De machtigste man van de wereld

Bernie Sanders, de beste optie
Bernie Sanders, de beste optie

Toen we vanochtend in de auto stapten en Q-music aansprong, was er geen muziek. Twee mannen waren aan het praten over politiek, want … er is een nieuwe president gekozen in Amerika. De mensen hadden een stuk of vier keuzemogelijkheden, maar stemden iedere keer weer op twee daarvan. Of eigenlijk moet ik het ánders zeggen: één van hen verzon een list om de stemmen die naar de beste kandidaat – Bernie Sanders – waren gegaan, naar zichzelf toe te trekken. Sanders liet onderzoeken wat er gebeurd was en toen werd zijn advocaat opeens dood gevonden. Hoe hard kan en mag politiek zijn?

Mag je als mens zelf ingrijpen in democratische beslissingen, genomen door de mensen waar je over wilt regeren? Clinton, de listige kandidaat, is gelukkig niet gekozen, maar ook alle plannen om Sanders toch nog terug te halen, zijn mislukt. Zij en Trump hebben elkaar maandenlang de huid volgescholden. Willen we nu écht zulke mensen aan het hoofd van een land? Mensen hebben recht op een gedegen staatshoofd en iemand die dat niet is, zou zich mijns inziens niet kandidaat moeten stellen. Gewoon omdat ie er het geld voor heeft.

Jill Stein
Jill Stein

Wat ik ook vind, is dat er helemaal géén democratie in een land is, als alleen grote partijen in de media worden belicht. In die media worden gigantische salarissen en bonussen uitgedeeld en die komen ergens vandaan: bij zulke mensen als die Clinton en die Trump. Het feit dat ze die media ook daadwerkelijk beïnvloeden, geeft zwaar te denken. Amerika heeft álle kansen gehad om zichzelf een rechtvaardige president toe te bedelen. Naast Bernie Sanders was er ook nog een mevrouw van de Green Party, Jill Stein. Die heeft geen enkele kans gekregen om zichzelf te profileren. Hoezo democratie? Stein is in ieder geval een eerlijke persoon en ze heeft geen schandalen op haar naam staan. Wat is er stabieler dan zo iemand op de hoogste positie in je land? Hoe goed het is om een arts als president te hebben, weet je ook weer niet. En misschien ben je het niet altijd met haar politieke ideeën eens. Maar ze is zowel een vrouw als tenminste een fatsoenlijk iemand. Daarmee was zij veel en beter geweest dan Donald Trump. Toch hebben we een stinkend rijke zakenman, die geen sjoege verstand heeft van politiek en het IQ van een kakkerlak bezit, als staatshoofd van het grootste land op aarde gekregen, vanochtend.

schreeuwlelijk, zakenman, ... president
schreeuwlelijk, zakenman, … president

Je ziet dat ik ‘we’ schrijf en dat doe ik bewust. De president van de Verenigde Staten van Amerika kan de hele planeet eigenlijk maken en breken. Ik ben bang voor het laatste in dit geval, hoewel er nog altijd een kans op is dat hij geen regering weet te vormen. Of dat dat hem nog wel lukt, maar dat die regering snel valt. Als de man doorgaat met zinloze, brallende taal uitslaan en mensen beledigen, denk ik niet dat hij lang in dat mooie witte huis zal ‘zitten’. Of als die vrouw van hem weer allerlei dingen gaat doen, waar domme vrouwen bekend om staan (blond of niet). Laten we maar hopen dat dat gebeurt. In dat geval mogen we nog even nagenieten van Barack Obama, die alles voor zijn land gedaan heeft wat hij kon in acht jaar tijd.

Cheers,

Sophy

 

Twitter: @sophyvass   –   facebook/sophyvass   –   LinkedIn

Geef gerust een leuke reactie / Please feel free to give a nice reaction