Alzheimer: herkenning en genezing

dementie

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Door Sophia Vassiliou. Begin deze week las ik een stukje op een Engelse website over Alzheimer. Een connectie had het op LinkedIn gedeeld en erbij vermeld dat een patiënte met deze ziekte haar geheugen had teruggekregen. Dat moest ik zien en het bijzondere was, dat die patiënte uit Engeland op een paar punten na exact gedaan bleek te hebben wat ik mijn patiënten altijd voorschrijf. Vandaag wil ik ingaan op hoe je deze ziekte kunt herkennen, ook bij jonge mensen en wat je eraan kunt doen.

 

Mensen met Alzheimer

Hier is het artikel nog een keer. Wat die Engelse mevrouw heeft gedaan, dat is zich door haar mantelzorgende zoon laten meenemen naar een natuurtherapeut. De reguliere artsen konden zijn moeder immers niet helpen en de situatie was onhoudbaar. Zijn moeder raakte niet alleen haar geheugen kwijt op een manier van: oh dear, waar is mijn bril nu toch? Of: ach lieverd, wie was jij nu toch maar weer? Nee, ze begon haar zoon midden op straat en in het ziekenhuis voor schut te zetten, door met luide stem bijvoorbeeld te zeggen dat ze gevangen zat. Of dat hij haar mishandelde. Ze belde midden in de nacht de politie op om te zeggen dat ze vastgebonden zat en allemaal dat soort dingen. Het was verschrikkelijk.

Als je op de officiële websites van Alzheimer of dementie kijkt, staat dat men in de wetenschap nog niet lang geleden heeft ontdekt dat mensen vanaf een jaar of 40 deze ziekte al kunnen hebben en dat die dan zo moeilijk herkenbaar is. Pas toen ik las hoe die Engelse mevrouw zich gedroeg tegen haar zoon en hoe moeilijk die het met haar had, herkende ik de symptomen in mijn vriend.

 

Alzheimer: de symptomen

Op deze website zie je een duidelijke lijst van symptomen van dementie of de ziekte van Alzheimer. Daar mag je dat voor schut zetten van geliefden aan toevoegen, want ik denk dat dat misschien wel het allerduidelijkste signaal is van deze ziekte. Plus het heel prominent aanwezig zijn en de hele sfeer bepalen in een gezelschap mag je erbij optellen. Men is altijd zo geneigd om alle ziektes van de mensen maar gelijk ‘psychisch’ te noemen, als een arts niet onmiddellijk een diagnose weet te stellen. En als je drugs gebruikt, al helemáál.

Ik weet niet wat jij als lezer hiervan vindt, maar ik vind het ontzettend kwalijk als mensen zomaar zonder gedegen onderzoek aan de psychofarmaca worden gezet. Die hebben een flinke impact op je algehele gesteldheid en een lijst met bijwerkingen van heb-ik-jou-daar. Geen enkele psychische ziekte kan bovendien op een echt onomstotelijke manier worden bewezen en dus moeten we daar wel héél erg voorzichtig mee omgaan! Dit is niet wat gedaan wordt in de wereld van de geestelijke ‘gezondheidszorg’. Ik heb al heel vaak verteld dat iedere klacht, ziekte of kwaal altijd een psychische én een fysieke component heeft. Meestal komt één van beide het duidelijkst naar voren.

Dementie is onder andere met een MRI-scan vast te stellen en dat is dus wel degelijk echt bewijs. Het betekent ook dat het een lichamelijke ziekte is. Je hersenen maken immers óók deel uit van je lichaam! Als je een puur lichamelijke ziekte hebt, wordt die net zo goed veroorzaakt doordat er iets in je hersenen niet goed gereguleerd wordt, als dat je een psychische klacht hebt. Hoe een ziekte zich uit, heeft te maken met de shock die hem veroorzaakt heeft en welke gedachte er op dat moment door je hoofd schoot, zoals ik zo vaak vertel. Als die gedachte is geweest: ik wil me nooit meer iets herinneren, dan krijg je Alzheimer …

 

De oorzaken van dementie

In mijn geval kwam het door een acute bloedarmoede door een gigantisch ijzertekort. Mijn lichaam raakte overbelast, want een heleboel functies vielen uit door de MS en die moesten allemaal gecompenseerd worden. Daar werd ik doodmoe van en steeds zieker. Dat kan dus een oorzaak zijn voor geheugenverlies of zelfs dementie. Nog een oorzaak kan een vitamine D-tekort zijn. Dat heeft bijna de hele planeet en ook bijna de hele planeet lijdt aan Alzheimer op latere leeftijd. Daar zit dus ook iets in. Ergens zag ik ook nog dat Alzheimer een vorm van dementie is. Dementie is in het algemeen geheugenverlies.

Op de officiële website van dementie staan een paar andere ‘oorzaken’, waarvan ik er een paar secundair acht. Maar ik zal ze even noemen: roken, weinig bewegen, hoge bloeddruk, diabetes, overgewicht, slechte nierfunctie en weinig mentale activiteit.

 

Genezing van dementie of Alzheimer

Waar je ook kijkt op websites of in boeken en welke arts je er ook naar vraagt: het antwoord op je vraag ‘is er iets tegen dementie te doen?’, zal zijn: “Nee, het is een onomkeerbare ziekte”. Hierboven in ditzelfde artikel kun je duidelijk zien dat dat een fabel is, want hoe kon die Engelse mevrouw anders haar geheugen terugkrijgen? Je geheugen kun je wel degelijk trainen en helpen met natuurlijke middelen.

Omdat vitamine D zeker een rol speelt, kun je concluderen dat je veel buitenlucht nodig hebt, wanneer je aan dementie lijdt. En uiteraard ook mentale activiteit, zoals die sudoku’s waar ik het eeuwig over heb (of doorlopers! Puzzels in het algemeen) en het lezen van boeken en kranten. Geheugenspelletjes enzovoort. Qua voeding veel sinaasappelsap en geconcentreerd bessensap. In het algemeen veel fruit en / of vruchtensap, want dat zit vol met vitamine D, waardoor je hersenen op het idee gebracht worden om die zelf ook weer eens aan te maken.

En ik denk ook eens je ijzer laten prikken. Ferritine, transferritine, ijzer en hb (hemoglobine: het ijzer in je rode bloedcellen). Als je lichaam de pure kracht niet heeft om feiten te onthouden, kan je geheugen ook verminderen. Wat ik ook gelezen heb én ervaren, is dat het ijzer uit je lichaam in dit geval niet netjes door je bloed heen rondwandelt en overal klusjes opknapt, maar dat het in je hersenen blijft zitten. Dat betekent dat je ingeval van een laag ijzergehalte eerst eens aan dat geconcentreerde bosbessensap zou mogen, voordat je aan de ijzerpilletjes begint. Is dat niet genoeg, dan moet je toch een kuurtje doen.

Zoals je weet, kan ik daar allemaal bij helpen. Het is niet alleen een kwestie van voedingsstoffen aanvullen en bovendien kunnen er in jouw geval nog meer of andere tekorten zijn. Ik hou niet zo van homeopathie, maar het uitgangspunt dat iedere zieke persoon een andere geschiedenis heeft en daardoor een ander pad naar genezing dient te bewandelen, is gewoon helemaal waar. Plus je hebt ergens in je leven een shock gehad, waardoor dit allemaal begonnen is. Vaak kan ik die zelf wel opsporen met mijn intuïtie en dan kunnen we die eerst alvast een stukje genezen, voordat je erover hoeft te praten. Dan is de herinnering niet pijnlijk.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.