Afspraken onthouden!

Afspraken onthouden!

Ben je er ook zo goed in? Om afspraken te vergeten, bedoel ik. Ik in ieder geval wel en je bent dus niet de enige, als je hier ook zo goed in bent. Vroeger toen ik nog ADHD-achtige klachten had, maakte ik wel eens twee afspraken op hetzelfde moment. Vervolgens vergat ik beide afspraken en ging ik doodleuk iets heel anders doen. Iedere keer boze mensen … Alles schreef ik op in mijn agenda mét kleurcodes en toestanden, maar tegen de chaos in mijn hoofd was letterlijk niets opgewassen. Sinds een jaar of vijf heb ik daar geen last meer van, omdat ik het genezen heb. Toch vergeet ik nu nog steeds dingen. Bij mij komt dat door mijn ijzertekort dat zich niet sneller dan in een slakkentempo laat behandelen, maar in de meeste gevallen ligt het aan je limbische systeem!

 

Je limbische systeem!

Dat alles, terwijl je kortetermijngeheugen een simpel balkje in je hersenen is! Dat zou toch niet zo moeilijk moeten zijn. Het balkje in kwestie krijgt allemaal informatie uit je linker en rechter hersenhelft. Die wordt geschift in je limbische systeem en daarna geeft zo’n klein opdondertje daar, je amygdala, een doeltrap (voor voetballers: eigenlijk een penalty) naar je frontaalkwab van: hé ga die boel eens uitzoeken hier!, waarop je frontaalkwab alles gaat zitten wikken, wegen en verwerken.

hersen-limbisch-duitsHierboven zie je het limbische systeem in het Duits. Gisteren had ik het over je hersenbalk. Die heet “Balken” in het Duits en is een roze halve cirkel helemaal in het midden van de tekening. Eromheen ligt nog een groene halve cirkel, die gyrus cinguli wordt genoemd. Als je van broodjes met vlees houdt, ken je zéker het Griekse woord gyros, dat ‘rondje’ of ‘blokkie om’ betekent. Deze gyrus cinguli krijgt een heleboel informatie uit beide hersenhelften, die hij eventjes onthoudt: die afspraak straks om 20.00 uur in het theater, bijvoorbeeld. Kennis voor een toets en meer van die dingetjes die je éven wilt onthouden, maar niet voor altijd.

Alles wat je je wél wilt blijven herinneren, gaat verder je limbische systeem in, dan je frontaalkwab in en uiteindelijk weer terug, via je hippocampus (paars ringetje) je grote hersenen in. Die hippocampus zorgt dat er informatie uit je hersenen naar boven komt op het moment dat je die nodig hebt. Het grootste deel van je hersenen is je encyclopedie aan kennis en herinneringen immers! Om te zorgen dat dit állemaal werkt, zit er nog een klein dingetje in die doos van Pandora van je limbische systeem: je hypothalamus. Die zorgt voor de uitvoering van al je lichaamsprocessen. Het centrum van dit systeem is de thalamus, een eivormig dingetje met een héleboel kernen erin, waar allerlei informatie vanuit de hele rest van je lichaam aankomt. Je maag heeft meer maagsap nodig, in je beenmerg in je bovenbeen moeten meer rode bloedcellen aangemaakt worden, je hebt een schaafwondje op je elleboog en daar moet vitamine A naar toe en bacteriën met een weefgetouw om er een korstje op te weven enzovoort.

De thalamus stuurt al die seintjes door naar de rest van je hersenen en krijgt daar antwoord op via de gyrus cinguli, dat groene balkje op de afbeelding hierboven. Je thalamus ligt op een soort voetstuk: de hypothalamus. En dat dingetje zorgt dat al die opdrachten vanuit je lichaam ook daadwerkelijk uitgevoerd worden met behulp van de ideeën uit je hersenen om er iets aan te doen. Dus het sturen van bacteriën naar je schaafwondje, het sturen van kalium naar je voorhoofd waar je inmiddels pijn hebt na een dag hard werken en al dit soort dingen meer.

 

Als er defecten zijn

Dat is als het allemaal goed werkt. Maar ik zou niet drie dagen in de zenuwen zitten om dit artikel te schrijven, als er niet heel veel mensen waren, bij wie het toch wat minder werkt. Je hebt echt niet gelijk Alzheimer als je wel eens iets vergeet. Iedereen heeft het af en toe, maar eigenlijk zou je geheugen altijd moeten werken.

Zoals met alles liggen ook aan geheugenverlies shockervaringen aan ten grondslag. Daar begint iedere gezondheidsklacht mee, of die nou psychisch is, fysiek of over tegenslagen gaat. Door een shock schiet er een gedachte door je hoofd en die kwam uit. Nu is dat niet meer zo, dus nieuwe defecten kun je niet meer oplopen. Ook als je opeens een andere klacht erbij krijgt, heeft die er al gezeten. Het is een gedachte in de trant van: ik wil me nooit meer iets herinneren of: ik wil me dit nooit meer herinneren, die heeft gezorgd dat je geheugen minder goed ging werken. Uiteraard kan een klacht ook aangeboren zijn. Meestal heeft je moeder dan een shock gehad tijdens haar zwangerschap of anders een vitamine- of mineralentekort.

Wat er dan gebeurt, is dat die gyrus cinguli niet meer alle informatie vanuit de rest van je hersenen ontvangt. Zo vergeet je dingen. Je denkt dat het komt doordat je overbelast bent en inderdaad vergeet je gauwer iets als je druk of gestresst bent, maar dat gebeurt niet als je limbische systeem optimaal werkt.

 

Hoe gaat je geheugen weer werken?

Daar is een weg voor nodig, waarmee ik je kan helpen. Die is, zoals ik vaker vertel, niet gelijk voor iedereen, maar als je het anders doet dan het in jouw geval zou moeten, genees je niet. Je zult in het gunstigste geval enige verbetering zien, maar zelfs die is meestal niet blijvend. Toch heb ik iets om mee te starten: een muziekje! Het werkt op je hele limbische systeem en helpt je geheugen alvast een stukje omhoog.

Aretha Franklin vandaag met een swingend nummer: Respect! Alle echt ontzettend swingende muziek helpt hiervoor, want je kunt dan niet blijven zitten en gaat erbij dansen. En dat helpt om al die moeilijk uitspreekbare accessoires in je hersenen weer aan het werk te krijgen. Laat Youtube dus gerust zelf nog meer video’s afspelen. Wist je trouwens dat Aretha Franklin nooit naar zichzelf kon luisteren? Ze liep altijd de winkel uit, wanneer ze er een nummer van zichzelf hoorde.

 

 

 

© Natassa Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.