Zo worden je gezin, huis en tuin weer van jou

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Iedereen is in de afgelopen paar tientallen zware jaren wel iets van zichzelf kwijtgeraakt. Daarmee bedoel ik niet een vork of een horloge, maar waarden zoals je kinderen, je baan, je gezondheid, je geluk, je vrienden … En nu is de tijd om dat weer terug te krijgen. Niet alleen de mensen die je in de weg gestaan hebben, hebben het recht om goed te leven, maar jij ook! Nog meer zelfs, want iemand die eerst aan een ander denkt en dan pas aan zichzelf, heeft ALLE rechten.

Jarenlang heb je met lede ogen en verbijstering moeten aanzien hoe anderen altijd alles kregen wat ze wilden hebben en nog moeiteloos ook. En jij kon vechten wat je wilde, maar niets kwam jouw richting op. Als je op een gegeven moment beseft dat de mensen die het zo mooi hebben, vaak helemaal niet zo aardig zijn als ze zich voordoen, ga je misschien wel voelen dat dat eigenlijk jouw plek was, waar die mensen stonden.

Hoe krijg je je plek nu terug? Vrij simpel: niets vragen, niet duwen: gewoon zelf jouw plek innemen en niets ter discussie stellen. Over iets wat duidelijk is, hoef je niet te debatteren. Wat ben ik serieus vandaag zeg! Ik ben dit stuk begonnen, omdat ik zelf een baal werk heb verricht en dat met je wilde delen. Dan heb je een idee van hoe jij het eventueel ook kunt aanpakken. Ik laat het je zien.

 Hoe wij onze plek weer innemen

De geldplek

In onze voortuin was een plek waar andere mensen op ons geld zaten (te teren). Nou, dat willen wij natuurlijk niet, dus daar ging de schop in, zodra ik energie genoeg had voor dat werk. Er stond op de plek van mijn geld een dikke, vette hortensia en ik hou niet van hortensia’s. Zeker niet als die bovenop mijn inkomen staan te staan. Maar die krengen hebben nogal lange tenen (wortels), dus het kostte me twee uur om hem eruit te krijgen. Opluchting was mijn deel en vermoeidheid ook, toen het zover was. Én een lege plek in

Vlinderstruik

de tuin. Die is vandaag opgevuld door een witte vlinderstruik. Waarom een witte vlinderstruik? Ik ging naar de tuinwinkel een dorp verderop in Marssum en had de hele tijd een beeld van een witte vlinderstruik. Dat is de manier van communiceren van mijn rechter hersenhelft: me ergens aan laten denken met soms een beeld daarbij. Mijn rechter hersenhelft wéét altijd allerlei dingen zómaar en ik heb me erbij moeten neerleggen dat ik tegen alle logica in daarnaar dien te luisteren. Het is niet mijn stijl, maar hij heeft áltijd gelijk …

Rietgras! Dat moest ik ook en ik zag echinacea staan: rode zomerhoed. En ze lonkten naar me, dus die moest ik meenemen. Roze en oranjeroze. Een sinaasappelplantje vroeg of hij mee mocht en ik kon hem niet weigeren. Een schitterende knalrode dahlia hoefde niet eens te vragen of hij mee mocht: ik ben gék op dahlia’s en was dit jaar alweer vergeten ze te poten. Een felgekleurde pot met portulaca ging ook nog mee en daar reed ik huiswaarts met een kofferbak vol bontgekleurde medicijnen voor de tuin.

tuinsetje!
Het paste bij het bankje dat we al hadden, óók uit de uitverkoop

Toch gebeurde hiertussenin nog iets anders: ik had een paar weken geleden in de uitverkoop een tuinsetje gekocht. En dat moest dus in elkaar gezet worden … In de winkel was me verteld dat het héél veel werk was, dus het pak zat nog dicht. Vandaag toch maar eens moed gevat en het opengemaakt. Dát was een meevaller: het zag er niet al te ingewikkeld uit en je kon er in ieder geval niet zo makkeliijk iets anders van brouwen dan inderdaad een bankje met een tafeltje eraan vast. Niet al te veel schroeven ook; ik toog aan het werk en geloof me: binnen een uur was ik klaar en het ding zat warempel solide in mekaar. Je kon er zelfs op staan! Inderdaad was het een tuinsetje geworden en ik had alleen vier plastic ringetjes over, die ik waarschijnlijk nog aan de onderkant mag monteren. Áls ik zin heb.

Toen ik klaar was, ging het … regenen! Kon je op wachten. Had ik het setje net op de goeie plek gezet en wilde ik kijken of het zo goed was. Niks. Dan maar naar de winkel om wat bloemetjes te halen voor op tafel. Zoals ik al vertelde, kwam ik thuis met een ietsiepietsie meer en dat laat ik zien.

vijf echinacea’s

Aan de voorkant, in het ringetje met buxus eromheen, gingen de vijf echinacea’s. Mijn telefoon was er moe van geworden en moest even opladen. De foto’s heb ik met de laptop genomen, die ik meesleurde de tuin door. Die fotografeerde mijn haar er steeds bij, zodat je zeker weet dat het toch echt mijn foto’s zijn. De echinacea’s gingen gelijk aan het werk om het huis te drogen

Sinaasappel en dahlia

en hopelijk te zorgen dat die vliegen, spinnen, muggen en slakken eens minder worden.

De sinaasappelplant en de dahlia gingen op het etagèrerekje vlak naast het speelhuisje in de tuin. Dat stond op de plek waar wij positieve mensen in ons leven zouden moeten krijgen. Dat lukt niet al te best en

pampagras

dus ben ik ook daar steeds aan het werk. De sinaasappel brengt frisheid en dus frisse mensen en de dahlia brengt gevoelswarmte met z’n warme rode kleur. Kijken of het werkt!

Wat moeilijk te zien, maar helemaal achter op de foto staat het pampagras of hoe het spul ook moge heten. Dat gaat groeien, zo werd me bezworen in de tuinwinkel, en dan hebben we een mooie afscheiding met de buren. Alles geheel okiedokie. Op de tafel heb ik een pot met felgekleurde portulaca’s gezet. Ik hou van die bloemetjes en de vrolijke kleuren gaan ons vrolijkheid brengen. Ónze vrolijkheid!

Oeps dit artikel is per ongeluk al gepubliceerd. Het was eigenlijk nog niet klaar … Ik ga wel verder in een volgend artikel dan, want ik wilde nog wat tips geven!

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction