinds 1991 onafhankelijk van Oekraïne.

Toen we hier een referendum hadden over Oekraïne waren er toch ook geen waarnemers uit het buitenland bij? De Krim had een eigen parlement. Hun parlement had vóór dat referendum al besloten dat zij bij Rusland wilden horen en dat parlement is gekozen door de burgers. In Oekraïne was sowieso een crisis, want president Janoekovitsj was net afgezet. Bovendien behoorde de Krim hun niet toe. Vanwaar al dat wantrouwen?

Oekraïne

Als we het dan toch over Oekraïne hebben: ik heb hier een historisch overzicht van Oekraïne: wie er woonden, wie er nu wonen, wie het bezet hebben enzovoort, vanaf 900 n.C. Ik zie daar een zin die er gelijk uitspringt: van oudsher bestond Oekraïne, dat altijd een landstreek is geweest, uit een deel in het westen dat westers georiënteerd was en een deel dat meer op het oosten gericht was. Precies zo is het nu! Het lijkt wel België … Als het zo moeilijk is om overeenstemming te bereiken over zulke heikele punten – alles eigenlijk – is het dan geen tijd om dat punt op te lossen? Wat hun oplossing is, is hun zaak: ik woon niet in Oekraïne, ben er nog nooit geweest en ken hun cultuur maar een klein beetje. Maar iedere keer zelf problemen creëren en dan Rusland de schuld geven, vind ik wat kinderachtig.

De MH17. Kijk maar eens naar het hele gebeuren om dat Maleise vliegtuig dat daar neergehaald is in juli 2014. Precies in het rebellengebied en als ik me zo eens erop inlees, dan zie ik dat de opstandelingen waarschuwingen hadden laten uitgaan om eventjes niet boven dat gebied te vliegen. Ik kan me ook nog herinneren dat er gezegd werd dat vliegen boven Oekraïne sowieso enigszins onlogisch was, gezien het vertrek uit Amsterdam en de bestemming in Kuala Lumpur in Maleisië. Ik vind het trouwens gruwelijk dat dit gebeurd is. Ruim driehonderd mensen dood! Ik heb er geen woorden voor.

Weer even beginnend bij de Wikipedia zie je dat niemand er uitkomt wie nou de dader is. Zowel Oekraïne als Rusland geven foute informatie. Waarschijnlijk weten ze het niet. Alleen de rebellen zeggen gewoon dat er gewaarschuwd is dat niemand daar moest vliegen en dat ze een vliegtuig met bevoorradingen voor Oekraïne uit de lucht wilden schieten. Het lijkt me dan logisch dat zij het gedaan hebben: in dezelfde Wikipedia zie je dat andere vliegtuigen de waarschuwingen opgepikt hebben en een andere vliegroute hebben genomen. Dit vliegtuig niet en ik vind dat gewoon uitdagend gedrag! Als je toch weet dat er daar oorlog is, dat er vliegtuigen uit de lucht worden geschoten, er gewaarschuwd is én jij een heel vliegtuig vol passagiers daar hebt reizen! Ik snap nu het gedraaikont van Mark Rutte wel: het is niet de schuld van rebellen, niet van Rusland en niet van Oekraïne, maar van degenen die op Schiphol de piloot van dit vliegtuig hadden moeten waarschuwen. Nu zijn ze aangezien voor een ander vliegtuig en kijk wat een afschuwelijke ramp …

Conclusie

Ik had het plan om keurig netjes een rij met onderwerpen na te gaan om te zien waar de waarheid lag. Maar het verliep allemaal anders: de waarheid kwam stukje bij beetje tevoorschijn. Over zoiets als die vliegtuigramp vind je wel bewijzen, maar die wijzen geen dader aan. Dat komt omdat de échte daders van die ramp op Schiphol zaten te slapen.

Over de Pravda-krant vind je ook alleen de waarheid als je snapt dat de Russische media in de communistische tijd anders in elkaar staken: je had de krant van de communistische partijen met partijnieuws en ja natuurlijk ook propaganda. Dat vind je ook in de tijdschriften van Nederlandse partijen. Dan had je de krant van de overheid, de Izvestia en had je regionale kranten met gewoon nieuws over wat er allemaal gebeurde. In die kranten had je ook een pagina voor de lezer, net als hier en nu in Nederland. Wij lazen hier alleen de Pravda en hadden dus een verkeerd beeld van wat er zich in Rusland afspeelde!

Over de Krimcrisis vind je de waarheid alleen als je goed leest. Dan zie je dat de Krim een onafhankelijk land was en dus gewoon zelfbeschikkingsrecht had over de vraag of het bij een ander land wilde horen en zo ja welk dan. Niks annexatie!

De Oekraïnecrisis zit ook anders in elkaar en daarmee het héle buitenlandse beleid van Rusland. Dat gaat over respect voor andermans cultuur: Rusland grijpt in om burgers veilig te stellen en niet om zich landen toe te eigenen of de rijkdom daarvan of wat ook. Zij hebben geen enkel land leeggeroofd! Dat deden de Amerikanen. Precies ditzelfde geldt ook voor Tsjetsjenië.

De vraag of Poetin corrupt is, kun je alleen beantwoorden als je kijkt naar zijn collega Dmitri Medvedev. Die is corrupt. Poetin houdt er principes op na, denkt zélf na, weet alles en is open voor letterlijk elk onderwerp. Youtube staat vol met zijn video’s. Nou, zoek maar eens op Medvedev! Die is ook president geweest, maar die heeft die moeite nooit genomen. Die deed gewoon wat hem zelf uitkwam en hij legde niets uit. Iemand die zóveel innerlijke beschaving in zich heeft, die zulke wijze woorden spreekt en echt vanuit de bodem van zijn hart, die kan niet corrupt zijn. Er zijn dan ook geen bewijzen van, dat zie je. Alleen maar lege blabla en gespeculeer.

En of hij een vredestichter is? Nou … wat vind jij van een president, die plannen uitwerkt én opstart met andere landen voor eerlijke handel? Iemand die door de inwoners van zijn eigen land een vader wordt genoemd (ergens in een video hoorde ik Russische burgers dat zeggen), die verstand heeft van cultuur en alles doet wat hij kan om zijn land goed te leiden? Zijn populariteit staat op 82%! En die andere landen niet uiteenslaat zoals Amerika doet? Ja, ik vind dat een vredestichter. Wat jij vindt, dat is jouw mening! Daar heb je recht op en gebruik mijn onderzoek gerust om zelf nog verder te zoeken.

Als bijbehorende muziek heb ik iets wat ik zelf heel bijzonder vind: een groep muzikanten speelt midden in de metro op hetzelfde moment, maar op verschillende plekken op de wereld hetzelfde lied van Bob Marley om de mensen te verenigen. En iedereen zingt lekker mee. Dit is een Amerikaans initiatief en daarom deel ik het ook, want ook dáár hebben mensen behoefte aan cultuur en verbondenheid met elkaar:

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Vladimir Poetin: dictator of vredestichter? Deel 1

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Uit mijn jeugd kan ik me niet veel anders herinneren dan dat Amerika en Rusland tegenover elkaar stonden als kemphanen. Dat ze beide kernwapens hadden, dat ze maar één keer op een knop hoefden te drukken of die dingen gingen af en wel op ons, in Europa. Onze generatie en die boven mij waren bang om kinderen te krijgen in zo’n dreigende sfeer. Wat deed je een kind aan in die zwarte tijd? Het milieu helemaal verwoest, een dreigende kernoorlog en de ene oerconservatieve regering na de andere aan de macht. Dit gebeurde in heel Europa.

Die conservatieve regeringen vonden dat er tweezijdig ontwapend moest worden. De vooruitstrevende mensen – links – zagen dat dat niet mogelijk was en wilden daar zelf mee beginnen. Europa had immers ook wel een paar van die kerndingen en daarmee konden wij laten zien dat wij vrede wilden en vertrouwen hadden in zowel Amerika als Rusland. Vooral Rusland eigenlijk, want als wij ontwapenden, dan deed eigenlijk Amerika dat.

Grote omwenteling: Mikhail Gorbachev

Díe tijd van angst is nu over, want op een dag kwam Mikhail Gorbachev aan de macht in Rusland en die zei: “Okee, als jullie niet ontwapenen, dan doen wij dat”. Hij ruimde een heleboel wapens op en liet de Berlijnse muur ook afbreken. Hij bracht een heleboel meningsvrijheid in het land en mogelijkheden tot economische ontplooiing. Dit gebeurde allemaal tussen 1985 en 1991. De satellietstaten van de USSR waren boos en verklaarden zich gelijk onafhankelijk. Daardoor kwam de hele industrie stil te liggen: productie van allerlei machines en spullen werd immers op verschillende plekken in de USSR uitgevoerd. Nu een heleboel van die plekken niet meer bij het land hoorden en uit boosheid en wraakgevoelens niet meer wilden samenwerken, lag het hele land plat.

Tot overmaat van ramp kreeg dronkelap Boris Jeltsin in 1991 de macht, wat de oplossing van problemen fiks in de weg stond. Vind je het nu vreemd dat er een krachtige leider werd gezocht, die zichzelf wél kon laten gelden en daarmee het goede deed voor het land? Vergeet niet dat in die tijd Ronald Reagan VS-president was. Die liet steeds meer kernwapens produceren en bouwde z’n leger steeds verder uit. Toen Rusland om economische steun vroeg, werd dat geweigerd door de in die tijd G7 en de EG (EU). Niet erg bevorderlijk voor de economie, die daarvoor al niet best was.

De meest langdurige machthebber ooit: Vladimir Poetin

Dmitri Medvedev

In 1999 nam toenmalig premier Vladimir Poetin het roer over van Jeltsin en hij werd een jaar daarna gekozen tot president tot twee keer toe, dus tot 2008. Daarna werd zijn premier, Dmitri Medvedev, president en Poetin was premier. Daar weer na werd Poetin nogmaals gekozen en toen nog een keer en dat alles gebeurde gewoon met verkiezingen. Wat je uiteraard wél kunt zeggen – en ook móét zeggen, denk ik – is dat het erg opvallend is dat hij zo vaak herkozen wordt, terwijl er ook veel kritiek op hem is. Stellen dat in Nederland ook steeds hetzelfde clubje minkukels wordt herkozen, dat stelselmatig het hele land afbreekt, is hierbij niet genoeg.

Poetin en de kritiek

De kritiek op Poetin is namelijk dat hij ten eerste aan de macht kwam door iets wat nooit had mogen gebeuren (kom ik op), dat er ten tweede ontzettend veel corruptie is sinds hij de macht heeft en dat hij zichzelf ten derde schandalig verrijkt zou hebben. Ga ik eerst even naar het laatste, want dat is wel grappig. Ik lees heel verschillende bedragen die hem worden toegeschreven: 70 miljard dollar, 175 en zelfs 200 miljard … Op deze website vind je hoeveel hij verdient en wat de speculaties zijn over zijn bezit. In hoeverre dat waar is, ga ik vandaag onderzoeken en we zullen zien hoever ik daarmee kom. Er wordt beweerd dat al dat geld in Zwitserland op bankrekeningen zou staan, maar die zijn al heel lang niet meer geheim. Als de man daar inderdaad geld heeft staan, kan dat heel gemakkelijk uitgezocht worden en dat is niet gebeurd. Dus ik heb hier twijfels over.

Ik wil nog een kanttekening maken bij die verhalen dat Poetin zo heel veel geld zou hebben. Als je zoekt naar wat zijn vermogen is, dan worden er dingen geschreven over aandelen bij energiebedrijven. En bedrijven die met olie en gasdelving te maken hebben enzovoort. Maar in de Wikipedia vind je dat hij nu juist weer bekritiseerd wordt, omdat hij die genationaliseerd heeft. Even googlen levert de zekerheid op dat je geen aandelen kunt hebben in een staatsbedrijf. Nog een keer googlen op Gazprom (het grote Russische gasbedrijf) levert de informatie op dat de staat 50% van de aandelen bezit. Een tussenvorm kennelijk. Dan wil ik weten of Poetin daar aandelen heeft en hoeveel, maar het is een ingewikkeld verhaal om de man heen. Ik wil eerst in kaart brengen wat zijn omgeving is, want dan weten we wie en wat onderzoek behoeven.

Aleksandr Medvedev

Wat ik hier zie, is de algemeen directeur van Gazprom, Aleksandr Medvedev, hier rechts. Ik kom er niet achter of hij familie van Dmitri Medvedev is. Als je dat gezicht ziet, weet je voldoende, toch? Ik zie een enorme macht, een gigantische arrogantie, een ongeëvenaard snobisme in die man en de zekerheid dat niemand hem tóch kan pakken. Ik help het hem hopen, zal ik maar zeggen. Wat deze meneer allemaal doet, weet ik niet, maar dat is geen positieve figuur. Ik ben best benieuwd naar de reden waarom hij deze functie heeft gekregen, maar wil eerst verder naar de verdere omstanders van Poetin.

Gennadi Zjoeganov

Toen die in 2000 door verkiezingen tot president werd gekozen, moest hij het namelijk opnemen tegen ene Gennadi Zjoeganov. Dat was een hoge meneer in de Communistische Partij en die had zich indertijd tegen Gorbachevs democratiseringen gekeerd. Gorbachev had de meeste van de hardliners van het communisme aan de kant gezet, maar Zjoeganov werd hun leider en hij schreef veel kritische artikelen. Die gingen er heel vaak over dat de economie van het land in handen van een kleine elite was en dat de meeste mensen straatarm waren. En dat dat anders moest.

Maar hij vond ook dat het communisme van vóór Gorbachev hersteld moest worden en dat vond het volk niet. Vladimir Poetin werd gekozen en dat had daarnaast te maken met de oorlog tegen Tsjetsjenië, die erg populair was. Wat mij opvalt als ik dit allemaal zit te lezen, is dat Rusland eigenlijk de democratiseringen niet aan kon. Er waren toen al een aantal gigantisch machtige mediamagnaten, meestal oligarchen genoemd, die de publieke opinie enorm bespeelden en nog steeds bespelen. Boris Jeltsin gaf hun die macht, omdat hij daardoor de verkiezingen van Zjoeganov kon winnen, maar dit is een probleem van enorme afmetingen geworden. Ik heb zeker niet de indruk dat Zjoeganov het volk tegen Poetin heeft opgezet en Jeltsin ook niet. Zjoeganov is er te oprecht voor en Jeltsin te ziek. Eigenlijk best bijzonder dat er vóór Gorbachev twee zieke presidenten waren (Andropov en Tsjernenko) en ná hem nogmaals (Jeltsin).

Waar is het fout gegaan met Rusland?

Toen Gorbachev de mensen enig recht van spreken gaf – en dat was echt niet veel – kwam er gelijk een vloedgolf aan tegenstand op hem af. Het hele land ging aan flarden en het zou best eens kunnen dat daar een buitenlandse macht achter zat. Het is maar een idee, maar het lijkt me stug dat het hele land zich plotseling tegen de president keert, terwijl die juist meer vrijheid geeft en meer mogelijkheden om aan inkomen te komen. Dat is heel onlogisch, vind je ook niet? En wat er daarmee ook gebeurt, is dat er een wolk van onduidelijkheid over het land waait: wie doet nu eigenlijk wat? Wie is er schuldig aan deze of gene opstand? Wie is er schuldig aan fraude – en ís die er wel? – tijdens verkiezingen? Wat zijn nu eigenlijk de politieke denkbeelden van Vladimir Poetin? Nergens kun je daar een zinnig woord over vinden!

Dus op het moment waarop er een klein beetje vrijheid van mening in de USSR kwam (in 1985), ging alles onmiddellijk kapot. Hoezeer de mensen ook onder druk hebben gestaan en lange tijd hun mond over alles moesten houden, dit is niet natuurlijk. Sinds dat moment is er namelijk iets anders gebeurd: allerlei verschillende meningen worden tegen elkaar uitgespeeld en mensen met macht en geld zetten hun eigen mening voorop. Ze maken bergen propaganda, waarbij ze hun tegenstanders de grond in boren met veelal leugens – maar dat weet je dus nooit zeker – en niemand weet meer waar de waarheid ligt.

Ik ben in dit onderzoek gestapt met de mening dat Poetin een geweldig leider is. Bij de onderwerpen chemtrails en vaccinaties heb je gezien dat ik van mening ben veranderd, toen ik begreep hoe het in elkaar zat. Dus is het ook mogelijk dat ik straks nogmaals van mening verander. Ik doe mijn best om objectief te zijn, maar het valt me toch wel op dat het begrip ‘waarheid’ in Rusland iets héél ingewikkelds is. Vroeger had je zo’n staatskrant daar, die Pravda heette: dat is het Russische woord voor waarheid. Die krant vertelde uiteraard lang niet altijd de waarheid en misschien is het daar wel begonnen met het soepje waar we vandaag mee te maken hebben in dat verre, koude land.

Heel eerlijk denk ik dat we nóg verder terug in de geschiedenis moeten om de waarheid over Rusland terug te vinden: naar het moment waarop Rusland communistisch werd in 1917. Je had toen twee grote leiders: Lenin en Stalin. Lenin was de idealist en Stalin sloeg iedereen die het niet met hem eens was, de harses in – een beetje kort gezegd. Tijdens het communistische regime werd het geld aan banden gelegd, zodat iedereen hopelijk hetzelfde zou verdienen. Al gauw waren er twee soorten van gelijkheid: die van het volk en die van de elite. Alle vrije meningsuiting werd onmiddellijk de kop ingedrukt om disharmonie te voorkomen en dat is nou niet echt dé manier om een paradijs te stichten. Dat wás de USSR ook zeker niet met z’n eeuwige armoede, keihard werkende bevolking en de hardheid van de samenleving.

Er zijn nog twee thema’s waar ik aandacht aan moet besteden, zodat de omgeving van Poetin in beeld is: de oorlog in Tsjetsjenië en die in Oekraïne. Over die in Tsjetsjenië weet ik niet veel meer, maar over de onrusten in Oekraïne heb ik me altijd afgevraagd waarom dat land niet gewoon terug bij Rusland mag, als een zo grote meerderheid in dat land dat wil. Ik duik er verder in, maar op dit moment denk ik dat het westen heel grote belangen op Oekraïne heeft gezet en een heel smerig spel speelt. Wat ik nu denk, is dat de VS coûte que coûte de enige baas in de wereld willen zijn en iedereen willen onderwerpen. Het is niet zozeer de politiek die dat wil, maar meer de mensen van het geld. We gaan zien of dat klopt.

Tsjetsjenië: een grote oorlog om een piepklein landje

Tsjetsjenië of eigenlijk Itsjkerië – beide namen mogen strijden om de eer van de grootste onuitspreekbaarheid – is een landje ter grootte van nog niet eens België. In het noorden ervan zijn vlaktes en in het zuiden bergen. Zoals de natuur verschilt, verschillen de mensen ook. In mening. De vlaktemensen zijn Russisch gezind en de bergmensen vechten juist tegen Rusland. Wéér dat dichasme. Je zou denken dat de Baltische oorlog toch veel gevaarlijker zou moeten zijn dan de oorlog tegen dit kleine landje. Toch is dit niet zo: hier zit kennelijk de knup.

President Jeltsin stuurde een leger naar Tsjetsjenië in 1994. Ondanks de enorme overmacht van het Russische leger moest dat zich binnen twee jaar overgeven. De hele omgeving van Tsjetsjenië was tegen Rusland en eigenlijk werd er oorlog gevoerd om de hele Kaukasus via Tsjetsjenië, zou je kunnen zeggen. Een paar jaar later werden er onder andere bombardementen op appartementencomplexen in Rusland uitgevoerd. De regering zei dat Tsjetsjeense rebellen die hadden uitgevoerd, maar er zijn ook berichten dat er op die plek KGB-functionarissen zijn gezien met bommen in hun handen. Vladimir Poetin, toen waarnemend president vanwege Jeltins ziekte, zou dit als stunt hebben gedaan om tot president gekozen te worden. Ik vind dat een vreemde zienswijze, want de Tsjetsjeense rebellen voerden al jaren overal terreuraanslagen uit en Poetin wás al razend populair. Die had zoiets niet nodig. Voorlopig pleit ik hem even vrij.

Als gevolg van deze terreuraanslagen en ook vanwege de invoering van de sharia (de islamitische wet) in Tsjetsjenië brak in 1999 de tweede Tsjetsjeense oorlog uit. In de tussentijd was er een nieuw probleem ontstaan daar: moslimfanatisme en aansluiting bij Al Quaeda. Overal in de omringende landen en ook in Rusland zelf werden terroristische aanslagen uitgevoerd. Het leek even te lukken om de al te fanatieke moslims te beheersen door de gematigde Aloe Alchanov als president aan te stellen, maar als premier was daar Ramzan Kadyrov, die de macht al snel greep. Hij is in 2006 door Poetin ‘aangesteld’ als leider van Tsjetsjenië, maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat die uit vrije beweging zo’n bloeddorstige kerel zou uitkiezen als president. We gaan de waarheid zien.

Kadyrovs voormalige beveiligingsmannen, de Kadyrovtsy, houden gruwelijk huis en begaan zich een ongeluk aan martelingen, ontvoeringen en ander geweld, terwijl Kadyrov zichzelf schaamteloos verrijkt. Moskou grijpt bijna nooit in; ik denk om niet nog een derde vruchteloze oorlog te riskeren in Tsjetsjenië. Het is een moeilijk gebied, dat is wel duidelijk. Ik kan tot nu toe echt alleen maar voorlopige conclusies trekken.

Strijd om Oekraïne

Viktor Janoekovitsj

Daar ontstond in 2004 langzaamaan een crisis. Viktor Janoekovitsj werd tot president gekozen, maar kreeg de kans niet om te regeren, want het hele volk werd tegen hem opgezet door zijn tegenstander ook Viktor Joesjtsjenko. Zogenaamde bewijzen dat de verkiezingen frauduleus waren geweest, terwijl de hele media alleen aan Janoekovitsj’ campagne aandacht hadden besteed en hij met een minieme meerderheid won. En wie zegt dat de man zelf de media omgekocht had? Er kan wel heel iemand anders zijn geweest die dat gedaan had. En zeker in Rusland.

In 2010 werd hij toch president. Hij toonde zich anti-westers en pro-Russisch, ondanks de mening van veel Oekraïeners. De VS en de EU willen al jaren per se dat Oekraïne een westers georiënteerd land is en dat het ingelijfd wordt bij de EU. Daaraan wordt heel veel geld uitgegeven en heel veel propaganda gespendeerd. Het is dus ontzettend moeilijk om uit te vissen wat de waarheid van dat land is. Ik vind Janoekovitsj eruit zien als een rustige en logische man. En ik vind het ook niet verkeerd dat hij zich tegen het westen keert. Lid worden van het zinkende schip de EU is veel landen al fataal geworden. Waarom moet Oekraïne dat nu ook nog meemaken? Dat is mijn mening op dit moment.

Te onderzoeken onderwerpen

Zoals het nu lijkt, heb ik een aantal onderwerpen uit te zoeken:

 • waar de waarheid gebleven is sinds 1917
 • hoe Rusland zo kon exploderen in 1985
 • waarom Poetin is gekozen tot president
 • hoe het zit met de oorlog in Tsjetsjenië en Oekraïne
 • of het eventueel zo kan zijn dat er bepaalde mensen rondom Poetin zijn, die de waarheid verblinden, zodat Poetin schuldig lijkt aan allerlei zaken. Zoals het me nu namelijk toeschijnt, gebeurt dat iedere keer dat er een goeie president komt in die hele regio. Voorbeelden: Janoekovitsj, Alchanov en Gorbachev
 • zou ik bijna Aleksandr Medvedev nog vergeten: het hoofd van het hele Gazprom in binnen- en buitenland

Dit ga ik in dit artikel niet meer doen! Het is al behoorlijk lang en een mens heeft ook andere verplichtingen. Laat het maar uit een paar delen bestaan: dan is de kans dat ik de waarheid inderdaad vind, groter. Ik wens je een geweldige avond toe en ga de dierenstapel eens verzorgen.

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Wel of niet vaccineren? Alles op een rij

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Ik denk dat niet iedereen mij vandaag aardig zal vinden. Nu behoor ik tot de mensengroep die liever wél aardig gevonden wordt. Ik doe daar niets speciaals voor, alleen mezelf zijn, maar toch.

De hele dag word ik bekogeld met berichten over vaccineren JA dan wel NEE. Dat wil zeggen: ik geloof dat ik in totaal een stuk of vier à vijf zulke berichten ben tegengekomen in de laatste week. Maar dat zijn er 4 tot 5 meer dan op andere dagen en dus heb ik besloten er eens op in te gaan. Onderzoek te doen naar vaccins. Gewoon als niet medisch opgeleide (wél onderlegde) en nadenkende persoon.

Mensen die kritisch nadenken, worden in onze maatschappij al heel snel ‘complotdenkers’ genoemd. Maar als je informatie niet krijgt, ga je die zoeken, toch? Ik stel me dus niet op als tegenstander van kritisch nadenken. Wel van het als een schaap navolgen van wat de overheid óf de kritische club je vertelt. Ik sta voor onafhankelijk denken en voor het slaan van een brug tussen kritische mensen en de overheid. Zonder vooroordelen. Niet met modder gooien naar mensen die vinden dat je wel of juist niet moet vaccineren, maar in het centrum van de heisa blijven en objectief schrijven wat ik denk dat klopt. Hier komt ie dan, hou je vast!

De ingrediënten van vaccins

Ik dacht: dat wordt een kluif vandaag! Allemaal farmaceutische bedrijven bellen en hopen dat er iemand even een minuut of 10 tijd voor me heeft. Dat viel echter mee, want er is gewoon een ontzettend duidelijke website van de overheid. Daarop staat precies vermeld hoe het met de vaccins is gesteld, net zoals je vroeger alles over de dieren kon vinden in de Fabeltjeskrant. Die website vind je hier: http://www.rijksvaccinatieprogramma.nl/De_vaccinaties/Wat_zit_er_in_vaccins. De hele website staat vol met eerlijke informatie en ook bijsluiters van alle vaccins kun je hier vinden. Er zijn géén geheimen!

Eén van de bezwaren die mensen vaak hebben tegen vaccineren, is de lijst met ingrediënten van vaccins. In de kringen van tegenstanders wordt je niet verteld dat er gewoon informatie op het internet beschikbaar is over wat er wel en niet in vaccins zit. En ik had het dus niet ontdekt. Mensen met bruin haar kunnen ook dom zijn!

We gaan eerst even naar de basis van het principe van vaccineren: aan het einde van de 19e eeuw is er ontdekt dat je kunt voorkomen dat mensen bepaalde ziektes krijgen, door een héél klein beetje van die ziekte in de mensen te spuiten. Dan gaat het immuunsysteem namelijk antistoffen tegen die ziekte kweken. Op het moment dat je besmet raakt, word je dan niet ziek, omdat je met behulp van dat vaccin antistoffen hebt aangemaakt om de ziekte te bevechten. Niet veel later ontdekten wetenschappers dat het goed genoeg was, als je een afgezwakte variant van die ziekte bij de mensen inspuit. Als je de geschiedenis van de microbiologie in het kort wilt lezen, kan dat hier.

Dus je krijgt een heel klein beetje van het ziektevirus in je gespoten. Maar dat is niet voldoende, want je lichaam moet dat spulletje wel opvangen en inderdaad antistoffen gaan aanmaken. Het is immers best onnatuurlijk om een ziekte ingespoten te krijgen. Daar is je lichaam niet op voorbereid, dus moet je het eventjes vertellen wat de bedoeling is. Daartoe zitten er naast de werkzame stof (het virus) ook hulpstoffen in een vaccin en trouwens in alle geneesmiddelen. Als derde zitten er reststoffen in vaccins. Dat zijn ontzettend minieme restjes van stoffen die gebruikt worden tijdens het productieproces en tijdens de bewaring van het vaccin. Die worden er uitgehaald, voordat het vaccin de spuitjes ingaat en verstuurd wordt naar het consultatiebureau.

Ik ga even kort de lijst met je door van mogelijk twijfelachtige ingrediënten:

 • aluminiumverbindingen: die zorgen ervoor dat het vaccin je immuunsysteem beter bereikt en dat het dus werking heeft. Dat je niet voor niets spuit, zeg maar
 • antibiotica: dit zijn niet dezelfde antibiotica als die voorgeschreven worden bij ziektes. En ze zitten erin tijdens de productie en de bewaartijd van de vaccins. Voordat ze de spuitjes ingaan, worden de antibiotica er uitgehaald. Voor meer informatie verwijs ik je naar die website hierboven!
 • formaldehyde: dat wordt gebruikt om groei van bacteriën in de vaccins tegen te gaan ofwel het is voor ontsmetting, ook weer tijdens productie en opslag. Daarna wordt het spul er uitgehaald.
 • thiomersal oftewel kwikverbindingen: die worden NIET gebruikt en zitten dus ook niet in de vaccins.
 • kippeneiwitten: die zitten ook weer alleen tijdens het productieproces en de bewaartijd in de vaccins. Daarna worden ze er ook uitgehaald. Het doel ervan is om groei van het virus waartegen je inent, te voorkomen. In het vaccin zit immers een heel klein beetje van dat virus.

Het productieproces van vaccins

Er wordt gezegd dat vaccins gekweekt worden op apenieren. Plus er wordt gezegd dat er restjes DNA van kippen in vaccins zitten. Dat was iets lastiger uitzoeken, want daarover kon ik niet gelijk informatie vinden op de websites over vaccinatie. Toch was deze informatie ook gewoon openlijk beschikbaar en zelfs in het Nederlands. Op de website van de WUR, de Universiteit van Wageningen.

Wat staat daar nou? Vaccins worden inderdaad gekweekt in dierlijke embryo’s, meestal van kippen. Wat dat níet betekent, is dat er ongeboren kuikentjes op grote schaal misbruikt worden om vaccins voor mensen te kweken. Er zit maar heel weinig inhoud in een vaccin en met één bebroed ei kunnen er misschien wel een miljoen gemaakt worden. Plus er zijn ook kippen die op een ei broeden en het daarna verlaten. Op de website van Mens en Gezondheid vind ik nog een stukje informatie om dit goed te begrijpen.

Een bebroed kippenei vormt de juiste ondergrond om het virus zo te laten kweken, dat het niet te veel en ook niet te weinig groeit. Er moeten allerlei voedingsstoffen toegevoegd worden voor de kweek en het is niet zo simpel allemaal. Een vaccin moet om al die redenen op levende cellen worden gekweekt. Kijk maar eens onder het kopje ‘vaccinproductie’ op de hierboven aangehaalde website van de WUR.

Dan kweken op apenieren: ik heb erop gegoogled en kwam een mijns inziens heel mooi en kwalitatief artikel tegen van de Katholieke Stichting Medische Ethiek. Daar staat in dat inderdaad een paar vaccins op apenieren, uitgebroede kippeneieren of zelfs op cellen uit een menselijke foetus gekweekt worden. Dat zijn geaborteerde foetussen van mensen, die al tientallen jaren oud zijn. De kerk vindt het toch dubieus, omdat zij tegen abortus is. Ze vindt het belangrijk dat ouders hun kinderen toch laten vaccineren uit veiligheidsoverwegingen, maar vinden ook dat ouders moeten vragen van de farmaceutische industrie dat zij in moreel opzicht betere manieren gaan zoeken om de vaccins te kweken.

Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het helemaal met hen eens ben. Onderaan het artikel staat nog een verwijzing naar vaccinatie bij jonge meisjes tegen het HPV-virus. Zij stellen dat je dat virus alleen oploopt als je een ‘promiscue’ levensstijl aanhoudt. Als je met andere woorden niet met jan en alleman het bed induikt, krijg je die ziekte niet en dus vinden zij dát vaccin niet nodig. Ik denk dat als het je inderdaad lukt om dat voor elkaar te krijgen bij je jongvolwassen dochters, dat het dan niet hoeft. Maar dat weet je niet van tevoren en de maatschappij denkt op het moment héél anders over seksualiteit dan de kerk.

DNA van kippen, andere dieren of mensen zit niet in de vaccins, ook niet als reststof. Er worden tijdens het productieproces ook vitamines en aminozuren aan de groeiende vaccins toegevoegd, niet alleen enge stofjes. Het kan zijn dat er een héél klein beetje overblijft, maar dat is echt een minieme hoeveelheid. Op de website van Rijksvaccinatieprogramma (bovenaan in dit artikel) kun je precies vinden hoeveel.

Effectiviteit van vaccineren

Een echte, ouderwetse grafiek van hoe effectief vaccineren tegen verschillende ziektes is, kan ik nog niet vinden. Het is misschien ook wel moeilijk om zoiets zo precies vast te stellen dat het in een grafiek kán. Wat ik wél vond, was een ontzettend informatief en gedegen artikel van een jonge microbiologe met een heleboel bevindingen en informatie over vaccineren, vaccins en de noodzaak ertoe. Dat vind je hier.

Wat mij onmiddellijk opviel terwijl ik het las, was de informatie dat de ziekte pokken in 1977 officieel uitgeroeid is verklaard. Toen is het vaccineren ertegen óók gestopt. Dit betekent voor mij dat er wel degelijk wordt bijgehouden of (kinder)ziektes nog levend zijn of niet. Als een ziekte écht uitgeroeid is, stopt het vaccineren ertegen ook. Dat vind ik een heel belangrijk bewijs om te weten dat je erop kunt vertrouwen dat je kindje geen vaccins krijgt, als het niet nodig is.

Nog een paar dingetjes uit het leven gegrepen: mijn adoptievader kreeg op zijn 16e jaar de bof en raakte onvruchtbaar. Zo ben ik bij deze ouders terechtgekomen. De mazelen is ook een levensgevaarlijke ziekte en wat dacht je van tetanus? Vroeger moest je direct naar de huisarts een zeer pijnlijke tetanusprik halen, als je gevallen was en een beetje diepe wond had. Anders kon je tetanus krijgen en dat was geen pretje. Tetanus is koudvuur en daar word je doodziek van, waarna je overlijdt. Je hebt het vast wel eens in films gezien. Van die stoere kerels, die een diepe wond oplopen, die uit stoerheid niet laten behandelen en er dan aan overlijden.

Kinkhoest, daar heeft mijn moeder me over verteld toen ik klein was. Ze was kleuterleidster en vertelde dat kindjes die ziekte vroeger nog wel eens kregen. Zelf had ze het ook gehad. Ze had niet veel herinneringen aan haar jeugd, maar dit wist ze nog goed. Het was zulke erge hoest, dat je je handen in de lucht moest doen om nog adem te krijgen en veel kindertjes gingen daaraan zelfs dood. Ze raakten vreselijk benauwd en dat was erg. Polio doet nog wel eens de ronde op de Veluwe, vlakbij Wageningen waar wij gewoond hebben, op de biblebelt. Dat is kinderverlamming en je hebt mij wel gelezen misschien, toen ik verlamd begon te raken. Doodeng was het en dat risico mag je je kind echt niet gunnen. Vind ik.

“Big Pharma verdient veel aan vaccins”

Het is waar dat de farmaceutische industrie groot en machtig is. Dat er veel geld in omgaat. Ja, klopt. Er is ook veel onnodige concurrentie onderling. Dat heb ik met eigen ogen gezien, toen ik taaltrainingen verzorgde bij een paar farmaceutische bedrijven in 2010. Maar een tijdje geleden stuurde een vriendin me een link naar een bedrijf dat geneesmiddelen test, met het doel om te zien of mijn medicijnen misschien door die club konden worden getest, zodat ze wetenschappelijk bewezen kunnen worden. Nou … dan moet je met een flinke zak gouden munten aankomen, want dat behelst nogal wat.

Medicijnen moeten – zoals gezegd – worden gekweekt, er moet worden onderzocht door wetenschappers wat er wel en niet werkt tegen welke ziekte, ze moeten worden geproduceerd en bewaard, er moet patent op worden aangevraagd om het geïnvesteerde geld terug te kunnen verdienen en het moet bekend worden gemaakt.  En uitgebreid, meermalen, getest. Waarschijnlijk moet er nog veel meer gedaan worden voordat welk geneesmiddel dan ook op de markt komt, maar dit zijn een paar punten om te bekijken hoe het achter de schermen werkt.

Wetenschappers zijn mensen met een doctorsgraad, die lang hebben gestudeerd en daarom een vrij hoog salaris krijgen. Op alle fronten is hoog gekwalificeerd personeel nodig en zelfs om medicijnen – dus ook vaccins – te testen, worden proefmensen betaald. De farmaceutische industrie heeft dús alleen al aan haar personeel erg hoge kosten. Dan hebben ze ontzettend veel materialen nodig in hun laboratoria en als je wel eens op een website hebt gekeken waar accessoires voor artsen verkocht worden, weet je dat die ontzettend duur zijn.

Voortdurend worden er onderzoeken gedaan en soms worden medicijnen afgekeurd of moeten ze verbeterd c.q. gemoderniseerd worden. Het is echt niet zo dat die bedrijven het maar gemakkelijk hebben en in het geld zwemmen! De winst die ze maken, wordt voor een groot deel geïnvesteerd in (nieuwe) projecten en er wordt ook iets uitgekeerd aan aandeelhouders. Dat zijn mensen die geld investeren in zo’n bedrijf, zodat het kan lopen. Die willen daar graag wat rente voor terug, zodat het voor hen ook een aardige bezigheid is. Of dat wat zij verdienen, te veel is, weet ik niet. Dat is voor toekomstig onderzoek, maar het is wél overal de norm. De farmaceutische industrie kan niet minder dividend uitkeren, want dan investeert niemand meer.

Ik denk dat we dus ook de winsten die gemaakt worden door verkoop van vaccins enigszins kunnen relativeren. Wat ik wél dubieus vind, is dat ik vaak hoor dat huisartsen verplicht zouden zijn om bepaalde hoeveelheden aan medicijnen voor te schrijven. Ik heb het enige tijd geleden daarom eens uitgezocht. Ben de website waar ik alle informatie vond, weer kwijtgeraakt, maar daar stond alle ethiek op voor artsen. Op deze website van de KNMG kun je dit ook wel vinden. Ik ben nergens ook maar één woord tegengekomen over dat er een minimum aan farmaceutische medicijnen zou moeten worden voorgeschreven door huisartsen.

Wat er wél speelt, is dat er artsen zijn, die eigenlijk een alternatieve praktijk houden, maar zichzelf regulier arts blijven noemen. Als een arts dat doet, vindt de LHV, de Landelijke Vereniging voor Huisartsen, dat hij of zij moet kiezen: óf een reguliere huisartsenpraktijk, óf een alternatieve of allebei, maar dan moet er wel een scheiding zijn. Dus mensen die een reguliere behandeling willen, moeten die wel ontva