Onderzoek naar Nederlandse gezondheidszorg: klopt dat wel?

bij de arts ...
bij de arts …

Vanochtend hoorde ik in de auto op de radio op het nieuws dat er een vergelijkend onderzoek naar de gezondheidszorg is geweest in een aantal landen, waaronder Nederland. En … dat onderzoek was wel opvallend goed uitgevallen voor ons land. Ik kan me bijna niet voorstellen dat dat niet omgekocht is en ik zit erbij te lachen, terwijl ik dit opschrijf.

Eerst even linken: hier kun je het rapport zelf vinden. Het is in het Engels en afgenomen door vooral allerlei mensen te bellen. Instantie die het onderzoek deed: Commonwealth Fund (CWF), een Amerikaanse denktank op het gebied van zorg, zoals je hier kunt lezen in het Nederlands op de website van Rijksoverheid.

Ik heb het onderzoek zitten doorlezen en moet echt heel eerlijk zeggen dat ik de resultaten gewoon niet geloof. Er staan allemaal grafiekjes in, waar je heel gemakkelijk in één oogopslag kunt zien hoe er op allerlei vragen over medische hulp geantwoord is in 11 verschillende landen. O dat zijn trouwens Australië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Daar waar je ‘NET’ ziet staan, wordt Nederland bedoeld.

In sommige landen is de premie erg hoog. In Nederland ook trouwens, maar wat hier zo verraderlijk is, dat is dat eigen risico. Dat is toch wel erg hoog en bovendien moet je ook nog ieder jaar extra bijbetalen voor de ziektekostenverzekering via de belastingen. Als ik mij niet vergis, is dat nog eens 5% van je inkomen. Ik krijg in ieder geval ieder jaar in juni een aanslag daarvoor en ik ken anderen die dat ook krijgen. Daarmee zijn de ziektekosten dan wel verdeeld over het jaar, maar ze zijn absoluut niet laag. En zo zijn er nog veel meer punten uit dit onderzoek, waar ik mijn vraagtekens bij heb. Ik laat het verder aan jou over, want anders heb je geen tijd om dit te lezen of om de rest van je werk te doen!

Wat overigens wél waar is, dat is dat juist in westerse landen de gezondheidszorg niet zo denderend is. Dus tussen andere landen waar het ook niet zo goed is, komt Nederland er dan niet zo vreselijk uit. Als je mensen uit mediterrane landen of het Midden-Oosten bijvoorbeeld spreekt, dan zijn die hartstikke tevreden over hun zorg. Ik weet dat mensen die heel erg geloven in reguliere zorg, nu zullen antwoorden dat die mensen zo tevreden zijn, omdat ze altijd pillen meekrijgen en een heleboel onnodige behandelingen. Daar breng ik tegenin dat ik veel mensen spreek over medische zorg en die vinden minder gauw dan artsen dat een behandeling overbodig is of was.

Het klinkt misschien een beetje vreemd om dat zo te zeggen, maar soms is het alsof artsen het patiënten niet gunnen dat ze voldoende aandacht krijgen voor hun probleem en echt voldoende hulp daarbij. Artsen vinden al gauw dat ze hard werken, terwijl ze echt astronomische bedragen krijgen voor een klein beetje werk. Dus ik denk dat je ook dit onderzoek dat ik hierboven citeer, met een klein kilootje zout mag nemen. Maakt niet uit wat voor zout deze keer!

Misschien is het onderzoek niet omgekocht. Dat lijkt me ook wel weer een beetje raar, maar ja, corruptie IS raar. Het kan zijn dat die Amerikaanse onderzoekers niet de juiste mensen te spreken hebben gekregen. Mensen die wél moeilijkheden ondervinden bij de Nederlandse zorg. Ik heb zelf in mijn leven precies één keer goede zorg ondervonden en dat was toen mijn jongste zoon een paar maanden geleden flauwviel na een bloedprik in het ziekenhuis. Verder ben ik zelf altijd uiterst onvriendelijk en uit de hoogte behandeld, gesnobeerd en ben ik nog nooit geholpen of heb ik een juiste diagnose gekregen. En ik ben echt niet de enige!

Maar dit is voor vandaag wat stof om even over na te denken. Misschien heb jij er een mening over die je kwijt wilt of zoiets. ‘Pleur’ die maar hieronder neer zou ik zeggen. Ik moet reacties wel modereren, omdat er héél zelden iemand is, die meent echt rare dingen te mogen schrijven. Maar als je mij niet aanvalt, keur ik het gewoon goed. Fijne dag voor jou!

Cheers,

Sophy

 

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en facebook aanwezig zijn.

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction