Klimaatverandering: ssst mondje dicht

Best vreemd eigenlijk. Paradoxaal noemen we dat meestal, iets wat tegenstrijdig is en toch waar. Klimaatverandering of global warming: het is niet waar, maar het is desondanks beter om je mond erover te houden. Tenminste, dat denk ik.

Ik dacht zonet: even kijken hoe het ervoor staat met het vormen van een nieuw kabinet hier in Nederland. Daar zag ik zo snel geen nieuws over, dus ik zal er wel te vroeg mee zijn. Er moet eerst een formateur aangewezen worden en dan een boel geneuzel … Wat ik wél zag, is dat Donaldje Trump, die plotseling president van Amerika is geworden, een klimaatcontract heeft getekend vandaag. Onttekend eigenlijk. Lees maar.

schonere energie

Barack Obama had een mooi pakket maatregelen voor het milieu ingeschakeld. Staten moesten een heleboel minder CO2 uitstoten en er werd geprobeerd schonere energie te produceren met het Clean Power Plan. En Trump haalt daar zo even een streep doorheen, want, zo zegt hij: “De mensen moeten werk hebben en dus moet de economie draaien. En die klimaatverandering is een hoax”.

Op zich vind ik het wél knap van hem dat hij hardop durft te zeggen dat het verhaal van klimaatverandering een hoax is, waar heel veel mensen heel veel aan verdienen. Dat geef ik hem na, echt. En ja, het plan van Obama om schonere energie te produceren is inderdaad gebaseerd op dat klimaatakkoord uit 2015 in Kyoto in Japan, meen ik. Dat klopt ook. Ik heb Obama gezien in een tv-programma van een of andere natuurfanaat – ben zijn naam vergeten – want hij wilde zien hoe het ervoor stond met het verdwijnen van ijs van gletsjers. Ze klommen ergens allemaal bergen op en dat vond ik heel stoer van hem. En Obama is niet gek: die weet echt wel dat het verhaal niet waar is. Hij gebruikt het gewoon om er milieumaatregelen door te jassen. En wat mij betreft heeft hij gelijk.

Veel beter dan kolenmijnen toch …

Dus om dan alle plannen zomaar weer stop te zetten en de steenkolenmijnen weer te laten draaien … ik weet niet of ik dat nou wel zo correct vind! Als Trump een kerel was die te vertrouwen was, zou je misschien zeggen: okee, haal dan maar de hele waarheid naar boven. Jaag de zakkenvullers van de klimaatverandering weg en doe het beter. Maar dat is hier niet aan de orde! Trump wil gewoon dat de economie draait, want dan draaien zijn zaken. Punt. Hij draait Amerika als onderdeel van zijn eigen onroerendgoedbusiness. Alles wat goed is voor zíjn zaken, is goed voor iedereen volgens hem en dat doet hij. Verder kan het hem niets schelen. Hij stelt gewoon zijn eigen inkomen veilig in de jaren van zijn presidentschap en de hele rest van de wereld mag instorten. Niet zijn probleem!

Laten we daarom maar niet al te hard schreeuwen over dat klimaatverandering niet waar is. Nu zijn de overheden in ieder geval een béétje bezorgd om het milieu en meer dan dat kunnen we niet uit ze slaan: het kan ze gewoon niets schelen, want ZIJ moeten geld hebben en dan mag de wereld wel verbranden. Zij zitten veilig in hun bunker met ondergrondse tennisbanen, park voor de honden, villa met internet en alle luxe van dien.

Trouwens, er is wél nieuws over het formeren van een nieuw kabinet en goed ook: alle pratende partijen willen dat (niet meteen flauwvallen) Edith Schippers formateur is en blijft. Dat betekent dat nu de zorg misschien nog wel van de dood gered kan worden, want een formateur mag geen deel uitmaken van de regering. Dus die wordt dan geen minister meer met andere woorden. Hier staat het. Of ze een goede formateur is, daar is geen twijfel over: NEE! Die bevoordeelt haar eigen partij gewoon en staat alle vooruitgang verder in de weg.

 

©Sophia Vassiliou 2016 – 2017

Twitter:   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction