Overvloed nu en voor iedereen

This article is also available in English: click on ‘English’ on your right side!

Ken je dat? Dat je precies hebt uitgedokterd hoe je met je bedrijf iets groots kunt doen om mensen te helpen met je diensten of producten en opeens gaat er iets fout, waardoor je je plan niet meer kunt uitvoeren? Dat je exact weet hoe je je kind moet helpen met iets wat hem dwarszit en opeens komt er een probleem bij, waardoor je het niet meer kunt oplossen? Jouw moment komt eraan en opeens BAF! weg is het. Zomaar opgelost in het niets, alsof het er nooit was.

Dat overkwam mij ook en wel behoorlijk vaak in mijn leven. Toen ik als zangeres wist hoe ik mezelf zo kon marketen dat ik succes zou hebben met mijn eigen, unieke muziekstijl, ging alles plotseling mis. Weg plan. Ik moest zelfs helemaal stoppen met zingen, want de wegen zaten dicht. Toen ik met mijn taalschool een prachtplan had uitgewerkt om intensieve cursussen Nederlands te geven voor anderstalige afgestudeerde studenten, werd ik ziek en kon ik het plan niet meer uitvoeren. En dat zijn maar een paar voorbeelden: er zijn er zoveel! Ik denk dat jij er ook zo wel een paar kunt opnoemen uit jouw leven.

Hoe kwam dat? Tja, ik vertelde altijd dat er dan iemand in je vaarwater zat. En dan lag er opeens een bestwelgroot rotsblok op je weg. In het Grieks betekent het woord probleem – pró-vlima – een hindernis die de goden op je weg hebben gegooid. Dus iemand anders, niet jij. Die roddelde bijvoorbeeld over je en door kracht op zijn of haar woorden te leggen, werden ze eerder geloofd. We hebben echt enorm in elkaars vaarwater gezeten in het verleden en we zijn nog lang niet allemaal weer de baas in ons eigen leven.

Ik zat gisteren een oude conversatie te bekijken, die ik ooit op Facebook had met iemand. Die vrouw wilde mij bij mijn lief weg hebben en hing een onwaar verhaal op, waar ik eerst intrapte. Op een gegeven moment besefte ik dat het niet waar kon zijn en schreef ik haar dat. Toen kwam de aap uit de mouw: zij wilde mij uit de weg hebben, want doordat mijn lief en ik uit elkaar waren, kon zij zelf een relatie hebben, die nogal dubieus was.

Het was dus niet zozeer magie of iets anders ongeziens wat ze deed, maar het was een intentie in woorden gevat. Als mijn lief en ik bij elkaar waren geweest en haar vriend dus had gezien hoe wij met elkaar omgingen, zou die haar niet meer hebben gewild. Zo dacht zij. Hij zou zijn gaan zoeken naar een vrouw met wie hij ook zo’n liefdevolle, eerlijke relatie kon hebben.

Dát is wat ik bedoel als ik zeg: we zitten in elkaars vaarwater. Iemand die ik één keer heb gezien, heeft niet het recht om in mijn relatie te gaan zitten stoken. Zorg dat je zelf mooie dingen doet en ideeën genereert voor jouw leven, maar breek niet een ander af! Iemand die wil dat jouw kind het moeilijk heeft op school, zodat haar kind die dat ook heeft, niet opvalt, gaat buiten haar boekje. We vissen allemaal uit dezelfde vijver, dat is waar. Maar dat is één kant van de zaak! De andere kant is dat jij misschien de goudbaarsjes vangt en ik de forellen. En dat degene die naast jou zit, nieuwe vissen aan het kweken is in diezelfde vijver. Plus die vijver is groot hoor!

Nog even een voorbeeld. Mijn ex-man komt uit een gebied in Algerije waar nog Berber wordt gesproken, de originele taal van Noord-Afrika. Thuis wordt die taal gepraat, maar als hij bijvoorbeeld naar de bank ging of naar een reisbureau, sprak hij daar Frans. Op de markt was het Berber en in Algiers Algérois, Algerijns-Arabisch. Er is ruimte voor voor het Berber en voor het Frans. Als je dat doortrekt naar andere punten in je leven, kun je zeggen dat er ruimte is om alle rotsblokken aan de kant te rollen. Dat is denken in overvloed, terwijl het blokkeren van andere mensen denken in schaarste is. Dat is niet alleen jammer, maar het is gewoon crimineel. Waarom heeft de één meer rechten dan de ander?

Of het nou op professioneel of op privé-gebied is, het is altijd denken in overvloed dat mooie resultaten geeft. En altijd zorgt dat beperkende denken ervoor dat dat steeds niet lukt. Mooie overheidsprojecten worden stopgezet, omdat er iemand in schaarste denkt en zegt dat het te duur is. Bedrijven die iets moois doen voor de wereld, worden zwart gemaakt en gaan failliet. Mensen met mooie ideeën worden aan de kant geduwd, omdat er anderen zijn die bang zijn voor hun hachje.

Maar als je je angst nou eens gewoon onder de loep zou nemen, zou je erom moeten lachen. Jouw bedrijf vertaalt de folders van een groot bedrijf in het Engels. Een ander helpt hun om een goede teamspirit te krijgen. Een volgende levert hun grondstoffen en een vierde levert eten voor in hun kantine. En iemand die óók kantinevoeding levert, maar dat bedrijf niet als klant heeft, werkt weer met andere klanten. Als je gewoon iedereen z’n ruimte gunt, kan iedereen een plek hebben.

Ik haal bijvoorbeeld de basis van problemen weg bij de mensen en daarna kunnen die terecht bij andere hulpverlenende coaches, genezers, artsen of nog anderen, die ze verder helpen. Maar moet je eens kijken hoe ontzettend veel collega’s álles in het werk hebben gesteld om mijn praktijk te sluiten! Uit angst dat ZIJ minder ruimte zouden krijgen, terwijl ik er juist voor zorg dat hun behandelingen beter werken. Iedereen doet een stukje werk en zo passen we allemaal mooi in elkaar als een goedwerkend systeem. In dat systeem is plek voor iedereen. Niemand hoeft een ander eruit te gooien. Waarom zou je zoiets doen?

Altijd heb ik heel veel van Afrika gehouden. En van Azië en eigenlijk van de hele wereld. We kunnen mooi en fijn met elkaar leven, zonder dat er mensen schade hoeven te lijden. Waarom doen we dat dan niet? Laten we ons tegenhouden door een zootje pestkopjes – geesten nota bene!! – uit die stomme bovenwereld? Zijn we daar niet een beetje te volwassen voor, lieve mensen, lieve vrienden?

Een werkelijk prachtig lied heb ik voor je vandaag om je in beweging te krijgen. Help me mijn berichten te verspreiden, want die zijn ervoor om de wereld leefbaar te maken. Aangezien we ons namelijk wél laten tegenhouden door dat zootje minkukels van geesten, moet ik daarmee afrekenen. Daarna kunnen anderen – en waarom zijn jullie dat niet? – de wereld weer een stukje meer laten glinsteren. Het onrecht aan de kant duwen en de zon laten schijnen voor ons allen. De Zuid-Afrikaanse zangeres Kimmy Skota zingt My African dream voor je met het orkest van André Rieu en dat is actie voor een betere wereld:

Tekst:

My African dream

Sometimes alone in the evening, I look outside my window
At the shadow in the night
I hear the sound of distant crying, the darkness multiplying
The weary hearts denied

All I feel is my heartbeat
Beating like a drum
Beating with confusion.
All I hear are the voices
Telling me to go,
But I could never run.

Cos’ in my African Dream
There’s a new tommorow
Cos’ in my african Dream
There’s a dream that we can follow

Now when the night begins to fall, I listen for your call,
I listen for your heartbeat.
Although my dream is just a dream, another false illusion,
A shadow in the night.

All I want is for our heartbeats,
The beat just as one,
To silence that confusion.
And the pain and the illusion,
Will dissapear again,
And we would never run

Cos’ in my African Dream
There’s a new tommorow
Cos’ in my african Dream
There’s a dream that we can follow

Written by Alan Ari Lazar • Copyright © Windswept Holdings LLC

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction