Een beetje hulp van een kwartetje bloemetjes

Wie mij kent, weet dat ik verzot ben op bloemen. Als klein kind kwam ik al dagelijks thuis met bosjes ‘onkruid’ en liep ik altijd op het leegstaande bloemenveldje tegenover ons huis te neuriën tussen de bloemen daar. Als mijn ouders me kwijt waren, vonden ze me meestal daar. En nu gebruik ik bloemen ook om ons huis op te fleuren of om te helpen bij situaties, waarin ik wel wat hulp kan gebruiken om die weer op te lossen. Als je het leuk vindt om er ook eens naar te kijken, lees dit dan maar. Het is geen hekserij of spiritueel gedoe, maar gewoon een beetje hulp van bloemetjes.

boterbloemen waren als kind mijn favorietjes

Eigenlijk heb ik er vier vandaag, waar ik een beetje op in wil gaan. Ze hebben ook een helende werking en die is een beetje anders dan wat er vaak in de boeken staat. Als je ze zo gebruikt als ik vertel, heb je er meer aan, want dan kun je beter sturen wat je nodig hebt van de bloemetjes. Er zit trouwens wel een boom tussen 🙂 .

Okee, gaan we! Als je een probleem hebt in je leven, is dat al lastig genoeg om op te lossen. Als je je laat helpen door deze bloemen, helpt dat net een handje. En je hebt vier planten nodig om een probleem te helpen oplossen. Dit zijn ze:

  • Oregano: om tegenwerking en tegenslagen te helpen stoppen
  • Lavendel: om een opening te vinden, waar een oplossing mogelijk is uit je nare situatie
  • Jasmijn: om die oplossing ook daadwerkelijk te vinden en te kunnen toepassen
  • Olijf: om te zorgen dat het probleem opgelost wordt en je verder kunt met leven
deze oregano helpt beter

Oreganoplantjes zijn in de winter heel moeilijk goed te houden. Gedroogde oregano helpt ook wel, maar dan moet je even goed kijken in de winkel: je hebt de ouderwetse oregano, die een beetje groenig is en fijn, maar je hebt ook wat geliger oregano. Die is wat grover en duidelijk gemaakt van de piepkleine, paarse bloemetjes die het plantje krijgt. Die ruikt lekkerder en werkt ook sterker om je te helpen.

De plantjes:

Lavendel is ook heel moeilijk goed te houden in de winter, misschien zelfs wel onmogelijk. Maar gedroogde lavendel werkt gelukkig ook: hoe lekkerder hij ruikt, des te beter hij werkt én des te blijer je er ook van wordt. Laten we eerlijk wezen!

Jasmijn is juist nu in januari goed verkrijgbaar in bloemenwinkels. Je hebt ook boerenjasmijn, die je zelfs in je tuin kunt zetten. En een plant die dezelfde helende werking heeft en ook qua geur op jasmijn lijkt, heet stefanotus. Gedroogde jasmijnblaadjes zijn moeilijk verkrijgbaar. Eigenlijk alleen met groene thee erdoor en persoonlijk vind ik dat vreselijk bitter. Maar als je het lekker vindt: jasmijn helpt bij het oplossen van allerlei narigheden, dus drink er zoveel van als je wilt.

Olijf is als boom wat groot om in je huis te zetten. Als het vriest, moet je hem in plastic pakken. Maar gelukkig produceert een olijfboom zowel vruchtjes – olijven – als heerlijke olie, dus daar kun je je werk mooi mee doen.

Hoe doe je dat?

Nou, je kunt eens kijken of er in je huis of balkon of tuin plekken zijn, waarvan je denkt: hè, wat voelt het hier toch naar. Zet daar dan eens een bakje of mandje met wat gedroogde oregano, lavendel en jasmijn(thee) neer en een open potje, flesje of bakje met een handjevol olijfolie. Daar kun je ook nog twee mespuntjes zout doorheen mengen, waarna het nog weer beter werkt. Kijk dan eens of er de komende weken ergens in je leven iets ten goede verandert.

Als je niet zo van het voelen bent, zet het dan eens neer op een wat donker, schaduwrijk plekje. Of zet het iedere twee weken ergens anders neer, totdat je hebt ontdekt waar het moet wezen. Het hoeft niet zo te zijn dat er iets ‘is’ met dat plekje in je huis, maar een tochtig, koud of donker plekje kan altijd wel wat warmte gebruiken van een paar bloemetjes en kruiden. Ik ga het zelf ook doen en zal je op de hoogte houden van wat er bij ons ten positieve keert.

Gebruik ook eens kleuren

Okee, ik ben dus gek op jasmijn én op Chinese schilderijen!

Als je nou van kleuren houdt, kun je wat dit onderwerp betreft ook dingetjes doen met wit en olijfgroen. Bijvoorbeeld een bak met witte hyacinten of andere bloemen op tafel zetten, een olijfgroen kleedje of gewoon wat groene planten in je vensterbank: dat soort dingen. Een wit of groen schilderij aan de muur … wees maar creatief en kijk dan eens of er binnen een week of twee iets goeds gebeurt in je leven. Soms is er gewoon meer nodig van een bepaalde kleur of bloem in je huis en dan is het goed daar gehoor aan te geven. Ik heb al zoveel hulp gehad van kleuren en bloemen, dat ik het je echt kan aanraden.

Het is beslist niet zo dat al je problemen en toestanden in één keer verleden tijd zijn, als je een jasmijnplant in huis haalt. Ik wou dat het zo simpel was! Nee, het helpt gewoon mee, net als dat je gedachten en intuïtie helpen en net zo goed als dat het vertellen van waar je mee zit, kan helpen om opeens een oplossing te zien. En iedereen zit wel érgens mee, toch?

Nog één raad misschien: hou het simpel en geef niet al je geld uit aan planten en bloemetjes. Een zakje oregano, lavendel of jasmijnthee is niet duur en een flesje goeie olijfolie ook niet. Daarmee kom je een heel end en zo doe ik het zelf ook. Je kunt natuurlijk ook etherische olie van deze planten nemen en die branden in een brandertje, maar echte jasmijnolie kost ongeveer €100 per 5 ml. Een plantje ervan kost ergens tussen de €5 en €10, denk ik ongeveer. Als je handig bent, kun je er wat bloemetjes van drogen, gewoon op een keukenpapiertje op de verwarming. Ik ben er zelf niet goed in, maar misschien jij wel!

Ik wens je er veel succes en vooral ook plezíér mee enneh: … als je dit niks vindt, doe het dan maar niet! Het is gewoon een ideetje dat ook kan helpen, als je het even niet zo fijn hebt op het moment. Ik wens je een prachtige dag verder en heb een prachtig lied voor je uit Cyprus over een jasmijn. Het wordt gezongen door Savina Yannatou en heet Το γιασεμί (to yasemí, de jasmijn):

 

©Sophia Vassiliou – Vassiliou Empowerment

Twitter   –   LinkedIn   –   Pinterest   –   Youtube   –   Facebook

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

7 Reacties

  1. Lieve Sophia,

    Wordt nu al vrolijk van je artikel over de bloemetjes. Vooral met dit regenachtige weer. Ik ga het doen. Het ruikt in ieder geval heerlijk dat zo wie zo. Beetje voorjaar in huis.

    Veel liefs Mo.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction