Andalusische muziek en flamenco

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Cordoba, de vroegere hoofdstad van het Moorse rijk in Spanje

Iedere keer komen de zigeuners in zuidelijk Spanje naar voren. Zij zijn degenen die Spanje eigenlijk dragen, want zij houden de beschaving omhoog. Met prachtige, hermetische muziek, met een intens familieleven, gevoelswarmte en spontaniteit en – ja vervelend ben ik he – met normen en zelfs waarden.

Als je het geluk hebt in een land te mogen opgroeien, waar de mensen uit Atlantis ooit nog in leven naar toe gegaan zijn, direct na de ramp die hun land vernielde, weet je wat cultuur betekent. Het is een ruggesteuntje om te weten wat handig is om te doen in het leven en wat niet, bijvoorbeeld. Het is ook een manier om goede banden te hebben met je familie en vrienden, om gelukkig te leven en mooie kunst en muziek te maken.

Als je bijvoorbeeld kunst ziet uit landen waar innerlijke beschaving is, dan is die altijd veel mooier dan die uit landen zonder die beschaving. Daar moeten mensen ook veel harder werken om gelukkig te kunnen leven. Iedereen leeft daar voor zichzelf, er is geen gemene deler tussen de mensen, geen cement om ze aan elkaar te binden en als je er iets van zegt, is iedereen gekwetst. Logisch ook, want het is gewoon moeilijk om je in een land zonder die verbondenheid staande te houden.

Vandaag heb ik andaluzmuziek en flamenco voor je uit Spanje. Er wordt altijd zo’n beetje gezegd en gedacht dat flamenco is wat de Spaanse zigeuners van die Andalusische stijl hebben gemaakt. Persoonlijk zie ik geen enkel raakvlak en heb je in Spanje ook precies diezelfde Andalusische muziek als in Noord-Afrika. Ik kan me niet voorstellen dat er zoiets héél anders uit die andaluz is ontstaan! Daarom laat ik het je eens horen vanochtend. Kijken wat jij vindt.

Andaluz is mijns inziens ontzettend traag, sloom, dik en stroperig, terwijl de flamenco vrolijk en gezellig is. En met gitaar, terwijl andaluz met een stel altviolen en luiten wordt gespeeld en dan ook nog een lage stem. Andaluz is eigenlijk de klassieke muziek uit Noord-Afrika. Ik laat het vandaag aan jou om te oordelen of om gewoon te luisteren. The Mediterranean Andalusian Orchestra speelt Tientos voor je:

Snap je wat ik bedoel met traag en stroperig? En hier nog een stukje flamencomuziek uit Spanje. Dit is José Reyes, de vader van The Gipsy Kings, samen met gitaarvirtuoos Manitas de Plata. Als jij overeenkomsten ziet met het Andalusische, hoor ik dat graag! Zelf zie ik een wereld van verschil en heb je trouwens ook Arabische flamenco. Zelfs in Israel en Syrië maken ze nog flamencomuziek, want het is iets waar je zo vrolijk van wordt!

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction