Alles over de meldcode van Jeugdzorg!

roddel

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

In 2013 is er een nieuwe wet ingegaan: de Jeugdwet met als onderdeel daarvan de Meldcode bij Jeugdzorg. Hier kun je alle wetswijzigingen van maart 2013 vinden. Eigenlijk zou deze meldcode iets goeds moeten zijn, maar lang niet altijd pakt het ding ook daadwerkelijk goed uit. Er gaat zelfs extreem vaak iets mis, waardoor gezinnen zomaar zonder enig onderzoek of reden uit elkaar getrokken worden door een kudderend jeugdzorg.

Dat is dan Veilig Thuis (VT), de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK), de William Schrikkergroep en Jeugdbescherming of bureau Jeugdzorg. Deze organisaties doen totaal geen onderzoek naar de vraag of er wel sprake is van een onveilige situatie voor kinderen ergens in een gezin. Bovendien worden de termen ‘onveilig’, ‘kindermishandeling’ en ‘verwaarlozing’ wel duidelijk omschreven, maar niet gehanteerd door jeugdzorg, waardoor zij vaak ook goede zorgen van ouders als ‘kindermishandeling’ zien. Dat ik niet overdrijf, zul je zien als je verder leest!

Ik laat je inzien waarom je ontzéttend moet oppassen met meldingen bij en zelfs overleg met Veilig Thuis! Ze geven zelf om te beginnen al aan op hun website, dat ze niet in staat zijn om gezinnen waar ze horen te komen – dus waar inderdáád geweld en mishandeling is – aan te pakken. Bij gezinnen waar dat níet het geval is, mogen ze zelfs niet eens komen. Ingeval van een valse melding moeten ze volgens hun werkregels onmiddellijk alle dossiers wissen en het gezin in kwestie helemaal loslaten. Ze blijven echter altijd kleven en verderop vertel ik waarom dat zo is! Ook geef ik ideeën over hoe je verstandig met die meldcode kunt omgaan.

 

Meldcode: wat en voor wie

Eerst even de meldcode: die geldt voor mensen werkzaam in de volgende sectoren:

 • gezondheidszorg
 • onderwijs
 • kinderopvang
 • maatschappeljke ondersteuning
 • jeugdhulp
 • politie

De meldcode is bij iedere organisatie in hun eigen protocollen of werkregels verwerkt, maar komt op vijf stappen neer. Die moet je dus zetten volgens de wet, als je denkt dat er ergens misschien wel een kind mishandeld of verwaarloosd wordt. Ik zet ze neer en jij zoekt de fout, afgesproken?

 1. Signalen in kaart brengen
 2. Overleg met een collega en eventueel overleg met Veilig Thuis (!)
 3. Gesprek met cliënt (oftewel degene die je verdenkt)
 4. Wegen of je nog steeds denkt dat er mishandeling is
 5. Je afvragen of melden echt noodzakelijk is en afwegen of hulpverlening ook mogelijk zou zijn

 

Om déze reden voldoet deze meldcode niet:

Als ik als moeder en als mens die met mensen werkt, dat rijtje zie, denk ik gelijk: wáárom staat ‘gesprek met cliënt’ niet op nummer 1? Dát is nou de hypocrisie in de overheidswereld, waar de mensen zich terecht bedreigd door voelen. Eerst achter je rug om met instanties over je praten, waarbij je verdacht wordt gemaakt en dán pas met jou praten. Die meldcode is beslist niet gemaakt door iemand die enig realiteitsbesef bezit!

Tegen de tijd dat zo iemand eindelijk bij jou aankomt, zijn de verdenkingen al hoog gerezen en niet meer omkeerbaar. Wát je ook doet om de leraar van school, maatschappelijk werker of wie ook te kalmeren, daar is het in stap 3 al te laat voor. Dan ben je in principe je kinderen al kwijt, terecht of onterecht. Dit dien je terdege te beseffen, voordat je één woord uitwisselt met Jeugdzorg!

 

Mensen met een tekort aan realiteitsbesef

Omdat ik veel hersenonderzoek verricht, weet ik dat de meeste mensen helemaal geen dominante of zelfs maar enigszins ontwikkelde linker hersenhelft hebben, zoals altijd wordt beweerd in de wetenschap. Hádden ze dat maar! Dan waren veel meer mensen dan nu redelijk, stabiel en logisch. Ze zaten dan niet vol met verdenkingen jegens anderen. Veel voller van humor en een gezond zelfbeeld. De meeste mensen hebben totaal geen realiteitsbesef of inschattingsvermogen. Als ze ook nog eens jeugdwerker zijn en oneindig veel macht hebben, wordt dat zo mogelijk nóg gevaarlijker.

 

Duizenden slachtoffers per jaar

Mensen worden emotioneel als ze aan kinderen in nood denken. Dat is een goede zaak! Maar in mijn vorige artikel heb ik net geschreven over mensen die heel gauw gewantrouwd worden of zelfs verdacht van de gekste dingen, terwijl ze niets verkeerd doen. Dat is omdat ze logische en zuivere mensen zijn en omdat die in de minderheid zijn op onze wereld. Zo worden ze niet op hun woord geloofd, omdat ze worden gezien als ‘te goed om waar te zijn’.

Op déze manier raken duizenden kinderen per jaar hun ouders en hun toekomst kwijt, juist door de schuld van Jeugdzorg! In geen enkele andere beroepssector werken zóveel mensen die alleen op hun gevoel afgaan. Ze lijken empathisch, maar zijn verre van dat! Deze mensen hebben geen liefde, empathie of warmte in zich. Ze hebben geen beoordelingsvermogen en liegen dat het gedrukt staat. Toch worden juist déze mensen altijd aangenomen bij zorgachtige instellingen, omdat ze op hun gevoel varen en dat aardig lijkt.

 

Roddel en achterklap

Wat dacht je van exen, die hun ex-partner helemaal zwart maken? Ik ken exen die echt jarenlang twee keer per week bij de politie, bij de gemeente, de leerplicht, op school en bij de huisarts op de thee gaan om daar te roddelen over de andere ouder van hun kinderen. Omdat die mensen daar niet alleen een meldplicht hebben, maar ook een geheimhoudingsplicht, laten ze die onterecht zwaarder wegen dan het belang van dat gezin. Ze noteren alles wat de liegende ex uit zijn of haar duim zuigt. Als jeugdzorg dan ‘informatie’ komt vragen, dissen ze dat klakkeloos op als zijnde ‘feiten’!

Ze gaan dus niet eens bij de beschuldigde man of vrouw langs om te zien wat er waar is van de beschuldigingen. Nee joh! Dát mag Jeugdzorg doen. Alleen doet Jeugdzorg dat dus niet. Die gaat af op de melding van iemand, die in één van de bovengenoemde sectoren werkt, want die is volgens hen een ‘professional’. Ja en als je ‘professional’ bent, dan ben je een Übermensch en heb je áltijd gelijk. Kritiekloos.

 

Het gevaar van subjectiviteit

Besef je wel hoeveel kwaadaardigheid er in veel mensen zit? Als ze jaloers worden, omdat hun buren een nieuwe auto hebben of een betere band met hun kinderen, doen ze maar zo een wraakmelding bij VT! Dit moet je niet onderschatten: het komt bijna dagelijks voor. Jaloezie komt voort uit een gebrek aan logisch denken! Wist je ook dat de RvdK standaard in de rechtszaal aanwezig is bij mensen met kinderen in echtscheidingsprocedure? Dat is in feite huisvredebreuk en toch minimaal grove schending van privacy! Ze komen echter overal mee weg en staan eigenlijk boven de wet, omdat er geen enkele controle op hun werk is.

Als je op déze link van jeugdzorg Dark Horse klikt, krijg je daar een uitmuntend voorbeeld van. Een nietsvermoedende vader met tienerdochter, die gezellig aan het wandelen zijn en aangevallen worden door ‘een vals kreng met een hondje’. Een of andere meid met haar vriendje, die geen verstand meegekregen hebben en die menen dat zij die dochter wel even bij haar vader vandaan mogen lokken. Politie trad hard op tegen de vader in plaats van tegen die liegende jongelieden. De man kreeg de schrik van zijn leven en niemand die het wat kon schelen!

Iedereen die een kind heeft met een rugzakje, die zelf even ziek is, die ooit geadopteerd is of in een pleeggezin opgegroeid is, is een potentiële klant en wordt scherp in de gaten gehouden. Eén keer je kind ziek melden, terwijl de barse huisarts te lui is om een diagnose te stellen en ze schieten vanuit de schaduwen op je af. Eén keer één verdenking over je van de schooldirectrice, die zelf geen kinderen heeft en de behoefte voelt om wraak te nemen op mensen die ze wél hebben. Eén keer ruzie met je partner, terwijl de buurvrouw net even migraine heeft en van schrik per ongeluk de politie belt … en daar gáán je kinderen!

Hup onder toezicht gesteld, dus met zo’n voogd erop, die de baas speelt bij iedere ademhaling die je neemt. Of gelijk maar de kinderen uit huis naar een pleeggezin: om het even. Beter zelfs nog, want dat levert járenlang inkomen op. Veilig Thuis krijgt voor dit soort regelingen €90.000,– per gezin binnen! Begrijp je nu waarom de ene gemeente na de andere in de schulden is komen zitten sinds die nieuwe Jeugdwet? Vergeet óók niet dat de meeste rechters niet zo logisch zijn als ze wel lijken en Jeugdzorg klakkeloos geloven.

 

Het systeem werkt verkeerd!

Onlogische mensen moeten per se een vaste baan. Anders raken ze onmiddellijk in paniek. Een normaal mens zoekt gewoon een nieuwe baan als ergens geen werk meer is, maar onlogische mensen zijn bang voor verandering. Daar moet je rekening mee houden, als je met dit soort personeel werkt, maar dat doet de overheid dus niet. Die mensen krijgen niet ‘gewoon’ hun salaris uitbetaald met vast contract, maar ze krijgen per cliënt een budget, dat ze kunnen besteden. Dat heeft tot gevolg dat ze aan koude acquisitie doen, net zoals accountmanagers in een bedrijf! 

Om déze reden zijn klachtencommissies nooit eerlijk: die bestaan uit hetzelfde type mensen, die dus een tekort aan logica hebben. Bovendien zijn zij óók bang voor hun baan en zullen ze een ‘collega’ nooit afvallen. Klagers krijgen alléén heel soms gelijk met klachten over wachttijden. Verder nooit!

 

Conclusie

We leven in een wereld, waar het onderbuikgevoel welig tiert bij de meeste mensen en daarom wordt dat gezien als norm. Echt waar, het is niet veilig om zomaar contact op te nemen met een organisatie met financiële en dus existentiële problematiek, zoals Veilig Thuis, de Kinderbescherming of Bureau Jeugdzorg.

Alsjelieft, pas op met die meldcode! Heb je verdenkingen? Praat dan éérst met de persoon die je verdenkt en ga er thuis langs, zodat je je informatie niet van horen zeggen hebt. Zet punt 3 op de eerste plek en je zult in 90% van de gevallen geen gezinnen kapotmaken. Nóg een advies: probeer altijd eerst of hulpverlening mogelijk is. Dat is iets waar letterlijk iedereen unaniem positief over is en wat dus áltijd eerst bekeken dient te worden, voordat je Veilig Thuis belt! Dank je wel voor het lezen en deel dit gerust verder.

 

© drs. Sophia Vassiliou,
moeder, docent en praktijkhouder voor Vassiliou Empowerment

 

Bronnen:
 • Handelingsprotocol van Veilig Thuis
 • Website Ministerie van Veiligheid en Justitie
 • Kwaliteitskader (werkregels) van de RvdK
 • Ervaringen uit mijn omgeving en werk
 • Mijn mensenkennis en kennis van psychologie
 • Websites van RvdK en VT
 • Volgens mij is dat het

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.