Drama’s om mee af te rekenen. Of hou je ze liever?

Denk je net: lekker, het wordt lente en dan zit je opeens tot aan je oren in de vloeken en de rituelen van geschifte mensen. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, gaat het ook nog eens heel hard regenen en waaien. Dat die meteorologen dat nou niet eens verbieden, nietwaar? Stormen in de lente, dat kán toch niet? 🙂

Kort over klimaatverandering

O, misschien tijd om heel even kort iets te zeggen over die sprookjes van die zogenaamde klimaatverandering. Je zult wel denken: héb je Sophia weer met haar verhalen over geesten. Maar de waarheid óók over het weer is, dat die types-met-die-krachten gewoon stormen en regen wegkeilden! Het IS gewoon zo en die brachten zo’n storm dan niet netjes naar de wasmachine bij Sophy van binnen, maar smeten ze gewoon WEG. En dan gingen ze de aarde over om ergens anders een plekje te vinden waar ze lekker konden razen. Omdat er heel véél mensen waren, die alles wat ZIJ niet zo aangenaam vonden in het leven (hondeweer in dit geval), even wegbonjourden, werden dat enorme stormen en tornado’s. Tsunami’s, aardbevingen, overstromingen en weet ik wat nog allemaal aan natuurrampen.

Het weer is in de war en dat komt door díe mensen. Punt uit. Het is beslist niet zo dat het warmer is geworden. Wat die types uiteraard ook deden, was met die krachten éven regelen dat ZIJ sneeuw kregen op hun peperdure skivakantie en zon op hun evenzodure zomervakanties. Dan kregen andere mensen slecht weer, zie je wel? Maar dat kon hun niets schelen en dan nog wat: stel je voor; 1:3 mensen had deze krachten. Die gingen allemaal tegen mekaar in met die krachies, zoals ik ze meestal noem. De één moest mooi weer in dorp X in Zuid-Duitsland, de ander in Noord-Zweden, een volgende in Ierland in het hele land, want ze gingen overal langs … Kun je je voorstellen dat dat een jacuzzi werd van regenbuien, zonneschijn en wervelwinden? Ze creëerden geen mooi weer, maar pakten het van een andere plek af en haalden het naar zichzélf toe. Dat is hoe het werkt en dat moeten we nu opruimen.

Mensen met een drama

Waarom deden deze mensen dat nou: het leven naar hún zin toveren? Nou, het zijn negatieve mensen en die hebben altijd een drama. Ik zal je iets over mij vertellen. Toen ik in Griekenland kwam om mijn afkomst te ontdekken, had het Ministerie van Onderwijs me ingedeeld bij Griekse letteren. Nou, dat is een stevige studie hoor! Je wordt dan taalwetenschapper, leraar Latijn en oud-Grieks, leraar modern Grieks en historicus allemaal in een studie van vier jaar tijd. En het niveau is ontzettend hoog.

Het was mijn bedoeling om Frans te studeren, omdat ik twee talen tegelijk wilde vangen en niet alle Latijn en oud-Grieks opnieuw wilde bestuderen. Maar het ministerie dacht daar anders over en dus ging ik het maar proberen. Waar kwam ik achter? Dat het onderwijs in Griekenland een heel stuk hoger is dan in Nederland. En dan moet je nagaan dat ik op een zeer prestigieus gymnasium heb gezeten, de eerste drie jaar totdat we gingen verhuizen. In Griekenland leren jongeren in drie jaar tijd beter Latijn én oud-Grieks dan wij in 6 jaar. Dat is gewoon zo en daar kon ik niet tegenop met zoveel narigheid uit mijn jeugd dat ik moest verwerken, met zoveel mensen die de concentratie en studievaardigheden uit me wegtrokken en zonder al te veel motivatie ook. Er waren toen nog geen goede woordenboeken en ik kreeg het niet gedaan met deze studie.

Ik trok daarom de conclusie dat het geen doen was, toen ik na een jaar tijd geen enkel tentamen had gehaald, hoe erg ik ook mijn best erop had gedaan. Ik schreef mezelf helemaal uit als student en diende opnieuw een aanvraag in bij het ministerie. Toen kwam ik wél uit bij Frans en heb ik dat kunnen afmaken. Dat is hoe een positieve mens in het leven staat: kan ik iets niet? Okee, kén verkere. Ik ga iets anders doen.

Hier heb je een aantal drama’s die mensen kunnen hebben in het leven:

Slachtoffer. De één heeft het drama dat hij nooit genoeg heeft en slachtoffer is. Die gaat niet regelen dat ie mooi weer krijgt, want dan is hij niet meer zielig, snap je? Ik gebruik ‘hij’ en ‘zij’ door elkaar om aan te geven dat er zowel mannen als vrouwen van ieder type zijn. Want zo is het.

Succesgek. Een volgende heeft als drama dat ze álles wil HEBBEN: geld, een lieve man die ook nog blijft en alles van haar verdraagt (hoe erg ook), lieve kinderen, allemaal mooie en nieuwe spullen, dure vakanties, altijd en eeuwig vrije tijd om te genieten maar ook een deeltijdbaan, omdat ze anders niet méédoet met de anderen die dat wél hebben. Dat zijn succesvogels en die ‘toveren’ dus met het weer. Als er maar éventjes iets tegenzit, zijn ze on-mid-del-lijk ontstemd. Ze moeten immers Bolletje hebben? Nou, dan moeten ze het ook krijgen!

Aandachtsziek. Nog een ander moet altijd applaus hebben en bewonderd worden. Deze types worden artiest, politicus of ‘weldoener’, maar doen stiekem allemaal onzuivere dingen. Sjoemelen met belastingen bijvoorbeeld enzo. Verder kunnen ze allerlei dingen gewoon niet. Ze kunnen geen relatie goed houden, kunnen niet met publiciteit omgaan en raken aan de drugs en dat soort dingen. Arrogant zijn ze ook. Als ze beroemd worden, geven ze het verkeerde voorbeeld aan de jeugd. Ach, je kent ze!

Mopperkont. Een ander denkt dat er altijd tekort aan alles is en heeft daardoor 24/7 een pestbui. Loopt altijd te mopperen op alles en iedereen en is nooit tevreden. Heeft letterlijk álles, maar het is gewoon nooit eens genoeg. Dat zijn al die gasten die constant over van alles lopen te klagen zonder enige reden. Maar ze krijgen wél altijd gelijk!

Luie donder. Nog een ander drama is dat mensen wél alles willen hebben en bezitten, maar er niet voor willen werken. Die zitten gewoon 30 jaar lang met een uitkering en krijgen het nog voor elkaar ook om levenslang in de ziektewet of de bijstand te zitten. Wat je ook probeert: ze gaan NIET werken. Ze vinden altijd wel een uitweg om geen werk te vinden. Dwing je ze, dan maken ze zich onmogelijk op hun werk en laten ze zich ontslaan. En maar klagen dat ze zo arm zijn! Ik denk dat het heel herkenbaar is, of niet? Trouwens je hebt hier ook types van, die crimineel worden uit gemakzucht. Vangen een uitkering en gaan over de grens nog stiekem werken of stelen.

Wijze man of vrouw. Dan heb je nog een héleboel mensen die de wijze man of vrouw moeten uithangen als drama. Ze weten helemaal NIETS en kunnen nergens bij helpen, maar oh wat zijn ze wijs! En ze wéten veel! Nooit naar school geweest, niks gestudeerd of juist de ene cursus na de andere en vijf universitaire of hbo-diploma’s op zak. Maar als je ze iets vraagt, krijg je steevast een ontwijkend antwoord of gewoon iets oerstoms. En niemand die erdoorheen prikt he? Die zitten in de zorg, in het onderwijs, in de geestelijke zorg of ze zijn ‘healer’ of ‘therapeut’. Déze mensen hebben ons allemaal ziek gemaakt met die vieze krachten en hebben ons probleemoplossend vermogen afgepakt. En dan nog weten ze geen drol.

Faalangstig. Vervolgens heb je ze nog die denken dat ze van alles niet kunnen. In plaats van het te gaan léren, gaan ze de criminaliteit in. Dan kunnen ze toch wat en dit zijn ook de gasten die gemakkelijk in de gevangenis komen: ze kunnen immers niets, dus ook niet uit handen van justitie blijven? En als ze dan een reïntegratiecursus mogen volgen en allerlei hulp krijgen, steken ze geen poot uit. Je hebt van deze groep ook types die dan trouwen met een autoritaire kerel of vrouw.

Autoritaire gekken. Die moeten we niet vergeten: al die mannen en vrouwen die op macht kicken. Hún kinderen moeten soldaatjes zijn die perfect luisteren, hun partner trouwens ook. Op het werk delen ZIJ de lakens uit en iedereen moet doen wat ze zeggen. Eén woord verkeerd en je ligt eruit, je hebt ruzie of – als ze crimineel zijn – je wordt gemarteld of bruut vermoord. Dit zijn de maffiabazen natuurlijk, maar kijk ook maar eens gewoon om je heen: je ziet ze overal!

Onderliggend probleem

Als je heel diep nadenkt, zul je nog wel wat meer van zulke types vinden. Of subtypes of mensen die van meerdere drama’s een klap meegekregen hebben. Ja! Maar dit zijn de meest voorkomende en dit is geen therapeutisch artikel. Als je deze mensen wilt helpen, dan gíngen ze smijten met die krachten of anderszins hun rottigheid afschuiven. Gewoon léren om een volwassen mens te zijn, is er niet bij.

Nu hebben ze die krachten niet meer en als je ze dus afneemt wat ze allemaal bij elkaar gehamsterd hebben aan gestolen krachten, macht, talenten en gezondheid van een ander, zakken ze als een kaartenhuis ineen. In feite willen ze gewoon niet leven en ze gaan echt helemaal nooit leren om beter te leven.

Het onderliggende probleem van ál deze mensen is dat ze onzeker zijn over de vraag of ze wel genoeg krijgen in het leven. Ze denken dat ze niet op eigen kracht kunnen leven en ze willen van alles wat ze helemaal niet kunnen. Lukt dat ook niet met een gestolen talent en hoeveel goddelijke krachten ze ook hebben gepakt, dan gaan ze bij de pakken neerzitten en worden ze negatieve zeikerds. “Ik ben maar een grijze muis”, besluiten ze dan, maar het is wel hun eigen keus om dat te zijn. Ze kunnen best anders.

De basis van de wortel en daar weer het fundament van is denken in schaarste. Er is niet genoeg intelligentie, zodat zij ook eens iets kunnen. Er is niet genoeg geld, zodat zij ook kunnen hebben. Er is niet genoeg werk ook voor hen. Er zijn niet genoeg lieve partners en kinderen, niet genoeg mooie huizen om in te wonen, niet genoeg mooi weer om het altijd mooi en droog te houden en verzin maar wat je wilt: óveral zijn ze onzeker over en dat komt doordat ze denken dat er gewoon niet genoeg is.

Ze zéggen dit: ‘er is meer dan genoeg overvloed in de wereld’. Maar ze bedoelen het volgende: ‘je hoeft niets zelf te creëren, want je kunt gewoon van een ander stelen’.

Dat daar geen bal van klopt, bewijzen de 15% van de mensen die gewoon wél op eigen krachten leven en het hartstikke goed hebben (meestal), overduidelijk. Maar wat ik zeg: deze onzekere mensen zijn er niet voor in om te veranderen en laten zich gewoon aan de kant schuiven. Zolang ze nog van alles gestolen hebben, vechten ze om dat te houden en werken ze ontzettend tegen. Daarom is het zoveel werk om eerlijkheid in de wereld te brengen. Maar eenmaal ontwapend is het in één klap afgelopen. Over en uit.

Ik heb eigenlijk geen conclusie! Wel een hoop werk aan de winkel, dus ik ga maar eens verder. Let maar eens op wat je tegenkomt aan dit soort types en misschien nog wel hele andere die je zelf ontdekt. Lekker met een kop latte macchiato op een overdekt terras zitten en mensen kijken, levert een hoop informatie op hoor.

Hier nog een bijzonder krachtig nummer van Rag ‘n’ Bone Man voor je: Wolves. Ik zocht net even een paar van mijn oude klasgenootjes op uit Groningen en die hebben ALLEMAAL een vette studie gedaan én een ontzettendgigantischhoge baan. Dat zijn géén mensen die ook maar iets zelf hebben gedaan, dat kan ik je wel zeggen! Geen capaciteiten, niks. Maar kijk wat een leven! Wolven dus:

 

©Sophia Vassiliou 2017

Twitter   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction