Kamerverkiezingen en het grote geld bulkt

Vandaag ga je weer eens lachen. Ik beloof het. Eerst even serieus over de kamerverkiezingen en dan vertel ik hoe je kon zorgen dat het grote geld bij jou thuis bulkte en altijd bleef bulken.

Voor domme mensen even jammer, want dat laten bulken van het grote geld kan inmiddels niet meer. Dus mocht je er alles aan hebben gedaan om een vette overheidsbaan of andere wellustige carrière te pakken te krijgen en mocht het mislukt zijn: de truc van weleer werkt niet meer en hoe het nu werkt, weet ik even ook niet. Maar dat vissen we zometeen wel uit.

Kamerverkiezingen

Eerst even nog de verkiezingen. Over 10 dagen mag je stemmen en dan is het van belang dat je dat verstandig doet. Ja, even geen glimlach en geen grappen! Humor en politiek … 😀 . Kijk, als je van de kuiven bent en het land naar z’n grootje wilt zien gaan, dan moet je op Geert Wilders stemmen (PVV). Dan ben je er zéker van dat we Griekenland achterna gaan. Ben je wel van de ruïnes, maar niet van de kuiven – eerder van de grimassen – dan kun je ook nog op de VVD stemmen. Vervolgens zien dat je er als de gesmeerde bliksem vandoor bent naar een beter land, want de afgang kan snel gaan!

Ben je gestoord of nog gestoorder, dan is DENK wellicht een optie. Ik zag dat die nieuwe partij van Sylvana Simons -Artikel 1 – niet op de lijst staat. Ik hoef dus geen voorspelling los te laten op dit mens. Dan heb je nog een nieuwe partij, die Vrijzinnige Partij heet. Zij hebben dat basisinkomen weer op de agenda gezet. Ik zal daar eerlijk over zijn: JA, ik vind dat alleenstaand ouders en andere mensen die echt niet kunnen werken, maar wel bijdragen aan de samenleving, een net inkomen moeten hebben. Helemaal! Maar ik vind NIET dat iedereen maar uit het niets een aantal honderden euro’s per maand moet krijgen. Niet nu er zoveel mensen zijn, die dan niet meer gaan werken.

Het is op zich een geniaal idee, maar feitelijk gezien hebben we al een aantal prachtige toeslagen van de belastingen, die de functie hebben van een basisinkomen. Deze regeling van basisinkomen zou het land in één klap kapotmaken en dat zou jammer zijn! We zijn dan onze internationale concurrentiepositie kwijt, wat betekent dat we als land nagenoeg geen inkomen meer hebben. Dan kunnen die uitkeringen ook niet meer uitbetaald worden. Nee, dit moet je niet willen! Bovendien moet een nieuwe partij niet gelijk gaan regeren. Dan krijg je hetzelfde probleem als toen met de Lijst Fortuyn: een vette chaos en dat mogen wij dan weer opruimen.

Dan heb je nog de Partij voor de Dieren. Daarover ben ik ook duidelijk en dat is deels een mening en deels een feit. Ik vind Marianne Thieme niet zo’n fris type en wat dieren betreft vind ik die erg lief, maar raar dat daar een partij voor is. Iedere politieke partij heeft ideeën over hoe je met dieren zou moeten omgaan. Dat is onderdeel van het partijprogramma! Ik vind een dierenp’tij echt passen in het rijtje van mensen die naar een speciale hondensauna gaan met hun viervoeter en meer van dat soort flauwekul. Een politieke partij hoort een program te hebben dat over alle maatschappelijke, economische en juridische onderwerpen gaat. En heel stiekem vind ik eigenlijk ook dat je beter op een wat grotere partij kunt stemmen: die kan meer invloed uitoefenen dan een kleintje en je wilt toch dat het leven iets meer gaat lijken op dat wat jij ook zo’n beetje in je hoofd had?

Er staan overigens geen 81 partijen op de kieslijst, zoals eerder werd aangekondigd, maar bij mij op de lijst staan er 24. Op het internet staat dan weer 28. Geen idee waarom. In ieder geval heb je ook nog de PvdA, die op dit moment een beetje ingekakt is en niet in het kabinet moet komen. Die trekken het effies niet! D’66 vind ik nogal een merkwaardige partij met de meest bizarre ideeën. Alexander Pechtold is een hartstikke aardige man, die in Wageningen woont en iedereen altijd gezellig groet. Maar als politicus zou ik liever niet van hem afhankelijk zijn. Hij draait erg mee met allerlei winden en hij is ook vóór marktwerking in de zorg en openbaar vervoer enzo. Dat moeten we niet meer willen, geloof ik. Is toch duidelijk gebleken dat dat de soep indraait … Groen Links is mijns inziens een bonte mengelmoes van linkse en rechtse ideeën in geitewollen sokken gedrenkt. Zeker niet serieus.

Dan blijven er twee partijen over, waar je wél op zou kunnen stemmen: CDA en SP. Als je mij om mijn mening vraagt, dan ligt die dichter bij die van de SP, maar in het CDA zit een aantal goeie, capabele mensen, die het goed voor hebben met ons land. Kijk, hier heb je de kandidaten. Buma, Peters, Omtzigt, Van der Molen: allemaal serieuze types waar je op zou kunnen stemmen. Wat de SP betreft: daar zit geen enkele verkeerde in momenteel.

Je kunt het qua politieke denkbeelden wel of niet met één van deze partijen eens zijn, maar ze moeten sowieso allemaal water bij de wijn doen! Ze moeten met elkaar samenwerken, met ons als burgers, met andere regeringen, met de EU … dus dat wat er in hun programma staat, wordt altijd maar deels uitgevoerd. Zelf vind ik de SP naar mijn smaak iets te socialistisch in de leer en het CDA te weinig sociaal, maar 10 keer beter deze combinatie dan de VVD in de regering en de PvdA, die nergens een mening over heeft en niet voor de mensen staat. Denk er maar eens over!

Het bulkt: bulk je mee?

Als je een vette baan wilt bij de overheid, in de zorg, het onderwijs of in het bedrijfsleven, dan wás er een manier om dat voor elkaar te krijgen. Je hoefde er niet die stiekeme psychische krachten voor te hebben, maar wel iets anders: je moest vakjargon uitbraken. Hoe erger, des te hoger je baan.

Ik zei toch al dat je ging lachen vandaag? Vakjargon, dát moest je zo erg mogelijk uitbraken en zoveel en dik mogelijk. Vakjargon. Dus niet gewoon een verandering aanbrengen, maar implementeren. Niet je salaris ontvangen, krijgen of zelfs innen, maar toucheren. Van het Franse toucher, dat aanraken betekent, maar ook het ontvangen van een salaris. Dus: “Combien tu touches?”, betekent “Hoeveel verdien je?”. Niet een organisatie opzetten, maar op poten zetten. En daarbij mag je niet lachen he? Anders lig je er on-mid-del-lijk uit!

Maar dit talige systeem om een vette functie te bemachtigen, ergens waar het bulkt van het geld, werkte tot vandaag en niet verder. Ja, joh het is genoeg geweest toch, met al die feestneuzen met opgeblazen taal, die zich de hoogte in blaaskaken. Of niet dan? Mensen kunnen letterlijk NIETS en zitten met hun opgezwollen derrière op een functie van heb-ik-jou-daar, terwijl het capabele volk met de armen over elkaar boos staat toe te kijken hoe het schip der Nederlanden tenonder gaat. Al het geld maken ze op uit de subsidiepot: óók zo’n woord; en de mensen moeten steeds meer betalen voor niets. Voor het minste pampiertje van de gemeente moet je tegenwoordig de meest belachelijke bedragen dokken en wee je gebeente als je dat ‘verkoop’ dorst noemen!

Mensen die normáál zijn en wél capabel, die konden ten tijde van dit systeem zonder dit alles opklimmen. Alleen was er een probleempje: als je als incapabele nietsnut erin was gekomen, dan moest je per se blijven. Niemand kon je ontslaan en er zijn maar beperkte banen in de bulksector. Je móést ergens geparkeerd worden en ook nog eens in dezelfde salarisschaal als waar je eerder zat. En dus zat iedereen uit dezelfde vijver te vissen en kon je als wél normale persoon er pas in, als er iemand met pensioen vertrok.

Had je de pech dat je het tijdens de sollicitatieprocedure moest opnemen tegen zo’n pief met vakjargon, dan kreeg jij de baan niet, maar de vakjargonpief kreeg hem dan. Die ‘paste immers beter in het profiel en beter bij het team’ dan jij, frisse buitenstaander! Dáárom zitten er nagenoeg geen goeie mensen in die hele bulksector met vaste banen, goeie secundaire arbeidsvoorwaarden en vet belegde boterhamsalarissen, waar geen talent voor wordt gevraagd.

En dan: hoe het nu werkt

Vanaf vandaag kun je met die bollewangenhapsnoettaal geen baan meer krijgen. Ach, er zal nog wel eens een clubje ergens rondhangen dat daar belang aan hecht, maar nu moet je ook iets kunnen. Dat wat er in je functieomschrijving staat, bijvoorbeeld. Het is wel handig als je dat kunt. Iemand die veel kennis heeft en serieus in zijn of haar werk is, gaat vanaf nu met volle kracht omhoog en iemand die de kantjes eraf loopt, zakt af.

Het zal echt nog wel eventjes gaan duren voordat het overal zover is, dat het nieuwe eerlijke systeem werkt, maar dit is het. Staat je baan nu op de tocht, dan zou ik zeggen: kies! Of je gaat als je dooie dood zorgen dat je toch op je ouwe dag nog capabel wordt of anders laat je jezelf omlaagwaaien. Of je kapt er helemaal mee en gaat iets doen wat je wél kunt. Kan altijd. En als je wél iets kunt, dan is het nu de tijd om eens een balletje op te gooien bij een prestigieuze organisatie. Wie weet lukt het je nu!

Hier hoort ook muziek bij. Je hebt nog niet genoeg gelachen vandaag, dus hier nog eventjes een heel raar oud liedje. Bloem voert Even aan mijn moeder vragen voor je uit.

 

©Sophia Vassiliou 2017

Twitter   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction