Zo doet u goede zaken met Griekenland

10 valkuilen voor bedrijven die zaken willen doen met Griekenland

Zo modern kan Griekenland ook zijn!

Griekenland is een land met veel mogelijkheden. Het zou jammer zijn, als u
door te weinig kennis van de Griekse zakencultuur opdrachten misliep. U weet natuurlijk al wel dat veel dingen anders gaan dan in Nederland, maar door dit artikel te lezen, krijgt u ook inzicht in het waarom erachter. En in wat er gebeurt als u de regels niet respecteert!

 1. U hoeft geen Grieks te leren. De Grieken spreken toch bijna allemaal Engels!
  Ja, het klopt dat veel Grieken in het bedrijfsleven Engels spreken en ze weten ook wel dat hun taal erg moeilijk is voor buitenlanders. Toch hebt u veel prettiger relaties en minder problemen als u de taal van uw zakenrelatie machtig bent, al is het maar een beetje.
  En wat dacht u van de Griekse instanties, zoals de belastingdienst en diverse ministeries, waarmee u ook van doen hebt? Daar spreekt bijna niemand een andere taal behalve Grieks.
 2. Griekse zakencultuur: niet aan beginnen! U bent buitenlander, dus ze snappen daar best dat u anders zaken doet.
  Fout! Met welk land u ook zaken doet, u kunt zich altijd het beste aanpassen aan het land. Zo ook in Griekenland. Plus u doet betere zaken als u de cultuur (= manier van zakendoen) van de ander kent. Daar hoort bij dat u tig keer uit eten gaat met uw toekomstige handelspartner. Grieken doen namelijk alleen maar zaken met mensen die ze kennen.
 3. Waarom zou u de Griekse mentaliteit proberen te begrijpen? Laat ze ons maar begrijpen: daar leren ze nog wat van, die eigenwijze Grieken.
  Het is van cruciaal belang dat u de Grieken en hun manier van denken goed begrijpt. Investeert u daar niet in, dan komt u niet goed binnen en krijgt u weinig waardering. U staat dan alleen in de bureaucratie van de overheid en uw zakenpartner zal niet harder lopen voor u. Of u loopt de hele handel mis, omdat uw concurrent de Griekse cultuur wél kent. Om met de Griekse autoriteiten door één deur te kunnen, hebt u beslist kennis van de Griekse
  mentaliteit nodig. De ambtenarenmentaliteit wel te verstaan. Niet alleen kennis, maar ook ermee om kunnen gaan in de praktijk is hard nodig.
  Leren van onze goeie ouwe Westerse mentaliteit – stiptheid in levering en betalen, snelheid in handelen – doen de Griekse bedrijven sowieso. Maar bij de instanties … gaat het nog op de ezel door de bergen!
 4. U bent buitenlandse klant, dus uw bestelling gaat voor. Ze komt dus redelijk op tijd aan.
  Net als Nederlanders hebben ook de Grieken eeuwenlange tradities in handel met andere landen. Eén op de drie Grieken woont in het buitenland, dus u bent niet bijzonder. Daarom krijgt u ook geen voorkeursbehandeling. Men doet zijn/haar best om op tijd te leveren, maar dat lukt niet altijd. De banken willen nog weleens staken, zodat er niet betaald kan worden. En als de vervoersbedrijven bezig zijn, kunnen uw goederen niet verstuurd worden, zo simpel is dat. Politiek speelt een grote rol in al deze vertraging: Grieken willen bijvoorbeeld niet dat te veel buitenlandse investeerders hun bedrijven opkopen. Staat dit toch te gebeuren, dan gaan ze de straat op. Het is uit liefde voor het vaderland en uit angst dat hun land failliet zal gaan, dat mensen dit niet willen. De verlating is daarom lang niet altijd een kwestie van de beruchte zuidelijke mañana-mentaliteit.
 5. Wat hebt u nu met de Griekse instanties te maken? U importeert en exporteert toch gewoon goederen? Ach, misschien een papiertje of twee, vooruit drie ….
  De Griekse bureaucratie is helaas nog altijd erg groot, ondanks de vele moeite die er wordt gedaan om deze uitwas tegen te gaan. Vele paperassen in vijfvoud zijn dus nodig en u zult heel wat uurtjes op diverse ministeries doorbrengen voor uw zaakjes geregeld zijn. Wist u bijvoorbeeld dat Athene maar liefst 72 (!) burgemeesters kent? De Griekse regering is bezig met allerlei wetswijzigingen om de gang van zaken te vereenvoudigen, maar die wet is nog niet in werking.
 6. Griekenland zit al een eeuwigheid in de EU en gebruikt de euro, dus uw facturen worden gewoon stipt op tijd betaald.
  Als u de Griekse mentaliteit echt begrijpt en daar blijk van geeft, doen de Grieken al hun best om alles op tijd en zo netjes mogelijk te doen. Dat is nog altijd geen Duitse stiptheid, maar als u de Grieken niet respecteert, zult u wat meemaken!
  Grieken mopperen altijd op hun eigen ongeorganiseerdheid en op hun gebrek aan stiptheid. Diep in hun hart zouden ze graag net zo netjes willen zijn als de Nederlanders en de Duitsers. Het lukt alleen niet altijd zo goed.
 7. En als u uw goederen of geld niet op tijd ontvangt, dan dramt u even flink door, eventueel met een incassobureau en dan komt het direct.
  Nou, nee! Zoals al eerder gezegd komt het neer op begrip, respect en goede relaties tussen u en uw Griekse handelspartner. Als dat in orde is, kunt u geweldig zaken doen. Én als de omstandigheden meewerken.
 8. Investeren in het zoeken van zakenpartners in Griekenland via-via? Waarom
  zou u dat doen? U kunt ze toch gewoon zelf zoeken en opbellen?
  Zo werkt het niet in Griekenland. Grieken doen alleen zaken met mensen die ze kennen, niet met onbekenden. Er volgen dus heel wat contacten voor u de handen uit de mouwen kunt gaan steken. Als u zelf een bedrijf benadert zonder dit verder te kennen, zult u verbaasde reacties krijgen (‘Waarom wij?’). Ze zullen zich niet kunnen voorstellen dat u helemaal vanuit het buitenland met hén zaken komt doen. Bovendien zullen ze u niet vertrouwen. U kunt zich dus maar beter laten voorstellen door een bekende.
 9. Bij importeren niet letten op de kwaliteit van de gekochte producten.
  Griekenland zit in de EU en valt dus onder de diverse Europese wetten!
  De tijd waarin men de kantjes eraf liep qua kwaliteit is wel voorbij, maar toch moet u natuurlijk even controleren of alles in orde is en volgens afspraak. Kwaliteit is iets waar Grieken net zo goed waarde aan hechten als Nederlanders, maar er moet wel even in geïnvesteerd worden, zodat duidelijk is wat u precies wilt.
 10. Als uw Griekse zakenrelatie u in Nederland komt opzoeken, laat u hem na het diner in zijn hotel zitten om bij te komen met een VVV-gids van uw stad. Uw privé-leven is trouwens al druk genoeg om hem ook nog de hele avond lang bezig te houden.
  Grieken zijn gezelschapsmensen. In Griekenland zijn zaken en privé niet streng gescheiden en is het normaal dat u bij uw handelspartner thuis wordt uitgenodigd voor een diner. U zult dat misschien als opdringerig ervaren, maar het is bedoeld als vriendelijkheid. Uw vriendelijkheid om uw relatie ’s avonds bij te laten komen van alle indrukken zal opgevat worden als ongeïnteresseerdheid. Hij/zij zou zich niet welkom voelen en zich niet meer door u laten benaderen. U kunt uw zakenpartner bijvoorbeeld uitnodigen voor een diner in een gezellig restaurant of zelfs bij u thuis.

 

©Sophia Vassiliou 2009

Twitter: @sophyvass   –   Facebook   –   LinkedIn

Dit bericht mag vrijelijk gekopieerd worden, inclusief afbeeldingen, die vrij van copyright zijn, op voorwaarde dat mijn naam en een werkende link naar mijn weblog en website aanwezig zijn.

Tags: Griekenland, zaken doen met Griekenland, handel met Griekenland