Mensenlevens en hulp

Sorry, this entry is only available in Dutch For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Na twee drukke dagen gisteren en vandaag ging ik even op Youtube kijken om te zoeken naar mooie muziek. Begon bij een Griekse zangeres, Nena Venetsanou, waar een hele walm van snobisme omheen hing. Via-via kwam ik uit bij een Koerdische zanger en componist uit Turkije, Zülfü Livaneli (eigenlijk Zilfó). Langs nog een paar artiesten kwam ik bij ene Sertab Erener, die nog een paar hoge noten van me had. Die meegenomen hebbend kwam ik bij weer een Griekse zangeres, Mandó, en daar begonnen de mensenlevens.

Mandó

Dit is Mandò hier links. In de jaren ’80 en ’90 stond ze helemaal bovenaan de hitlijsten in Griekenland en daarbuiten. Terecht, want ze heeft een dijk van een stem en heeft muziek gestudeerd. Daarna echter, toen ik naar Nederland terug moest in 1995, stopte haar carrière abrupt. Aan de kant

een w.c.-pot die zelf carrière wilde

geschoven door een of andere w.c.-pot, die zelf een carrière wilde en die nu heeft. Hele muziek in het hele land naar de maan, want toen kwam de hele stroom w.c.potten op gang … Maar ik zag vandaag dat ze aan een show meedoet, waarin ze allerlei beroemde artiesten nadoet. Daar is ze hartstikke goed in en dat is een schrale troost voor zo’n groot talent. Maar als zo’n tuttebol je aan de kant duwt, kom je de ring niet meer in, dat heb je zelf in je eigen leven vast ook wel opgemerkt.

Ik kan in het openbaar moeilijk schrijven over mensen die niet beroemd zijn, maar die ook afgeknot zijn. Door anderen, die slechter waren dan zij op welk gebied van het leven ook, en die hun plek inpikten. Daarom neem ik een paar artiesten als voorbeeld. Voeg eventueel jouw leven er maar aan toe en dat van iedereen die je kent, die ook weggeduwd is.

Theofánis Lamboukas aliasThéo Sarapó

Al zoekend kwam ik Edith Piaf voorbij en ontdekte ik dat dat helemaal niet zo’n aardig mens was. In die tijd kon je niet zomaar even de stem van een ander stelen of tappen, dus die moet wel bij de ene of de andere tovenaar geweest zijn. En niet één keer, maar vele malen. Ik zocht op met wie ze getrouwd was geweest en zag dat beide lieve mannen waren. Dat betekent dus dat zij níet lief was, want lieve mensen hebben maar één tweelingvlam en geen twee. Haar laatste ‘echtgenoot’ was een jongen van in de twintig van Griekse komaf, Théo Sarapo noemde ze hem (s’agapó betekent ik hou van je). Hij werd ervan beschuldigd dat hij met haar getrouwd zou zijn om haar geld, maar Edith Piaf heeft altijd alleen maar schulden gehad. Die was stevig aan de drank en kon niet met geld omgaan. Na haar dood erfde hij haar schuld van 7 miljoen Franse franken, nu ongeveer een miljoen euro. Hij had het moeilijk met zijn carrière als acteur en zanger en op zijn 34e jaar overleed hij, aangereden door een dronken automobilist. Alweer zo’n tragisch verhaal.

De laatste die ik noem, is een zangeres van enorm formaat. Misschien ken je haar niet eens, zo weinig bekendheid heeft ze genoten. Ik heb het over Lara Fabian en hieronder zie je haar in een video. Ze heeft een oud nummer van Dalida uit de kast gehaald en daar een fantastische interpretatie van gemaakt. Je suis malade heet het en je vindt het straks onderaan dit artikel. Ze werd aan de kant geduwd door een andere zangeres, maar het is nu tijd om op te staan.

Wat ik met deze verhalen wil zeggen, is dat alle lieve en fijne mensen allemaal gekomen zijn om mee te helpen om het leven terug te halen. Ze hebben er het beste van gemaakt. Ja, jij ook! Soms is dat beter gelukt dan andere keren, maar zo hard is de strijd. Ik weet dat je soms denkt dat je niets in te brengen hebt en dat je je aan de kant geduwd voelt door anderen. Ja, dat ís ook zo. Maar dat hoef je niet langer te accepteren. Jij hebt iets te geven aan de mensen, daar ben je speciaal voor gekomen. Daarvoor heb je het misschien wel heel moeilijk gehad.

Sta op. Kom terug en eis je plek op. Doe dat waar je voor gekomen bent, alsnog. Duw niemand aan de kant, maar neem gewoon jouw plek in. Ga naast die anderen staan en laat zien wat jij kunt! Je hoeft geen artiest te worden, geen politicus of schrijver. Misschien ben je een supermoeder. Neem dan ook je plek in en doe dingen die supermoeders doen. Wees de moeder die je bent en laat je niet nogmaals aan de kant drukken, door wie ook.

Alle mooie mensen hebben één talent. Niet twee, niet drie, nee: één. De rest kun je leren en daarin kun je net zo’n groot talent ontwikkelen, maar één talent heb je al van jezelf. Misschien is het wat stoffig geworden door de tropenjaren, waar je doorheen gegaan bent, maar het is er nog en het wacht op je. Niet alleen die 32 engelen uit de hof van Eden van ooit hebben grote talenten: jij hebt ze ook! Jij bent ook een engel en je bent exact gelijk aan hen.

Het kan een talent in techniek of technologie zijn; een talent in presenteren; een talent in leiding geven; in schrijven; in corrigeren; in lesgeven of in communicatie. Er zijn zoveel talenten en jij hebt daar ook één van gekregen. Doe er iets moois mee en laat jezelf zien! Duw jezelf niet in een hoek als dat niet je plek is en maak de wereld tot een mooiere plek met jouw inbreng. Alle kleine beetjes helpen, ken je die oude reclame nog van Becel? We moeten dit samen doen. Ik heb mijn stuk gedaan en hoop mijn plek nu ook ergens te vinden. Schrijven of muziek, ik weet nog niet wat het wordt.

Om je mijn ‘gelijk’ te bewijzen, heb ik hier dat schitterende lied van Laura Fabian voor je. Ze komt trouwens uit België en is van Italiaanse afkomst. Ze spreekt een handvol talen en is ontzettend lief met kinderen. Zoek haar video’s maar eens op, als je dat leuk vindt. Het is overigens geschreven door Serge Lama en Alice Dona in 1973:

 

©Sophia Vassiliou

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn  –  Pinterest  –  Instagram

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn website aanwezig zijn.

This message may be freely copied and shared including images, on the condition that my name and a working link to my website are present.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction