Alles over paranormale en gebedsgenezing

Alles over paranormale en gebedsgenezing

Het instorten van mijn leven en dat van mijn gezin is geen kwestie van foute keuzes of materialisme geweest. Maar ik blijk eindelijk wel iets ánders verkeerd gedaan te hebben. Blij en opgelucht om dat te weten, want een fout is iets wat zelfs achteraf nog mogelijk te herstellen is. Het is een eerste handvat om je leven weer terug te pakken en er zelf weer leiding aan te geven. En een kans om me eventjes subtiel te distantiëren van religieus fanatisme, mocht er nog iemand denken dat míjn behandelingen vergelijkbaar zijn met dit hieronder.

Okee, mijn jeugd was in één woord een ramp. Daardoor liep mijn leven nooit eens op wieltjes, zoals bij anderen. Maar op een gegeven moment moet zoiets zich toch weer eens herstellen?? Je wordt volwassen, maakt keuzes … Het staat me nu onomstotelijk vast dat iemand die zóveel heeft meegemaakt en vooral allemaal zo stiekem, daar niet zomaar overheen kan groeien. Daar was een enorme lading liefde en meezitters voor nodig geweest en die zijn er nooit gekomen. Toch vond ik iedere keer wel weer een smal paadje waar ik heel voorzichtig mocht lopen en uiteindelijk wist ik een succesvol bedrijf uit de grond te stampen.

Toch gebeurde er iets in 2009: mijn kinderen en ik werden opeens helderziend en vanaf dat moment stortte ons leven baksteen voor baksteen in. Ongevraagd, zonder aanwijsbare reden. Of toch niet? Ik heb mijn hersenen gepijnigd en deze dagen daagde het opeens: ik had eind 2008 een astrologe om raad gevraagd voor mijn oudste zoon, omdat het maar steeds niet wilde op school. Die had gezegd dat leren een kwestie van leven en dood was voor hem en daar kon ik niets mee. Ze stuurde me door naar een vriendin van haar, die ‘gebedsgenezing‘ deed. Misschien dat die nog iets kon doen, zei ze. Ik daarheen natuurlijk, want die mevrouw zei dat ze ‘met aartsengel Michael werkte’. Da’s een ouwe bekende zeg maar, dus daar zag ik geen kwaad in. Als orthodoxe persoon geloof je immers in engelen. Ik helemaal naar Drenthe op en neer voor het eerste consult en kennismaking. Was een grappige vrouw met een huis vol katten, dus ook daar zag ik niets verkeerds in. Een beetje bidden kon toch geen kwaad? Ik geloofde ook niet dat ze iets zou kunnen doen. Het was meer dat ik alles voor mijn zoon gedaan wilde hebben, zodat ik mezelf later niets zou hoeven verwijten. Daarom is de gedachte dat haar bezigheid met ons iets bewerkstelligd zou hebben, nooit in me opgekomen.

Wat deze mevrouw er niet bij vertelde, was dat zij weer intunede op of op een of andere vage manier verbonden was aan (vul maar in) een of andere bekende gebedsgenezer uit de Pinkstergemeente: Jan Zijlstra. Misschien was ze zich er niet eens van bewust. De Pinkstergemeente kende ik al uit Thessaloniki waar ze ook zaten. Het was geen positieve ervaring geweest, want een toenmalige collega die bij die club zat, beweerde te kunnen genezen. Toen ik haar vroeg mijn ogen (hoge bijziendheid waar ik veel last van had) te genezen, lachte ze me uit. Ik heb die club zelf ook leren kennen. Het was allemaal opgeblazen ego en godsdienstfanatisme. Niet mijn ding! Deze Drentse mevrouw nu ging iedere week bidden voor mijn zoon en ook voor mij. Ik stuurde haar dan een tientje en dat was dat. Ze had een foto van ons en ik merkte niks van wat ze deed. Maar een paar maanden later waren we dus opeens helderziend met het hele gezin en het eerste dat ik zag, was Jezus! Ja, lachen! En zijn moeder Maria en Maria Magdalena erbij uiteraard hè. Het hele stel compleet. Nou, hij stond bovenop mijn romp met zijn armen uitgestrekt en zag eruit alsof hij wel een pauze kon gebruiken. Ik vroeg de man dus of ik kon helpen en toog aan het werk daar in die energetische wereld. Zo heb ik geleerd te genezen en ik vond het zo normaal wat ik deed – de rotzooi die ik tegenkwam, gewoon opruimen – dat ik dacht dat iedereen zo werkte. Wist ik veel dat mensen ten eerste niet helderziend zijn en ten tweede onzuiver??

Nu net vandaag bleek dus – surprise!! – dat de man met twee vrouwen die bij me aan het werk waren, helemaal geen Jezus waren met die twee Maria’s. Niet dat ik dat eerder wel geloofde, maar ik wist toch ook niet wie het dán waren. Who cares, dacht ik. Ja niks who cares, want als je wilt genezen, moet je de mysteries oplossen. Het bleek dus die Jan Zijlstra met zijn vrouw Herma te zijn, die een dubbelrol had bij hun zogenaamde ‘genezingen’. Ik heb je al zo vaak verteld dat mensen niet kunnen genezen toch? Nou, ik zocht de man eens op met behulp van goeie ouwe Google en hij blijkt nog te leven. Niet alleen dat: hij doet ook nog steeds die zogenaamde genezingen, terwijl hij inmiddels over de 80 is én de krachten er al jaren niet meer voor heeft. Ik las wat over gebedsgenezing in de Wikipedia, in de hoop erachter te komen wát zo iemand nou toch doet. Zo vond ik die Zijlstra dus en toen viel het kwartje.

Lezen over iemand is leuk, maar ik wilde weten wat hij nou eigenlijk exact doet. Mijn gezin is immers vanaf 2009 kapotgegaan en dus is dat wel belangrijke informatie. De zogenaamde gebedsgenezing van die Drentse mevrouw leidde naar deze man. Ik had geluk, jawel, want er waren video’s! Zocht er één uit van 2011 en dat was een raak schot. Niet alleen kon ik precies zien wat die man allemaal deed, maar er was een godsdienstpsychologe bij, die een en ander vertelde: mevrouw Joke van Saane. Dát was informatie die ik nodig had! Want wat vertelde die psychologe nou? Dat mensen alleen verlichting kregen van hun klachten, maar dat die altijd later terugkwamen. EN dat er nog nooit een arts was geweest, die genezing had geconstateerd. Het ging om een placebo-effect, zei ze duidelijk. Nou, als je dat genezing noemt?? De video vind je hieronder!

Nog een leukere: bij míjn genezing zijn er dus wél mensen aantoonbaar genezen. Ik heb daar nooit zo over nagedacht, want ik was allang blij met de resultaten, maar ik herinner me meerdere mensen, die hebben gemeld dat een arts had gezegd dat ze genezen waren. Dus bewijzen zijn er in ieder geval wel.

Wat ik óók las in de Wikipedia, is dat gebedsgenezing en ook dingen als reiki enzo, redelijk uitgebreid wetenschappelijk zijn getest. Niet dat erbij stond hoe dat dan gedaan is hoor, dus ik weet niet of dat een beetje fatsoenlijke testjes zijn geweest. Er is in ieder geval nooit iets gebleken over dat er enige waarheid in de genezingen zat en dat klopt: het was ook allemaal ego en oplichterij. Dat heb ik al zo vaak verteld. Maar ik snap nu wel de vooroordelen tegen mij, hoewel die nog altijd niet redelijk zijn. Kijk maar eens naar dat filmpje hieronder van die Jan Zijlstra. Hij legt heel duidelijk zijn wil op aan mensen en dwingt ze te geloven in wat hij doet. Doe je dat niet, dan kan hij je niet ‘genezen’. Dat zie je ook met de verslaggever, die zich laat behandelen. Die vertelt dat hij het intimiderend vond en dat is juist. Deze man wil macht over mensen hebben en dwingt hen zich aan hem te onderwerpen. Dan “geneest” hij je – not dus, want placebo. Dat mag je niet doen en dan ook nog bewust liegen dat je ‘in naam van Jezus werkt!

Ik heb nog wat. In dat filmpje is een vrouw bij wie hij zijn hand op haar hoofd legt. Die gaat helemaal rare geluiden maken, dus dan zou je denken: oh dit is een duivelsuitdrijving. Maar nee, hij trekt zijn hand doodleuk los en de vrouw zakt zo in elkaar. Als echte helderziende kan ik je melden dat er geen duivels of geesten te zien waren. Die mevrouw had blijkbaar een of andere ziekte, waardoor dit gebeurde en ik vind dat ontzettend onverantwoordelijk van die Zijlstra. Hij hielp haar ook niet eens opstaan en ging zo naar de volgende persoon in de rij. Die mevrouw kon wel een beroerte krijgen of een aanval van epilepsie. Hij is geen arts toch! Bovendien al hád er een geest gezeten, dan nog haal je die er niet uit door je wil op te leggen. Dat doe je door te kijken wie het is, wat zijn of haar bemoeienis voorstelt en door de persoon vervolgens degelijk los te knopen. Nadenken en verstand gebruiken! Maar ja, dat is aan zulke mensen niet besteed. Weet je wat ook nog opviel, toen ik over deze man las? Hij is dus voorganger in zo’n pinkstergemeente en heeft een of andere cursus daarvoor gedaan. Maar hij heeft geen theologie gestudeerd, dus hij heeft zelfs intellectueel gezien niet eens het niveau om voorganger, priester of dominee in een kerk te zijn!

Tot zover gebedsgenezing en nee: dat is niet wat ík doe! Gebedsgenezing houdt niet in dat iemand oprecht voor je bidt, maar dat iemand macht over je uitoefent en je je vrijheid afneemt. Van genezing is ook nog eens geen sprake. Wat ik doe, is simpelweg me concentreren op de ander en dan mensen en andere rommel uit ze weghalen, die ze ziek gemaakt heeft en ziek houdt. We werken aan trauma’s en aan zelfvertrouwen. Dat is iets heel anders dan even je hand op iemands hoofd leggen en diegene dan achterbaks aan jouw wil onderwerpen. Die mensen geven hun zorgen eigenlijk eventjes aan zo’n ‘genezer’ en voelen zich dan opgelucht. Zoals ík werk, genezen mensen, want wat ik doe, is de uitgang uit de ziekte zoeken, die openzetten en de ziekte naar buiten begeleiden. Daarna netjes opruimen, zodat de ziekte niet meer bestaat. Dat vraagt van mij ook heel veel, want ík moet de ziekte zelf genezen alsof die van mij was.

Ik zit me nog even iets te bedenken. Mijn eerste man was ook zo bazig en die had op een dergelijke manier macht over mij. Ik vond hem erg aardig, maar was niet verliefd op hem en wilde vrienden zijn, meer niet. En liever nog géén vrienden dan een relatie, maar hij dwong me met precies zo’n intimiderende manier en daar was ik toen niet tegen opgewassen. Als iemand nú zoiets probeert, heb ik dat gelijk door en keer ik me af, maar toen was ik 23 en nog lang niet genezen van mijn jeugd. Ook heb ik later nog zulk godsdienstfanatisme meegemaakt, toen ik net in Nederland was en hulp meende gekregen te hebben van een drietal heiligen. Ik zag ze overduidelijk een gevecht leveren met een heel leger met paarden en zwaarden. Ik zag en hoorde alles en daarna kwam een jonge vrouw bij me zitten praten. Het is in ons geloof traditie dat je naar het klooster gaat van een heilige, als die je geholpen heeft. Als je dat dénkt dan, want zoiets weet je ook nooit zeker natuurlijk. Dat heet een ‘tama’, een religieuze belofte en de jonge vrouw bij mijn bed probeerde me van dat idee af te praten. Maar ik had nog nooit zoiets meegemaakt, vond het razend interessant en wilde mezelf ook bewijzen dat ik woord kon houden. En ik wilde erbij horen in de orthodoxe kerk, ach zoveel argumenten spelen er dan half bewust mee.

Tegen haar advies in ben ik toch naar het klooster van de ‘heilige Rafael’ gegaan op het eiland Mytilini en dat was een avontuur zeg! Die mensen die daar kwamen, waren helemaal geestelijk in de war en geloofden alles wat je tegen ze zei. Ik heb er geen woorden voor, maar interessant was het zeker om zoiets raars mee te maken. Toen ik het na mijn terugkomst in Thessaloniki aan mijn vrienden vertelde, lagen ze onder de tafel van het lachen. Ze vonden het vreemd dat ik dit soort dingen niet wist, maar ik was immers gereformeerd opgevoed en daar heb je die hysterie niet. In dat klooster vonden dus ook zogenaamd genezingen plaats, die dan gedaan zouden worden door die heilige Rafael (niet de aartsengel geloof ik), de heilige Nikolaos die jullie Sinterklaas noemen en een jong meisje, de heilige Irini of Irene. Maar in die waanzinnige hysterische sfeer geloven mensen alles en ze zijn dus ook niet echt genezen, weten we nu. Ik was de enige die er nuchter onder bleef en de mensen om me heen bleef vertellen dat ze dat ook moesten doen. Als je zo raar gaat doen, noemen die fanatici dat ‘overgave’ aan zo’n heilige of aan je geloof of aan Jezus ofzo. Nou, dan maar geen overgave, want je geeft je feitelijk over aan degene die de baas is in zo’n tent. In dit geval de bazin van het klooster van Rafael, die op handen werd gedragen. Ik heb haar nog even gesproken en heb water en olijfolie ‘met krachten’ meegenomen daarvandaan. Het deed niks hoor.

Hier heb je het filmpje nog effetjes: ik heb er trouwens nog één, want daarin zegt Zijlstra nog iets wat heel veel mensen tot een paar jaar geleden massaal zeiden. Ik wil mijn auto kwijt en vraag even aan ‘God’ om een parkeerplek te krijgen … Alsof de goede man niets beters te doen heeft dan zich bezighouden met de futiliteiten van 7 miljard mensen! Hoor maar en snap wat ik bedoel met je wil opleggen met een opgeblazen ego en mentale krachten! Een voorganger, iemand die een wijze man zou moeten zijn, die zijn gemeente dit soort flauwiteiten leert: ik heb er geen woorden voor. Leer de mensen op zichzelf vertrouwen, dan ben je een vent. Zie je dat het eerste filmpje verdwenen is van Youtube? Lachen hoor … die man kan niet tegen zijn verlies. Hier heb je een hele pagina vol met filmpjes van hem.

 

 

Dit is het tweede filmpje. Het duurt heel lang hoor, maar het gaat om de eerste twee minuten.

 

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.