Narcisme – is iemand te helpen?

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Julius Caesar: misschien wel de beroemdste narcist aller tijden

Een paar keer in mijn leven hoorde ik vrienden, kennissen of cliënten vertellen over een narcistische persoon in hun leven. Hoeveel pijn en verdriet ze daarvan hadden (gehad) en hoeveel liefde ze ook voor die persoon gekend hadden. Ik had  er nog nooit op die manier over nagedacht, maar mijn ‘partner’ vertoont ook narcistisch gedrag en hevig ook. Het ging een paar dagen geleden opeens als een bliksemslag door me heen en ik moest de shock even verwerken. En dan de vraag: is deze persoon nog wel te helpen? Kan een narcist veranderen? Kan déze narcist veranderen?

Ik ben dus nog wat meer informatie over narcisme gaan zoeken en vond die al snel op de website De narcist. Hij staat vol met taalfouten, maar is deskundig en warm geschreven door een mevouw die ook een boek over het onderwerp heeft geschreven: Mjon van Oers. Het beste van de website vond ik dat ze – in tegenstelling tot wat je anders altijd leest en hoort – zegt dat er wél een mogelijkheid is tot verandering van een narcist. Ik wil daar nog meer over vertellen en dat doe ik vandaag.

Ten eerste de beginvraag, denk ik: hoe wordt iemand narcistisch?
De wetenschap en andere kringen van denkers hebben hiervoor meerdere verklaringen bedacht en onderzocht. Je kunt het erven, het kan komen doordat je als kind op een voetstuk bent geplaatst en het kan door trauma’s veroorzaakt worden. Ik voeg daaraan toe dat negatieve mensen (zogenaamde Delilaeltypes) vaak al deels narcistisch zijn. Het wordt heel gemakkelijk verergerd door bijvoorbeeld opvoeding en omgeving. Of door een trauma.

Positieve mensen zijn van zichzelf empathisch en warm. Om daar een narcist van te maken, moet er écht heel wat gebeuren. Dat is echt niet een beetje erfelijkheid en klaar! Een foute opvoeding heeft op zulke mensen geen enkele invloed, dus we moeten het beslist in trauma’s zoeken. Die moeten dusdanig diepgaand en hevig zijn, dat ze er niet over kunnen praten en alles ontkennen. En ze moeten daarbij ook nog drugsverslaafd zijn. Anders wordt een positieve mens geen narcist! Dit is bijvoorbeeld het geval met mijn partner. Heel diep van binnen is hij écht lief, alleen is hij niet in staat zijn liefde te laten zien. Tenminste niet aan zijn geliefden, familie en vrienden. Dat wat hij aan de buitenwereld laat zien, is in zijn geval dus min of meer zijn echte zelf. Het maakt hem anders dan andere narcisten.

Vrouwelijke narcist.
Over narcisten wordt meestal stilzwijgend gezegd dat het mannen zijn. Eh ja …. nou ik ken ook wel een heleboel vrouwelijke narcisten hoor. Wat dacht je van zowel mijn biologische als mijn adoptiemoeder? Of die schoolfrik in Wageningen! Al die ontzettend moeilijke vrouwen die altijd alles naar zichzelf toetrekken en misschien niet zozeer gaan slaan, maar zeker wel manipuleren, janken, zo erg zeiken dat je ze maar geeft wat ze willen om ze de mond te snoeren en dat soort types? Dat zijn óók narcisten! Die houden een man net zo goed muurvast bij zich als dat een man dat doet. Ze overheersen hem, trekken hem leeg en ga zo nog maar even door. Ze maken bovendien hun omgeving kapot, bijvoorbeeld de gezinnen bij ze op school of in therapie en als je tegen ze in opstand komt, gaan ze je voor gek zitten verklaren.

Wat is narcisme?
Ik merk dat ik weer lekker logisch ben in mijn volgorde: eerst vertellen hoe je een narcist wordt en dan pas wat het is. Maar hier komt het dan toch: een narcist is iemand die van buiten volwassen is, maar van binnen nog kind. Hij of zij heeft geen enkel gevoel, want dat is of getraumatiseerd of van nature gewoon niet aanwezig. Ik geloof dat ik even doorga met ‘hij’ schrijven, omdat de mannelijke narcist meer bekend is en het anders zo vervelend leest. Maar het geldt zeker ook voor vrouwen! Hij dus heeft anderen nodig om ze uit te buiten en leeg te trekken, niet voor liefde of genegenheid. Een narcist is meestal erg charmant en vriendelijk naar de buitenwereld toe, waardoor je er gewoon intrapt. Mijn ex-man was er ook één, heb ik inmiddels beseft en daar ben ik inderdaad letterlijk ingestonken. Hij is zijn charme nu trouwens grotendeels kwijt.

Naar de buitenwereld geweldig leuk en zolang jij buitenwereld voor hem bent, is ie fantastisch. Totdat je de binnenwereld wordt: dan is de leukigheid er onmiddellijk af en is het ruzie, geweld, vernederingen en afwijzing aan één triest stuk door. Hij maakt je echt met de grond gelijk en ik overdrijf niet. Mijn ex-man probeert al jaren om míj voor gek te verklaren, terwijl hij zelf een persoonlijkheidsstoornis heeft. Waarheid omkeren, dreigen, schreeuwen, fysiek geweld gebruiken … ja ze doen het allemaal.

Verandering of verbetering
Een narcist kan niet tegen intimiteit, want dat is of getraumatiseerd of gewoon nooit ontwikkeld. Op de website van Mjon van Oers las ik dat zo iemand wel getraind kan worden in sociale vaardigheden en dat vond ik zo lief dat ik het hier ook even noem. Voorwaarde is wel dat iemand zelf wil of gedwongen kan worden om dit te doen. Het kost jááááááŕen zonder enige garantie.

Iets wat ik op die website ook las en herken van de narcisten in mijn leven (ook al besef ik dat nu pas), is dat ze je eerst afwijzen, totdat jij hén gaat afwijzen. Als je ze met gelijke munt terugbetaalt, dus je net zo gedraagt als zij naar jou toe doen, gaan ze dimmen. Inderdaad: toen ik begon met weglopen op mijn 14e jaar, werd mijn moeder iets minder vals. Waarom? Ze had me nodig om mee te pronken. Geen gevoel, geen liefde of niks. Ze ging zover in haar egoïsme, dat ze zelfs altijd het lekkerste koekje of gebakje voor zichzelf pakte. Een klein kind! Mijn ex-man ging ook aan me trekken toen ik hem verliet. En toen ik geen sjoege gaf, aan onze zoon en dat is nog altijd levensgevaarlijk.

Een narcist (helpen) veranderen

Nou, je volgt mijn blog misschien al een dagje langer. Misschien ook niet. Als dat het geval is, dan weet je dat ik al zo’n 6 jaar direct en nog 2 jaar indirect met mijn partner bezig ben. En anders weet je het nu! Aangezien hij absoluut weigert enige medewerking te geven, moet ik alles op de helderziende manier doen. Hij zet me daardoor dolgraag voor schut, vooral omdat ik welzeker resultaten boek, maar niet in zoverre dat hij zichzelf weer wordt. Dat is ook vrij moeilijk als hij zo hard tegenwerkt. Ik kan miljarden geesten uit hem trekken en hem overal bevrijden uit geestelijke gevangenissen, maar als hij het gewoon verdomt om ook aardse dingen te doen, zoals normaal eten en van de drugs afblijven, dan komt er geen einde aan, natuurlijk.

De paar keren dat hij opgenomen is geweest in een afkickkliniek, heb ik gemerkt dat hij na een paar dagen zonder drugs te zijn geweest – of in ieder geval met minder, want hij sneakt er wel even uit af en toe – blijvend wil afkicken en zijn leven terug wil. Dan gaat hij plannen wat wij samen allemaal gaan doen enzovoort. Dat is nog niet het narcisme voorbij! Om die reden ben ik al maandenlang aan het proberen om hem tegen zijn wil te laten afkicken. De GGZ werkt echter ontzettend tegen, want dat is óók een enorm narcistische organisatie. Zij hebben er belang bij dat mijn partner verslaafd en ziek blijft, want ze hebben hele netwerken van ehm … professionals (professionele narcisten zeg maar) op hem losgelaten en vangen bergen subsidie voor hem.

De verslavingszorg, de burgemeester, de politie, de rechtbank en zelfs het maatschappelijk werk willen wel meewerken aan mijn plan. Maar om hem in een kliniek te krijgen, moet er een rapport van een psychiater of psycholoog zijn. En de GGZ werkt dus NIET mee. Sterker nog: ze hebben mijn partner verteld dat ik hen heb benaderd en hem daar erg van laten schrikken. Wéér een shock, weer een verergering van zijn situatie. Hij verpatst al zijn geld en al zijn spullen, zelfs de boodschappen die ik soms voor hem doe, voor drugs, maar tegen de buitenwereld houdt hij vol dat hij heel weinig gebruikt. Me hoela! Alles geeft hij op voor drugs en wel als eerste de liefde. Ik ben helaas de enige die hem zo goed kent en die niet in zijn sprookjes trapt. Dat is typerend voor narcisten.

Een narcistisch iemand heeft geen inzicht in zijn of haar gedrag. Daar kijkt hij gewoon niet naar, beter gezegd. Als een narcist in de spiegel kijkt, ziet hij zichzelf als mooi, goed en leuk en bij zo iemand heb je gewoon geen ingang voor enige verandering. Als er ruzie ontstaat, krijg jij de schuld en hij of zij vindt zichzelf helemaal het einde. Probeer je daaraan te tornen, dan kom je bij het trauma of bij de ware aard van de persoon en dat kan echt levensgevaarlijk zijn. Een narcist kan ontzettend agressief worden en uiteindelijk zelfs moorden voor zijn ego of voor drugs. Hij heeft géén geweten!

Toch is het wel mogelijk om een ingang te creëren. Dat is heel moeilijk en vooral erg emotioneel, maar het is mijns inziens de enige weg. Om een ingang naar verandering te creëren, moet je zorgen dat de narcistische persoon z’n baan en status kwijtraakt, z’n geld, dat z’n relatie op de tocht staat of zelfs echt uit gaat, dat hij geen vrienden en familie meer overhoudt en ook nog ziek wordt. Daarvoor moet je bijna zelf een narcist worden, om zo’n omgeving voor hem of haar in elkaar te zetten! Aangezien een narcist erg veel van zichzelf houdt, zal hij hoe dan ook willen overleven. Als niemand meer van hem wil weten, als hij echt niets meer over heeft, zelfs geen kinderen of huis, dán is er een kansje dat hij zal meewerken aan therapie. En ook dán is vooruitgang beslist niet zeker.

Ik zie dan in mijn eigen omgeving dat mijn ex-man aan het dimmen is. Die is namelijk alles kwijt en doordat hij niet meer charmant overkomt op anderen, kijken de mensen wel door hem heen. Hij kan het niet meer maken om zichzelf zo te laten gaan als hij tot een half jaar geleden deed, vooral na onze verhuizing. Hij heeft zichzelf overal onmogelijk gemaakt en heeft nu niemand meer over die hem helpt. Déze man zal nooit veranderen, want hij is van binnen narcistisch.

Maar mijn partner van nu gedraagt zich ook onmogelijk en heeft ook bijna niemand meer over. Als hij alles kwijt is, hoop ik dat hij in een kliniek te duwen is. Dan is zijn leven gered, want hij is geen echte narcist. Het is een lieve, zwaar getraumatiseerde man, die niet over zijn trauma’s kan praten en daardoor aan de drugs is geraakt en MPS heeft bovendien. In ieder geval is het me nu duidelijk waarom ik zo per se financiële problemen moet hebben: een narcist valt niet op een vrouw die afhankelijk is of die problemen heeft. Hij mag niet bij mij terugkomen van de heks die dit alles veroorzaakt heeft en dus moet ik altijd en eeuwig problemen hebben. Zíj is trouwens de echte narcist in het verhaal en die heeft na 25 jaar dat hij van haar af is, nog altijd macht. Daarom is de geldkraan DICHT vanaf het moment dat we bij hem in de buurt wonen.

Als jij ook een narcist in je omgeving hebt, dan weet je dat het om de dooje dood niet eenvoudig is. Wil je de persoon eruit hebben, dan moet alles en iedereen tegen hem of haar werken. Dat is ontzettend veel werk en het sloopt je, omdat jij wél gevoel hebt. Het is verschrikkelijk om aan te zien hoe je geliefde kapot gaat. En je weet niet of diegene van binnen echt narcist ís of dat hij of zij zwaar getraumatiseerd is. Dat laatste komt bijna niet voor, kan ik je zeggen. Ik ken er zelf twee. Maar dit is de weg! En blijf altijd op afstand van de narcistische persoon. Laat je niet manipuleren, geef geen geld, laat je niet dwingen en ga apart wonen. Dat kun je best, ja ook als je kinderen hebt met die persoon! Je bent sterk en kunt het.

Nu is het leuk als je mij laat zien dat je blij bent met mijn artikel! Het is ontzettend naar als ik zie dat 900 mensen per dag mijn website lezen en ik gewoon geen enkele blijk van waardering krijg. Mensen melden zich nota bene nog áf van mijn Facebookpagina, wat ik uiterst kinderachtig vind en ik krijg bijna geen sterren of likes. Laat zien dat jij wél een warme persoonlijkheid bent en dat jij mijn moeite wél waardeert. Laat een flinke bom sterren achter, geef een like en ook één op Facebook! Even goeie vrienden. Ik wil ook iets terug ontvangen voor al mijn werk. Daar heb ik net zo goed recht op als ieder ander die iets moois doet voor de samenleving. Deel mijn artikelen en waardeer ze!!! Dat doe ik ook als ik iets goeds lees.

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

 

2 Comments

  1. He Sophia, ik heb je hoofdstuk eens stevig doorgenomen en kwam tot de ontdekking omdat je hier spreekt over zowel de mannelijke als de vrouwelijke narcist,
    dat vooral wanneer man en vrouw narcist zijn, of in elk geval narcistische eigenschappen vertonen,kwalijke echtelieden kunnen zijn naar anderen toe. Vooral naar alleengaanden of staanden is hun gezamenlijke uitstraling er een om uit de buurt te blijven..groetjes Barbara

    1. Hoi Barbara, oh wat een denkwerk heb jij verricht! 🙂 Ik zat zelf ook te denken dat ik eigenlijk niet weet hoe het is als 2 narcisten met elkaar getrouwd zijn. Ja, dat zou best eens kunnen! Dat ze hun vuilnis naar buiten toe gooien haha! (Y) Dan weet je nu waar je uit de buurt moet blijven!
      Groetjes, Sophia

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction