Aanpassen of oprotten?

Aanpassen of oprotten?

Een paar weken geleden schreef ik iets over wat ik vind van immigranten in Nederland. En in het algemeen van immigranten en immigratie. Nu wil ik er nog een keer wat over kwijt, dus trek ik maar even mijn grote scheur open over het onderwerp.

Ja dat krijg je dan: kleine meisjes worden groot en krijgen een mening. Dat zei mijn pleegvader altijd, want ik was het niet met hem eens op politiek gebied. In díe tijd ging dat vooral om kernraketten, want daarvan waren er te veel op de wereld en dat was een grote dreiging. Hij vond dat Amerika en Rusland in overleg die dingen weg moesten halen, maar dat deden ze niet en dus vond ik dat wij in Europa daar dan maar vast mee moesten beginnen. Ook over geld hadden we discussie, want hij vond dat het iedereen gewoon vrij stond om geld te verdienen, terwijl ik vond dat je solidair met elkaar moest zijn en niet alles voor jezelf moest willen hébben. Hij was toen conservatief en rechts, terwijl ik progressief en links was. Dat ben ik altijd gebleven, maar de laatste jaren doet links ‘raar’ oftewel links is niet meer wat het was en rechts ook niet trouwens. Alles loopt door elkaar, wordt een paarsbruinig zootje van niks en niemand doet meer iets zinnigs in de politiek. Actie!

Het links van nu vindt dat het klimaat is aangetast door de mens en vindt dat de mens – wij dus – onmiddellijk moet stoppen met consumeren en alleen nog voor het milieu moet gaan. Ik hou óók erg van het milieu, maar vind dat we rustig aan mogen doen. Geen paniek en kalm proberen milieubewuster te leven op een redelijke manier. Hetzelfde vind ik ook van immigratie en eigenlijk van alles, geloof ik wel. Misschien komt het omdat ik ouder word en wat gezapig! Als ik op Twitter of Facebook kom en de verhitte discussies zie tussen links, rechts en al wat dies meer zij, dan hoor ik nergens bij. Op het ene vlak heeft de één gelijk en op het andere vlak de ander. Maar ik zie wél dat niet alleen Nederland, maar heel Europa vol is en niet alleen vol met gewoon mensen, maar met mensen die eisen stellen en ons hun cultuur willen opdringen. En dat vind ik verkeerd. Jammer ook en iets wat opgelost mag worden.

Dan ga ik zo eens nadenken, want zo werkt dat bij mij. Ik ben zelf ook buitenlands in dit land en pas me niet echt aan ofzo. Overal zeg ik dat ik Griekse ben en ik draag dat uit. Wat is dan het verschil met een buitenlander die als ‘vervelend’ wordt gezien? Dat zijn toch ook mensen die zich niet aanpassen en hun ethniciteit uitdragen? Ja! Maar mij vinden mensen altijd aardig en daar zijn redenen voor. Ik dring mijn cultuur namelijk niet op, zit niet in een comité dat van de overheid eist dat er overal Grieks-orthodoxe kerken en scholen dienen te komen, ben altijd vriendelijk tegen iedereen en niet te vergeten: er zijn geen half miljoen Grieken in Nederland. Hoogstens een paar duizend. We worden in geen enkele statistiek genoemd, want de meeste Grieken in het buitenland wonen in België, Duitsland, de VS, Australië en Canada. Met Nederlanders is het moeilijker leven, vinden wij en dat ervaar ik zelf ook. Het is onmogelijk om zowel Griek als Nederlander te zijn en dus moet je kiezen. Ik heb het Hollandse niet in me en probeer het ook niet meer, zoals ik vroeger wel deed. Het brengt me in een spagaat! Nederland is een prachtig land en ik ben dankbaar dat ik het heb mogen leren kennen. Toen ik een foto uitzocht voor bovenaan dit artikel bij Pixabay, viel het me weer op hoe mooi dit land eigenlijk is. Maar het is niet míjn land en dat komt niet door mijn abominabele omstandigheden, maar doordat ik van binnen Grieks ben.

Afijn. Ik heb eens even opgezocht hoeveel mensen van buitenlandse komaf er eigenlijk zo’n beetje zijn in Nederland en vond een – vond ik – verhelderend artikeltje erover. Dat staat hier, van de Republiek Allochtonië. Je kunt ‘buitenlanders’ zien als mensen met een niet-Nederlands paspoort, maar dan zie je de feiten niet. Ook niet als je kijkt naar mensen met een dubbel paspoort: je dient te kijken naar afkomst en afkomst van ouders. Men is tegenwoordig gewend om iedereen Nederlander te noemen, maar ik ben het daar eigenlijk niet mee eens. Als ik mijn rechten gewoon had zoals het hoort, had ik een Grieks paspoort en woonde ik niet hier. Nu is mijn situatie wellicht anders dan die van anderen, maar als buitenlander woon je in Nederland, omdat er hier iets is wat in je eigen land níet is. Anders blijf je bij je familie, vrienden en in je eigen vertrouwde omgeving. Buitenlandse mensen die in Nederland wonen, zijn hier meestal om economische redenen.

Ik denk dat mensen die vinden dat iedereen hier moet kunnen wonen, Nederland verwarren met de VS, Australië en Canada. Dat zijn immigratielanden, waar bijna iedereen uiteindelijk een immigrant is, maar Nederland is dat niet! Toch moet je echt helemaal voor Amerika gaan, als je een Amerikaans paspoort wilt en zo is het ook in Australië en Canada. Nederland is geen immigratieland en toch wordt hier van niemand die een Nederlands paspoort wil hebben, gevraagd om de Nederlandse cultuur en standaarden te omarmen. Je hoeft alleen maar het inburgeringsexamen te hebben gehaald en dat zegt helemaal niets over wie je van binnen bent. Ik heb jarenlang in de inburgering rondgelopen als docent en projectleider, dus dat heb ik goed genoeg kunnen zien.

Heel veel mensen die een Nederlands paspoort hebben, hebben totaal geen respect voor de Nederlandse manier van leven en dan bedoel ik niet de haring en de augurken! Amerikanen eten ook augurken en zelfs boerenkool. Maar deze mensen vinden hun eigen cultuur superieur. Op zich is dat iets wat gewoon kan gebeuren, maar dan moet je geen Nederlander willen zijn. Zelf heb ik dus de keuze niet, maar ik ben daarin een uitzondering. Plus ik heb wel degelijk respect voor de grote vrijheid van meningsuiting hier en voor veel aspecten van de manier van denken in Nederland. Nou, gisteren deelde ik nog een lied van drs. P. hier op de website – trouwens die had een Oostenrijkse vader en was in Zwitserland geboren, maar van binnen was hij zo Hollands als wat. Ik vind de Nederlandse conferenciers ontzettend leuk en goed, lees graag columns, eet af en toe nog altijd een zak drop en als ik goed kon lopen, zou ik geregeld naar het strand gaan om uit te waaien. De zee is hier op een kilometer of 7 afstand al. En, helemaal tegen alle Griekse gewoontes in: ik ben gek op tomatensoep! Dat is echt iets wat geen Griek eet. Tomatensáús eet je, maar toch geen soep? En dan nog wel met ballen! Maar ja, ik eet dat hoor. Er staat zelfs een keigoed recept van op mijn site, van mijn oma nog.

Het probleem met veel immigranten is dat ze een godsdienst aanhangen, die totaal intolerant is: de islam. Het is waar dat veel mensen die eigenlijk moslim zijn, de godsdienst niet belijden, maar op cruciale momenten zijn ze toch wel moslim en geen christen of niks ofzo. Ik heb het vele malen in mijn directe omgeving gezien, dat mensen zich in een moeilijke periode aan de islam gingen vasthouden. Dan deden ze dingen die ze normaliter niet zouden doen en die ook niet goed waren. Bijvoorbeeld hun kinderen ontvoeren naar hun land van afkomst of dat in ieder geval proberen. Hun kinderen indoctrineren met akelige ideeën over joden en christenen en over Nederlanders, die maar een domme cultuur hebben en niets weten of kunnen. Ja, zulke mensen zitten ertussen, maar die zitten ook tussen moslims en waar niet? En als ik dan weer met mezelf vergelijk, dan hou ik me ook vast aan mijn Griekse cultuur. Maar die gebiedt niet dat iedereen die niet Grieks is, verkeerd is. We hebben wel die grap dat er twee soorten mensen zijn: Grieken en mensen die Grieks zouden willen zijn – maar dat is dus een grap. O ja en ik noem mijn eigen dingetjes, omdat die voorbeeld zijn voor heel veel immigranten die wél positieve dingen in Nederland zien en het wél waarderen dat ze hier zijn. Die niet proberen het land naar hun maten om te zetten enzo. Over hen gaat het hier niet, maar ik wil ze wel noemen.

Als taalkundige zie ik het volgende. Precies zoals een taal verandert, naarmate er buitenlandse invloeden in die taal komen, zo verandert een land ook als er buitenlandse mensen bij komen. Als dat een beetje ombuigen is, is dat geen probleem. In een taal krijg je dan wat buitenlandse woorden, terwijl de grammatica gelijk blijft. Maar als die gaat veranderen, is de taal in gevaar en zo is het ook net met mensen. Er kwamen mensen uit Indonesië, die ons een beetje van hun warme cultuur gaven. Er kwamen joden die ons wat vrolijkheid brachten en Surinamers en Antillianen die kleur gaven aan ons land. Ik bedoel niet hun huid, maar hun kleurige zijn. Maar toen er te veel moslims vooral uit Turkije en Marokko kwamen – bij elkaar tegen de 850.000 mensen – werd het een probleem. Te veel mensen uit Turkije bijven van binnen Turks en steunen zelfs hun regering. President Erdoǵan bepaalt op welke politieke partij die mensen moeten stemmen en hoe ze nóg meer moskeeën en islamitische scholen moeten eisen dan er al zijn. Dat is iets wat absoluut niet toelaatbaar is in een vreemd land: zoiets doe je niet als je ergens te gast bent en ik vind het fout dat Nederland aan zulke mensen een Nederlands paspoort toekent. Zij zijn niet solidair met Nederland en horen hier niet.

Te veel mensen uit Marokko en soms ook wel uit andere islamitische landen eisen ook steeds meer eigen scholen en moskeeën. En ze blijven maar trouwen met een partner uit hun land van afkomst, terwijl ze glashard beweren Nederlanders te zijn. Nee, je bent geen Nederlander als je dit land niet respecteert, als je je kinderen geen Nederlands leert en als je met iemand trouwt die niet alleen niets snapt van deze cultuur, maar die ook nog analfabeet is. Dan heb je niets begrepen van Nederland en van Europa zelfs! Ik kan altijd goed opschieten met mensen uit allerlei landen en culturen, maar als ik sommige islamitische jongens hoor praten, word ik echt heel boos van binnen. Ze zijn hier geboren, maar praten met een zwaar Marokkaans accent en beledigen alles en iedereen; vooral de joden en dat vind ik extra erg, omdat die mensen hier al eeuwenlang wonen en nooit iets hebben gevraagd of geëist van Nederland. Ze hebben nooit enig probleem gecreëerd, maar worden zwaar belaagd door dit soort probleemjongeren in steden en dat kan echt niet! Agressie kun je niet tolereren en al helemaal niet van immigranten. Deze jongeren eisen wel een baan, een uitkering en alles, maar als je je zo gedraagt, krijg je zulke dingen niet. Ook niet als je Nederlands bent. Ook dit soort mensen hoort hier niet, want ze veroorzaken meer problemen dan Nederland aan kan.

Dit moet me nog van het hart. Ik vind het beslist niet kunnen dat er met ongeveer een miljoen moslims in ons land zóveel vrouwen gesluierd rondlopen. Een hoofddoek past hier niet, zo’n lange jas met pantoffels als je buiten loopt ook niet en een moslimbaard eveneens niet. Hier in Europa is de man niet de baas van het gezin en kan hij niet maar zo doen waar hij zin in heeft. Hier heb je ook mannen die hun vrouw en kinderen mishandelen, maar dat zijn uitzonderingen die als probleem gezien worden. Niet als normaliteit! Wij hebben hier een overlegcultuur en het is helemaal niet suf als een man met zijn vrouw wil overleggen of hij het weekend met z’n vrienden ergens heen kan gaan. Je bent toch met z’n tweeën en hebt misschien wel kinderen, een tuin, een familie of andere verplichtingen die je niet maar zo in de steek kunt laten? Ik vind sommige Hollandse vrouwen wel bitchy, maar dacht je dat je zulke vrouwen in andere landen niet hebt? Echt wel! Hier zijn man en vrouw gelijk en dat is een goede zaak. Als je hier wilt wonen, zul je ook zo moeten leven. Anders pas je hier niet. Het moet echt uit zijn met dat constante bashen van Nederland door buitenlandse mensen die zelf minder goed leven dan een Nederlander. En kom eens om een land waar de premier en de koning en koningin zelfs gewoon op de fiets naar hun werk gaan en hun kinderen van school halen? Zie je Erdoǵan al voor je? De koning van Marokko? Nee hè?

Ik heb nog wat! Mensen met een andere cultuur – ja ik ook! – vinden het altijd leuk om aan anderen te laten zien wat zij voor geweldige gewoontes hebben. Over mijn eigen cultuur vertel ik wel vaak dingetjes hier, maar Indonesische mensen zijn daar ook goed in. Die delen hun cultuur op een positieve manier, zonder zichzelf op te dringen. Zo weet dus bijna iedere Nederlander wel wat van de Indonesische keuken en kennen ze die fantastische kreteksigaretten wel – als voorbeeldje. Mensen uit bijna alle andere landen doen dat ook. Zo kennen we roti en vrolijke muziek uit Suriname, een heleboel recepten uit Italië en het drukke gesticuleren van álle Zuid-Europeanen en noem nog maar een hele ris andere culturele dingen op. Maar bij moslims zie je vaak dat die zich superieur voelen en niet zeggen: “Kijk, wij hebben deze of die leuke gewoonte”. Nee, ze zeggen: “Wíj moslims, wij doen dit of dat beter dan jullie”. En zo zijn er maar héél weinig Marokkaanse of Turkse recepten bekend geworden en heel weinig aspecten van hun cultuur. Ze houden die voor zichzelf, maar bekritiseren de Nederlanders ondertussen wel. Dat vind ik een nare eigenschap! Tegen mij zeggen ze die dingen wel, omdat ik Grieks ben en best een aantal gewoontes met hen deel (die hebben ze in vroegere tijden van mijn voorouders geleerd, ha!), maar ze zien Nederlanders als minderwaardig en dat is niet juist.

Volgens de statistieken van de website die ik hierboven aanhaalde, is zo’n 76% van de mensen in dit land Nederlander zonder migratieachtergrond. Als ik heel erg eerlijk mag zijn, vind ik dat weinig! Nederlanders leven graag in het buitenland, ik weet het, maar ik denk dat er op dit moment echt te veel onaangepaste buitenlandse mensen hier zijn. Die leven vaak op uitkeringen, zeiken het hele land af en verpesten de sfeer en de cultuur. We mogen geen kerst en pasen vieren, want dat zou racistisch zijn, maar hun schapenfeest moet wel daarvoor in de plaats komen. We mogen niet zeggen dat Marokkaanse jongeren te vaak crimineel zijn, want dan ben je een racist. Nee, je bent een racist als je zegt dat alle Marokkanen of alle Spanjaarden enzovoort verkeerd zijn. Niet als je zegt dat deze of gene bevolkingsgroep duidelijk problemen ervaart in het leven hier en dat daar nodig wat aan gedaan dient te worden! Dat kan niet, beste mensen, echt niet! Koningin Juliana zei in 1979 al (en zelfs eerder) dat het niet goed ging en we zijn meer dan 40 jaar verder zonder dat er iets aan dit probleem gedaan is. Je mag gewoon niet zeggen dat het land vol is, want dan ben je een racist. Nee, een realist! Het land is te vol én er zijn te veel onaangepaste buitenlanders aanwezig. Iedereen wordt er chagrijnig van en dat moet anders. Mensen die zich onaanvaardbaar gedragen, moeten echt weg! In Denemarken is het al zover dat migranten die de Deense waarden niet accepteren, het land uitgezet worden. Ik vind dat terecht!

 

 

 

© Sophia Vassiliou

 

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.