Frankrijk kiest ook nieuwe president

In de drukte rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen heb je wellicht gemist dat er in Frankrijk ook een nieuwe president moet komen. Dat is pas in 2017, maar er zijn nogal wat rondes waarin er gestemd mag worden op allerlei personen. Dat is altijd een leuke show tussen poppetjes, ego’s en af en toe zelfs denkbeelden.

Een hele rij kandidaten deed mee en de mensen die gisteren wilden stemmen, moesten daarvoor € 2,– betalen. 4 miljoen mensen stemden, dus dat is een mooie vangst van € 8 miljoen voor de partij in één dag tijd. Ze weten wel hoe het moet daar in Frankrijk!

François Fillon
François Fillon

Wat er tot nu toe is gestemd, dat ging tussen een heleboel kandidaten voor de centrumrechtse partij Les Républicains. Die heeft nu nog twee kandidaten over, die kans maken op het presidentschap. Dat zijn de behoorlijk populaire Alain Juppé en François Fillon, allebei eerder minister-president geweest. Nicolas Sarkozy deed ook mee, maar werd al gelijk weggestemd in twee rondes tijd. Je kent hem vast nog wel, dat kleine drukke manneke. Fillon kreeg maar liefst 44% van de stemmen, dus die staat voorlopig vooraan. Zo te zien is het een rustige en evenwichtige man. Hij is keurig katholiek en staat bekend als conservatief.

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron

De linkse Parti Socialiste is erg verdeeld en heeft niet echt kansrijke kandidaten. Er is er ook nog één die in z’n eentje gaat, als onafhankelijke kandidaat. Dat is Emmanuel Macron, het beste jongetje van de klas. Hij is met z’n 38 jaar al minister van Economie geweest en is nogal ambitieus bezig. Hij is getrouwd met een vroegere lerares, die 20 jaar ouder is dan hij. Hij is behalve in economie niet erg geïnteresseerd in de rest van de politiek. Op 27 mei 2017 is de laatste ronde van de verkiezingen en tot dan zijn er nog een heleboel theatervoorstellingen te bewonderen in Frankrijk.

Marine Lepen van ultrarechts
Marine Lepen van ultrarechts

In ieder geval doet van de rechtse kant Marine Lepen nog mee. Zij hoort bij de ultrarechtse partij Front National en is ook nogal populair. Met d’r blonde kuif net zo’n Franse Geert Wilders, zeg maar. In de VS is nu net ook zo’n geblondeerde kuif president geworden, dus ik hoop niet dat het het jaar van de kuiven is. Geloof niet dat dat de bevolking heel erg ten goede komt.

Als je je afvraagt waarom ik over de Franse verkiezingen schrijf, dan is dit je antwoord: Frankrijk en Duitsland zijn zo’n beetje de baas in Europa. Dan is het belangrijk te weten wat er in die landen zo’n beetje speelt. Op dit moment dus zenuwen en heisa rondom een nieuwe president in het komende jaar.

In Duitsland zijn er ook voorbereidingen en ergens las ik dat veel mensen zouden willen dat Angela Merkel nóg een vierde keer Bondskanselier werd. Ik geloof er niets van dat dat waar is en hoop dat er nu eindelijk eens ruimte komt voor iemand anders. Maar … dit was vandaag Frankrijk voor jou! Duitsland moet nog even wachten.

Cheers,

Sophy

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en facebook aanwezig zijn.

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction