Allemaal kop in het zand

Vandaag zijn we gesloten

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Iedereen wil gelukkig zijn. Dat is de allerdiepste wens van alle mensen en daarvoor offeren de meesten alles op. Voor dat gelukkige gevoel, voor rúst in hun leven, ook al gaat de rest van de wereld het schip in. “Als het huis er nog maar stáát, schat!”, omschreef Youp van ‘t Hek het ooit. Hoe ver mag je gaan om je leven te dromen in plaats van je dromen te leven en om een ander te geven?

Natuurlijk denk je nu: wat heb ik nou aan me fiets hange? Sophia die het altijd heeft over gelukkig zijn, veroordeelt dat nu opeens. Lees maar even verder, dan zie je het wel! Ik ben vóór geluk en daar stá ik zelfs voor, maar níet voor egocentrisme en slapende mensen. Daar ben ik zelfs tegen!

Tientallen malen heb ik hier op mijn kleine blogje verteld hoe belangrijk mensen het vinden om rust en een gelukkig gevoel te kennen. Als hun iets overkomt waarvan ze denken dat ze er niet tegenop kunnen, laten ze dat maar gewoon gebeuren. Ze laten zich meeslepen door het leven en blijven zelf volkomen passief. Net zoals een spin zich laat vallen, door de poten in te trekken, zodat ze zelf ongedeerd blijft door de val. Ze zitten in hun eigen veilige, maar doodegoïstische kokonnetje en het is tijd om daar eens uit te komen! Ja, vandaag. Wou je het plannen?

Wernicke's area
Gebied van Wernicke

Het gebeurt nu niet meer dat je bewustzijn op slot gaat, doordat je iets meemaakt waar je niet tegenop kunt of wat je niet kunt verwerken. Je gebied van Wernicke, waar je eerder – of je nu wilde of niet – schade opliep in zo’n geval, blijft nu vrij. Alleen zít het al op slot door eerdere ervaringen en ben je gaan denken dat je je leven niet zelf in de hand hebt. Het is één van mijn grote ontdekkingen over hoe we weer zelf de baas kunnen worden in ons leven.

Het gróte probleem van dit kleine hersengebiedje is namelijk dat je je niet meer bewust bent van jezelf en je omstandigheden, zodra het dicht gaat. Je hebt een verdraaide perceptie van de werkelijkheid en denkt dat je gelukkig bent. Ook al leef je op straat, bij een liefdeloos gezin of ben je aan de drugs. Jíj zit op jóúw eiland en jij weet het beter dan alle anderen. Je neemt géén goede raad meer aan van een ander, want jíj bent de expert. Het gebied van Wernicke gaat niet alleen maar over begrip van taal, want ook de wetenschap weet dat je je onbewust bent van taalfouten die je maakt, als die betrekking hebben op dit hersengebied.

Dus: dit kleine stukkie hersenen ís je bewustzijn en daar moet je zuinig op zijn! Waar leef je anders nog voor? Ja, je dénkt dat je gelukkig bent, als dit gebied dicht zit, maar … weet je wat mij is opgevallen bij mensen die onbewust leven? Je raadt het al he? Je weet niet meer wat je gedaan hebt! Je leeft dus gewoon voor nop. Dat is toch niet wat je wilt? Straks aan je kleinkinderen vertellen dat je niet meer weet wat je allemaal hebt gedaan in je leven, want het ging in een flits voorbij!

Toch heb je je leven wél in eigen hand! Ja, ook al staan er nog zoveel mensen in de weg, jíj bent de baas! Je kunt er gewoon tegenin gaan. Je hoeft niet ergens te wonen waar je niet wilt zijn. Ga daarheen waar je wél wilt zijn en zeur er niet over! Ga daar werken waar het wél okee is, als je niet blij bent met je werk. Begin een bedrijf als je denkt dat dat goed voor je is. Als je een baan hebt, ben je toch altijd nog in dienst van een ander en niet helemaal eigen baas. En als je eigen baas bent, ben je weer in dienst van je klanten. 😀 . Afijn, het zijn keuzes die je kunt maken, als je bewust bent.

Doe dat wat je werkelijk wilt in het leven en ga léven! Niet met je kop in het zand, maar echt leven. Hier, een artikel uit de NRC van vandaag van Ian Buruma, hoofdredacteur bij de New York Times. Ik ben echt niet de enige die zich zorgen maakt om al die egocentrische slaapkoppen, die alleen maar zélf gelukkig willen zijn en rust willen hebben en daar álles voor opgeven. Ja, zelfs de democratie! Dit soort mensen leeft nog liever in een dictatuur dan dat ze wakker worden. En lees maar eens hoe gevaarlijk het nú al is in Amerika. Alle tekenen van het einde van de democratie zijn er, maar veel te weinig mensen zien dat.

Als je aan léven denkt en aan het níet hebben van Alzheimer, denk je onmiddellijk aan Youp. Hij is degene die al wel 30 jaar lang zijn uiterste best doet om de mensen wakker te krijgen. Daarbij vergeleken kom ik net kijken, zal ik maar zeggen. Dit hier is zijn mooiste lied en dat is voor jou vandaag.

 

© Vassiliou Empowerment

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.