Frankrijk stemt presidentskandidaat – Cuba rouw

In Cuba zijn 9 dagen van rouw ingegaan vanwege de dood van Fidel Castro gisteren en alles is daar rustig. Niemand weet nog wat de toekomst zal brengen. Zal Raúl, Fidels broer die al 8 jaar de honneurs waarneemt, nu eindelijk een frisse wind van modernisering over het eiland laten waaien of lijkt hij echt zoveel op zijn broer? En wie volgt hem op in 2018, wanneer hij met pensioen gaat? Mensen weten niet goed wat ze moeten voelen en houden zich maar stil.

François Fillon won de vorige ronde
François Fillon won de vorige ronde

Onderwijl kiezen de Fransen vandaag de kandidaat, die de presidentsverkiezingen in maart 2017 zal ingaan voor de rechtse partij Les Républicains. Zoals ik vorige week al meldde, gaat de keuze tussen de al heel lang bekende Alain Juppé en François Fillon. Beiden zijn al eens minister-president geweest en hun programma verschilt niet erg veel van elkaar. Beiden willen de economie en het sociale gebeuren op de schop en het immigratiebeleid trouwens ook. Dat is hard nodig in Frankrijk en ik vermoed dat iedereen die zich serieus kandidaat stelt, datzelfde wil. Weinig theater dus momenteel. Ik zelf heb het gevoel dat Fillon steviger staat dan Juppé en zich dus ook meer aan zijn verkiezingsprogram zal houden. Juppé praat de mensen naar de mond, maar zal toch echt het land flink moeten aanpakken. Dan is het toch eerlijker om dat gewoon te zeggen. Vind ik hoor. Er is een grote opkomst vandaag, dus we gaan het vanavond wel zien.

Marine Lepen van ultrarechts
Marine Lepen van ultrarechts

Degene die vandaag gekozen wordt, moet het volgend jaar opnemen tegen Marine Lepen, de Geert Wilders van Frankrijk, zeg maar. Je ziet het al aan de geblondeerde kuif en vorige week grapte ik dat ik hoop dat volgend jaar niet wéér het jaar van de kuiven is. Het is prima als er zo’n figuur bij is, die een beetje tegengas geeft af en toe, maar zo’n controversieel iemand moet je niet als president hebben. Je schaamt je toch het apezuur als die Frenglisch praat met Trump straks! Alleen dat al.

Deze man wil je toch ook niet nog een keer als president???
Deze man wil je toch ook niet nog een keer als president???

Wie de kandidaat van Les Socialistes wordt, dat maakt niet veel meer uit. Ze zijn verdeeld en gaan het deze keer waarschijnlijk even niet maken. Je had er nog één die het zelf ging proberen als onafhankelijke kandidaat, maar die wordt nu al niet meer genoemd. Emmanuel Macron is dat, ook weer een nogal excentrieke figuur. En die Hollande, man dat was me ook een malloot zeg. Altijd van die koffiekransjes met die Merkel en heel Europa vastmetselen de verkeerde kant op. Nee, kom maar op met die bezem, denk ik!

We zijn er klaer veur!

Cheers,

Sophy

 

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en facebook aanwezig zijn.

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction