Als je gevoelswarmte en hartelijkheid zoekt, lees dit dan

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Een lage temperatuur maakt mensen niet koud!

Waar je ook ter wereld komt, iedereen weet dat westelijk Europa bekend staat om zijn gebrek aan gevoelswarmte. En het is waar; er is een rijtje landen waar de mensen ijskoud zijn: Nederland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland en het Verenigd Koninkrijk. Dit verhaal krijgt een bijzondere wending, lees dus alsjeblieft tot aan het einde!

Je zult misschien vinden dat het toch wel meevalt, als je een fijne familie- en vriendenkring hebt, maar wij die nu een jaar geleden verhuisd zijn, zitten letterlijk middenin een ijsbad. In het noorden van Nederland is het nog veel erger dan in de rest van het land, want hier zijn nauwelijks buitenlanders.

Waar is de gevoelskou wel en niet?

Ik weet dat Marokkanen meestal niet zo geliefd zijn in Nederland, maar je kunt toch zeker niet ontkennen dat ze warm en hartelijk zijn! En Surinamers, Antillianen, Koerden, Syriërs, Irakezen, Perzen, Grieken … wat je er ook allemaal op tegen kunt hebben, gevoelswarmte kennen ze wel en onder andere daarom gaan noordelijke mensen vaak op vakantie in hun landen van afkomst.

Wat ontbreekt aan het rijtje noordelijke landen waar de mensen koud zijn, is IJsland. Daar zijn de mensen níet koud, hoe vind je die? Het heeft dus helemaal niets met klimaat te maken, want als ik de kennissen die ik uit IJsland heb gehad en die ik geregeld uitvroeg hoe het daar nou toch allemaal was, mag geloven, stormt het daar iedere dag en ligt de temperatuur er tussen de -5° en de +12°C. Ik heb nog niet vaak zo hard gelachen als de keer dat ze me vertelden dat ze de wind misten! Dan denk je dat het hier hard waait. Nope!

In de Verenigde Staten en zelfs in Canada zijn de mensen lang niet zo koud als hier. Ook de Russen zijn warme mensen. Nee, de oorzaak ligt elders: het is een gebrek aan verbondenheid tussen de mensen die de kou veroorzaakt. Volgende vraag is dus: waar is die verbondenheid en is die er ooit wel geweest? Antwoord: die was er wel in enige mate, maar is verdwenen toen 50 jaar geleden de welvaart zijn intrede deed. Toen kon iedereen het zelf wel af en had men elkaar niet meer nodig. Maar dat is getraumatiseerd gedrag, dat je elkaar niet meer wilt omdat je centen op de bank hebt!

Inderdaad: West-Europa was vroeger niet veel warmer dan nu. De enige oorzaak voor de gevoelskou is dus niet het gebrek aan verbondenheid. In Griekenland is de verbondenheid tussen de mensen verdwenen door de gruwelijke crisis die al jarenlang door ons land woedt. Onze hele cultuur is weg, het gevoel van Grieks zijn is verdwenen en de mensen zijn uitgeput en moedeloos. Een stuk kouder dan eerder ook. Dat wijst erop dat een groot collectief trauma de gevoelswarmte kan doen oplossen en dan mogen we eens gaan zoeken naar wat er hier in West-Europa gebeurd kan zijn, waardoor het gevoel er niet meer is.

De oorzaak van het gebrek aan hartelijkheid

Ik ga dus terug in het verleden, gewoon zo in mijn hoofd. En dan voel ik hoe de gevoelstemperatuur is. Echt warm en hartelijk zoals in de zuidelijke landen zijn de mensen hier nooit geweest, maar wel een stuk fijner dan ze nu zijn. In de middeleeuwen was dat gevoel er nog. In de 18e eeuw niet meer. Het is in de 17e eeuw verdwenen, dus in de jaren 1600 tot 1700 ongeveer. Toevallig heeft mijn zoon net een proefwerk gehad over die periode en heb ik hem overhoord. Ik heb helaas nooit iets van geschiedenis onthouden van school en dus leer ik dat nu met hem mee.

Wat had je in die tijd? Een enorme opleving van de welvaart, die echter lang niet voor iedereen gold. De VOC, handel in Nederlands Indië, West-Afrika en Amerika. De 80-jarige oorlog met Spanje in het zuiden van de Republiek, zoals Nederland toen heette. Piraterij, Hugo de Groot en de gebroeders De Witt die bruut vermoord werden. De eerste stukken land die ingepolderd werden met de molens van ingenieur Leeghwater en Anthonie van Leeuwenhoek, die ‘beestgens’ zag in zijn microscoop. Ik zie nog geen collectieve trauma’s tot dusver.

Misschien moet ik het groter zien, want het gaat immers niet alleen maar om Nederland. Hoewel ik wel het idee heb dat het iets is wat hier gespeeld heeft. Door mijn hoofd spoken de gruwelijke beelden van die prachtige mensen uit Ghana en andere West-Afrikaanse landen, die meedogenloos door Portugezen, Nederlanders en Engelsen de oceaan over verscheept werden naar Amerika om daar als slaven op plantages te werken voor een Europese baas.

Die mensen zelf hebben daar trauma’s van, maar hier heeft deze horror ook gezorgd voor het trauma dat de harten op slot gezet heeft. Het waren immers niet álle Nederlanders, Engelsen en Portugezen die zich hieraan schuldig maakten. Het was een heel klein deel van de bevolking, in Nederland de WIC, de West-Indische Compagnie. De rest van de mensen kon dit niet tegenhouden, want die mensen gingen hun gang toch wel.

Probeer je maar eens voor te stellen dat er nu zoiets aan de gang is. Dat je te horen krijgt dat een enorm bedrijf uit jouw land schuldig is aan kinderarbeid onder mensonterende omstandigheden. Dan schrik je toch enorm! De winkel Primark is er onlangs nog aan failliet gegaan. Eeuwen geleden werd er gedacht dat mensen met een iets andere huidskleur minder waren dan blanken en dat werd als argument aangevoerd door de toenmalige regering om de bevolking gerust te stellen.

Het slavenfort in Elmina, Ghana

Maar ik heb een documentaire gezien over het fort St. George in de stad Elmina in Ghana (zie foto) van waaruit die arme mensen naar Amerika gedwongen werden. Daar werden ze in een kelder gepropt met honderden mensen tegelijk, ze kregen nauwelijks eten, vrouwen werden bruut verkracht (daar waren ze dan wél weer goed voor), kinderen werden bij ze weggehaald, gezinnen werden uit elkaar getrokken en het was in één woord hels. Heel veel mensen kwamen om tijdens de reis naar Amerika.

Deze gruwelen kwamen niet alleen onze eigen mensen in Nederland ter ore, maar ook de Duitsers, Zweden, Noren, Denen, Engelsen en Finnen. De Vlamingen keerden zich af van de rest van de Nederlanders en daardoor raakte het trauma hen niet. Zij hebben zich sindsdien meer bij de Fransen aangesloten. De Portugezen en Engelsen zijn al snel gestopt met het overbrengen van slaven, waardoor het fort in Ghana in Nederlandse handen kwam. De rest van de mensen uit West-Europa raakte getraumatiseerd uit schuldgevoel om wat er daar gebeurde en de harten gingen dicht.

Ik heb laatst wat video’s zitten bekijken van discussies en debatten uit de Tweede Kamer. Tussen een heleboel onderwerpen door kwam ook het onderwerp ‘slavernij 17e eeuw’ naar boven en werd er aan Mark Rutte gevraagd of hij niet eens excuses moest aanbieden aan de Afrikaanse landen voor dat vreselijke verleden. Ik werd ijskoud van zijn antwoord. Hij zei letterlijk dat de mensen toen nu eenmaal zo dachten en dat het heel lang geleden was. Dat het nergens voor nodig was om nu nog excuses daarvoor aan te bieden.

Dat, m’n lieve lezer, is een reactie vanuit een trauma. Iemand die gewoon open is, had bij z’n aantreden onmiddellijk excuses gemaakt en was naar Ghana vertrokken om samen met de regering daar te bekijken wat hij kon doen om de zonden goed te maken. Hier kun je nog wat meer lezen over de slaventransporten uit die tijd.

Hoe maak je dit weer goed?

En nu de volgende vraag: hoe maak je dit weer goed? Met jezelf ten eerste, met de maatschappij, met de daders, met de slachtoffers, zodat je je hart weer open kunt zetten en weer hartelijk kunt zijn. Je kunt nu wel een flauwe energetische oefening doen om je hart weer te openen, maar dat gaat je niet helpen. Dat wat er toen gebeurd is, is echt duivels. Je er schuldig om voelen, helpt niets. Malen om wat er is gedaan door hoogstwaarschijnlijk een kleine groep bruut tuig brengt je ook niets verder. Er zijn net zulke erge dingen gebeurd in andere landen. Denk maar eens aan Pol Pot in Cambodja, aan de gruwelen in Joegoslavië, in Palestina, Syrië, Irak, Libië, China, Vietnam, de Wereldoorlogen, de indianen in Amerika … en nog zo heel veel meer.

Er is maar één manier om dat goed te maken: door nú anders te reageren op mensen. Door je nu het lot van een ander wél aan te trekken en door niet de andere kant op te kijken als je onrecht ziet. Bied hulp aan waar nodig, zeg iets liefs tegen je medemens, maak eens een compliment. Zonder je niet af en ga niet zelf apart voor je koffie of je eten betalen, als je met een groep uit eten of op de koffie bent. Betaal samen en zeik niet over de centen. Dat is geen vrekkigheid, maar traumagedrag!

Dat traumagedrag maakt de Nederlanders tot een beslist niet geliefd volk, waar ook ter wereld. Denk niet dat je beter bent of meer ontwikkeld dan een ander. Nee, ónze voorouders hebben Afrika, Azië en Amerika vernietigd en daardoor is het leven daar nog altijd een puinhoop. Het is niet meer dan normaal dat wij hen helpen om weer op te staan. Met echte hulp en niet met van die inhalige organisaties, die vetbetaalde directeuren hebben en bovendien niet helpen. Niet met microkredieten, want dat zijn leningen. Nee, ze moeten geld krijgen! Dat is het minste dat we kunnen doen voor die mensen die, totdat wij er voet aan wal zetten, een vergevorderde beschaving hadden.

Waarom zijn de Berbers uit Marokko niet zo hoogbeschaafd als die in Algerije? Nou, omdat de Spanjaarden hen later, toen ze al uit Spanje weggegaan waren, totaal tot de grond aan toe gedecimeerd hebben. Ze zijn de bergen ingevlucht en raakten al hun kennis kwijt. Dát zijn de Marokkanen van vandaag en die hebben er net zo goed als iedereen recht op dat zij hun beschaving terugkrijgen.

Niet alleen Afrika: overal. In Suriname zijn immers ook uit India slaven gehaald! Die werden helemaal verscheept via Zuid-Afrika naar Ghana en dan naar Nederlands Guyana, zoals het toen heette. Officieel waren zij contractarbeiders, maar hun omstandigheden waren niet beter dan die van de eerdere slaven. Hier kun je er meer over lezen, als je dat wilt.

Wees weer een warme mens!

Zet je hart open! Wees niet bang om lief en hartelijk te zijn en je met anderen verbonden te voelen. Ik zal nooit de keren vergeten dat er in Thessaloniki, waar ik toen woonde en waar ik vandaan kom, uitval van elektriciteit was. Dat was vaak ‘s avonds als het al donker was en hoewel ik in die tijd heel bang in het donker was, gebeurde er op zulke momenten iets fantastisch: er ontstond zomaar een warme sfeer van verbondenheid tussen de mensen. Je wist dat de buren, de overburen en in ieder geval de hele wijk (zo niet de hele stad van 1,5 miljoen mensen) zonder stroom zat en op zoek was naar een oude kaars of het gasfornuis aanzette om een lichtje te maken. In Nederland is dat gevoel er nooit geweest, als de elektriciteit uitviel. Hier voelt alles dan koud en eenzaam aan. Dat wil je toch niet meer?

Je weet nu door dit verhaal dat de bevolking van Europa de slavenhandel toen óók afkeurde en zich ervoor schaamde. Het was een levensdiep schuldgevoel dat de mensen verscheurde, want ze gaven wél om elkaar. Ze gaven wél om die arme medemensen uit die prachtige landen, die zo duivels werden behandeld. Niemand wist hoe ze er iets tegen konden doen en daarom sloten ze hun hart en keerden ze hun gezicht ervan af.

Waarom denk je dat al die noordelijke mensen altijd en eeuwig op vakantie moeten, altijd dwangmatig genieten? Waarom ze zo gigantisch op de cent zijn en niet eens een gesprekje met hun buren hebben? Of in de trein met elkaar praten. Dat komt doordat hun hart op slot zit en ze niet meer kunnen voelen. Als je niet meer zo wilt zijn, als je je hart weer open wilt hebben en gelukkig wilt zijn, is dit de weg: lief zijn voor jezelf, maar vooral ook voor anderen. Niet hypocriet zijn, maar echt van binnenuit warm en hartelijk zijn voor een ander. Begrip hebben voor de situatie van een ander en niet zeuren over een beetje geld.

Niet jaloers zijn als een ander iets heeft wat jij niet hebt. Laat een ander z’n kop toch gewoon boven het maaiveld uitsteken! Daar heb jij toch geen last van? Je hoeft niet alles te hebben, dat is nergens voor nodig. Je moet alles ZIJN, dát is nodig! Jaloezie is ook traumagedrag. Ik weet nog goed hoe men me in Griekenland vertelde dat vooral de vrouwen daar zo jaloers zouden zijn. Nou, weinig van gemerkt hoor! Híer zijn de mensen jaloers en niet alleen vrouwen, maar mannen net zo goed. Ze doen net alsof ze je alles gunnen, maar in het geniep zitten ze te broddelen en pakken ze je alles af op zo’n in- en ingemene manier dat je je niet eens kunt verdedigen.

Ik ben het levende voorbeeld van hoe iemand zo ontzettend kapotgemaakt kan worden door jaloezie, gevoelskou en vrekkigheid. Wees niet bang voor het leven! Je kunt best leven als je alles voor een ander over hebt en nogmaals: die zwarte bladzijde in de geschiedenis is veroorzaakt door een klein groepje criminelen. Niet door heel Nederland of zelfs door heel Europa! Het is heel erg, maar de kans dat jouw voorouders (of jijzelf in een ander leven) daaraan meegewerkt hebben, is miniem.

Als je elkaar draagt door solidair te zijn met elkaar, leef je veel gelukkiger en heb je al dat geld helemaal niet nodig voor alleen jezelf. Om je gevoel mee te blijven onderdrukken, want dat is toch wat je doet. Dáárom moet je per se die allernieuwste Nokia hebben, de hipste koffiemachine, een nog groter eigen huis, een nog grotere auto en caravan en nog meer centen op de bank, waar je toch alleen maar belasting voor betaalt en geen rente meer voor krijgt. Zelfs de maatschappij zelf beweegt je om niet meer voor jezelf te leven!

Laat niet langer alle kansen om iets moois te maken van het leven, aan je voorbijgaan, waardoor je je later schaamt! Hier heb ik nog muziek voor je om je hierbij te helpen. In landen waar mensen koud zijn of de cultuur kapot is, kunnen ze ook geen muziek maken. Aan het niveau van de muziek in een land kun je daarom de warmte ook meten. Degene die als geen ander het beste een wals kan (laten) spelen op de wereld, dat is André Rieu. Hier wordt je hart wel weer warm van, terwijl het buiten zachtjes sneeuwt:

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction