Alles over geloofwaardigheid

cabrio

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Echt bijzonder. Ik ging zonet achter mijn laptopje zitten om te schrijven over het recht op geloofwaardigheid en integriteit van de mens en kreeg het achteraf toch wat minder lumineuze idee om de Nationale Ombudsman hierover een vraag te stellen. Nou, lieve lezerkes, ik wérd me toch aangevallen daar! De telefonische adviseuse begon me gelijk uit te maken voor van alles en nog wat. Ik had eerlijk waar niets raars gezegd, dat beloof ik je.

Een beter voorbeeld van hoe sommige mensen heel gauw gewantrouwd worden, is er eigenlijk niet! Iemand die iets vertelt, wordt normaliter op zijn of haar woord geloofd, maar voor veel mensen  is dat geen vanzelfsprekendheid. Wat mensen dan gaan doen, is hun eigen wantrouwigheid op jou projecteren. Dit gaat zóver dat er behoorlijk wat mensen zijn, die totaal onschuldig veroordeeld worden en jaren in de gevangenis zitten. Het is ontzettend kwetsend en regelrecht pijnlijk om zo vaak te moeten meemaken dat van die zeikerige types je niet geloven! Korte metten met het ongeloof! We gaan zometeen zien wat de oorzaak is en die dan aanpakken.

 

Waarom geloven mensen je niet?

Zoals ik al vaker heb verteld, is het feit dat mensen je van tevoren al niet vertrouwen, een kwestie van uitstraling. Veel mensen stralen een soort van zelfverzekerheid uit en worden dan altijd gelijk geloofd. Ja, ook als ze liegen! Ik wil wedden dat jedaarvan wel een paar voorbeelden weet op te noemen. Als je die uitstraling van zelfverzekerdheid, die een soort van normaliteit dat je vertrouwd wordt met zich meebrengt, mist, moet je héél hard werken om het vertrouwen van anderen te winnen. Heel vaak zal je dat niet lukken ook en zoals ik al zei, is dat iets waar je boos en mismoedig van wordt.

 

Frontale cortex en gebied van Wernicke

Wernicke's area
Gebied van Wernicke

Goed, dat stukje normaliteit bevindt zich in je frontale cortex. Jah, het stukje hersenen vlak achter je voorhoofd en dan aan de rechterkant ervan. Je rechter hersenhelft dus. Als je een keer een klap hebt meegemaakt in je leven, zitten ál je klachten stevig op slot en dat komt door het gebied van Wernicke, waar ik het eeuwig en altijd over heb. Hier nog even het plaatje ervan.

Dit gebied interpreteert alles wat tegen je gezegd wordt en alles wat je leest. Als iemand je een keer goed heeft laten schrikken, kon het gebied van Wernicke niet bevatten dat dat voorval werkelijk waar had plaatsgevonden en dan kreeg je daar een klein beetje schade. Je uitstraling was in één klap verdwenen en dan zit je dus met dat gedoe dat je jezelf íedere keer weer geloofwaardig moet maken, omdat best veel mensen je eenvoudigweg niet geloven.

 

Oplossing: terug naar de bron!

Oplossing is logischerwijze dat je teruggaat naar het moment van die schrik. Ik ga eens even testen wat het in mijn geval kan zijn, zodat dat als voorbeeld kan dienen. Ik heb echt geen idee, dus moet eerst uitvissen vanaf welke leeftijd ik niet meer werd vertrouwd. Ja, ik heb het gevonden door alle mogelijke antwoorden die mijn brein me aandroeg, snel bij langs te gaan. Dat is nou rechter hersenhelftwerk: het gaat in beelden en dat werkt razendsnel! Gaaf!

Okee, ik was dus 16 jaren oud en bij een gastgezin, omdat ik niet langer bij mijn adoptieouders kon wonen. Vanwege juridische regeltjes (geloof ik) mocht ik daar niet gelijk weg, omdat zij hun fouten totaal niet toegaven. Mijn oude buurvrouw uit een vorige woonplaats was erbij betrokken als maatschappelijk werkster. Zij en mijn ouders hadden me telefonisch verteld dat ik eerst bij hen thuis op kamers moest wonen en ze hadden bedacht dat ik me daartegen misschien wel zou kunnen verzetten.

Dát moet ik uitleggen: die buurvrouw had kort daarvoor een verhaal gehoord over een jong meiske dat haar zin niet kreeg en toen hup naar Amsterdam vertrok. Onvindbaar en iedereen in rep en roer. Lange tijd later werd ze gevonden in een bordeel. Dat verhaal had mijn buurvrouw volkomen begrijpelijk de schrik in de benen gejaagd. Toch trok ze wel een héél onlogische en zelfs gevaarlijke gevolgtrekking als reactie hierop:

Mijn ouders en zij besloten dat ze me expres twee uur te laat zouden ophalen van mijn gastgezin. Ze moesten mij namelijk de ruimte geven om inderdáád te ontsnappen, zo had een verknipte hulpverlener mijn buurvrouw op de mouw gespeld. En ik maar wachten hè … Twee uur later kwamen ze dan eindelijk aanzetten en vertelden ze me het verhaal regelrecht in mijn flabbergasted gezicht.

Ik was verbijsterd en zwaar beledigd, weet ik nog goed. Ik bedoel … het realiteitsbesef dat zo’n hulpverlener heeft om te denken dat ik impulsief in de trein richting Amsterdam stap, omdat ik mijn zin niet krijg! Dat was helemaal niet mijn stijl en deze vrouw kende me vanaf mijn vijfde jaar al. Het ergste is nog dat ik juist daarná werd gewantrouwd, in plaats van geloofd omdat ik mijn karakter had laten zien. Maar dat is hoe hersenen werken.

 

De weg terug naar vertrouwen

De weg om weer gewoon vertrouwd te worden, is duidelijk: dit alsnog geloven en dan kijken naar de mineralen die je tekort komt.  Dan krijg je je uitstraling terug, want het hersenwerk dat nodig is om die te hebben, is stopgezet en moet hervat worden. Trouwens dit werkt niet wanneer je níet betrouwbaar bent! Dus als jij iemand bent die gewoonlijk de hele mikmak aan mekaar liegt, krijg je die uitstraling echt niet voor elkaar. Dat is bij mij niet het geval, dus ik ga verder met prutsen. Terwijl ik dit schreef, is de acceptatie al gedaan door mijn hersenen. Heerlijk, je rechter hersenhelft!

 

Melatonine

Nu kijken welke voedingsstof we zoeken. Het gaat hier om melatonine, want dat is de stof die zorgt dat alles lekker makkelijk gaat in je leven. Dat je succes hebt en dat het je ook nog komt aanwaaien. Daarom helpt het stofje ook wel een beetje om te kunnen inslapen, want dat is iets wat vanzelf gebeurt en dus mede geregeld wordt door melatonine.

Vraag 2: waar zit die melatonine, aangezien ze niet in mijn voorhoofd zit? Antwoord van mijn brein: in je pijnappelklier, meid! Okee, ik stuur d’r een cabrio op af en dan scheuren richting mijn voorhoofdskwab!

Verder naar vraag 3: hoe krijg ik dat gedaan? Welnu, als een voedingsstof ergens heen moet, moet die je bloed in. Melatonine is echter een neurotransmitter. Die reist eerste klas via je zenuwstelsel. Aangezien dat niet spontaan gebeurt, zal de beknelde zenuw in mijn onderrug nog wel gebarricadeerd zijn. Met dat mooie weer heb ik er al weken geen pijn meer, maar ik maak mijn rug even los en dan ben ik zo bij je terug. [ … ]

Ik denk inderdaad dat dit het obstakel was, want toen ik oefeningen ging doen, begon mijn rug weer pijn te doen. Om te testen of dit het echt was, zou ik eigenlijk nog éven de Ombudsman moeten bellen! Eerlijk gezegd pas ik daar toch een beetje voor en wacht ik liever even af om te zien of dit inderdaad de basis van het euvel is geweest. Daarom sluit ik nu af en ga ik verder zodra ik meer weet!

Opgelost is het euvel wanneer ik overal waar ik kom, als een koningin word binnengehaald en iedereen ieder woord dat ik zeg, voor zoete koek slikt. Dat is ook het moment waarop ik mijn móóie Griekse gewoonte om af en toe verschrikkelijk te overdrijven, zal moeten laten varen. Veel mensen hier in Nederland nemen je woorden immers letterlijk! Ik geniet er nog even van dat ik het nu nog kan doen en laat het je weten zodra ik nieuws heb!

Wordt vervolgd!

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.