header
Allergie en vitamine B12

Allergie en vitamine B12

Als je allergisch bent, heb je een teveel of een tekort aan vitamine B12 of cobalamine. Het maakt daarbij niet uit wat voor allergie het is. Hier leg ik uit hoe het werkt.

Ik wilde laatst eens weten wat er wetenschappelijk bekend is van de relatie tussen vitamine B12 en allergieën. Wat ik tegenkwam, was een hele ris pagina’s over mensen die allergisch reageren op die injecties. Dat maakte dat ik de beslissing nam om uit te zoeken wat de oorzaak is van die reacties. Al jaren weet ik dat er een verband is tussen vitamine B12 en allergieën. Ik nam alleen aan dat je er een tekort aan zou hebben als je allergisch bent, omdat iedereen het daar altijd over heeft. Toen ik het tot op de bodem had uitgezocht, bleek het toch anders in elkaar te zitten! Ik vond het ongelofelijk dat ik dat niet eerder had gezien en dat niemand het heeft gezien tot nu toe.

Het probleem van vitamine B12 is niet dat je er een tekort aan hebt, maar dat het niet goed opgenomen wordt uit je darmen. Het is nogal moeilijk om er niet genoeg van binnen te krijgen via je voeding. Het zit overigens niet alleen in vlees, maar ook in alle granen (brood dus bijvoorbeeld), rijst en in veel soorten fruit. Voor vegetariërs en veganisten is daarom het eigenlijke probleem niet een tekort aan vitamine B12, maar een ijzertekort. De opname en het vervoer door je bloedbanen heen zijn zogezeid de wortel van het B12-probleem en als je daar wat aan weet te doen, gaat het al een stuk beter met je. Zonder injecties en idioot hoge kosten én binnen afzienbare tijd. Om te zien hoe je dat probleem oplost, moet je eventjes uitzoomen. Kijk maar met me mee.

Vitamine B12 is een in water, maar ook in vet oplosbare vitamine. Hoe weinig vet je ook eet, je krijgt er altijd wel iets van binnen en dat moet uiteraard ook. Maar als je gal niet krachtig genoeg werkt of als je te veel verkeerde vetten eet zoals boter of kokosolie, worden die vetten niet goed afgebroken in je darmen. Ze gaan dan aan de wanden ervan zitten en misschien weet je wel dat je darmen eruit zien als een stofzuigerslang (andersom eigenlijk: een stofzuigerslang lijkt op je darmen). Zo krijg je slakvorming en vitamine B12 doet niets liever dan zich wentelen in die slakken in je darmen. Nu weet je waar al die B12 uit je injectie naar toe gaat en krijg die er maar eens uit!

Even dit ondersteunen met mijn eigen ervaring. Ik had een ijzertekort en blijkbaar had ook ik vitamine B12-resten in mijn darmwanden zitten. Toen ik een aantal weken ijzertabletjes had ingenomen en vervolgens weer bloed liet prikken, stond mijn B12 opeens op 301 pmol/l. Een paar maanden later stond ze weer gewoon rond de 240 pmol/l, zoals ze bij mij meestal staat. Dat klopt, want door de ijzerinname werd mijn gal krachtiger en leegde die mijn darmen even netjes. Toen ging de vitamine B12 tijdelijk de lucht in. Wat ik ook ervoer in die paar maanden, was een huidallergie. Toen de B12 weer zakte, doordat mijn darmen er niet meer mee vol zaten, was de allergie weer over.

Dat zakken van je vitamine B12-spiegel bereik je uiteraard niet door nog méér vitamine B12 in te nemen! Meer van hetzelfde is een methode die nooit goed werkt, dat heb ik al op mijn 16e jaar geleerd van een wijze meneer. Je krijgt die vitamine los door te zorgen dat ze opgenomen wordt uit je darmwanden en dat ze vervolgens je bloedbaan binnengaat. Vandaaruit kan de vitamine overal naar toe worden getransporteerd, waar ze werk te doen heeft en dan heb je ook veel minder last van allergieën.

Ik heb nog meer goed nieuws, want met een goede vitamine B12-spiegel ben je ook minder moe, heb je minder trammelant met hooggevoeligheid (hsp) en minder motorische problemen. In de medische wereld heet hooggevoeligheid namelijk paresthesie en dat is een B12-gerelateerd ziektebeeld. Ik schrijf hier binnenkort nog over! Op de website van het Nederlands Genootschap voor Huisartsen vond ik een artikel met advies over vitamine B12 voor huisartsen, waar het in stond.

Toen ik dat las, begreep ik opeens waar de fout ligt, die we allemaal maken: we denken dat je een enorm hoge B12-spiegel dient te hebben om te kunnen functioneren, namelijk vanaf zo ongeveer 275 pmol/l. Terwijl een spiegel van rond de 250 pmol/l veel gezonder zou zijn. Het gaat immers niet om het hebben van explosieve hoeveelheden aan vitamine B12, maar om het goed laten vervoeren door je bloedbanen van diezelfde vitamine. Meer dan ongeveer 250pmol/l kan toch niet door je bloed vervoerd worden, dus wat moet je ermee? Blijft het niet in je darmen hangen, dan plas je het wel uit. Jammer van al die moeite, toch?

Bovendien veroorzaakt vitamine B12 in je darmen een voedselintolerantie. Dat is een heel nare allergie, die zorgt dat je heel veel voeding niet kunt verdragen en er ziek van wordt. Ik ben op het internet mensen tegengekomen met jarenlange B12-waardes tot wel 1000 pmol/l en die hadden allemaal dezelfde allergische klachten.

We moeten nu dus gaan nadenken over de vraag waar je kracht vandaan zou kunnen halen om die galvloeistof bij te spijkeren. Als je van mijn leeftijd bent (vijftiger!), is dat niet zo moeilijk. Wij keken vroeger immers altijd naar Popeye the Sailor. Als die zijn tegenstanders in elkaar wilde meppen om zijn lief Olijfje, die een gouden talent bezat om zichzelf eeuwig in de problemen te manoeuvreren, te redden, at hij een blik spinazie leeg. Binnen een minuut had hij haar dan zo uit de troubles.

IJzer dus en olijfolie en zonnebloemolie gebruiken. Maar voordat je naar de winkel racet om een pot staalpillen te halen, voeg ik er nog iets aan toe. IJzer heeft een goede vriend: chroom en samen hebben ze nog een paar goede vrienden. Die moet je niet uit een pot halen, maar uit voeding. Je hebt namelijk hoogstwaarschijnlijk geen tekort aan ijzer en chroom, maar ze liggen ergens opgeslagen. Zo zit het ijzer vaak in je lever te niksen. Ik kan je helpen om je voedingspatroon zo aan te passen, dat je vitamine B12 weer goed opgenomen wordt. Het is niet alleen een kwestie van een fles bessensap uit de winkel halen, maar je hele dieet mag even onder de loep.

Verder is er nóg iets dat ook dient te gebeuren, zodat je überhaupt kunt genezen: je hebt zeker weten een paar nare ervaringen gehad in je leven, waar je nog pijnlijke herinneringen aan hebt. Dat hoeven geen gruwelijke dingen te zijn: een stekende opmerking die je de moed ontnam om te studeren of bij je partner te blijven, een ongeluk(je) of een val kunnen ook zorgen dat je vitamines en andere stoffen niet meer goed door je lichaam heen getransporteerd worden. Op deze pagina vind je meer informatie over hoe ik je help om je hersenen dit weer te laten verwerken. Het is gemakkelijker dan je denkt. Zo hoef je er bijvoorbeeld niet oeverloos over te praten.

Als je op déze manier met mij aan de slag gaat, heb je géén levenslange injectiebommen van vitamine B12 nodig. Je zet namelijk je zelfherstellende vermogen weer aan het werk. Dat was er op bepaalde punten mee gestopt, doordat je angsten, schrik en ongelukjes hebt gehad. Het is iets waar de wetenschap ook vanaf weet, mocht dat je interesseren.

Als je niet meer zo allergisch wilt zijn, moe of hooggevoelig, kom gerust eens bij me langs. Hier vind je mijn contactgegevens.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Sluit Menu